SAVJET Mali kućanski aparati
30.5.2022. 10:00:00

KAKO ODABRATI GLAČALO?

1/1

Malo ljudi želi glačati duže nego što je potrebno. Ako svoju maturalnu košulju želiš izglačati samo nekoliko puta godišnje, kupnja skupog glačala s generatorom pare je besmislena. Međutim, ako svaki dan razmišljaš kako odabrati glačalo za savršeno izglačane košulje za posao, shvatiti ćeš da će ti ulaganje u moćan aparat uštedjeti puno vremena i truda. Ali, što znače sve te izvedbe kod glačala?

 

  • Maja, urednica na Jeftinije.hr
  • Vrijeme čitanja: 5 min

 

Indeks

  1. Kako odabrati glačalo prema vrsti
  2. Odabir glačala prema parametrima
  3. Praktične tehnologije
  4. Ostalo
  5. Često postavljana pitanja

 

1. Kako odabrati glačalo prema vrsti

 

Suha

 

Danas će samo staromodni i štedljivi odabrati suho glačalo za povremeno glačanje manjih količina rublja. Najmanje su snažna od svih vrsta (peglanje traje dugo) i tkaninu je potrebno poprskati vodom tijekom rada. No, prednost im je što s njima uopće nemaš brige s kamencom. No, potrebno je mnogo više truda da bi se dobio savršeno izglačan komad odjeće.

+ Jednostavna za rukovanje i održavanje
+ Lagana
+ Jednostavno skladištenje
+ Jeftina
+ Energetski učinkovita

- Pegla sporo
- Nisu prikladna za odabrane tkanine, sintetiku i presušeno rublje

 

 


Parna

 

Najčešća vrsta glačala na tržištu. Bit parnog glačala leži u prisutnosti parnog uređaja koji gura paru kroz rupice na površini za glačanje. U usporedbi sa suhim glačalima, ovo rublje tako postaje vlažnije i glačalo lakše klizi.

+ Pogodna za sve vrste tkanina
+ Brzo peglanje
+ Lako rukovanje
+ Povoljan omjer cijene i učinka

- U usporedbi s glačalima na paru, ova imaju mali spremnik za vodu

 

 


Steam

 

Najbolja za dugo glačanje velikih količina rublja. Glačala s generatorom pare imaju nekoliko puta veću snagu od parnih glačala zahvaljujući vanjskom generatoru pare, koji je ujedno i spremnik za vodu i povezan je s glačalom dovodnim crijevom. Dakle, para se ne stvara u glačalu, već u spremniku iz kojeg se dovodi do glačala. Kao rezultat, čak i vrlo tvrdoglave i izgužvane tkanine možeš glačati u maksimalno nekoliko poteza.

+ Pogodna za sve vrste tkanina 
+ Lagana
+ Najsnažnija glačala
+ Brzo glačanje
+ Niska temperatura površine za glačanje - nema potrebe za podešavanjem prema vrsti tkanine

- Viša cijena
- Zauzimaju više prostora

 

 


Generatori pare

 

Koriste se za parenje vertikalno obješenog rublja. Jedina prikladna varijanta za osjetljive tekstile, kao što su presvlake, kaputi, jakne te razne vrste zavjesa i sintetičkih materijala. Uz male ručne modele s malim spremnikom za vodu, tu su i one sa stalkom za odjeću i generatorom pare koje mogu podnijeti znatno duži rad.

+ Nježni čak i prema osjetljivim tkaninama
+ Lagani i kompaktni
+ Brzi i jednostavni za korištenje
+ Ručni modeli idealni su za putovanja
+ Idealni za oživljavanje rublja

- Nisu prikladni za glačanje jako izgužvanog rublja
- Nisu prikladni za glačanje velikih količina rublja

 

 

Preše

 

Zahvaljujući velikoj površini za glačanje, toplini, pari i pritisku, kvalitetna preša za glačanje može podnijeti sve. Peglanje je pitanje sekundi, a rezultat je savršen. Savršeno za glačanje velikih količina posteljine, zavjesa, ručnika, itd. Istovremeno je prikladna za apsolutno sve vrste tekstila.

+ Izvedba bez premca

- Visoka cijena
- Zauzima više prostora

 

 


Sustavi za glačanje

 

Parni sustavi za glačanje profesionalni su snažni setovi stalka za odjeću s parnom stanicom. Za one koji se zadovoljavaju samo najboljim. Osim toga, većina modela opremljena je odličnim značajkama, poput Bluetootha s mobilnom aplikacijom i nizom savjeta za najučinkovitije glačanje određenih vrsta tkanina, posebno prilagođenom parom za poboljšanje učinka dezinfekcije, itd.

+ Najnovija tehnologija
+ Sve u jednom za sve vrste rublja
+ Brzo i savršeno glačanje bez kompromisa

- Viša cijena

 

 

 

2. Odabir glačala prema parametrima

 

Snaga

Što je veća ulazna snaga, glačalo brže proizvodi paru. Više pare znači da ćeš glačati rublje brže i uz manje napora. Apsolutnim minimumom smatra se 1400 W. Međutim, idealno je kupiti model s snagom od najmanje 2000 W i više.

 

Snaga pare

Izlaz pare izražava se u gramima pare koja se oslobađa u 1 minuti. To je ključni parametar svih parnih glačala i aparata na paru. Količina pare izravno utječe na sposobnost glačanja uređaja. Horizontalno glačanje pri intenzitetu od 40-50 g pare u minuti, izravnat će veliku većinu nabora, dok je za vertikalno glačanje parom potrebno oko 100 g u minuti. Mogućnost povećanja snage na 220 do 600 g korisna je opcija za glačanje tvrdokornih nabora.

 

Tlak pare

Vrijednost koja igra važnu ulogu kod visokotlačnih parnih glačala. S većim tlakom para lakše prolazi kroz tkaninu. Stvarno visokim tlakom može se smatrati 6 bara i više.

 

Površina za glačanje

Odlučujući faktor za kvalitetu glačala nije prvenstveno materijal površine, koja je kod retro modela uglavnom plastična ili metalna, već materijal površine za glačanje. Trebala bi biti izrađena od izdržljivog, neljepljivog materijala koji lako klizi po tkanini i dobro raspoređuje toplinu.

 

Poznati patenti

  • Saphir
  • Durillum
  • Palladium
  • Platinum
  • SteamGlide
  • T-iconic
  • Autoclean Catalys


 

Težina

Što je glačalo teže, to ćeš bolje zagladiti rublje bez pritiska. Ako se odlučiš za parno glačalo, ne zaboravi da navedena težina obično ne uključuje vodu u spremniku.

 

Kapacitet spremnika

Veliki kapacitet spremnika važan je osobito za modele s visokim učinkom pare. Što više vode može stati u njih, duže možeš glačati u jednom komadu. Najmanje spremnike zapremine od 40 do 60 ml imaju putne pegle. Spremnici ručnih aparata su oko 300 ml, a najveći spremnici kapaciteta 1.600 ml nalaze se kod glačala s generatorom pare.


3. Praktične tehnologije

 

Automatsko gašenje

Pegla se sama isključuje nakon određenog razdoblja neaktivnosti i tako sprječava moguću nezgodu.

 

Uklanjanje kamenca

Nije potrebno koristiti destiliranu vodu za glačala sa sustavom za uklanjanje kamenca. Voda iz slavine je dovoljna i nikakvo čišćenje nije potrebno. Dugoročno ćeš uštedjeti i na kupnji destilirane vode.

 

Prepoznavanje materijala

Automatsko podešavanje temperature i tlaka pare prema materijalu s kojim je trenutno u kontaktu.

 

Pojačavanje pare

Ispuštanje velike količine pare odjednom.

 

Anti-drip

Posebno za vrste pare gdje postoji opasnost od kondenzacije i kapanja. Ova značajka sprječava ovaj problem.

 

Samočišćenje

U osnovi, to je funkcija učinkovitog ispiranja spremnika. Zagrijava vodu na maksimalnu temperaturu koju zatim možeš jednostavno isprazniti. Međutim, potrebna je posebna funkcija uklanjanja kamenca.

 

Vertikalno glačanje na pari

Glačala s ovom značajkom mogu glačati rublje u okomitom položaju. To zahtijeva veći izlaz pare, koji bi trebao doseći najmanje 100 g pare u minuti.

 

Ionizator

To je jedna od najnaprednijih karakteristika i uz njegovu pomoć glačalo stvara finiju paru koja prodire dublje u strukturu tkanine.

 

Vrh za parenje

Korisna značajka za savršeno glačanje svakog kutka je vrh za paru, koji je, kao i ostatak površine za glačanje, opremljen rupicama kroz koje struji para.

 

Eco

Prelaskom na ekološki način rada glačalo troši do 20% manje energije. Idealno za nas koji želimo uštedjeti.


4. Ostalo


Daske za glačanje

Sušilice za rublje

Košare za rublje

Kvačice za rublje

 

5. Često postavljana pitanja

Ima li smisla kupiti glačalo na paru?

Ako trebaš glačati hrpe rublja svaki tjedan, onda se svakako isplati kupiti parno glačalo s generatorom, zahvaljujući kojem će glačanje biti gotovo za upola kraće vrijeme.

 

Je li u glačala potrebno ulijevati destiliranu vodu?

Ako želiš spriječiti začepljenje glačala kamencem i otežano čišćenje, tada se isplati dodavati destiliranu vodu. No rješenje je i kupnja glačala s funkcijom uklanjanja kamenca.

 

Koji je najbolji materijal povšine za glačanje?

Kvalitetne površine za glačanje su kombinacija keramike koja ima idealna svojstva za glačala, te ostale komponente. Osim materijala, kod parnih modela važan je i broj parnih otvora. Treba ih postaviti po cijelom prostoru u malim skupinama kako bi para ravnomjerno dospjela do glačane površine.

 

Pogledaj glačala na Jeftinije.hr »

 

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe