SAVJET Računalna oprema
1.6.2022. 7:07:14

KAKO ODABRATI GRAFIČKU KARTICU?

1/1

Uživanje u najnovijim gaming naslovima s maksimalnim detaljima san je svakog igrača. Da bi se to ostvarilo, potrebna je snažna podrška grafičke kartice. Na grafičku karticu možeš potrošiti otprilike onoliko koliko i na cijelo računalo. Ali viša cijena ti možda neće uvijek pružiti bolje iskustvo.

 

 • Maja, urednica na Jeftinije.hr
 • Vrijeme čitanja: 6 min

 

Indeks

 1. Vrste grafičkih kartica
 2. Na koje parametre treba obratiti pažnju
 3. Važne značajke
 4. Dodaci
 5. Često postavljana pitanja


Za izračun grafičkih podataka na računalu brinu se grafičke kartice. U praksi su zaslužne za kvalitetu i glatkoću prikaza grafičkih procesa na monitoru. Posebno su važne za igrače računalnih igara, ljubitelje VR-a i profesionalce (dizajnere, arhitekte) koji rade sa zahtjevnim softverom. Ako na svom računalu / prijenosnom računalu koristiš jednostavnije programe i samo surfaš webom, možeš kupiti i jeftiniji model ili se osloniti samo na integriranu karticu u uređaju.

Prije kupnje odluči zašto ti je potrebna nova grafička kartica i koja je vrsta dovoljna za tebe. Prije odabira, igrači bi trebali izvršiti benchmark test kako bi vidjeli hoće li im nova kartica pomoći u rješavanju problema s performansama.

 

1. Vrste grafičkih kartica


Gaming

 

Gaming grafičke kartice su najtraženija vrsta. Možeš kupiti low-end modele za nekoliko tisuća, ali i dati desetke tisuća za top modele. Takve imaju sofisticirano hlađenje i visoke performanse.

 

+ Dizajnirane za najveću moguću izvedbu tijekom igranja
+ Najsuvremenija tehnologija čipova
+ Prilagođeno hlađenje

- Visoke cijene
- Velika potrošnja energije

 

 


Office (uredske)

 

Jeftinije rješenje je kupnja kartice dizajnirane uglavnom za uobičajeni uredski softver ili starije igre. Ako računalo koristiš uglavnom za posao, potrebe za grafičkim karticama visokih performansi nema.

 

 

+ Dovoljne za svakodnevnu upotrebu
+ Pristupačne cijene
+ Niska razina buke

- Možda neće biti dovoljne za složenije programe
- Pouzdano pokreću samo starije igrice

 

 

Profesionalne

 

Profesionalne grafičke kartice dizajnirane su za dizajnere i inženjere u zahtjevnim CAD ili CAM programima. Također će služiti grafičkim dizajnerima koji rade na više monitora u isto vrijeme. Međutim, nemoj ih kupovati za igranje igrica.

 

 

+ Savršene za zahtjevan grafički softver
+ Mogu raditi glatko na više monitora

- Viša cijena
- Nisu idealne za igranje igrica

 

Grafička kartica nije jedina komponenta koja utječe na performanse računala. Pazi da usporavanje sustava ne leži u preslabom procesoru.

 

2. Na koje parametre treba obratiti pažnju

 

Grafički čip

Ova ključna komponenta određuje performanse kartice. Dominantni proizvođači čipova danas su nVidia i AMD. Općenito, nVidia je nešto moćnija, dok su AMD-ovi nešto jeftiniji. Važnije su ukupne performanse i memorija.

Ovdje su najčešće korišteni čipovi danas:


Grafička memorija

Memorija uvelike određuje brzinu cijele komponente. Prilikom odabira uzmi u obzir da bi je trebao nadopunjivati dovoljno jak grafički čip. Ako komponenta nije u ravnoteži performanse, to također može uzrokovati usporavanje sustava.

 

Veličina memorije

Za nezahtjevne korisnike, dovoljno je manje od 6 GB za uobičajene programe. Igrači bi svakako trebali posegnuti za najmanje 6 GB, ali i više - najzahtjevniji aktualni naslovi zahtijevaju više od 16 GB.

GeForce grafička kartica

 

 

Tip grafičke memorije

GDDR 5 i GDDR 6 standardne su vrste memorije većine današnjih uređaja. Glavna razlika je brzina prijenosa podataka, koja je i do dva puta veća s novijim GDDR 6.

 

Širina memorijske sabirnice

Određuje količinu podataka koju kartica prenosi iz memorije u čip. Današnje kartice su najmanje 128-bitne, a one snažnije 256/384-bitne. Zahtjevnijim korisnicima će biti korisne veće vrijednosti.

 


Koje je druge parametre dobro znati?

 • Potrošnja - izražava se u vatima i označava količinu energije potrebne za rad kartice punom snagom. Što je niža, to je kartica energetski učinkovitija.
 • Buka – za aktivno hlađene kartice postoje ventilatori koji rade velikom brzinom pri većoj snazi i stoga emitiraju buku. To je standardno izraženo u dB, djelomično se može smanjiti kvalitetnim kućištem računala.
 • Frekvencija jezgre – izražava se u MHz i označava broj operacija koje je kartica u stanju izračunati u jednoj sekundi. Jednostavno rečeno, što je veći broj, to je kartica moćnija. 
 • Računalna snaga - označava ukupnu snagu kartice u TFLOP jedinicama. No, među parametrima se rijetko spominje - tip grafičkog čipa i drugi podaci su puno relevantniji.

 

3. Važne značajke

 

 • Gaming - grafičke kartice veće performanse dizajnirane za igranje računalnih igrica
 • VR ready – kartice optimizirane za korištenje virtualne stvarnosti
 • PCI-E - najčešće korišteno sučelje za spajanje kartice na PC set
 • HDMI - najčešće korišteni konektor za monitor ili drugi video izlaz
 • DisplayPort - digitalni izlaz za profesionalni grafički rad
 • Aktivno hlađenje - hlađenje preko vanjskih ventilatora
 • RayTracing - Grafička tehnologija za realističan prikaz sjena i svjetla
 • DSLL - Tehnologija učenja umjetne inteligencije za renderiranje slike radi uštede performansi kartice
 • DirectX 12 - podrška za vrhunsko grafičko sučelje za najbolje efekte i vizualne tehnologije
 • GSync - tehnologija tipična za nVidia čipove, sprječava kidanje slike

 

4. Dodaci

Nova grafička kartica će uvelike povećati performanse tvojeg računala, ali nije svemoćna. Poboljšati ga moraš i drugim komponentama i korisnim dodacima.

 

Hladnjaci grafičkih kartica

Procesori

VGA, DVI, HDMI kablovi

Monitori

Matične ploče

Memorije

Zvučne kartice

Interni tvrdi diskovi

 

5. Često postavljana pitanja

 

Koliko košta grafička kartica?

 • Jeftine grafičke kartice možeš pronaći za već oko tristotinjak kuna, ali općenito uključuju modele za manje od 2 000 Kn, koji su uglavnom prikladni za uredska računala bez ambicija za igranje modernih igara.
 • U srednju kategoriju spadaju grafičke kartice od 2 000 Kn do 4 000 Kn, koje već mogu podnijeti zahtjevniji softver i veliku većinu igara.
 • Međutim, ako inzistiraš na najboljem mogućem iskustvu, pogledaj u višu kategoriju od 4 000 Kn do 12 000 Kn.
 • Najzahtjevniji korisnici, koji teže što većoj izvedbi u igrama i VR-u, mogu pronaći svog favorita za više od 12 000 Kn.

 

Koja je razlika između pasivnog i aktivnog hlađenja kartice?

 • Pasivno hlađene grafičke kartice koriste aluminijski blok za odvođenje topline u svoju okolinu. Dakle, ovo su manje snažni modeli koji ne stvaraju toliko topline. Prednost je tih rad i niska potrošnja, ali u pogledu performansi to je veliko ograničenje.
 • Snažnije grafičke kartice već trebaju aktivno hlađenje u obliku jednog ili više ventilatora. Time se osigurava učinkovito odvođenje topline, s druge strane, bučnije su, imaju veću potrošnju energije i više vrtložne prašine pa je potrebno češće čistiti unutrašnjost računala.

 

Kako mogu provjeriti je li moja grafička kartica kompatibilna s mojim računalom?

Kada kupuješ grafičku karticu, obrati pažnju na dimenzije. One nisu standardizirane i lako bi se moglo dogoditi da kartica ne stane u kućište tvojeg računala. Važna je i prisutnost utora na matičnoj ploči. Stariji AGP utor je u osnovi stvar prošlosti za nove kartice, današnje kartice se spajaju u PCI-e utore. Postoje u nekoliko verzija, ali su međusobno kompatibilne. Veće kartice mogu zahtijevati više utora, stoga provjeri imaš li ih na raspolaganju.


Neke kartice također mogu zahtijevati dodatno napajanje izravno iz napajanja računala, koristeći 6-pinske i 8-pinske konektore. Također se usredotoči na potrošnju energije kartice, moćna grafička kartica zahtijeva dovoljno snažno napajanje. Moraš uzeti u obzir i potrošnju energije drugih komponenti u računalu. Tehnički gledano, grafička kartica je kompatibilna s gotovo svim procesorima, ali slabiji procesor mogao bi usporiti snažnu grafičku karticu.

 

Kako koristiti profesionalnu grafičku karticu?

Profesionalne grafičke kartice obično su iznimno snažne, ali nisu prvenstveno dizajnirane za igranje videoigara. Uglavnom su prikladne za rad sa zahtjevnijim softverom u građevinarstvu, dizajnu ili umjetnosti. Ako trebaš povećati performanse računala na kojem stvaraš dizajne, 3D modele ili uređuješ videozapise, ovo je pravi izbor.

 

Pogledaj grafičke kartice na Jeftinije.hr »

 

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2023 sMind d.o.o., dio Heureka grupe