SAVJET Telefoni
6.6.2022. 12:29:30

KAKO ODABRATI POWERBANK?

1/1

Reci zbogom praznoj bateriji. Powerbank je najlakši način da produžiš trajanje baterije svog pametnog telefona ili drugog uređaja dok si u pokretu. Ovisno o odabranom kapacitetu, powerbank će poslužiti kao rezervni izvor za punjenje od nekoliko desetaka posto ili kao izvor energije za nekoliko dana.

 

  • Maja, urednica na Jeftinije.hr
  • Vrijeme čitanja: 4 min

 

Indeks

  1. Vrste
  2. Što izabrati
  3. Posebna power bank oprema
  4. Dodaci
  5. Često postavljana pitanja

 


1. Vrste

 

Osim pametnih telefona, prijenosne baterije mogu puniti i druge uređaje s odgovarajućim priključkom - tablete, MP3 playere ili neke kamere. Postoje i powerbank-ovi visokih performansi s kojima možeš napuniti prijenosno računalo ili čak pokrenuti auto, ali su veliki, teški i prilično skupi.

 

Kapacitet

Kapacitet powerbanka je najvažniji parametar i izražava se u miliamper satima (mAh), baš kao i kapacitet baterija u mobilnim uređajima. Općenito, što je veći kapacitet vanjske baterije, to je veća težina. Ako tražiš powerbank za putovanja, nemoj kupovati nepotrebno veliki kapacitet.

 

 

Optimalan i najčešći kapacitet je oko 10.000 mAh. Osnovni powerbank-ovi imaju oko 2000 mAh, što je dovoljno za hitno punjenje baterije pametnog telefona ili uređaja s nižim kapacitetom baterije. Naprotiv, najveći modeli koji podržavaju punjenje laptopa imaju 21.000 mAh i više.

 

 


Broj USB ulaza

Više priključaka znači da se više uređaja može puniti. Većina prijenosnih baterija već ima barem dva konektora, ali možeš pronaći i modele s pet izlaza. Osnovni tip je klasični USB, ali možeš naći i USB-C.

 

 

Neki powerbank-ovi kombiniraju nekoliko vrsta konektora. Za punjenje samog powerbank-a najčešće se koristi MicroUSB, odnosno USB-C ili Lightning iz Applea. Uz powerbank za punjenje prijenosnih računala trebalo bi dobiti i set izlaza za najčešće korištene strujne konektore.

 

 

 


Vrsta punjenja

Koliko brzo power bank puni tvoj uređaj i koliko dugo treba da se sam napuni ovisi uvelike o ulaznoj/izlaznoj struji. Izražava se u amperima (A). Osnovni modeli imaju samo 1 A, dok punjenje prosječnog pametnog telefona od nule do kraja može trajati više od četiri sata. Stoga je bolje posegnuti za power bankom s barem jednim izlazom od 2A, gdje je vrijeme usporedivo s punjenjem iz utičnice. Neki powerbank-ovi opremljeni su Fast Charge tehnologijom za brže punjenje uređaja, drugi imaju solarnu tehnologiju punjenja.

 

 

  • Solarno punjenje – neke prijenosne baterije mogu se puniti i pomoću sunčeve svjetlosti. S obzirom na malu površinu fotonaponskih ćelija, punjenje do ukupnog kapaciteta traje prilično dugo, ali za hitno punjenje za jedan telefonski poziv, ovo je ipak korisna značajka. Ako ti je potreban samo rezervni izvor za hitnu dopunu od nekoliko postotaka i često se krećeš izvan električne mreže, razmisli o nabavci solarnog punjača. Ima nešto veću površinu fotonaponskih ćelija nego što stane na powerbank, a ovisno o veličini i intenzitetu svjetla može pokrenuti mobitel za nekoliko minuta.
  • Qi bežično punjenje - powerbank s ovom funkcijom omogućuje punjenje pametnog telefona ili pametnog sata (koji također podržava ovu funkciju) bez kabela.
  • Quick Charge 3.0 - ove baterije podržavaju brzo punjenje, tako da je uređaj brže spreman.

 


2. Što izabrati

 

Tip baterije

Možeš susresti dvije vrste, Li-ion i Li-pol. Prvi koristi tekući elektrolit, drugi gel. Iako su Li-pol baterije skuplje, danas su već prilično uobičajene. Njihova prednost je nisko samopražnjenje, podnose više ciklusa punjenja i lakše su. Stoga ih se isplati dodatno platiti.

 


Dimenzije i težina

Dimenzije uvelike ovise o kapacitetu. Najčešći powerbank-ovi od 10000mAh visoki su oko 12 centimetara, široki 8 cm i debljine 2 cm. Težina također ovisi o kapacitetu i korištenim materijalima. Najčešći kapacitet oko 10.000 mAh trebao bi težiti oko 180-250 grama.

 

Materijal i dizajn

Powerbank se proizvodi u različitim izvedbama, od jednostavnih plastičnih preko luksuznih metalnih do raznih izdržljivih varijanti s gumiranom površinom. Ipak, imaj na umu da postojan izgled ne znači automatski i veću trajnost – proizvođač to treba dokazati odgovarajućim certifikatima. Plastični powerbank više je nego dovoljan za svakodnevno nošenje u ruksaku. Različiti izvorni oblici također mogu utjecati na funkciju powerbank-a, primjerice lošiji omjer veličina/kapacitet i problemi s grijanjem. Posebno obrati pozornost na obradu konektora koji treba biti čvrst.

 


3. Posebna power bank oprema

 

  • Indikator statusa baterije – kod većine prijenosnih baterija dovoljno je pokazati stanje napunjenosti s četiri diode koje trepću tijekom punjenja. Osnovni powerbank-ovi mogu imati samo jednu diodu, s druge strane, napredniji modeli mogu imati i mali zaslon na kojem se prikazuju točni podaci.
  • Svjetiljka - odabrani power bank-ovi imaju svjetiljku koju možeš koristiti umjesto one u svom telefonu.
  • Zaštita od prenapona, prekomjernog punjenja, pregrijavanja i kratkog spoja - kvalitetni power bank-ovi imaju zaštitu od svih ovih pojava, čime sprječavaju kratki spoj ili pregrijavanje baterije uz opasnost od požara. Naprotiv, kod jeftinih powerbank-ova iz kineskih e-shopova zbog nedovoljno zategnutog dizajna dolazi do jakog zagrijavanja i lošeg upravljanja energijom, što može rezultirati kratkim spojem baterije u mobitelu.

 

Powerbank sa svjetiljkom

 

 

 


4. Dodaci 

 

Putni adapteri

USB kablovi

USB Lightning kabeli

 


5. Često postavljana pitanja

 

Koliko će punjenja izdržati moj powerbank?

Ako kupiš power bank za svoj pametni telefon, možeš izračunati koliko ćeš ga otprilike puta puniti. Ulazni napon za pametne telefone i tablete obično je 5 V, powerbank-ovi inače rade s izlaznim naponom od oko 3,7 - stoga je potrebno uzeti u obzir gubitak tijekom punjenja.

Stoga se stvarni broj punjenja telefona ne može odrediti jednostavno dijeljenjem kapaciteta power bank-a s kapacitetom baterije telefona, već moraš uzeti u obzir i gubitak. Općenito, možeš računati na rezervu od oko 20-30%, kod kvalitetnih brendiranih power bank-ova razlika može biti i manja, naprotiv, kod jeftinih uređaja može biti znatno veća. Da pojednostavimo, možeš računati na rezervu od otprilike 20%, tj. telefon kapaciteta 4000 mAh punit će power bank od 10000 mAh dva puta.

 


Koliko će koštati moj powerbank?

Osnovne prijenosne baterije možeš kupiti za manje od 100 Kn, ali bit će to uređaji malog kapaciteta i ne baš kvalitetnog dizajna. Međutim, oni mogu biti sasvim dovoljni za povremeno hitno punjenje za nekoliko desetaka postotaka. Visokokvalitetni power bank od 10.000 mAh košta oko 200-300 kuna, oni velikog kapaciteta s mogućnošću punjenja laptopa koštaju oko 500 Kn.

 

 

Pogledaj powerbank / prijenosne punjače na Jeftinije.hr »

 

 

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe