SAVJET Grijanje i rashladni uređaji
6.6.2022. 12:45:37

KAKO ODABRATI NAJBOLJI ODVLAŽIVAČ ZRAKA?

1/1

Vlaga u stanu je pojava koju ne treba podcijeniti. To izravno utječe ne samo na čistoću tvog doma, već i na tvoje zdravlje. Može te opterećivati gotovo tijekom cijele godine, ali se može pojaviti samo tijekom kišnih razdoblja. Međutim, danas postoji jednostavno rješenje za ovaj problem, a to je korištenje odvlaživača zraka.

  • Nikolina, urednica na Jeftinije.hr
  • Vrijeme čitanja: 5 min

 

Indeks

  1. Vrste odvlaživača zraka
  2. Ključni parametri
  3. Najvažnije funkcije
  4. Kako pravilno odvlažiti?
  5. Dodaci
  6. Često postavljana pitanja

Odvlaživač zraka osigurat će idealnu razinu vlage u tvom domu, što će svim ukućanima omogućiti zdravo disanje. Vlažan zrak pospješuje razvoj plijesni i štetnika, koji su posebno štetni za alergičare. Mnogi se odlučuju na kupnju odvlaživača zraka tek kada se na zidovima počne nakupljati plijesan ili kad primijete zamagljene prozore. Vlaga je često skriveni problem koji može biti dugo nevidljiv, ali se uvijek može osjetiti. Život u previše vlažnom okruženju dugoročno je štetan za naše tijelo i može biti izvor ekcema ili reumatskih bolesti. Osim toga, kupnjom odvlaživača zraka sprječava se oštećenje namještaja i strukturnih elemenata kuće.

Vrste odvlaživača zraka

Kondenzacijski / kompresor

Moderni kondenzacijski odvlaživač.
  • Radi na principu hlađenja usisnog zraka i na taj način kondenzira vlagu u njemu. Voda se zatim sprema u posudu koju je potrebno redovito prazniti.
  • Pogodan je za prostorije sa sobnom temperaturom, ali u hladnom okruženju njegov kapacitet naglo opada.
  • Također je učinkovitiji pri većoj vlažnosti.

Apsorpcijski

Absorpcijski razvlažilnik.
  • Apsorpcijski odvlaživač djeluje suprotno od kondenzacijskog odvlaživača jer zagrijava primljeni zrak. Zbog toga je učinkovit i pri niskim temperaturama, ali nema velike razlike pri vlažnosti ispod 50%.
  • Radi tiše, ali troši mnogo više energije i manje je moćan.
  • Zato je prikladan samo kada niska temperatura ne dopušta korištenje kondenzacijskog odvlaživača zraka.
Imaš li upravo suprotan problem i imaš problema sa suhim i nadražujućim zrakom kod kuće? Tada može pomoći kvalitetan ovlaživač zraka.

 

→Pogledaj odvlaživače

 

Ključni parametri

Volumen spremnika

Volumen spremnika u kojem je pohranjena zarobljena voda važan je čimbenik ako želiš da odvlaživač radi bez nadzora dulje vrijeme. Ne očekuj veliki volumen spremnika kod džepnih i sobnih odvlaživača zraka, jer je to obično manje od 3 l. Na naprednijim modelima volumen se obično povećava na 3 do 5,8 l. Luksuzniji modeli imaju volumen do 6 litara ili više. To vrijedi i za industrijske odvlaživače.

Buka

Uzmi u obzir buku uređaja, pogotovo ako planiraš odvlažiti prostorije u kojima provodiš puno vremena, poput dnevnog boravka ili spavaće sobe. Najtiši modeli imaju manje od 44 dB. Postavljeni standard buke je od 44 do 51 dB, no rad ovih uređaja već je izraženije. Najbučniji su industrijski odvlaživači zraka, koje vjerojatno ne planiraš koristiti u svom domu. Njihova glasnoća je obično veća od 52 dB.

Brzina odvlaživanja

Brzina odvlaživanja govori ti koliko je vlage zarobljeno u jednom satu. Mnogi uređaji kondenziraju manje od 0,75 litara vode na sat u zajedničkim prostorijama. Snažniji uređaji dosežu 0,7 do 4,6 litara na sat. Modeli visokih performansi za ekstenzivno odvlaživanje zraka mogu ukloniti više od 4,7 litara vode na sat iz zraka.

Učinkovitost odvlaživanja

Učinkovitost odvlaživanja u biti je slična brojci kao i stopa odvlaživanja, samo na drugoj skali. Označava količinu kondenzirane vode u jednom danu, što je danas osnovnija i češća navedena brojka. Za osnovne kućanske modele očekuj da će moći primiti manje od 16 l dnevno. Napredniji i snažniji odvlaživači zraka mogu ukloniti 16 do 45 litara vode iz zraka. Ako zaista želiš temeljito osušiti cijelo imanje, kao što je stara vikendica, prikladni su modeli kapaciteta većeg od 46 litara dnevno.

Težina

Težina uređaja je posebno važna ako namjeravaš koristiti i nositi odvlaživač zraka na nekoliko mjesta. Najprikladniji su modeli težine manje od 12 kg. Kod težih modela između 12 i 31 kg možda se malo namučiš, ali ipak možemo govoriti o upravljivoj prenosivosti. Najteži uređaji, težine 32 kg i više, predviđeni su za fiksnu ugradnju u zgradu ili su opremljeni kotačićima i fiksnom ručkom.

Znaš li da danas neki uređaji imaju funkciju 2u1 – odvlaživač i pročišćivač zraka u jednom? Na taj način će se u potpunosti pobrinuti za kvalitetu zraka u tvom domu .

 

Najvažnije funkcije

  • Automatsko isključivanje kada je spremnik pun - uređaj se sam isključuje kada spremnik premaši svoj kapacitet.
  • Tajmer - postavi početak/kraj odvlaživanja kada ti najviše odgovara
  • Ionizator - uklanja prašinu koja se vrti i smanjuje opasnost od plijesni
  • Filtracija zraka - poboljšava kvalitetu zraka i uklanja neugodne mirise. Zbog kombinacije odvlaživanja i čišćenja idealan je za alergičare.
  • Način sušenja rublja - ubrzava sušenje rublja i istovremeno sprječava nakupljanje prekomjerne vlage u prostoriji u kojoj se nalazi stalak za sušenje rublja.
  • Indikacija prljavog filtera - upozorava kada je potrebno zamijeniti filter za zrak.
  • Zaslon - prikazuje informacije o vlažnosti i postavkama.

Žena dok izvodi jogu, diše odvlaženi zrak.

Kako pravilno razvlaževati?

  • Za maksimalnu učinkovitost, postavi odvlaživač zraka tako da ga ne ometa nikakav namještaj i da oko njega ima dovoljno prostora. Najbolje je postaviti ga usred prostorije, ali to obično nije moguće ili nije ekonomski ugodno.
  • Pobrini se da ima najbolji mogući pristup svim dijelovima prostorije. Ako imaš određeno mjesto plijesni, postavi odvlaživač zraka što bliže tom mjestu.
  • Ako ti se čini da odvlaživač radi sporo, možeš mu pomoći grijanjem prostorije.
  • Kućni odvlaživači zraka obično ne mogu sušiti zrak ispod 40% vlažnosti, što znači da se zrak neće opasno osušiti.

Dodaci

 

Često postavljana pitanja

Trebam li odvlaživač zraka?

O kupnji odvlaživača zraka posebno trebaju razmišljati oni koji žive u starijim stanovima i kućama, iako u novogradnji već u prvoj godini korištenja može biti prisutna i visoka vlažnost. Precizno izmjeri vlažnost higrometrom – najbolje je da je između 40 i 60 %. Ako ustanoviš da je namještaj vlažan i da se ne zidovima pojavljuje plijesan, moraš što prije poduzeti nešto.

Gdje postaviti odvlaživač zraka?

Jedna od glavnih kriterija odabira treba biti prostor u kojem će se odvlaživač zraka koristiti. Važan je broj prostorija i njihova veličina, temperatura, razina vlažnosti i broj osoba u prostoriji. Sve to utječe na djelovanje odvlaživača i njegovu sposobnost upijanja vlage. Uvijek pogledaj specifikacije svakog modela da provjeriš za koliki prostor je uređaj prikladan.

Koje tekuće troškove treba uzeti u obzir?

Imaj na umu da se operativni troškovi zbog potrošnje električne energije ne mogu u potpunosti izbjeći. Međutim, mogu postojati velike razlike između pojedinih modela. Ekonomični odvlaživači imaju maksimalnu potrošnju do 0,5 kWh, ali s većom potrošnjom energije naravno raste. Također provjeri cijenu i dostupnost zamjenskih filtera za zrak.

→Pogledaj odvlaživače na Jeftinije.hr

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe