SAVJET Audio & Video
10.6.2022. 7:19:43

KAKO ODABRATI ZVUČNIKE?

1/1

Tražiš zvučnike za računalo, prijenosni Bluetooth zvučnik za druženje s prijateljima ili možda samostojeći zvučnik koji će ti omogućiti postići surround zvuk i pravi kino doživljaj kod kuće? Pomoći ćemo ti pronaći željeni zvučnik koji će zvučati baš onako kako želiš.

  • Ivana, Content i PR specijalistica
  • Vrijeme čitanja: 7 min

 

Indeks

  1. Vrste zvučnika
  2. Zvučni sustavi
  3. Parametri
  4. Aktivni i pasivni zvučnici
  5. Dodaci
  6. Najčešće postavljana pitanja

 

Vrste zvučnika 

Izaberi pravu vrstu zvučnika s obzirom na svrhu za koju ćeš ga koristiti – želiš slušati glazbu s prijateljima na pikniku ili stvoriti surround zvuk u svom kinu kod kuće? Kvalitetu zvuka ne određuje snaga ni raspon frekvencije, već sama konstrukcija zvučnika.

Prijenosni zvučnik

Genius računalni zvučniki crne i crvene boje.

U ovoj kategoriji prijenosnih zvučnika naći ćeš uglavnom računalne zvučnike, ali i prijenosne zvučnike na baterije koji mogu reproducirati zvuk izvan dosega električne mreže. Trajanje baterije kreće se od nekoliko sati kod osnovnih modela do više od 20 sati kod kvalitetnijih modela. Za veći izbor, provjeri kategoriju Bluetooth zvučnika.

Ovisno o uvjetima u kojima želiš koristiti zvučnik važno je razmotriti i aspekte dizajna. Neki modeli imaju gumenu konstrukciju koja je otpornija na udarce i vibracije, a mnogi su modeli i vodootporni; neki su zvučnici otporni na kišu ili vlagu tijekom tuširanja, ali unatoč tome uranjanje u vodu bi za njih vjerojatno bilo pogubno.

+ Manje dimenzije, prikladne za ugradnju na radnu površinu
+ Mogućnost upravljanja glazbom na samom zvučniku

- Manji i jeftiniji modeli imaju ograničenu kvalitetu zvuka

→Pogledaj prijenosne/Bluetooth zvučnice

 

Samostojeći zvučnici

Visoki drveni samostojeći zvučnici.

Ovi visoki i produženi zvučnici prikladni su za kućno ozvučenje većih prostorija uz zadržavanje visoke čistoće zvuka. Sadrže nekoliko pretvarača za niske i visoke tonove te ponekad i za srednje tonove tako da mogu proizvesti neiskrivljen i dinamičan zvuk. Njihov visokofrekvencijski raspon i veličina omogućuju dobru reprodukciju basa i prodornih visokih tonova.

+ Visoka kvaliteta reprodukcije zvuka
+ Prikladno za kućno kino

- Veličina

Zvučnici za smještaj na stalak ili policu

Drveni zvučnici za smještaj na policu.

Ovi su zvučnici manji i jeftiniji od samostojećih zvučnika, a zbog manjeg zvučnog polja i kvaliteta zvuka je obično slabija nego kod tower zvučnika. Kvalitetni zvučnicu za smještaj na stalak ili policu zadovoljit će zahtjevnije slušatelje, a za poboljšanje konačnog zvuka uvijek ih se može nadopuniti subwooferom koji pojačava bas.

+ Jeftiniji od samostojećih zvučnika
+ Manjih dimenzija
+ Mogu se kombinirati sa subwooferom

- Manji zvučnici s lošijom kvalitetom zvuka od samostojećih zvučnika

Centralni zvučnici 

Soundbar i subwoofer za kućno kino.

Samostojeći tower i rack zvučnici koriste se u paru, a centralni zvučnici spajaju se pojedinačno. Često ih se može vidjeti u obliku soundbarova, koji su niski i široki i najčešće se nalaze ispod ili iznad televizora. Imaju visokofrekventni raspon i zato se odlično nadopunjuju s parom tower ili rack zvučnika jer takav sustav pojačava surround efekt i produbljuje zvuk.

+ Nadopunjuju tower i rack zvučnike, a mogu se i samostalno koristiti
+ Primjereni za televizore

Subwooferi

Subwoofer.

Subwooferi su posebni zvučnici dizajnirani za reprodukciju vrlo niskih frekvencija. Najčešće se koriste u kombinaciji s rack zvučnicima koji ne mogu tako dobro reproducirati bas.

+ Izvrsna reprodukcija zvuka

- Sami ne daju kvalitetan zvuk

→Pogledaj zvučnice

 

Zvučni sustavi

Odaberi prikladan set zvučnika koji će odgovarati tvojim potrebama. Prvi broj označava broj zvučnika u sustavu koji su namijenjeni srednjim i visokim tonovima. Drugi broj iza točke, označava broj subwoofera uključenih u sustav, odnosno broj zvučnika za reprodukciju niskih tonova ili basa.

2.0 zvučnici

Set od dva zvučnika koja se mogu spojiti za stvaranje stereo izlaza. Najčešće se koriste sa stolnim računalima ili gramofonima i hi-fi zvučnicima.

2.1 zvučnici

U 2.1 setu se nalaze ukupno tri zvučnika. Obično su to dva aktivna zvučnika (s ugrađenim pojačalom) i subwoofer za naglašavanje basa.

5.0 zvučnici

Pet kanalni sustav stvara surround zvuk. Obično su to dva rack zvučnika, dva samostojeća (tower) zvučnika i jedan središnji zvučnik. Za manje prostore prodaju se i kompleti s četiri zvučnika za smještaj na stalak ili policu.

5.1 zvučnici

Uz 5.1-kanalni zvuk može se uživati u zvuku kakvog čujemo u kinu. Što je veća snaga zvučnika, može se čuti više detalja i uroniti dublje u radnju filma ili igre. Dodatni subwoofer poboljšava osnovne i niske tonove zvučne snimke.

7.1 zvučnici

7.1. sustavi koriste dva stražnja surround zvučnika koji vas okružuju zvukom tako da s ovim sustavom možete dobiti zaista pravi surround sustav u kojem se čuju i najtiši i najsuptilniji zvukovi.

Drveni zvučni sustav 5.1.

Parametri

Snaga

Izlazna snaga zvučnika mjeri se prema RMS standardu koji označava kolikom snagom možemo opskrbiti zvučnike bez straha od oštećenja čak i nakon duže reprodukcije. RMS snaga je obično polovica najveće moguće izlazne snage određenog uređaja. Snaga standardnih zvučnika je između 20 W i 200 W. Naravno, izvor može imati veću snagu od zvučnika jer oni ne moraju slati sav zvuk. No, ta snaga ne smije biti znatno niža jer u tom slučaju zvučnici možda ne bi bili dovoljno glasni.

Impedancija

Impedancija označava količinu električne energije koja mora proći kroz zvučnik kako bi se osigurala puna snaga. Što je impedancija niža to je bolji protok struje kroz zvučnik. Zvučnik mora imati višu impedanciju od minimalne koja je određena za pojačalo. U kućnim okolnostima ovaj uvjet ipak nije sasvim presudan pa se recimo zvučnik od 6 Ω može spojiti na pojačalo od 8 Ω.

Raspon frekvencija

Važan parametar je i frekvencijski raspon koji pokazuju koliki raspon frekvencije uređaj može reproducirati. Pri tome treba uzeti u obzir da je tolerancija obično između 6 i 10 dB.

Osjetljivost

Osjetljivost pokazuje koliko glasno zvučnik može svirati pri 1 W. Osjetljivost je obično veća kod visokotonaca, nego kod niskotonaca, a s druge strane potonjima se može poslati manje snage.

Crni zvučni sustav s jednim subwooferom i 5 zvučnika.

Dimenzije i težina

Iako nije posve točno da veći i teži zvučnik podrazumijeva i bolji zvuk, veličina definitivno utječe na kvalitetu zvuka. Zapravo, veći zvučnik ima više prostora za produbljivanje basa, a logično je da u njega može stati i veći pretvarač zbog čega će biti glasniji. Ako zvučnike planiraš postaviti na police, pripazi na njihovu težinu.

Materijal

Osim klasične plastične konstrukcije pronaći ćeš i metalne ili drvene zvučnike. Svaki materijal ima drugačije rezonantne karakteristike, no razliku će primijetiti samo vrlo iskusni slušatelj.

Međutim, svatko treba obratiti pažnju na snagu i kvalitetu izrade. Sve mora biti potpuno bez-zračno i čvrsto jer materijali mogu rezonirati pri većim opterećenjima i poremetiti zvuk.

 

Povezivost

Ovaj parametar je najvažniji za prijenosne zvučnike; obične kućne zvučnike jednostavno ćemo spojiti u utičnicu, napajanje putem jack-a spojit ćemo direktno u zvučnike ili na pojačalo. Na raspolaganju su bluetooth zvučnici za kućnu upotrebu koji se mogu spojiti i WiFijem.

Velika većina prijenosnih zvučnika za bežični prijenos koristi Bluetooth. Neki zvučnici i zvučni sustavi opremljeni su i NFC tehnologijom koja olakšava uparivanje. U tom slučaju, svaki je uređaj kompatibilan s Bluetoothom bez obzira na operativni sustav. Samo najjeftiniji modeli za reprodukciju trebaju 3,5 mm jack. To je moguće i kod nekih bežičnih modela pa ako planiraš glazbu reproducirati s MP3 playera, odaberi zvučnik koji ćeš moći spojiti na njega.

Mogućnosti povezivanja tu ne prestaju. Na raspolaganju su i USB priključci koji ti omogućuju spajanje na primjer USB diska s glazbom dok drugi imaju čitač memorijskih kartica ili mogućnost hvatanja radio valova.

 

Napajanje i punjenje

Zvučnici za kućnu upotrebu najčešće se standardno spajaju na električnu mrežu; jači zvučnici obično imaju i svoj transformator. Za te zvučnike koji se koriste s računalima, postoji opcija spajanja putem USB-a i napajanja izravno s računala.

Prijenosi zvučnici se najčešće pune putem microUSB priključka. Budući da su baterije u takvim zvučnicima kapaciteta stotine mAh, dovoljno ih je kabelom povezati s računalom i napunit će se u svega nekoliko sati.

Aktivni i pasivni zvučnici

Aktivni zvučnici imaju izravno ugrađeno pojačalo tako da se izvor zvuka može spojiti standardnim kabelom ili putem neke od bežičnih tehnologija.

Među vrhunskim modelima zvučnika pronaći ćemo uglavnom pasivne zvučnike za koje je potrebno vanjsko pojačalo. Razlog je u tome što imaju kvalitetnije i snažnije pretvarače pa u njihovim kućištima nema mjesta za dovoljno jaka pojačala. Osim toga, mogu se na razne načine spojiti s drugim zvučnicima (npr. subwooferima), a za optimalnu raspodjelu snage između pojedinih dijelova zvučnog sustava može se koristiti i pojačalo.

Dodaci

Zvučnici često zahtijevaju posebnu instalaciju u prostoru, posebno kada su u pitanju kombinirani sustavi. Za lakšu i jednostavniju instalaciju razmisli o nabavci stalaka i nosača koji neće samo uštedjeti prostor u tvom domu, već će utjecati i na još kvalitetniji i dublji surround zvuk.

 

Najčešće postavljana pitanja

Koje zvučnike da odaberem za gramofon?

Najprije provjeri ima li tvoj gramofon ugrađeno pretpojačalo – gramofoni imaju nižu razinu izlaznog signala od ostalih izvora. Ako gramofon ima pretpojačalo na njega možeš spojiti bilo koji linijski ulaz i aktivne zvučnike. Ako nema pretpojačalo, odaberite pojačalo s Phono ulazom koje će biti opremljeno ovim pretpojačalom, a ti se zadovolji aktivnim zvučnicima.

Mogu li kupiti zvučnik s ugrađenom antenom za FM prijem?

Zvučnici koji omogućuju slušanje radijskih postaja nalaze se u kategoriji Prijenosni CD/playeri.

Je li veći zvučnik glasniji?

To da će zvučnik biti glasniji ako je veći nije uvijek posve točno iako je istina da veličina zvučnika utječe na kvalitetu zvuka. Veći zvučnici imaju više prostora za produbljivanje basa i niskih tonova pa je logično da se u njih može ugraditi veći pretvarač koji može proizvesti jači zvuk.

→Pogledaj zvučnice na Jeftinije.hr

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe