SAVJET Foto
10.6.2022. 12:37:50

KAKO ODABRATI DIGITALNU KAMERU?

1/1

Od skakanja padobranom do rođendanske zabave i hvatanja uljeza u svom vrtu – kamera je uvijek najbolji način da sačuvaš sjećanje na važne događaje. U našem vodiču savjetujemo ti koju vrstu kamere odabrati i za koju priliku.

  • Nikolina, urednica na Jeftinije.hr
  • Vrijeme čitanja: 7 min

 

Indeks

  1. Vrste kamera
  2. Parametri
  3. Rad i održavanje kamere

 

Vrste kamera prema namjeni

Vrsta kamere Svrha
Akcijske kamere Sportska postignuća s tvojeg stajališta.
Kamere za automobil Dokaz o tome koliko dobro voziš.
IP kamere Nadzor imovine.
Profesionalne kamere Videozapis za oglašavanje i samopromociju – snimke uvijek uredi na računalu.
Kamere za privatnu upotrebu Obiteljske zabave i snimke za privatnu upotrebu.

 

Akcijske i vanjske kamere

Primjer sportske ili akcijske kamere.

Akcijske kamere dizajnirane su tako da budu što manje. Videozapisi i fotografije (za kamere koje omogućuju ovu funkciju) prenose se putem WiFi ili Bluetootha u Full HD rezoluciji, s GoPro kamerama čak i do 4K. Ove mini kamere možeš pričvrstiti na kacigu ili drugu sportsku opremu i snimiti adrenalinsku vožnju ili kajakom niz burne brzace divlje rijeke. Vanjske kamere opremljene su za teške uvjete (voda, prašina, snijeg), a akcijske kamere obično trebaju dodatnu zaštitu u vidu poklopaca, koji se obično već nalazi u sklopu nekih modela.

Što akcijska kamera mora ispunjavati?
Kod akcijskih kamera sve ovisi o tome što želiš snimiti i u kojim uvjetima. Ako kameru koristiš za vodene sportove, ključni kriteriji bit će vodonepropusnost kamere ili njenog kućišta te dubina na kojoj možeš roniti s njom (10-40 m). Za bicikliste, skijaše i snowboardere isplati se uložiti u kameru s kvalitetnim stabilizatorom. Ako uživaš u adrenalinskim sportovima, odaberi kameru visoke rezolucije i FPS-a (omogućuje visoku oštrinu čak i u usporenoj snimci) i izdržljivosti.
Zašto je oblik važan?
Vanjske kamere mogu biti u obliku kocke ili cijevi. Akcijske kamere u obliku kocke lakše se drže u ruci i prikladnije su za pričvršćivanje na prsni koš ili upravljač. Zbog svojih aerodinamičnih oblika, cjevaste kamere dobro se uklapaju u kacige. Želiš li kameru ugraditi na kacigu, odaberi što lakšu (50 do 90 grama) kako te ne bi boljela glava.

 

Za akcijske kamere moguće je kupiti različite dodatke, od nosača za glavu, upravljača ili pojasa oko ramena do prsa i drugih nosača. Kod takvih kamera koristan je daljinski upravljač za na ruku ili kao traka na zapešću.

 

→Pogledaj akcijske/sportne kamere

 

Video kamere za privatnu upotrebu

Privatna kamera z drsnim zaslonom.

S video kamerom zabilježi obiteljska okupljanja, praznike i druge važne događaje. Ove digitalne kamere obično imaju veći zaslon za trenutni pregled snimaka, a ergonomski dizajn omogućuje snimanje iz ruke. Jednostavniji su za korištenje pa ih svatko može koristiti, a uz skuplje modele koji snimaju u Full HD ili čak 4K rezoluciji možeš snimati visokokvalitetne video zapise, poput sportskih utakmica. Ako također želiš snimati statične snimke nabavi i stativ.

Profesionalne i poluprofesionalne video kamere

Profesionalna videokamera.

Profesionalne video kamere već imaju nekoliko funkcija za snimanje slika i omogućuju ti da prilagodiš postavke svojim potrebama. Možeš zamijeniti leće, dodati filtere i spojiti mikrofone ili svjetla na ovim kamerama. Međutim njihov rad zahtijeva određeno iskustvo i znanje da ih možeš potpunosti upotrebljavati. Njihova je konstrukcija najveća i najteža među digitalnim kamerama, pa je za držanje i rad često potreban stativ.

 

→Pogledaj privatne i profesionalne kamere

 

Sferična kamera od 360°

Primjer bijele 360° kamere.

Kamere od 360° imaju više leća koje mogu stvarati prostor virtualne stvarnosti, tako da možeš gledati slike i videozapise u svim smjerovima. Kamerom upravljaš putem tableta ili pametnog telefona, a sfere kamere prenose snimke putem Bluetooth-a ili WiFi-a.

 

Automobilska kamera

Automobilska kamera ili dashcam snima što se događa na cesti.

Kamera u automobilu danas je popularan dio opreme u vozilu – u slučaju nesreće imaš na raspolaganju snimku događaja za policiju ili osiguravajuće društvo. Obično snimaju u petlji ( kada im ponestane memorije, počnu presnimavati najstarije kadrove) i to u visokoj razlučivosti, tako da možeš lako razlikovati lica i registarske tablice vozila. Dostupne su i kamere za motocikliste, ali mogu koristiti i akcijsku kameru na kacigi ili upravljaču.

 

→Pogledaj automobilske kamere

 

Ne znaš, koju odabrati? Pročitaj naš vodič za odabir automobilske kamere/dashcama.

Nadzorna kamera

Bijela nadzorna (IP) kamera, koja snima okolinu tvoje kuće.

IP kamera služi za praćenje prostora oko kuće, ali je prikladna i kao kamera za stan. Mrežna kamera zapravo služi i u zatvorenom prostoru i kao vanjska kamera za kuću. Snima video zapise na udaljenu pohranu, a akciju možeš pratiti uživo na računalu ili mobitelu – tako da je idealan ne samo kao sigurnosna kamera, već i kao nadzorna kamera ako imaš ptičje gnijezdo koje možeš promatrati bez da ih ometaš.

 

→Pogledaj nadzorne kamere

 

Web kamere

Moderna web kamera s poklopcem za leću.

Akcijska kamera s funkcijom web kamere može streamati video konferenciju putem računala jednako kao i snimati trikove na biciklu ili skijama.

Web kamere su izvrsne ako ne trebaš snimati i samo tražiš dodatak za računalo ili prijenosno računalo.

 

→Pogledaj web kamere

 

Vrste kamera prema načinu pohranjivanja snimaka

Tvrdi disk

HDD kamere pohranjuju snimke na interni tvrdi disk, a neki modeli omogućuju i spremanje snimaka na memorijsku karticu. Kamera s tvrdim diskom može snimati 7 do 9 sati videozapisa u najvećoj rezoluciji, dok skuplji modeli mogu snimati do 30 sati. Osim toga, HDD kamere nemaju uobičajeni vizir i većina njih snima zvuk u Dolby Digital 2.0 kvaliteti. Prijenos snimaka na računalo i njihovo arhiviranje nije komplicirano. Nedostatak tvrdog diska je njegova osjetljivost na udarce. Ova se varijanta najčešće javlja kod nadzornih kamera koje su statične i praktički se ne upravljaju ručno.

+ Visokokvalitetno snimanje
+ Zvuk u Dolby Digital 2.0 format

- Manje otporne na udarce
- Uglavnom bez vizira

Film sa slikama zalazka sunca u različitim dijelovima svijeta.

Memorijska kartica

Kamere s memorijskom karticom pohranjuju snimke elektronički na umetnutu memorijsku katicu. Osim velikog kapaciteta za pohranjivanje snimaka, prednost im je i to što se mogu beskrajno prenositi, a prijenos videosnimaka s memorijske kartice je jednostavan bez posebnog softvera. Snimanje na karticu ne zahtijeva kompliciranu mehaniku, pa je kamera manje kvarljiva. No, nedostatak im je lošija kvaliteta dobivenog videozapisa, jer se slike pohranjuju komprimirane.

+ Jednostavan prijenos videozapisa na računalo
+ Veliki kapacitet za pohranu snimaka
+ Manje kvarljive
+ Kompaktne dimenzije

- Niža kvaliteta snimanja

Kombinirano snimanje

Kombinirane kamere za pohranu – ova je opcija sada dostupna najnaprednijim vrstama kamera i dostupna je samo u višem cjenovnom rangu. Mogu pohraniti snimke na dva različita medija (u kombiniranom obliku na memorijsku karticu i u višoj kvaliteti na mini DV, DVD ili HDD).

 

→Pogledaj kamere s memorijom ili memorijskom karticom

 

Parametri

Brzina snimanja ( FPS – sličica u sekundi)

Dijel filma sa slikom obale.

To je broj sličica u sekundi. Što je broj veći, to je video glatkiji. Filmska produkcija radi s 24 sličice u sekundi, a neke od današnjih kamera imaju i do 60 sličica u sekundi. Viši FPS posebno je koristan za sportske kamere. Postoje i kamere s 240 sličica u sekundi koje mogu snimiti snimke u usporenom načinu rada, omogućujući jednostavne snimke, na primjer u ekstremnim sportovima.

 

Stabilizacija slike

Snimač smiruje sliku elektronskom ili optičkom stabilizacijom.
  • Elektronska stabilizacija je danas nešto što se u kamerama podrazumijeva. Kompenzira podrhtavanje snimanjem šireg snimka (hvatanjem širokih rubova nego što vidiš u konačnom videu), a zatim pomicanjem slike tako da objektivi koji se tresu ostaju na istom mjestu.
  • Optička stabilizacija je učinkovitija. Senzor pokreta u objektivu kamere pokreće pokretnu komponentu koja balansira sliku kada se potrese. Kamere s optičkom stabilizacijom obično imaju i elektroničku stabilizaciju.

Zoom

Kamera snema gospo v knjižnici.

Promjena žarišne duljine – uz zumiranje, kamera može kontinuirano zumirati udaljene subjekte u kadru.

  • S optičkim zumom možeš povećati sliku uz zadržavanje iste kvalitete slike. Prednost je mogućnost hvatanja oštrih snimaka objekata na daljinu, a mana je velika osjetljivost kamera s optičkim zumom na najmanji pokret – i ruke i predmeta. Zamućenje slike možeš izbjeći korištenjem stativa.
  • Digitalni (elektronički) zum u osnovi povećava samo dio slike, slično kao kada koristiš funkciju povećanja na računalu za povećavanje slike. Nedostatak je rizik da se slika raspadne na pojedinačne piksele. Bolji digitalni zum koristi osjetljiviji senzor od uobičajenog načina snimanja, održavajući do neke mjere dobru razlučivost povećane slike.

Povezivost kamere

To je važno kod prijenosa snimljenih videa s kamere, i to ne samo za prijenos snimaka na računalo, već i za izravno reproduciranje snimaka s kamere na televizoru. Danas se u kamerama često koristi bežično povezivanje, tj. WiFi ili Bluetooth veza. Omogućuje daljinsko upravljanje kamerom, primjerice pametnim telefonom, što dobro dođe pri snimanju dronom, ali i sportskim kamerama.

Vrlo jednostavno rješenje za prijenos slika s kamere na računalo je memorijska kartica koja se može izvaditi iz kamere i umetnuti izravno u stolno ili prijenosno računalo. Neke kamere moraju biti spojene na računalo ili televizor putem kabela. U tom slučaju obično je dovoljan USB kabel ili je potreban poseban FireWire konektor. Ako tvoje računalo nema ulaz, situaciju možeš riješiti kupnjom FireWire na USB utor.

 

Rad i održavanje kamere

Prevencija

Filter za leće.

Kod kamera je bitno da objektiv održavaš čistim. Prevencija je bolja od naknadnog čišćenja. Objektiv štiti prljavštinu s priloženog fotografskog filtera. Dostupni su UV filteri, koji imaju prednost što ne utječe na konačnu sliku, ili skylight filteri koji blago zatamnjuju azurni dio svjetlosnog spektra. Izbjegavaj jeftinije filtere loše kvalitete koji mogu pogoršati konačnu sliku.

 

Održavanje

Pribor za čišćenje kamera.

Ako već moraš očistiti leću, koristi poseban pribor. Za uklanjanje prašine koja se nakupila u leći možeš koristiti balon na napuhavanje ili mekanu četku za čišćenje optike. Prikupljena prljavština može se lako ukloniti s leće krpom od mikrovlakana. Ako se masna prljavština zalijepi za leću, ona se otapa u posebnoj otopini za čišćenje optike i onda se može lako obrisati.

 

→Pogledaj kamere na Jeftinije.hr

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe