SAVJET Dječja kolica i autosjedalice
13.6.2022. 8:33:58

KAKO ODABRATI AUTOSJEDALICU?

1/1

Kupnjom kvalitetne autosjedalice osigurat ćeš svom djetetu maksimalnu sigurnost i udobnost prilikom putovanja automobilom. Prilikom odabira autosjedalice najprije uzmi u obzir visinu i težinu djeteta. Zatim se usredotoči na sustav pričvršćivanja i druge sigurnosne značajke. Zapamti da će autosjedalica obavljati svoju funkciju samo ako se poštuju svi važni postupci instalacije i uporabe.

 

 • Maja, urednica na Jeftinije.hr
 • Vrijeme čitanja: 11 min

 

Indeks

 1. Gdje početi
 2. Kategorije po težini
 3. Sigurnost i homologacija
 4. Funkcije i mogućnosti
 5. Materijal
 6. Cijena
 7. Pribor za autosjedalice
 8. Često postavljana pitanja

 

1. Gdje početi

 

Visina i težina djeteta

Izmjeri i izvaži svoje dijete prije ispitivanja raspona autosjedalice. U skladu s tim možeš suziti izbor na prikladnu veličinu. Djetetova glava ne smije stršiti iz naslona za glavu niti biti previše labava. U te svrhe poslužit će službena podjela na 5 težinskih skupina i nekoliko drugih kombiniranih opcija težine. Takve autosjedalice „rastu“ s djetetom, jer zahvaljujući podesivim elementima i pozicioniranju omogućuju prilagodbu konstrukcije visini djeteta.

 

Kompatibilnost s automobilom

Većina autosjedalica je univerzalna i može se koristiti u svim vrstama automobila. Problem se može pojaviti kada se autosjedalica instalira pomoću ISOFIX-a. Kompatibilnost možeš lako saznati na takozvanim testnim oznakama koje ćeš pronaći na vidljivom mjestu na autosjedalici. Sadrži neke informacije o upotrebi i sigurnosnim standardima. Ako pronađeš oznaku Universal, to znači da je sjedalo kompatibilno sa svim automobilima. Ako ne, odaberi onu koja odgovara tvom tipu automobila. Ove informacije možeš pronaći na web stranici proizvođača.

 

2. Kategorije po težini

Ključ za pravilno funkcioniranje sjedalice je odabir one koja odgovara kategoriji djeteta koje se prevozi. Prema zadanim postavkama, sjedala su podijeljena prema težinskim skupinama od 0 do 5 (obično označeno rimskim brojevima). Tablica u nastavku daje indikativnu raščlambu i popis svih grupa.

 

Grupa Težina djeteta Približna dob
0 0-10 kg 0-12 mjeseci
0+ 0-13 kg 0-18 mjeseci
I 9-18 kg 1-4 god
II 15–25 kg 3–7 god
III 22–36 kg 6–12 god
0/I 0–18 kg 0–4 god
I/II/III 9–36 kg 1–12 god
II/III 15–36 kg 3–12 god

 


Autosjedalica 0-13 kg

Sjedalica 0 i 0+, nazvana jaje, uvijek je postavljena suprotno smjeru vožnje. Dijete se postavlja u polusjedeći položaj i, u slučaju sudara, cijelom tjelesnom težinom naslanja na konstrukciju sjedala koja ga podupire. Ova potpora izostaje u položajima okrenutim prema naprijed, što može uzrokovati trzaj te bi moglo dovesti do ozljede vratne kralježnice. Većina ovih sjedalica opremljena je ručkom, tako da se lako mogu nositi. Sjedala u ovoj kategoriji obično se koriste u prvoj godini djetetova života. Neki se modeli mogu pričvrstiti na kolica, ali provjeri ovu opciju za odabrani model.

 

Pogledaj autosjedalice 0-13 kg

 

Autosjedalica 0-18 kg

Ova vrsta sjedalica nastala je kombiniranjem težinskih skupina 0 i I. Sjedalice u ovoj kategoriji su i dalje postavljene suprotno smjeru vožnje, a dijete u tom položaju putuje otprilike prve četiri godine svog života. To je u skladu s onim kada je djetetova vratna kralježnica najosjetljivija na ozljede u slučaju udarca, s tim da je rizik kod takvog sjedala i do pet puta manji nego onog okrenutog u smjeru vožnje. Opet je prisutna poboljšana bočna zaštita koja osigurava veću sigurnost u slučaju bočnog sudara. Prednost kombinirane sjedalice je dugi vijek trajanja, ali nije primjerena za nedonoščad koja ne bi mogla pravilno sjediti.

 

Uz grupe 0-13 i 0-18 možeš kupiti i dugotrajnije varijante primjerene novorođenčadi, odnosno autosjedalice od 0-25 kg i 0-36 kg.

 

Pogledaj autosjedalice 0-18 kg

 

Autosjedalica 9-18 kg

Donedavno su se sjedala kategorije I obično postavljala u smjeru vožnje, no sve češće se postavljaju suprotno smjeru. Dijete već sjedi višlje u njima i ima bolji pogled iz auta. Napredniji modeli također su podesivi, pružajući veću udobnost za spavanje i sjedenje. Za veću sigurnost pri bočnom udaru, odaberi sjedalicu koja ima podignute i ojačane bočne ploče u području glave. Ova kategorija se koristi za djecu od otprilike jedne do četiri godine, odnosno za djecu koja već mogu samostalno sjediti.

 

Pogledaj autosjedalice 9-18 kg

 

Autosjedalica 9-36 kg

Zbog svoje svestranosti i dugog vijeka trajanja, kombinirane autosjedalice I/II/III vrlo su popularne zbog svoje ekonomičnosti. Iako je to nekada bilo kompromisno rješenje, danas se mogu pronaći modeli koji dobivaju visoke ocjene na crash testovima. Nažalost, ne mogu se postaviti suprotno smjeru kretanja, što je još uvijek slučaj kad je dijete maleno. U idealnom slučaju, sjedalo ima svoj pojas u pet točaka, koji se kasnije može skinuti i zamijeniti pojasom u tri točke. Neka sjedala (koja se često nazivaju 2u1) omogućuju i potpuno uklanjanje stražnjeg dijela i stvaranje jastuka za sjedenje, što može dobro doći pogotovo u posljednjih nekoliko godina korištenja.

 

Pogledaj autosjedalice 9-36 kg

 

Autosjedalica 15-36 kg

Kategorije II (15–25 kg) i III (22–36 kg) javljaju se odvojeno samo u iznimnim slučajevima, njihova je kombinacija danas standardni izbor. Takva autosjedalica traje od oko četiri do dvanaest godina ili do 150 cm visine. Ovi modeli više nisu opremljeni vlastitim pojasom, a dijete je vezano klasičnim pojasom u tri točke. Uvijek su postavljene u smjeru vožnje. Osim toga, neke inačice omogućuju podešavanje širine u području ramena za bolju fiksaciju djeteta. U ovu kategoriju spadaju i sjedala bez naslona za leđa i glavu.

 

Pogledaj autosjedalice 15-36 kg

 

 

Vrste autosjedalica

 

3. Sigurnost i homologacija

Temeljni kriterij autosjedalica je njihova sigurnost i sprječavanje mogućih ozljeda. Preopterećenje u sudaru automobila doseže desetke G pa je namjena sjedalice apsorbirati što više te sile i djetetu pružiti maksimalnu zaštitu. Za tu namjenu postoji niz elemenata, od mogućnosti postavljanja suprotno od smjera vožnje, što ublažuje udarac, do kvalitetnih bočnih stijenki koje minimiziraju bočni udar. O sigurnosti svjedoče i način ugradnje ili zadovoljeni standardi i dobiveni certifikati.

 

ISOFIX i sustav pričvršćivanja

Prilikom odabira sjedalice usredotoči se prvenstveno na to kako je pričvršćena u vozilu. Jednostavnija opcija je vezati je pojasom u vozilu. Međutim, takvo sidrište nije sasvim čvrsto. Mnogo sigurnije i jače rješenje je ISOFIX sustav koji koristi sidra pričvršćena izravno na konstrukciju vozila. Automobil, naravno, mora biti opremljen ovim sustavom. Obično je na stražnjim vanjskim sjedalima, ponekad i na suvozačevom sjedalu. Veće dimenzije i teže rukovanje mogu se smatrati nedostatkom ISOFIX autosjedalice. Za jaja kategorije 0+ obično se u auto ugrađuje samo baza, a sama sjedalica se prenosi bez nje, što rješava ovaj nedostatak.

 

Što je sjedalo lakše ugraditi u vozilo, manji je rizik od greške prilikom pričvršćivanja. Mnogi testovi i certifikati to uzimaju u obzir.

 

Pogledaj ISOFIX baze

 

 

Europski standardi

Odobrena sjedalica uvijek ima narančastu naljepnicu na kojoj se navodi ispunjeni standard i raspon težine ili visina djeteta kojem je namijenjena. Trenutno postoje dva europska standarda. Stariji, s nekim promjenama na snazi od 1980-ih, nosi oznaku ECE R44 i uključuje stroge zahtjeve za dizajn i sigurnost. Onaj mlađi (od srpnja 2013.) standard i-Size ECE R129 još je izvjesniji. Zahtijeva korištenje autosjedalica okrenutih u suprotnom smjeru do dobi od najmanje petnaest mjeseci. Zaštita od bočnog udara također je testirana i uvijek mora biti opremljena ISOFIX-om. I-Size standard trebao bi postupno zamijeniti standard ECE R44.

 

Europski standardi za autosjedalice

 

 

4. Funkcije i mogućnosti

Povezivanje s kolicima

Autosjedalice za dojenčad često imaju ručku koja im omogućuje da se udobno i bez buđenja beba prenosi iz automobila u stan, no neke idu i dalje i omogućuju pričvršćivanje na kolica. Ovu funkciju najviše ćeš cijeniti kod kratkih putovanja, kada jednostavno pričvrstiš strukturu sjedalice s djetetom u auto ili u dječja kolica, prema trenutnoj potrebi. Prije kupnje autosjedalice provjeri kompatibilnost s konstrukcijom kolica.

 

Pozicioniranje

Nije samo kod sjedalica za malene dobrodošla mogućnost da se barem malo pozicionira djetetov položaj. To ćeš cijeniti, primjerice, tijekom dužih putovanja, kada je moguće malo spustiti sjedalo, te tako stvoriti udobniji položaj za spavanje djeteta. Podesivi naslon za glavu često omogućuje prilagodbu, zahvaljujući čemu sjedalica doslovno raste s djetetom. Za još veću udobnost, naslon za ruke se može podesiti na nekim modelima. Takve podesive autosjedalice možeš pronaći uglavnom u kombiniranim težinskim kategorijama 0 / I, I / II / III i II / III.

 

Položaj suprotno smjeru vožnje

Mogućnost okretanja sjedalice suprotno od smjera vožnje značajno će smanjiti rizik od ozljeda vratne kralježnice. Kod frontalnog sudara sjedalica apsorbira silu naprijed, pa se djetetova tjelesna težina oslanja samo na potpornu konstrukciju, uključujući i glavu, tako da vrat nije toliko opterećen. U suprotnom se dijete savija prema naprijed. Takvo podešavanje sjedalice preporuča se do 4. godine života djeteta.

 

Sigurnosni jastuk i bočna zaštita

Neke autosjedalice za manju djecu koriste sigurnosni jastuk umjesto vlastitog pojasa u pet točaka, koji se u autu veže pojasom. Jastuk obuhvaća dijete, što mu ograničava pokretljivost, ali mu stvara malu površinu za igru, na primjer, tijekom putovanja. Razmak bi trebao biti što manji, inače bi dijete riskiralo ispadanje iz sjedala ako se automobil prevrne. Bočne zaštite pružaju zaštitu glave i učvršćivanje sa strane, što minimalizira silu kojom se dijete kreće u stranu. Pridonijet će i amortizer, odnosno remen za pojas koji će značajno smanjiti rizik od modrica u području prsa u slučaju jakog kočenja.

 

Autosjedalice sa bočnom zaštitom

 

5. Materijal


Navlake od sintetičkih vlakana obično se koriste za njihovo jednostavno održavanje. Mogu se čistiti vlažnom krpom i odgovarajućim proizvodom za određenu vrstu materijala. Veću udobnost pružaju pamučne i antilop površine koje bolje upijaju znoj i ugodnije su na dodir. Međutim, teže ih je očistiti. U ovom slučaju sigurno ćeš cijeniti mogućnost njihovog uklanjanja i pranja. Za neke modele možeš pronaći i ljetnu navlaku koja je prozračnija. Zbog toga se dijete manje znoji i transport je puno udobniji.


Tijelo autosjedalice obično je izrađeno od srednje tvrde plastike, što je kompromis između dovoljne krutosti strukture školjke i njezine težine. Iz tog razloga, čak i nakon manje nezgode, potrebno je temeljito provjeriti stanje sjedala i po potrebi ga zamijeniti drugim, čak i mala pukotina nastala manjim udarcem može bitno utjecati na ukupnu čvrstoću. Također imaj na umu vijek trajanja materijala, koji zbog promjena temperature i sila neprestano radi. Sjedalo bi trebalo koristiti najviše deset godina.

 

6. Cijena

Autosjedalice koje pokrivaju nekoliko težinskih kategorija obično su skuplje. Razlog je složenija konstrukcija, koja mora osigurati zaštitu za djecu različitih veličina. U svakom slučaju, nemoj se ustručavati doplatiti za sjedalicu koja ima dobre ocjene na crash testu, kvalitetan materijal presvlake i dobro osmišljenu instalaciju. Čvrste bočne stijenke vrlo su važne za pružanje zaštite u slučaju bočnog sudara.

 

Autosjedalica za veću djecu

 


Prilikom odabira svakako se ne isplati štedjeti, a svakako ne kupnjom rabljene autosjedalice, iako je upola jeftinija od originalnog modela. Nikad se ne zna je li bila u nesreći ili je na neki drugi način oštećena. 

 

7. Pribor za autosjedalice

Uz integriranu opremu, uz sjedalicu možeš kupiti cijeli niz dodataka koji će ti olakšati putovanje ili zabaviti dijete tijekom dugog putovanja. Ako kupuješ zamjenske navlake drugog proizvođača i druge elemente dizajnirane posebno za autosjedalicu, provjeri kompatibilnost oba modela.

 • Džepovi i organizatori – obično pričvršćeni na prednje sjedalo, sadrže sustav džepova i mreža
 • Navlaka za autosjedalicu - pogodna za zimske mjesece za kraća putovanja
 • Deka za autosjedalicu - često opremljena prorezima za pojas
 • Igračke za autosjedalicu - zabavljaju dijete tijekom duge vožnje, najčešće pričvršćene iza prednjeg sjedala ili kao visilica na konstrukciji za one najmanje
 • Zaštita sjedala - štiti automobilske presvlake od prljavštine ili abrazije, često opremljene mrežicom za grickalice i igračke
 • Držač za piće - pruža prostor za dječje bočice i čaše za piće
 • Štitnici za sunce - štite djecu od pregrijavanja i osiguravaju nesmetan san
 • Unutarnje ogledalo - koristi se za laku provjeru bebe

 

Pogledaj dodatnu opremu za autosjedalice na Jeftinije.hr »

 

Pogledaj dodatke za automobil na Jeftinije.hr »

 

 

8. Često postavljana pitanja

Kada zamijeniti autosjedalicu

Mnogi roditelji ne znaju kada je pravo vrijeme za kupnju druge kategorije sjedalice. Glavni pokazatelj je, naravno, težina djeteta, ali nije potrebno mijenjati sjedalicu odmah nakon postizanja određene granice. Vrijeme zamjene definitivno dolazi kada djetetova glava pređe gornji rub konstrukcije, u slučaju nezgode u takvoj situaciji je ugroženo njegovo osjetljivo okcipitalno područje.

 

Veličina autosjedalice

 

Ispravna upotreba

Prilikom postavljanja autosjedalice u automobil, uvijek slijedi priložene upute. U tom pogledu prednost imaju sjedala s ISOFIX montažnom potporom, koju samo učvrstiš u držače. U tom slučaju, ispravno fiksirano sjedalo neće se pomaknuti. Ipak, dobro je provjeriti crash testove sjedala, jer su neki jeftiniji ISOFIX proizvodi pokazali da je školjka bila loše pričvršćena za konstrukciju te je ta veza prekinuta pri udaru. Situacija je složenija sa sjedalicama pričvršćenim samo pojasom. Njihova loša povezanost čest je uzrok ozljeda u nesrećama. Takva autosjedalica uvijek će imati lagani bočni hod, ali treba se čvrsto držati i ne pomicati se u uzdužnom smjeru. Također se pridržavaj priručnika prilikom postavljanja djeteta - proces je detaljno opisan.

U slučaju nesreće, nemoj koristiti sjedalo ili neka ga pregleda stručnjak. Uvijek odvedi dijete na pregled, unutarnje ozljede možda neće biti odmah vidljive.

 

Dječje sjedalice uvijek se postavljaju u smjeru suprotnom od smjera vožnje i ponekad na sjedalu suvozača. Tada je potrebno deaktivirati zračni jastuk suvozača. Prije svake, čak i kratke vožnje, provjeri je li sjedalo dobro pričvršćeno i jesu li sigurnosni pojasevi pravilno pričvršćeni i postavljeni.

 

Do kada je potrebno koristiti autosjedalicu

Prema zakonu, obveza prijevoza djeteta u autosjedalici vrijedi dok ne dosegne težinu od oko 40 kg i visinu od 150 cm. Sigurnosni pojas ne smije prelaziti djetetov vrat. Na prednjem se sjedalu dijete može prevoziti samo u sjedalici okrenutoj suprotno od smjera vožnje i s isključenim suvozačevim zračnim jastukom; u smjeru vožnje dijete se može smjestiti samo na stražnja sjedala. Iz sigurnosnih razloga moguće je očekivati promjenu zakonske regulative, kada će orijentacija u suprotnom smjeru putovanja biti obavezna unutar jedne godine života.

 

Kako odabrati kvalitetnu autosjedalicu

Osim testnih marki (ECE R44 i i-Size), u odabiru ti mogu pomoći neovisni testovi koje možeš pratiti prije kupnje, primjerice na dTest-u ili na web stranici Autermafe gdje se nalaze rezultati priznate njemačke organizacije ADAC.


 

Pogledaj autosjedalice na Jeftinije.hr »

 

 

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2022 sMind d.o.o., dio Heureka grupe