SAVJET Oprema za dom
13.6.2022. 12:16:50

KAKO ODABRATI METEOROLOŠKU STANICU?

1/1

Vremenska prognoza u medijima obično je samo indikativna i možda ne odgovara stvarnom stanju u tvojem području. Za točnije podatke možeš koristiti kućnu meteorološku stanicu, koja može biti opremljena osnovnim funkcijama poput mjerenja temperature i tlaka, ali i drugim indikatorima i senzorima. Prije nego što odabereš, upoznaj se s važnim značajkama koje je dobro znati.

 

  • Maja, urednica na Jeftinije.hr
  • Vrijeme čitanja: 5 min

 

Indeks

  1. Vrste meteoroloških stanica
  2. Što odabrati
  3. Koje funkcije mogu imati meteorološke stanice
  4. Često postavljana pitanja

 

Vrste meteoroloških stanica

 

Mrežna meteorološka stanica

 

Mrežna meteorološka stanica.

+ Ne moraš brinuti o zamjeni baterija u glavnoj jedinici
+ Obično nudi više značajki od bežičnih meteoroloških stanica

- Stanicu je potrebno postaviti blizu utičnice
- Baterije nikako ne možeš izbjeći – one napajaju vanjske senzore

 

 

 

Bežična meteorološka stanica

 

Bežična meteorološka stanica.

+ Ne moraš odrediti lokaciju ove vrste meteorološke stanice ovisno o prisutnosti utičnica

- Za rad im najčešće trebaju 2 do 4 baterije
- Trajanje baterije ovisi o veličini i pozadinskom osvjetljenju zaslona
- Što je zaslon veći i svjetliji, to će češće trebati mijenjati baterije

 

 

Što odabrati

 

Koje informacije želiš prikazati

Moderni, dobro opremljeni uređaji upravljaju prikazom trenutnog vremena, temperature okoline, vanjske i unutarnje vlažnosti, kvalitete zraka, smjera i brzine vjetra, atmosferskog tlaka, oborina, ugljičnog dioksida, senzorne temperature i još mnogo toga. Na tebi je da odlučiš zanima li te samo vremenska prognoza ili želiš sve izmjerene vrijednosti vidjeti na zaslonu. Ako te zanima samo klima, meteorološka stanica koja grafički prikazuje klimu bit će idealan izbor za tebe i nema zatrpavanja podacima o vlažnosti, atmosferskom tlaku i drugim vrijednostima prema kojima se prognozira vrijeme.

 

Domet vanjskog senzora

Važan dio svake meteorološke stanice su vanjski senzori koji otkrivaju trenutne vremenske informacije. Prema vrsti napajanja dijele se na mrežne i bežične. Varijante s mrežnim napajanjem povezane su s meteorološkom stanicom i ne mogu se postaviti više od nekoliko metara od baze, tako da pozicija možda nije idealna za mjerenje. Bolja opcija su bežični senzori, koji mogu biti nekoliko desetaka metara od meteorološke stanice.

 

Cijena

Cijena obično raste s opremom uređaja i brojem senzora za praćenje iznadstandardnih vrijednosti. Ako trebaš samo osnovne funkcije, poput mjerenja temperature i tlaka, za vremensku stanicu ćeš platiti manje od 200 Kn. Ali ako te zanimaju dugoročne vremenske prognoze ili specijalizirane vrijednosti poput brzine vjetra, ulaganje u dobro opremljen model će se isplatiti. Cijena najskupljih meteoroloških stanica može premašiti 600 Kn.

Drvena jednostavna stanica.

 

 

Koje funkcije mogu imati meteorološke stanice?

  • Wi-Fi - tehnološki naprednije meteorološke stanice nemaju vlastiti prikaz i prikaz vremenskih informacija putem pametnog telefona, tableta ili drugog uređaja koji podržava Android ili iOS. Za prijenos podataka potrebna im je Wi-Fi veza.
  • Barometar – kupuješ li meteorološku stanicu za potrebe lokalne vremenske prognoze, fokusiraj se na modele koji su opremljeni senzorom tlaka ili barometrom za mjerenje atmosferskog tlaka i prognozu vremena.
  • Higrometar (mjerač vlage)- neki modeli mjere i unutarnju vlažnost uz vanjsku.
  • Prikaz vanjske i unutarnje temperature - vanjska temperatura se mjeri vanjskim senzorom, unutarnju temperaturu prati meteorološka stanica pomoću ugrađenog senzora.
  • Vrijeme - većina vremenskih stanica prikazuje i vrijeme, što im omogućuje zamjenu uloge sata. Ako je vrijeme radio-kontrolirano, sat će uvijek raditi točno na sekundu i bez resetiranja čak ni kada se vrijeme promijeni.
  • Datum - osim točnog vremena, meteorološka stanica može prikazati i datum i dan u tjednu. Ako ti je ova vrijednost važna, dobro pogledaj izgled i veličinu zaslona.
  • Prognoza - vrijeme se prognozira uglavnom na temelju vrijednosti atmosferskog tlaka i vlage. Neke stanice omogućuju naprednije korisničko znanje i prikazuju te podatke samo u brojčanim vrijednostima, ali većina meteoroloških stanica također je prilagođena laicima i prikazuje vremensku prognozu pomoću lako razumljivih ikona i grafikona.
  • Budilica - neke meteorološke stanice također su opremljene zvučnim alarmom i mogu se koristiti kao budilica.
  • Pozadinsko osvjetljenje zaslona - poboljšava vidljivost podataka. Meteorološke stanice s pozadinskim osvjetljenjem mogu biti osvijetljene LED diodama ili sustavom EL pozadinskog osvjetljenja, koji ravnomjerno osvjetljava cijeli zaslon u boji.
  • Radio ili Internet kontrola - ažuriranje podataka o vremenu i datumu može se kontrolirati putem interneta ili radija uz prisutnost DCF ili MFS signala. Oznaka signala razlikuje se ovisno o odašiljaču na koji je povezana meteorološka stanica.

 

 

Često postavljana pitanja

Gdje trebam postaviti vanjski senzor?

Bežični vanjski senzori mogu biti udaljeni 30 do 150 metara od baze, ovisno o modelu. Prilikom pozicioniranja pazi na statičke prepreke koje bi usporile prijenos podataka. Neki senzori su opremljeni malim zaslonom, na kojem se prikazuju osnovne izmjerene vrijednosti, tako da možeš pogledati i trenutne podatke u svom vrtu. Prije postavljanja senzora pažljivo pročitaj upute za uporabu i slijedi preporuke proizvođača i zdrav razum. Postaviš li senzor negdje gdje će biti izložen svim vremenskim nepogodama, može se dogoditi da nakon nekoliko godina kućni dio meteorološke stanice bude kao nov, ali će vanjski senzor biti oštećen. Pokušaj odabrati temperaturno neutralno mjesto koje će biti zaštićeno od kiše. Većina modela je otporna na vlagu, ali ne može izdržati izravnu kišu. Ne stavljaj senzor na izravnu sunčevu svjetlost ili na trajno hladnije mjesto,  jer bi izmjereni podaci bili iskrivljeni. Natkriveno mjesto idealno je za postavljanje vanjskog senzora za mjerenje temperature, vlage i tlaka - oko pola metra ispod nadstrešnice.

 

Kako očitati vrijednosti atmosferskog tlaka?

Apsolutne vrijednosti atmosferskog tlaka nisu toliko važne koliko njegove promjene i brzina. Porast tlaka upućuje na sunčano, a pad na naoblaku i kišu. Za vremensku prognozu idealno je ako vremenska stanica može prikazati graf na kojem se može vidjeti razvoj tlaka.

 

Kako vlaga utječe na vrijeme?

Vlažnost je jedan od specijaliziranih podataka čija ti brojčana vrijednost možda neće biti od neke značajne vrijednosti, ali izmjerena količina vlage ili vodene pare u zraku jedan je od glavnih podataka na temelju kojih meteorološka stanica može predvidjeti vrijeme. Ako te zanima kakvo će vrijeme biti sutra, higrometar je jedna od bitnih funkcija meteorološke stanice. Prognoza oblačnosti i oborina također je povezana s vlagom. Kada se zrak koji sadrži vodu hladi, para se počinje taložiti u kapljice.

 

Što znači podrška za pametne sustave nadzora?

Neke meteorološke stanice također podržavaju Weatherhub, Netatmo, Weather Underground sustave za praćenje, koji ti omogućuju povezivanje meteorološke stanice s mobilnom aplikacijom koja proširuje funkcije meteorološke stanice. Također možeš pratiti izmjerene vrijednosti na pametnom telefonu, tabletu ili drugom uređaju na koji se može instalirati aplikacija sustava za praćenje. Osim informacija o vremenu i temperaturi okoline, aplikacija također može pratiti status baterija u meteorološkoj stanici i senzorima, grafički prikazati podatke, postaviti alarm koji će te upozoriti na odabrane događaje i druge dodatne značajke koje nadilaze uobičajene mogućnosti meteorološke stanice. Modularni nadzorni sustavi mogu se spojiti na meteorološke stanice i koristiti samo njihove senzore, ali se na njih mogu spojiti i drugi kompatibilni senzori zahvaljujući kojima se osim vremenskih uvjeta može mjeriti i temperatura vode u akvariju.

 

→Pogledaj meteorološke stanice na Jeftinije.hr

 

 

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe