SAVJET Foto
14.6.2022. 7:48:00

KAKO ODABRATI DALEKOZOR?

1/1

Budi bliže prirodi, zvijezdama ili sportskim događajima! Dalekozor bi trebao biti u opremi svih ljubitelja prirode, planinara i astronoma. Postoji nekoliko vrsta dalekozora i razlikuju se po mnogim parametrima. Pogledajmo ih pobliže.

 

  • Maja, urednica na Jeftinije.hr
  • Vrijeme čitanja: 7 min

 

Indeks

  1. Vrste dalekozora
  2. Parametri dalekozora
  3. Dodaci
  4. Često postavljana pitanja

 

1. Vrste dalekozora

Astronomski teleskopi

Teleskopi za promatranje zvijezda nude najveće povećanje, često više od 100x. Kao rezultat toga, oni ti omogućuju promatranje detalja Mjeseca, obližnjih planeta i drugih objekata u dubokom svemiru. Gotovo bez iznimke, ovo su monokularni dalekozori. Zbog velikog povećanja potrebno ih je pričvrstiti na stativ.

 

Vrste teleskopa prema principu refrakcije:

  • Teleskopi s lećama - koriste princip loma svjetlosti, objekt se sastoji od niza leća. Prikladniji za promatranje svijetlih objekata - mjeseca i planeta.
  • Zrcalni teleskopi – koriste princip refleksije svjetlosti, objekt se sastoji od niza zrcala. Pogodniji su za promatranje kometa i udaljenih objekata (maglica, galaksija), prikladniji su i za fotografiranje.
  • Leća-zrcalni (katadioptrični) teleskopi - objekt je sastavljen i od zrcala i leća, manjih dimenzija, otklanja manje nedostatke oba prijašnja principa, imaju kraću duljinu cijevi, i skuplji su.

 


Turistički dalekozor

Kod planinarskih dalekozora naglasak je na maloj težini i jednostavnoj prenosivosti. Osim toga, zahvaljujući manjem povećanju, omogućuju oštru sliku čak i bez upotrebe stativa. Obično imaju manji otvor za osvjetljenje, kompaktniji su i pristupačniji.

 

Vrste turističkih dalekozora:

  • Monokul – dalekozor kroz koji gledamo samo jednim okom. Koristi se uglavnom u sportske svrhe.
  • Dalekozor - najčešći tip dalekozora, dizajniran za oba oka, veća oštrina slike, bolja procjena udaljenosti, veći kut gledanja.

 


Lovački dalekozor

Prije svega, to bi trebali biti vodootporni modeli, jer lovci često ne mogu izbjeći kišu. Otvor objekta važan je i za lovački dalekozor, koji stoga može imati promjer veći od 60 mm. Idealno povećanje će tada biti između 7x i 11x. Dalekozori za promatranje divljači često su izrađeni u maskirnim bojama, gumirani su kako ne bi isklizali iz ruku i punjeni su dušikom koji sprječava zamagljivanje.

 

Više o lovačkom dalekozoru:

  • Najpopularnije varijante: 7x50, 8x56, 10x50, 10x56, 12x50, 12x56.
  • Najbolji modeli nude autofokus ili ugrađene daljinomjere.

 


Džepni dalekozor

Džepni dalekozor dizajniran je za korisnike kojima je najvažnija značajka prenosivost, odnosno mala veličina i mala težina. Mogu biti neočekivano moćni, ali općenito imaju manju svjetlinu i povećanje zbog manjeg dizajna. Opet, postoje monokularne i binokularne verzije.

 

Više o džepnom dalekozoru:

  • Najpopularnije varijante: 8x25, 10x25, 12x25, 8-20x25.
  • Promjer je obično 20-35 mm.

 

 

Promatrački dalekozor 

To je monokularni dalekozor s većim povećanjem nego što to dopuštaju konvencionalni turistički tipovi. To je jedan od razloga zašto je često opremljen stativom za tiho promatranje bez podrhtavanja slike. Promatrački dalekozor obično ima veliki promjer leće tako da se može koristiti u uvjetima lošeg osvjetljenja.

 

Uobičajena upotreba promatračkog dalekozora:

  • Osnovna astronomska opažanja.
  • Gledanje ptica.
  • Promatranje na streljani.
  • Rekreacijsko promatranje prirode.

 

Svi promatrački dalekozori prilagođeni su za korištenje na stativu - imaju najmanje 1, ponekad 2 navoja stativa (1/4") na tijelu. Također možeš koristiti bilo koji fotografski stativ.


 

Kazališni dalekozor

Možda ćeš naići i na pojam "kazališna špijunka". Imaju malo povećanje– ni ne treba ti veliko. Pronaći ćeš monokularne i dvogledne modele, često s naglaskom na dizajnu. Najtradicionalnije su zlatne boje i nadopunjeni lancem.

Kazališni dalekozor

 


2. Parametri dalekozora

 

Dizajn

 

Monokularan

Ponekad se naziva i teleskop. To je teleskop dizajniran za jedno oko. Njegova glavna prednost je znatno veće povećanje i lakše rukovanje. Isto tako, ovdje je izostavljena postavka dioptrijske korekcije. Naravno, teleskop ima i svojih nedostataka. To uključuje manju spremnost (često moraš montirati na stativ) i može biti teško spriječiti zamućenje pri većim povećanjima.

 

Dvogled

Ovi modeli su mnogo češći i proizvode se za mnoge profesije. Budući da u dalekozor gledaš s oba oka, slika je oštrija i bolje procjenjuješ udaljenost. Ove vrste obično imaju manje povećanje, ali je dovoljno veliko da ga možeš "zadržati" i slika ne podrhtava.

Dalekozor za promatranje u prirodi

 

Povećanje (zoom)

Ovo je najosnovniji detalj svakog dalekozora i govori ti u kojem će omjeru objekt biti bliži. Stoga, ako dalekozor ima povećanje od 7x, objekt udaljen 70 m činit će ti se kao da ga promatraš s 10 m. Prilikom odabira imaj na umu da veći zoom možda nije uvijek bolji. Ako prijeđe određenu granicu (obično povećanje od 10x), slika će biti zamućena zbog podrhtavanja ruke. Tada je idealno rješenje kupnja stativa.

 

Promjer objektiva

Za svaki dalekozor naći ćeš dva broja, između kojih se nalazi znak množenja. Prvi broj označava gore navedeno povećanje, a drugi promjer leće u milimetrima. Što je veći promjer, to više svjetlosti prodire i jasnije možeš vidjeti promatrani objekt. Idealan promjer za konvencionalni dalekozor je oko 50 mm.

Astronomski teleskop

 

Vidno polje

Definira širinu vidnog polja koju ćeš u rezultatu vidjeti kroz dalekozor, pri čemu je zadana vrijednost 1.000 m, - predstavlja područje koje ćeš vidjeti u 1 km. Pri povećanju od 8x vidno polje je otprilike 110-140 m.
Većina dalekozora ima postavke za podešavanje dioptrije. Obično u rasponu od -3 do +3. Korekcija dobro dođe osobama koje nose naočale, ali ih radije skidaju kada gledaju kroz dalekozor.

 

Svjetlina

Osvjetljenje je posebno važno u sumrak, općenito u uvjetima lošeg osvjetljenja. Parametar je lako izračunati za bilo koji dalekozor i izračunava se kao kvadrat omjera promjera i povećanja. Na primjer, teleskop 8 × 30 imat će relativnu svjetlinu 14. 

 

Veličina i težina

Kao što već znaš, dimenzije su vezane za svrhu za koju kupuješ dalekozor. Turistički tipovi su manji i teže manje od 700 g. Većina dalekozora s promjerom 50-52 mm teže do 1,5 kg. Veći promjeri i izdržljivije strukture imaju još veću težinu. Profesionalni modeli za lov mogu težiti preko 4 kg, a astronomska oprema i više.

Outdoor dalekozori

 


Druge značajke

  • Noćni vid - ovu značajku poznaješ iz filmova. Objektiv radi s rezidualnim svjetlom s mjeseca ili zvijezda i može prikazati objekte čak i u mraku. Oni tada obično imaju zelenkastu nijansu.
  • Fokusiranje - Poput fotoaparata, nekim dalekozorima možeš ručno fokusirati. Ovo će dobro doći ne samo osobama s dioptrijskim naočalama. 
  • Korekcija paralakse - ovo je značajka tipična za nišane. Jednostavno rečeno, eliminira pogrešku ciljanja kada pomakneš oko od optičkog sustava.
  • Punjenje dušikom - nema opasnosti od unutarnjeg zamagljivanja ovako opremljenog teleskopa. To je praktički neophodno za lovačke modele.
  • Antirefleksna obrada leća – većem prodiranju svjetlosti u optički sustav pomaže ne samo veći promjer prednje leće, već i njihova površina. Stoga se njihova površina može premazati posebnim slojem (označenim na primjer FC, MC, FMC ili SMC), čime se povećava propusnost.

 


Kvaliteta materijala i trajnost

Velika većina dalekozora ima kućište od plastike, leće ili ogledala su naravno od stakla. Ovisno o primjeni, plastika je različito mekana ili izdržljiva. Zbog namjene također imaš pravo zahtijevati vodootpornost i još bolju vodonepropusnost (potrebno za pomorski dalekozor).

 

Cijena

Na tržištu možeš pronaći dalekozor za manje od 1.500 Kn, kao i modele s cijenom većom od 10.000 Kn. Sve ovisi o tvojim očekivanjima. Tražiš li kvalitetan dalekozor za prirodu, bit će ti dovoljno nekoliko stotina kuna. Pripremi više od 3.000 Kn za potrebe lova, a stvarno kvalitetni lovački uređaji ili astronomski teleskop koštaju desetke tisuća.


3. Dodaci

Koristiš li dalekozor u prirodi ili putuješ s njim, torbica ili navlaka su praktički obavezni. Gumena zaštita rubova štiti leću od udara ako ti dalekozor padne. Ako ne želiš dalekozor nositi u ruci ili ruksaku; često ga izvlačiš i vraćaš natrag, cijenit ćeš remen koji možeš objesiti oko vrata ili preko ramena.

Stativi

 


4. Često postavljana pitanja

Koje je povećanje prikladno za koju priliku?

  • Boravak na otvorenom, planinarenje, priroda - 7 × 35, 7 × 50, 10 × 50
  • Promatranje životinja - 7 × 35, 7 × 42, 8 × 42, 7 × 50, 8 × 56
  • Zalasci sunca, sumrak, oblačno nebo - 7 × 50
  • Koncerti na otvorenom - 7 × 35, 7 × 50, 10 × 50, 12 × 50, 16 × 50
  • Kazalište, dvoranski sportovi - 4 × 21, 4 × 30, 6 × 15, 8 × 21, 8 × 25


Koji astronomski teleskop kupiti djetetu?

Tvoj izbor će vjerojatno krenuti prema jeftinijim modelima. Naravno, ovi proizvodi će u mnogočemu biti kompromis u odnosu na skuplje modele, s druge strane, jeftine teleskope vrlo je vjerojatno lakše postaviti i s njima rukovati, što je bitno. Ako zavoliš astronomiju, možeš nadograđivati stečeno iskustvo i odabrati napredniji teleskop.


Je li bolji fiksni ili promjenjivi zoom?

Dalekozor s promjenjivim povećanjem omogućuje ti promatranje na daljinu i izbliza, ali po cijenu niže svjetline, kuta gledanja i ukupne optičke kvalitete. Dalekozor s "zoomom" označen je, na primjer, 10-30 × 50. Raspon zumiranja u ovom slučaju je 10-30.

 

Što ću vidjeti astronomskim teleskopom?

Mali teleskop za promatranje zvijezda s promjerom objektiva od 60 mm i povećanjem od 50 × u potpunosti je dovoljan za promatranje kratera na Mjesecu, najvećih prstenova na planetu Jupiteru ili onih Saturnovih.
Preporučujemo da se prvenstveno usredotočiš na parametar promjera objektiva. Što je veći, to teleskop prima više svjetla i tamnijim područjima omogućuje promatranje. 
 

Pogledaj dalekozore i teleskope na Jeftinije.hr »

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe