SAVJET Grijanje i rashladni uređaji
24.6.2022. 11:25:07

KAKO ODABRATI KLIMA UREĐAJ?

1/1

Koji klima uređaj odabrati dugo je ovisilo ne samo o njegovom kapacitetu i volumenu. Dok su prije klima uređaji bili dostupni samo u uredima, danas možeš jednostavno odabrati model za svoj dom. Odabir klima uređaja samo na temelju cijene može biti veliko razočaranje! Prvo odaberi pravu vrstu prema mogućnostima ugradnje, broju prostorija koje želiš pokriti i njihovoj opsežnosti.

 • Nikolina, uredniva na Jeftinije.hr
 • Vrijeme čitanja: 8 min

 

Indeks

 1. Vrste klima uređaja
 2. Funkcije
 3. Preporučen kapacitet klimatizacije
 4. Parametri
 5. Često postavljena pitanja

 

Vrste klima uređaja

Mobilni

Mobilni klima uređaj.

Ovo su vrlo popularni prijenosni klima uređaji koje obično biramo u slučajevima kada nije moguć drugi tip ili ako nemamo veći budžet. Njihova prednost je jasna – ako je potrebno, lako ih možeš premjestiti ne samo iz jedne sobe u drugu, već i iz stana u vikendicu ili bilo gdje drugdje. Nema potrebe za kompliciranom instalacijom ili pričvršćivanjem. Njihovi zajednički nedostaci su veća razina buke i prisutnost cijevi za odvođenje akumulirane topline.

+ Prijenosni bez konstrukcije
+ Niska cijena
+ Ekonomičan
+ Odabrani modeli također mogu grijati

- Za odvođenje topline s prozora potrebna je cijev
- Zauzima prostor
- Smanjuje vlažnost
- Glasna
- Obično su manje moćni od split vrste

Stropna (kaseta)

Stropni klima uređaj.

Također poznat kao kasetni klima uređaj. Radi se o modernom dizajnu, ugrađenom u strop, koji ne zauzima prostor i može brzo i ravnomjerno hladiti velike prostore.

+ Neprimjetna
+ Ne zauzima prostor
+ Nema propuha
+ Ravnomjerno hladi cijelu prostoriju
+ Vrlo tiha
+ Dobavlja svježi zrak iz vanjske jedinice u prostoriju
+ Učinkovitija od zidnih modela
+ Energetski učinkovit
+ Vrlo moderna

- Složena ugradnja
- Visoka cijena

Podstropna (parapet) i prozorska

Podstropni klima uređaj.

Podstropna i prozorska klima uređaji imaju oblik radijatora i posebno su prikladni za ugradnju ispod stropa ili prozora. U slučaju kada nemamo mogućnost unutarnje jedinice na zidu, oni su vrlo često alternativni izbor.

+ Neki modeli također mogu i grijati
+ Ekonomična
+ Tiha
+ Jednostavna za instalaciju i održavanje

- Prosječna izvedba

Prozorska

Prozorski klima uređaj.

Glavna prednost prozorskih klima uređaja je što ih možeš ugraditi izravno u prozorski ili zidni otvor. Ovo je također posebno prikladan izbor u slučajevima kada se ne može koristiti nijedna druga vrsta. Prednost je jednostavna montaža, nedostatak je glasniji rad i činjenica da imaš u osnovi blokiran prozor.

+ Nema vanjske jedinice
+ Ne zauzima prostor
+ Bez cijevi
+ Jeftino rješenje
+ Jednostavna instalacija
+ Energetska učinkovitost

- Smanjuje vlažnost
- Obično prilično glasna
- Manji kapacitet

Zidna

Zidni klima uređaj.

Vrlo uobičajeno rješenje s obično jednom vanjskom jedinicom. Tu su i zidni klima uređaji sa samo jednom unutarnjom jedinicom. Idealno za hlađenje jednog malog ili srednjeg prostora. Prednost je tihi rad, jer se kompresor klima uređaja postavlja vani.

+ Jednostavna konstrukcija
+ Jednostavan rad
+ Jači modeli mogu rashladiti više prostorija
+ Neki modeli također mogu grijati
+ Brzo sniziš ili povećaš temperaturu
+ Niska razina buke
+ Relativno niska cijena

- Ne ističu se u usporedbi s drugim vrstama

Multisplit

Multisplit klima uređaj.

Multisplit klima uređaji mogu imati do 5 unutarnjih jedinica različitih tipova povezanih na jednu zajedničku vanjsku jedinicu.

+ Pojedinačna kontrola temperature za svaku unutarnju jedinicu
+ Omjer performansi i cijene
+ Ekonomične
+ Neki modeli mogu također grijati
+ Mogu se koristiti različite vrste unutarnjih jedinica
+ Samo jedno napajanje za cijeli sustav
+ Tihe

- U slučaju kvara, sve unutarnje jedinice prestaju raditi

Međustropne (kanal)

Međustropni klima uređaj.

Ovi klima uređaji, poznati i kao kanali klima uređaji, gotovo su nevidljivi (ugrađeni u međukatne prostore) i vrlo moćni. Mogu pokriti i najveće prostore pa su idealan izbor za otvorene urede, restorane itd.

+ Nevidljiva
+ Nečujna
+ Izvrsne performanse i pokrivenost čak i u mnogo većim prostorima
+ Može i grijati
+ Može se kombinirati sa zračnim kanalima
+ Većina modela ima i filter za prašinu
+ Jednostavno održavanje

- Komplicirana konstrukcija

Zapitaj se koliko često će klima uređaj raditi i koliko prostora želiš klimatizirati. Na temelju toga možeš odrediti koja će vrsta klima uređaja najbolje odgovarati tvojim potrebama.

 

→Pogledaj klima uređaje

 

Funkcije

 • Vlaženje i odvlaživanje zraka - Neki klima uređaji osim hlađenja mogu odvlaživati ili ovlaživati prostoriju. U ovom slučaju, vrijednosti su dane u litrama na sat, sa standardnom od 1-2 l / h. Na primjer, ovlaživanje se može koristiti u kombinaciji s podnim grijanjem koje isušuje zrak.
 • Sat - Pomoću ove funkcije možeš jednostavno postaviti vrijeme početka ili zaustavljanja klima uređaja.
 • Nagnute letvice - Zrak iz klima uređaja odvodi se kroz letvice. Možeš promijeniti nagib lamela i tako promijeniti gdje puše hladan zrak.
 • Swing - Radi se o redovitom pomicanju lamela, koje ravnomjerno raspoređuju klimatizirani zrak po prostoriji.
 • Spavanje - Tijekom spavanja klima uređaj prilagođava temperaturu zraka sobnoj temperaturi. To ti može uštedjeti na tekućim troškovima.
 • Auto restart - U slučaju neplaniranog nestanka struje, klima uređaj se može vratiti na izvorne postavke.
 • Termostat - I u ovom slučaju radi se o automatskom uključivanju klima uređaja, pri čemu termostat reagira na promjenu temperature. Ako odstupi od željene vrijednosti, uređaj se sam uključuje i vraća vrijednost.
 • Daljinski upravljač - Uključi, isključi, promijeni intenzitet – ako ne želiš ustati za svaki zadatak, odaberi klima uređaj s daljinskim upravljačem. Srećom, ovo je sada standardna oprema na većini modela.
 • Inverter - Inverterski klima uređaji brže postižu željenu temperaturu i održavaju je bez osciliranja. To je zato što mogu kontinuirano mijenjati snagu kompresora i opskrbljivati samo onoliko energije koliko je potrebno. To učinkovito smanjuje potrošnju energije.
 • Toplinska pumpa - Ako imaš klima uređaj s toplinskom pumpom, ona ne samo da može hladiti zrak, već ga može i grijati. Ovu funkciju možeš pronaći i u manjim mobilnim klima uređajima, ali oni mogu zagrijati okolni zrak samo za nekoliko stupnjeva, pa ne može zamijeniti grijanje. Ako imaš snažan klima uređaj, njime možeš zagrijati i svoj dom.
 • Ionizacija - To je proces pročišćavanja zraka u kojem se prašina u prostoriji puni negativnim ionima. Ioni se skupljaju, filteri za prašinu ih lakše zarobljavaju, zatim oksidiraju i uništavaju. Osim klima uređaja s ovom funkcijom možeš pronaći i samostalne pročišćivače zraka s ionizacijom ili samo ionizatore.
 • Čišćenje zraka - Mnogi moderni klima uređaji imaju različite vrste filtera za hvatanje prašine, grinja, dima, bakterija, plijesni, pa čak i virusa. Uz klima uređaj također možeš osigurati čist zrak u svojim sobama. Ovi filteri mogu raditi na kemijskom principu ili koristiti nanočestice.
 • Različiti programi hlađenja - Ako ne želiš stalno tražiti prave postavke, ova je funkcija idealna za tebe. Klima uređaj može imati unaprijed postavljene programe, poput kratkog pokretanja s maksimalnom snagom, tihog (noćnog) pokretanja ili pokretanja s postupnim smanjenjem snage.

 

Preporučen kapacitet klimatizacije prema veličini prostorije

Pitaš se kako odabrati moćan klima uređaj? Što je prostor veći, potrebna je veća snaga hlađenja. Uobičajeni raspon snage za sve vrste klima uređaja je od 1.5 do 14 kW.

Općenito pravilo je da 1 kW snage pokrije 25-30 kubičnih metara.

Prilikom određivanja odgovarajućeg rashladnog kapaciteta, osim volumena prostorije, preporučuje se uzeti u obzir npr. broj prozora i broj uređaja koji emitiraju toplinu u prostoriji. Razmotri i različite izvore topline, kao što je toplina iz kuhinje koja nastaje tijekom kuhanja. To je također razlog zašto imati rezervu snage.

 

Parametri

Brzina protoka zraka

Ova vrijednost je izražena u kubičnim metrima na sat. Ova informacija bi te trebala zanimati ako ne želiš čekati nekoliko sati da se temperatura promijeni. Usporedi volumen prostora koji želiš rashladiti sa strujom zraka i provjeri je li to dovoljno moćan izbor.

Buka

Najniža razina buke je oko 20 dB, ali to vrijedi za high-end split klima uređaj koji radi u noćnom načinu rada. 30 dB je nešto češći, a većina klima uređaja proizvodi 40 dB. Mobilni klima uređaji su glasniji i rijetko dosežu buku ispod 50 dB.

Odvajanje kondenzata

Nusproizvod hlađenja i odvlaživanja je voda, koja se mora drenirati. To se može dogoditi u spremniku kondenzata gdje se nakuplja voda i treba je s vremena na vrijeme ispustiti. Druga mogućnost je automatski isparivač, u kojem se voda u plinovitom stanju ispušta vrućim zrakom. U tom slučaju ne moraš brinuti o pražnjenju spremnika na vrijeme.

Potrošnja energije

Odaberi barem A, a još je bolje A+. Najbolji uređaji imaju energetsku ocjenu A+++. Budući da će klima uređaj uvijek raditi nekoliko sati, bolje je odabrati energetski učinkovitiji model.

Često postavljena pitanja

Koji klima uređaj odabrati za stan?

Najbolji izbor za apartmane s mogućnošću vanjske jedinice su sljedeći klima uređaji:

 • Zidna s vanjskom jedinicom
 • Podstropna ili parapetna
 • Multisplit (u slučaju tri do pet soba)

Ako nemaš vanjsku jedinicu, možeš koristiti sljedeće klima uređaje:

 • Zidna samo s unutarnjom jedinicom
 • Mobilna, ako imaš mogućnost odvodnje zraka s cijevi kroz prozor
 • Prozorska, za izravnu ugradnju na prozorski ili zidni otvor
Također možeš pronaći tihi klima uređaj za stan. Izbor ovisi o mogućnostima ugradnje.

 

Koji klima uređaj odabrati za kuću?

Ako imaš neograničene mogućnosti ugradnje i želiš pokriti nekoliko velikih prostorija, izbor klima uređaja za kuću je sljedeći:

 • Multisplit
 • Stropna
 • Međustropna za vilu ili stvarno veliku kuću ili ako želiš potpuno nevidljivo rješenje

 

Utječe li klima uređaj loše na zdravlje?

Istina je da je preporučljivo redovito i intenzivno provjetriti, čak i kod klima uređaja koji dovode svježi zrak u prostoriju izvana, jer se može dogoditi da dotok zraka neće biti dovoljan s obzirom na broj ljudi u prostoru. Nemoj pretjerivati s temperaturnom razlikom. Nagle promjene od visokih do vrlo niskih temperatura često slabe imunitet.

Koliki je vijek trajanja klima uređaja?

Ako se dobro brineš o klimi, ona bi trebala trajati najmanje 15 godina. Međutim, to također ovisi o pojedinoj vrsti, budući da svaka vrsta ima različite zahtjeve za održavanjem. Za neke se treba pobrinuti stručnjak, dok će drugima tvoja briga o njima biti dovoljna.

Može li buka koju uzrokuje klima uređaj noću biti neugodna?

Većina modernih klima uređaja ima noćni način rada, tako da ne moraš brinuti o tome da li će ti smetati noću.

Gdje mogu postaviti vanjsku jedinicu?

Mogućnosti su obično beskrajne, bilo da se radi o zidu, krovu, balkonu ili terasi. Ako okolnosti dopuštaju, možeš ga smjestiti i u hodnik ili čak garažu.

Jesu li mobilni klima uređaji dovoljno snažni?

Ovisi o veličini prostora. Na tržištu su dostupni i mobilni klima uređaji visokih performansi koji mogu pouzdano pokriti i prostore srednje veličine.

 

→Pogledaj klima uređaje na Jeftinije.hr

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2022 sMind d.o.o., dio Heureka grupe