SAVJET U kuhinji
27.6.2022. 8:23:36

KAKO ODABRATI TAVU?

1/1

Kvalitetna tava temelj je svake kuhinje i ključno je jelo za pripremu mnogih jela. U njemu možemo pržiti, flambirati, dinstati, pa čak i pripremati umake. Želiš li maksimalno iskoristiti tavu, osim odgovarajućeg oblika, moraš odabrati i odgovarajući materijal. Međutim, također se fokusiraj na neprianjanje, otpornost na oštećenja i zahtjeve za održavanjem.

  • Nikolina, urednica na Jeftinije.hr
  • Vrijeme čitanja: 9 min

 

Indeks

  1. Vrste tava
  2. Parametri
  3. Materijal
  4. Savjeti

 

Vrste tava

  • Klasični ili univerzalni – za univerzalnu upotrebu. Na njima možeš ispeći odrezak, dinstati povrće ili napraviti omlet. Ključ za odabir klasične tave je promjer, visina ruba i prisutnost poklopca, s kojim možeš koristiti tavu također i za dinstanje.
  • Tava za palačinke – lagana je, ravna i ima vrlo nizak rub tako da na njoj možeš okretati palačinke. Pogodne su i za izradu palačinki od krumpira i omleta.
  • Tava za američke palačinke – ima nekoliko jama u koje se ulijeva tijesto. Dakle, palačinke su lijepo simetrične.
  • Wok – ove tave možeš prepoznati na prvi pogled. Imaju puno manji promjer na dnu nego na vrhu, pa se tijekom kuhanja ne zagrijava samo dno već i stranice posude pa možeš jednostavno pripremiti veće količine hrane.
  • Grill – teške su, željezne i dobro zadržavaju toplinu. Kvadratnog su oblika i slični su roštilju. Na njima možeš jednostavno pripremati odreske i povrće na žaru.
  • Paella tave – paella je tradicionalno španjolsko jelo, zapravo svojevrsni rižoto s plodovima mora, pripremljen u jednoj tavi. Tave za paellu ima dvije ručke, dobro provodi toplinu i prilično je velika.

Paella tijekom kuhanja.

→Pogledaj tave

 

Parametri

Za palačinke, pečenje ili univerzalne?

Prije nego počneš birati, odgovori na pitanje koliko porcija i kakvu hranu želiš pripremiti u tavi. Ako često pripremaš jaja za doručak, primjerice za ručak pečeš odreske, a za večeru pržiš povrće, dobro će ti doći svestrana tava s poklopcem. Uz klasične tave, postoje i specijalizirani modeli s kojima možeš pripremiti tek nekoliko jela, ali sjajno. To uključuje grill tave za odreske, palačinke i američke palačinke te duboke wok tave za azijska jela.

Kvaliteta materijala i izrada

Čak i onima koji ne kuhaju redovito isplatit će se uložiti u kvalitetnu tavu od izdržljivog materijala s drugim vijekom trajanja. Prilikom odabira modela, osim materijala od kojih je posuda izrađena, uzimaju se u obzir i podaci o tehnologiji izrade i trajnosti. Primjerice, prešana aluminijska tava će se brzo pokvariti, dok je lijevana tava s debelim dnom vrlo izdržljiva. Neki materijali će uz dobru njegu trajati desetljećima (lijevano željezo, emajl, bakar), dok su drugi puno osjetljivi i skloniji oštećenjima (keramika, teflon).

Korisne funkcije

Tava izgleda kao jednostavan komad pribora, ali može ponuditi nekoliko korisnih funkcija s kojima možeš proširiti svoje mogućnosti korištenja.

  • Tava s neprihvatljivom površinom idealna je za kuhanje s malo ili bez ulja.
  • Ako posudu želiš koristiti u pećnici ili pripremiti hranu izravno na vatri, odaberi modele s ručkom otpornom na toplinu ili ručkom koja se može skinuti.
  • Za dublje i univerzalnije tave prikladan je poklopac, tako da osim prženja možeš dinstati hranu.
  • Mnogi recepti počinju riječima „stavi u vruću tavu“, ali nije lako shvatiti kada je tava stvarno vruća. Zato su neke tave opremljene indikatorom temperature i topline.

Okretanje palačinki u zraku korisno je znanje.

Dimenzije i težina

Osim promjera, pogledaj i visinu ruba ili dubinu posude.

Male posude imaju promjer do 24 cm i pogodne su za 1 do 2 osobe. Promjer posuda srednje veličine je od 25 do 30 cm. Ova veličina je najčešća i prikladna je za univerzalnu upotrebu. Velike tave promjera 31 cm idealan su izbor za velika domaćinstva, kao i za pripremu veće ribe.

Što se tiče težine, robusniji modeli općenito su teži i manje upotrebljivi. Velika tava od lijevanog željeza može težiti od 2 kg. Ako dodamo količinu hrane koju može prihvatiti, možemo dodati dodatnih 3 do 4 kg, što svakako osjećamo u ruci. Težina ima najveću ulogu kod tava za palačinke, jer ih je lakše prevrnuti ako je tava lakša.

Dizajn

Na tržištu postoje klasične bakrene ili lijevane željezne tave, savršene za kuhinje u francuskom stilu, kao i moderni keramički ili titanski modeli u šarenim uzorcima za moderna kućanstva. Prilikom odabira posude prvo provjeri funkcionalna svojstva i zahtjeve održavanja, tek onda razmotri izgled. Ako odabereš bezvremensku bakrenu tavu, moraš imati na umu da je zahtjevnija za održavanje.

Materijal

  • Tave od čelika ili nehrđajućeg čelika imaju dobru toplinsku provodnost, podnose visoke temperature i pranje u perilici posuđa te se ne oštećuju korištenjem metalnog okretača. Nedostatak je što hrana bez dovoljne količine ulja brzo zagori.
  • Aluminijske tave su među najjeftinijima, ali se kvaliteta dijeli na dvije vrste prema načinu izrade. Tave od lijevanog aluminija svugdje je iste širine i može se deformirati u sredini ako se zagrijava dulje ili intenzivnije. Međutim, tava od lijevanog aluminija mnogo je izdržljivija i može imati deblje dno. Aluminij je sam po sebi dobar provodnik topline, ali nije prikladan za izravan kontakt s hranom, pa se s unutarnje strane mora obložiti neljepivim slojem drugog materijala.
  • Željezne tave su vrlo otporne na sve vrste oštećenja. Teško ih je ogrebati, a možeš ih prati i u perilici posuđa ili koristiti metalni pribor pri rukovanju hranom.
  • Bakrene tave imaju dugi vijek trajanja i toplinsku provodnost, što ih čini da brzo reagiraju i na najmanje promjene temperature kuhanja. Također su popularni zbog svog atraktivnog izgleda i bezvremenskog dizajna. Ako se odlučiš za bakrene, pripazi na aluminijske tave s bakrenim premazom, koje se izgledom ne razlikuju od bakrenih modela, ali po funkcionalnosti i trajnosti ne mogu konkurirati pravim bakrenim tavama. Nedostatak bakrene tave je zahtjevnije održavanje i visoka nabavna cijena.
  • Tave od lijevanog željeza su među najtrajnijima, jer traje dugi niz godina bez promjena. Ne oštećuju ih visoke temperature, oštri alati ili pranje u perilici posuđa. Tave od lijevanog željeza su čvrste, dobro provode toplinu i prikladne su za posluživanje hrane. Dugo drže jelo toplim i bez brige možeš metalnom žlicom sastrugati sve pečen komade. Njihova prednost je i to što ih možeš koristiti na svim vrstama ploča za kuhanje. Ako je sve od lijevanog željeza, možeš ga staviti i na vatru ili u pećnicu. Manja slabost može biti njihova veća težina.
  • Izraz titanska tava ne odnosi se na tavu izrađenu od čistog titana, već na tavu sastavljenu od nekoliko materijala ili slojeva u kojima prevladava titan. Tijelo tave najčešće je izrađeno od lijevanog aluminija, pa je dno dovoljno čvrsto i dobro toplinski provodno. Aluminij se zatim oblaže titanovim dioksidom na visokim temperaturama tako da se dva materijala čvrsto vežu. Proces se završava nanošenjem nekoliko slojeva neljepljive površine. Titanske posude vrlo su otporne na temperature udare i mehanička oštećenja, ali su i među najskupljima.
  • Keramičke posude namijenjene su prvenstveno za polagano kuhanje na nižim temperaturama, uz zadržavanje barem malo vitamina i minerala u hrani. Njihov nedostatak je niska otpornost na oštećenja. Keramičke posude nisu otporne na pranje u perilici posuđa i korištenje tvrdih pribora za okretanje hrane tijekom prženja.
  • Granit je neljepljivi premaz koji ti omogućuje pripremu hrane s minimalnom količinom masnoće. Tijelo posude izrađeno je od aluminija ili drugog metala koji provodi toplinu, a zatim se na njega nanosi sloj granita. Granit je prirodni materijal koji dobro podnosi mehanička oštećenja, a također je siguran za prženje na visokim temperaturama.
  • Emajl je netoksična površinska obrada metala, najčešće lijevanog željeza, koji je otporan na oštećenja. Najveća prednost emajliranih tava je njihov dug vijek trajanja i jednostavno održavanje.
  • Teflon je najčešće korišteni neljepljivi materijal. Njegov nedostatak je niska otpornost na ogrebotine i temperature iznad 250 °C, pri kojima se štetne tvari počinju oslobađati iz posude.

 

Prilikom odabira tave uzmi u obzir i materijal ručke. Ovo je najčešće izrađeno od istog materijala kao i tijelo tave. Često je prekriven slojem drveta, plastike ili silikona radi ugodnijeg rukovanja. To je s jedne strane prikladno jer je tava jednostavna za korištenje, a s druge strane može biti ometajuće. Za neka jela korisno je staviti cijelu tavu u pećnicu i pečeš je do cijelu. To se može spriječiti ručkom od zapaljivog materijala.

Ovalni pleh punjen povrćem - rajčicama, gljivama, češnjakom, paprikom, čilijem.

Savjeti

Kako pravilno očistiti posuđe?

Neki materijali podnose grubo čišćenje, dok su drugi osjetljivi i s njima trebaš pažljivije rukovati.

  • Tave od lijevanog željeza mogu izdržati gotovo sve. Lako ih možeš oprati u perilici posuđa li istrljati spužvom za čišćenje, ali ih moraš dobro osušiti da ne zahrđaju.
  • S keramikom moraš postupati nježno. Ovo posuđe ne pripada u perilicu posuđa, te se za njih ne preporučuje korištenje agresivnih ili abrazivnih sredstava za čišćenje. Bolje je obrisati prljavštinu papirnatim ručnikom ili natopiti posudu.
  • Aluminijske tave osjetljive su na promjenu boje. Ako dođu u dodir sa sodom, pocrne, ali to možeš riješiti tako da posudu prebrišeš alkoholom pomiješanim s uljem, u omjeru 1:1.
  • Posuđe od nehrđajućeg čelika može se prati u perilici posuđa, ali nije otporno na trljanje, zato nemoj koristiti žičane spužve. Ako nešto zagori na tavi, namoči ili ulij vodu, dodaj prašak za pecivo i kuhaj još neko vrijeme. Ostaci se tako odlijepe.
  • Titanske tave možeš staviti u perilicu ako temperatura ne prelazi 60 °C i ako se koristi blagi deterdžent.
  • Ako se nešto zalijepi za granitnu površinu, obriši to papirnatim ručnikom, a granitni spremnik možeš staviti i u perilicu posuđa bez straha od oštećenja.
  • Bakrene tave ne spadaju u perilicu posuđa, zato se preporučuje korištenje posebnih sredstava za čišćenje koja nježno peru tavu i pritom joj osiguravaju sjaj.
  • Čelik i željezo otporni su na mehanička oštećenja i habanje, ali su osjetljive na ostatke vode koji mogu uzrokovati hrđu.
  • Teflon je vrlo osjetljiv, zato nemoj koristiti agresivna sredstva za čišćenje ili žičanu spužvicu ili spužvu s hrapavom površinom. Ako se nešto zalijepi za njih, obriši ih papirnatim ručnikom.
  • Emajlirane tave obično se mogu prati u perilici posuđa.

 

Mogu li prati tavu u perilici posuđa?

Želiš li posuđe staviti u perilicu, pročitaj preporuke proizvođača. Neki materijali su izdržljiviji i neće se oštetiti redovitim pranjem u perilici posuđa. Drugi mogu biti, nakon nekoliko ciklusa u perilici posuđa, za otpad. Većina neprikladnih površina ne podnosi završni proces poliranja jer pogoršavaju njihova svojstva.

Upotreba na različitim vrstama ploča za kuhanje i u pećnici

Većina tava može se jednostavno koristiti na plinskim i električnim pločama za kuhanje. No, tražiš li tavu za vikend gdje češ peći u krušnoj peći, ili se želiš isprobati kuhanja na logorskoj vatri, odaberi izdržljivu, po mogućnosti lijevano željezo ili čeličnu tavu s vatrostalnom ručkom. Također postoje određena ograničenja u izboru materijala za korištenje na indukcijskoj ploči, pri čemu dno posude mora biti izrađeno od feromagnetskog materijala (nehrđajući čelik, lijevano željezo, emajlirani metali). Tave od drugih materijala također djeluju na indukciju, ali na dnu moraju imati feromagnetski premaz.

Preporučujemo da prethodno provjeriš mogućnost korištenja indukcijske posude. Najlakši način za to je da staviš magnet na dno posude. Ako se čvrsto zalijepi, neće biti problema s korištenjem na indukciji, ali ako se ne lijepi, materijal za to nije prikladan.

 

Posudu možeš sigurno staviti u pećnicu samo ako ima nezapaljivu ili uklonjivu ručku.

 

→Pogledaj tave i wok tave na Jeftinije.hr

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2022 sMind d.o.o., dio Heureka grupe