SAVJET Foto
28.6.2022. 11:10:51

KAKO ODABRATI DIGITALNI FOTOAPARAT?

1/1

Svatko od nas je nekad fotograf. Možda želite svoje uspomene zadržati u najvišoj mogućoj kvaliteti, možda se ozbiljno bavite fotografijom i zbog toga razmišljate o kompoziciji i osvjetljenju, a sve što vam još treba je samo tehnički točan fotoaparat. Na pitanje »koji je bolji« postoji nekoliko točnih odgovora.

  • Elizabeta, prevoditeljica na Jeftinije.hr
  • Vrijeme čitanja: 7 min

 

Indeks

  1. Vrste digitalnih fotoaparata
  2. Parametri
  3. Veoma važne činjenice
  4. Dodaci
  5. Često postavljana pitanja

 

Digitalni fotoaparat je za neke igračka ili hobi, a za neke radni alat. Prvo se morate zapitati, zašto vam kamera uopće treba i s kojom namjerom ćete je upotrebljavati. Ako želite uhvatiti najbolje trenutke sa proslave, kompaktni fotoaparat za nekoliko stotina eura može biti dovoljan. Međutim, ako vam je cilj napraviti fotografije visoke kvalitete ili ako snimate u uvjetima, gdje je osvetljenje poprilično slabo, dobro će vam doći DSLR fotoaparat.

Dobar fotoaparat može se pronaći u svim kategorijama, ali morate biti svjesni, da ne odgovaraju svi vašim željama in idejama.

Vrste digitalnih fotoaparata

DSLR fotoaparati

Canon D-SLR fotoaparat.

Ove kamere su kraljice na trenutnom tržištu. Imaju najvišu kvalitetu snimanja, razlićite funkcije i potpunu kontrolu nad osvetljenjem i fokusom. Međutim, one su stoga i skuplje.

+ Kvalitetnija fotografija
+ Pogodne za entuzijaste i profesionalce
+ Mogućnost promjene leće
+ Precizno fokusiranje i podešavanje osvjetljenja

- Viša cijena
- Veće i teže od kompaktnih fotoaparata
- Zahtjevnije za korištenje

 

→Pogledaj D-SLR fotoaparate

 

Kompaktni fotoaparati

Sony kompaktni digitalni fotoaparat.

Kompaktni fotoaparati svidjet će se svim nepretencioznim fotografima, koji cijene jednostavnost i učinkovitost. Kvaliteta slike dovoljna je za fotografiranje na odmoru ili putovanju, a osim toga aparat je također mali i jednostavan za korištenje, što je velika prednost.

+ Manja veličina i težina
+ Idealno za ležerne i nepretenciozne fotografe
+ Niža cijena
+ S njima može fotografirati svatko

- Lošija kvaliteta slike
- Manji broj dodatnih funkcija
- Nema mogućnosti zamjene leća

 

→Pogledaj kompaktne digitalne fotoaparate

 

Fotoaparati bez ogledala

Fotoaparat bez ogledala Fujifilm.

Kamere bez ogledala svojevrsni su križanac između DSLR-a i kompaktnog fotoaparata. Odlikuju se dobrom kvalitetom slike i izmjenjivim lećama, kao i povoljnijom veličinom i težinom. Ipak, postavlja se pitanje "zašto ne kupiti DSLR za istu cijenu?".

+ Lakoća kompaktnog fotoaparata s izmjenjivim DSLR lećama
+ Brzina snimanja i fokusiranja
+ Tiho snimanje bez klika
+ Visoka kvaliteta slike

- Bez optičkog tražila
- Visoka cijena
- Složeniji izbor leća

 

Parametri

Razlučlivost

To je jedan od glavnih parametara kvalitete fotografije. Određuje broj piksela koji čine svaku sliku. Što veći je taj broj, detaljnija bude fotografija.

Optički zum

Optičko povećanje je mjera koja određuje koliko možete povećati sliku bez gubitka kvalitete. Za prosječnog korisnika dovoljno je povećanje od 3x do 5x. Kada je govora o višim razinama povećanja, tada je korisnikom teže snimiti oštru sliku.

Žarišna duljina

Žarišna duljina jednostavno rečeno pokazuje širinu fotografije. Manji brojevi znače široki kut, a veći brojevi znače povećanje. Za fotoaparate s optičkim zumom, razina zumiranja zražena je kao raspon, na primjer 18-105 mm.

Veličina ekrana

Zbog veće veličine ekrana, korištenje funkcija posebno je jednostavno.

Koje druge parametre dobro je poznati?

  • Tip senzora - Najčešće vidite CCD ili CMOS senzore. Prvi tip se temelji na relativno staroj tehnologiji, ali u usporedbi s modernijim CMOS senzorima, čak ni pri niskim osjetljivostima nema toliki šum (tj. zrnatost na fotografijama), iako se s povećanjem ISO-a i šum značajno povećava. S druge strane, CMOS je brži i manje troši energiju.
  • Format senzora - Što veći je senzor, više prostora dobiva svaki piksel. Senzori točnije bilježe određene informacije o slici i bolje se nose sa šumom. Drugim riječima, daju jasniju i detaljniju sliku. Senzori punog okvira su najbolji, ali su stoga i prilično skupi. Vrlo je popularan i senzor APS-C koji pripada srednjoj klasi. Ako želite kvalitetne fotografije, prikladne za profesionalni ispis, potreban vam je barem 4/3 format.
  • Vrsta napajanja - Velika većina današnjih modela radi na normalnoj punjivoj bateriji. Rijetko ćete pronaći opciju korištenja AA baterija, osim možda kod dječjih fotoaparata.

 

Veoma važne činjenice

Kompaktni digitalni fotoaparat Leica.
  • 4K video - 4K video snimanje
  • Bluetooth - bežični prijenos fotografija
  • Dječiji - jednostavni modeli za djecu
  • Digitalni kompas - za bolju i jasniju fotografiju
  • Upravljanje dodirom - jednostavan za korištenje
  • Vanjska bljeskalica - mogućnost instaliranja vanjske bljeskalice
  • Full HD video - Full HD video snimanje
  • GPS - uz svaku sliku možete vidjeti lokaciju snimanja
  • HD video - video visoke razlučivosti
  • HDMI izlaz - izlaz za PC / TV priključak
  • Tragač
  • NFC - bežični prijenos podataka na drugi uređaj
  • Optička stabilizacija slike - za stabilnije slike
  • 3D fotografije - funkcija snimanja 3D slike
  • Video sekvenca - video snimanje
  • Hidroizolacija - pruža zaštitu od kontakta s vodom
  • Nagib ekrana
  • WiFi - omogućuje spajanje kamere na bežičnu mrežu
  • Navoj za tronožac - omogućuje pričvršćivanje fotoaparata na stativ

Dodaci

 

Često postavljana pitanja

Kako odabrati pravu leću?

  • U principu, fotografi imaju više objektiva, jer je svaki prikladan za nešto drugo. Osnova je obično univerzalna zoom leća s rasponom od 18 do 70 mm. Neki žele svjetlije širokokutne leće koje su prikladne za reportažnu ili arhitektonsku fotografiju, dok drugi žele dugačka zumiranja, koja se upotrebljavaju na primjer za fotografije divljih životinja ili sportskih događaja. Najbolja kvaliteta slike postiže se lećama fiksne žarišne duljine. Univerzalna vrijednost koja je vrlo slična ljudskom vidnom polju je 50 mm, a ujedno je to i najprikladnija opcija za portrete. Postoje i širokokutne leće s fiksnom žarišnom duljinom, poput 24 mm, ili makro objektivi sa žarišnom duljinom do 90 mm za snimanje malih detalja.
  • Ključni parametar leće je žarišna duljina. Najbliži ljudskoj percepciji (kada se radi o senzoru punog formata) je duljina 50 mm, a dostupne su i vrlo širokokutne leće sa žarišnom duljinom između 10 i 20 mm te teleobjektivi žarišne duljine veće od 300 mm . Opće pravilo je da što veće je povećanje, manje svjetla senzor postiže, stoga se s teleobjektivima isplati ulagati u leće koje imaju svoj sustav stabilizacije. Međutim, vrlo važno je imati i dobar stativ. Neke leće imaju fiksnu žarišnu točku, dok druge imaju raspon koji vam omogućuje da prilagodite scenu svojim željama - zumiranje ili smanjenje.
  • Drugi vrlo važan parametar je otvor blende, koji je označen slovom ”f” i kosom crtom (/). Što je ”f” manji, to je otvor širi i to veća količina svjetlosti može doprijeti do kamere (što će rezultirati boljom kvalitetom fotografija i videozapisa, pogotovo u uvjetima dobre osvijetljenosti). Mali otvor blende znači bolju kvalitetu slike pri slabom osvjetljenju, a općenito, bolji otvor blende također značajno povećava cijenu leće. Omjer otvora blende također snažno utječe na dubinu polja, tj. koliko će daleko od leće scena koju fotografirate biti oštra. Ako želite snimiti spektakularne slike s mutnom pozadinom, trebate otvoriti otvor blende onoliko široko koliko vam uvjeti osvjetljenja dopuštaju.
  • Naravno, što manji je otvor blende, to veća je cijena kao i veličina i težina. Dakle, možete imati dve leći s istom žarišnom duljinom - jednu s otvorom blende od f / 1,6, a drugu od f / 3,5. U tom slučaju prva može biti čak i dvostruko težja i skuplja. Profesionalne leće – tj. leće s manjim otvorom blende, a time i višom cijenom – obično su također otpornije na prodor vode i prašine, te imaju kvalitetniju i trajniju konstrukciju.

 

Koja je razlika između optičkog i digitalnog zuma?

  • Optički zum - Snimku ili fotografiju povećava leća bez gubitka kvalitete.
  • Digitalni zoom - Povećanje se izvodi isključivo digitalno, što povećava šum i smanjuje oštrinu.

 

Što je bajonet?

Bajunet je vrsta pričvršćivanja objektiva na kućište fotoaparata. Svaki proizvođač ima određenu vrstu bajuneta na kojeg se mogu pričvrstiti samo kompatibilne leće. Druge je potrebno povezati putem adaptera i u tom slučaju sve njihove funkcije nisu uvijek dostupne. Međutim, adapteri su dostupni za gotovo sve vrste bajuneta, tako da na novo kućište možete instalirati i objektiv star 30 godina.

 

Koja kamera je najbolja za početnike?

Početnici su također podijeljeni u dvije skupine.

  • Početnici entuzijasti: Ako je fotografiranje vaš novi hobi u kojem se želite stalno usavršavati, preporučamo kupnju jeftinijeg DSLR-a ili fotoaparata bez ogledala, koji će vas naučiti raditi s različitim lećama i osvjetljenjem.
  • Ako fotografirate samo povremeno, na primjer na obiteljskom odmoru, a ne želite previše brinuti o detaljima, za vas je najpogodnija automatska kompaktna kamera, koja će većinu posla obaviti umjesto vas. Sve što trebate učiniti je usmjeriti i pritisnuti okidač.

 

→Pogledaj digitalne fotoaparate na Jeftinije.hr

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe