SAVJET Mali kućanski aparati
13.7.2022. 7:51:09

KAKO ODABRATI DEHIDRATOR HRANE?

1/1

Sušenje hrane je vrlo nježan način da se preradi veliki urod voća ili povrća, a da se istovremeno sačuva što više vitamina. Uz pomoć pravilno odabranog dehidratora za hranu možeš sušiti gljive, razno voće, začinsko bilje ili napraviti zdravi čips od povrća.

 

  • Maja, urednica na Jeftinije.hr
  • Vrijeme čitanja: 7 min

 

Indeks

  1. Vrste dehidratora hrane
  2. Što izabrati
  3. Važni parametri
  4. Korisne značajke
  5. Dodaci
  6. Često postavljana pitanja

 

1. Vrste dehidratora hrane

Dehidratori za hranu se proizvode u četvrtastom ili okruglom dizajnu i razlikuju se po izvedbi, konstrukciji, cijeni i udobnosti korištenja.

 

Četvrtasti dehidratori za hranu

  • Općenito su skuplja, udobnija i snažnija opcija.
  • Motor im je smješten sa strane, a zahvaljujući njemu se hrana ravnomjerno suši na svim tanjurima. 
  • Dizajn polica također je lakši za korištenje.
  • Hranu tijekom sušenja ne možeš kontrolirati tako lako kao kod okruglih dehidratora.

 


 

Okrugli dehidratori za hranu

  • Cjenovno pristupačniji modeli koji su uglavnom izrađeni od plastike i imaju motor smješten u donjem dijelu, ispod ploča, zbog čega temperatura varira na svakoj etaži.
  • Samo se namirnice na najnižim policama suše do željenih vrijednosti.
  • Kako bi se postigao ravnomjeran rezultat, ploče se moraju okretati nekoliko puta tijekom procesa sušenja.
  • Prednost je mogućnost nabave novih ploča i tako kontinuirano proširivati dehidrator.

 

 

2. Što izabrati

Prenosivost

Uzmi u obzir prenosivost i težinu ako često misliš prenositi dehidrator. Najmanji plastični modeli teže manje od 2 kg, ali robusniji četvrtasti dehidratori mogu težiti više od 10 kg. Dimenzije uređaja također utječu na prenosivost. Unaprijed provjeri hoće li stati gdje god ti treba.

 

Vrsta kontrole

Temperatura i vrijeme sušenja mogu se podesiti kotačićima ili gumbima kod većine dehidratora. Najnapredniji modeli upravljaju se pomoću ekrana osjetljivih na dodir, na kojima možeš vidjeti preostalo vrijeme sušenja, zadanu temperaturu, ali i temperaturu koja je trenutno u dehidratoru.

 

Materijal i izrada

Dehidratori su izrađeni od plastike ili nehrđajućeg čelika. Oni od nehrđajućeg čelika su otporniji na oštećenja i traju duže. Međutim, postoje razlike kod plastičnih dehidratora. Neki modeli izrađeni su od izdržljive plastike i mogu podnijeti grublje rukovanje, ali možeš naići i na uređaje od mekane plastike koja se lako ošteti. Pripazi i na materijal i čvrstoću ploča za sušenje s kojima ćeš najčešće rukovati.

 

Oprema i pribor

Prije odabira dobro prouči osnovnu opremu uređaja kao i dodatke koje po potrebi možeš dokupiti.

  • Ne škodi imati nekoliko tanjura više u osnovnoj opremi, neki dehidratori omogućuju umetanje više tanjura, no dobro je imati i nekoliko komada u rezervi za slučaj kakvog kvara.
  • Koristan dodatak je i teflonski uložak na kojem možeš sušiti hranu koja bi se inače zalijepila za klasični tanjur.
  • Neki okrugli dehidratori opremljeni su rotirajućim krugom za bolje sušenje hrane. Zahvaljujući ovom dodatku, ploča se sporo rotira, što omogućuje bolju cirkulaciju zraka.
  • Posude za začinsko bilje imaju mnogo finije mrežice i manje otvore. Time se sprječava propadanje sitnih komadića osušenog bilja. Kod jeftinih modela često nisu dio osnovne opreme.
  • Posude za sakupljanje tekućine služe za sakupljanje soka koji može iscuriti iz sočnijeg voća tijekom sušenja. Lako se izvlače i čiste. U kružnim dehidratorima štite i motor od oštećenja. Jednokratna alternativa posudama za kapanje su umetci za sušenje.

 

Dehidrator za hranu bijele boje

 

3. Važni parametri

Ulazna i izlazna snaga

Snaga je izražena u vatima i za veliku većinu dehidratora se kreće od 200 do 800 W. Vrijednost pokazuje koliko je električne energije potrebno uređaju za rad. Ulazna snaga povezana je s izlaznom snagom, koja pokazuje koliko energije dehidrator može učinkovito iskoristiti i pretvoriti u toplinu. Što veće vrijednosti uređaj postigne, to će sušenje biti brže. Dehidrator od 200 W može osušiti sve jednako dobro kao i mašina od 600 W, ali će mu trebati duže.

 

Dimenzije i težina

Na težinu uvelike utječu dimenzije uređaja, broj ploča te materijal. Plastični modeli su lakši od onih od nehrđajućeg čelika, ali su manje izdržljivi i otporni na oštećenja. Dimenzije aparata također određuju veličinu i broj tanjura. Ako planiraš sušiti više namirnica, usredotoči se na veće modele.

 

Duljina kabela za napajanje

Ako ćeš dehidrator za hranu stabilno postaviti na kuhinjski pult, ovim se parametrom ne moraš previše zamarati. Ako ćeš češće premještati uređaj, provjeri je li kabel za napajanje dovoljno dugačak. Neki se modeli ne mogu spojiti na produžni kabel.

 

Vrijeme sušenja

U priručniku uređaja i u opcijama postavki pronaći ćeš vrijeme sušenja koje je uređaju potrebno za savršeno sušenje pojedinih vrsta namirnica. Vrijeme varira do nekoliko sati ovisno o snazi dehidratora. Snažniji uređaji mogu osušiti meso već za 8 sati, a slabijim dehidratorima može trebati i do 12 sati da postignu isti rezultat. Kod nekih modela pronaći ćeš upozorenje o maksimalnom vremenu tijekom kojeg dehidrator može biti uključen bez pauze. Nakon tog vremena, uređaj je potrebno isključiti i ostaviti da se ohladi kako se ne bi oštetio.

 

Kapacitet

Na kapacitet dehidratora utječe broj tanjura ili posuda za sušenje. Neki uređaji imaju fiksni broj ploča, dok drugima možeš povećati ili smanjiti broj prema potrebi. Dehidrator sa 5-6 ploča bit će dovoljan za sezonsko sušenje gljiva ili voća. Ako hranu želiš sušiti češće, nabavi veći model s 9 do 14 tanjura da uštediš na troškovima energije.

 

Buka

Dehidratori često rade više od 10 sati, pa ih ponekad moraš ostaviti da rade cijeli dan ili čak preko noći. Ako imaš dovoljno velik stan, postavi uređaj u drugu prostoriju od one u kojoj se trenutno nalaziš. Ako nemaš mogućnost negdje zatvoriti uređaj tijekom rada, provjeri razinu buke uređaja koja je navedena u decibelima. Što su niže vrijednosti, to bolje. Većina dehidratora je u rasponu od 40 do 70 dB.

Slaganje voća u dehidrator za sušenje

 

4. Korisne značajke

  • Timer - omogućuje postavljanje vremena sušenja nakon kojeg će se dehidrator sam isključiti. 
  • Regulacija temperature – ne smije se sva hrana sušiti na istoj temperaturi. Začinsko bilje zahtijeva niske temperature od oko 30 do 40°C, ali meso treba temperaturu od oko 70°C da bi se dobro osušilo. Većina dehidratora je opremljena mogućnošću regulacije temperature u koracima od 5 ili 10 °C, u rasponu od 30 do 70 °C. 
  • Programi sušenja - ako se ne želiš brinuti oko toga koja je pravilna temperatura za sušenje jabuka, mesa ili začinskog bilja, odaberi dehidrator s unaprijed postavljenim programima za pojedine vrste namirnica.
  • Podesiva visina tanjura - korisno za sušenje različitih veličina komada hrane. Ponekad je potrebno sušiti veliki broj šnita i dobro dođe niski tanjur kako bi ih što više naslagali u dehidratoru. Drugi put želiš sušiti, na primjer, prepolovljene rajčice, koje imaju veći profil od šnita, pa je tanjur potrebno razmaknuti.
  • Zvučni signal – Jednostavan zvučni signal upozorit će te kada istekne vrijeme koje je postavljeno na mjeraču vremena. Kod nekih uređaja je moguće isključiti ovu funkciju kako te ne bi probudio usred noći.
  • Zaštita od pregrijavanja – osnovna sigurnosna značajka koja isključuje uređaj kada se postigne određena temperatura kako bi se spriječilo pregrijavanje i oštećenje dehidratora.

 

5. Dodaci

Kuhinjski noževi

Rezači i strugači

Posude za skladištenje

Daske za rezanje 

 

6. Često postavljana pitanja

Gdje postaviti dehidrator hrane?

Dehidrator uvlači okolni zrak, zagrijava ga i zatim njime suši hranu, stoga treba biti na dobro prozračenom, suhom mjestu bez prašine. Sušenje u neprikladnom okruženju ugrožava ne samo motor, koji bi se s vremenom mogao začepiti, već i rezultirajuću kvalitetu i okus osušenih sastojaka.

 

Kako čuvati sušenu hranu?

Važno je pustiti da se osušena hrana dobro ohladi. Nakon toga, dobro ju je pohraniti u tamnu, zatvorenu posudu koja se može zatvoriti. Posudu stavite na tamno i suho mjesto, npr. u smočnicu ili podrum (ako nije vlažno). Pravilno osušena i uskladištena hrana trajat će do sljedeće berbe

 

Treba li dehidrator hrane redovito održavati?

Da. Uz pravilnu i redovitu njegu možete mu produžiti vijek trajanja i do nekoliko godina, ali ga čisti samo kada je isključen iz struje. Ploče i komponente nekih dehidratora možeš prati čak i u perilici posuđa, no tu opciju provjeri unaprijed u uputama za uporabu.

 

Postoje smjernice za pravilno sušenje hrane

  1. Prije sušenja pročitaj preporuke proizvođača i podesi temperaturu prema vrsti hrane.
  2. Priprema sastojaka za sušenje također je važan korak. Pokušaj narezati dijelove približno iste veličine. Pazi na plijesan i trulež na voću, povrću i bilju. Jedan pljesnivi komadić mogao bi kontaminirati cijelu turu.
  3. Na duljinu i kvalitetu sušenja utječe raspodjela hrane. Ako su komadi naslagani preblizu jedan drugome, zrak neće pravilno strujati. Cijeli proces će trajati duže i svi komadi neće biti jednako osušeni, stoga uvijek pokušaj ostaviti barem 0,5 cm oko svakog komada.
  4. Vrijeme sušenja pojedinih namirnica ovisi o temperaturi, cirkulaciji zraka, ali i o sadržaju vode i veličini pojedinačnih komada. Prepolovljenim rajčicama trebat će više vremena da se suše nego tanko narezanim.
  5. Tijekom sušenja redovito provjeravaj dehidrator. Ako je potrebno, promijeni ploču i prilagodi vrijeme sušenja.
  6. Vodi evidenciju o procesu sušenja. Barem u početku. Preporuke proizvođača su jedno, a vlastito iskustvo je drugo. S ovim informacijama znat ćeš točno kako postaviti dehidrator i možeš li ga ostaviti da radi cijelu noć bez brige ili ćeš trebati zamijeniti tanjure usred procesa.

 

Koju temperaturu trebam postaviti?

  • Meso se obično suši na najvišoj temperaturi koju dehidrator može razviti.
  • Program za sušenje voća i povrća s visokim udjelom vode u redovitim intervalima izmjenjuje više i niže temperature.
  • Začinsko bilje je osjetljivo na visoke temperature pa mu odgovara sušenje na nižim temperaturama koje ne dosežu više od 40°C.
  • RAW program suši hranu na maksimalnoj temperaturi od 42 °C, pri čemu se ne uništavaju vitamini ili hranjive tvari sadržane u voću i povrću. Dehidratori namijenjeni preradi tzv. sirove hrane spadaju u skuplje modele.

 

Pogledaj dehidratore hrane na Jeftinije.hr »

 

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe