SAVJET Audio & Video
15.7.2022. 7:00:09

KAKO ODABRATI DVB-T I DVB-T2 ANTENU?

1/1

Set-top box nije jedino rješenje. DVB-T2 emitiranje možeš podesiti koristeći i klasičnu TV antenu. Međutim, ključno je da bude prilagođena tvojoj situaciji. U suprotnom, možeš se pozdraviti s čistim signalom.

 

  • Maja, urednica na Jeftinije.hr
  • Vrijeme čitanja: 4 min

 

Indeks

  1. Vrste satelitskih prijemnika
  2. Na što se usredotočiti
  3. Zajedničke funkcije satelitskih prijemnika
  4. Pribor
  5. Često postavljana pitanja


DVB-T i DVB-T2 televizijske antene uglavnom se koriste za podešavanje zemaljskog digitalnog emitiranja, ali s nekim modelima također se možeš spojiti na analogno i digitalno radijsko emitiranje. Pri odabiru se uglavnom usredotoči na mjesto na kojem ćeš koristiti antenu te gustoću naseljenosti i pokrivenost. Naravno, presuditi će i činjenica možeš li antenu postaviti na krov ili se moraš zadovoljiti kompaktnim modelom unutar doma.

 

1. Vrste satelitskih prijemnika

Vanjske antene

Vanjske antene imaju bolji domet, što je korisno na udaljenijim mjestima. Posebno je važna pravilna orijentacija prema izvoru signala. Biraj modele jače konstrukcije koji mogu izdržati vjetar, kišu i udare groma.

 

+ Veći raspon signala
+ Rade čak i u slabo naseljenim područjima
+ Ne trebaju izravan kontakt s odašiljačem

- Često veće konstrukcije
- Potrebna vanjska instalacija

 


 


Sobne antene

Sobne antene je lakše postaviti, ali imaju znatno slabiji domet. Dobro će doći u blizini odašiljača. U gusto naseljenim područjima mogu se suočiti s čestim smetnjama signala.

 

+ Manji i kompaktniji dizajn
+ Možeš ih postaviti gotovo bilo gdje
+ Idealne za stanove

- Niži raspon
- Funkcionalne samo u blizini odašiljača

 

Muči te slab signal? Jedno od rješenja je kupnja antenskog pojačala, koje će pomoći u čistoći i jasnoći primljenog signala.

 

2. Na što se usredotočiti

Učinkovitost antene

Jednostavno ukazuje na njezinu učinkovitost. Izražava se u dB i što je veća vrijednost, to je bolja izvedba.

 

Za male udaljenosti od odašiljača dovoljna je snaga od oko 10 dB, a za veće 14 do 20 dB.

 

 

Frekvencijski pojas

Frekvencijski pojasevi su intervali frekvencija na kojima je moguće primati emitiranje. U tom slučaju, pod kraticama ćeš pronaći vrste emitiranja koje antena može prilagoditi.

 

  • UHF - antena za prijem digitalnih TV kanala
  • VHF/UHF – analogno radijsko i digitalno televizijsko emitiranje
  • FM/VHF/UHF – analogno radijsko i digitalno televizijsko emitiranje
  • FM/VHF/DAB/UHF – digitalno radio i digitalno TV emitiranje

 

Kut prijema

Označava širinu kuta iz kojeg antena može primiti signal.

 

 

Viši kut prijema pojednostavit će pravilnu instalaciju - npr. 360° osigurava prijem signala s gotovo bilo kojeg mjesta, ali s vrlo promjenjivim intenzitetom.

 

 

 

3. Zajedničke funkcije satelitskih prijamnika

 

  • 4G/LTE filter – uklanja smetnje od 4G/LTE mobilnih signala
  • LTE 5G filter – uklanja smetnje 5G mobilnog signala
  • Otpornost na vodu/vjetar – posebno ključna funkcija za vanjske modele
  • Prikladno za Full HD/4K/UHD - mogućnost prijema signala u visokoj rezoluciji
  • FM/DAB prijem - prijem analognih ili digitalnih radijskih emisija
  • Aktivni i pasivni način rada - dok aktivne antene moraju biti spojene na električnu mrežu, pasivne moraju biti spojene samo na prijemnik. Aktivne antene imaju pretpojačalo signala, što čini prijem znatno učinkovitijim.

 

4. Pribor

Satelitska TV

Set-top box uređaji

Kućno kino

Televizori

 

5. Često postavljana pitanja

Koliko košta TV antena?

  • Najjeftinije TV antene možeš nabaviti za oko 150 kn.
  • To su najčešće kompaktni sobni modeli s ograničenim pojačanjem. Za 150 do 200 kn dobivaš malo učinkovitije antene s većim pojačanjem i filtrima za 4G/LTE.
  • Pouzdane i izdržljive antene za vanjsku i unutarnju ugradnju obično će te stajati 300 kn ili više. Imaju vrlo dobro pojačanje i besprijekoran prijem digitalnih emisija.

 

Hoće li moja DVB-T antena također podešavati DVB-T2?

U principu da. Velika većina DVB-T antena će raditi čak i kada prima DVB-T2 signal. Razlika je u kodiranju signala, koje provodi sam prijemnik, tj. televizor ili set-top box. Antene označene kao prikladne za DVB-T2 prijem često samo pokušavaju navesti neupućenog kupca da se nepotrebno riješi postojeće antene.

 

Kako ispravno postaviti antenu?

  • Antene se najčešće postavljaju na krovove kuća kako bi bile što manje zaklonjene okolinom. Za to se obično koriste posebni antenski stupovi koji, što su tanji, to su manje osjetljivi na smetnje vjetra. Nikako nemoj postavljati antenu na gromobran, jer ćeš potpuno poremetiti njezinu funkcionalnost, a osim toga takvo mjesto je protivno propisima. Postavi antenu niže od gromobrana, tako da mogući udar groma bude usmjeren u nju.
  • Za što stabilniji signal preporučljivo je koristiti usmjerene antene koje je potrebno okrenuti prema odašiljaču i ostaviti dovoljno slobodnog prostora u zadanom smjeru. Također obrati pozornost na druge identično polarizirane metalne predmete u blizini antene, koji mogu ometati protok signala. Općenito se može reći da je funkcionalna montaža antene prilično složena stvar i preporuča se prepustiti stručnjacima.

 

Na što trebam spojiti antenu?

  • Antene se spajaju na televizor ako podržava prijem odgovarajućeg signala. Inače, nije potrebno mijenjati televizor, jednostavno kupi set-top box. Mora biti dovoljno kvalitetan da može brzo i učinkovito dekodirati signal, a slika bude stabilna. Obrati pozornost i na rezoluciju koju podržava set-top box, jeftin uređaj s Full HD podrškom u kombinaciji s 4K televizorom nepotrebno kvari njegov potencijal.
  • Ako prijamnik spajaš na antenski priključak, obrati pozornost na kvalitetu koaksijalnog kabela. Ovo može biti dio paketa, ali to nije standard, a osim toga, uključeni koaksijalni kabeli često su kratki i loše kvalitete. Posebno za duže kabele potrebno je odabrati komad sa što manjim gubitkom signala, idealno s promjerom od najmanje 6 mm.

 

Kako poboljšati kvalitetu signala?

  • Osnova za što bolji prijem signala je, naravno, dobro odabrana i montirana antena. U problematičnijim područjima se još više isplati obratiti stručnjaku. Ako imate problema sa signalom, provjerite je li antena ispravno usmjerena i da ništa ne ometa njezin signal.
  • Ponekad probleme s prijemom uzrokuje samo nekvalitetni koaksijalni kabel ili set-top box uređaji. Signal je moguće pojačati i pomoću pojačala, koja bi trebala biti postavljena što bliže samoj anteni, no to nije uvijek izvedivo rješenje. Ako nijedan od gore navedenih savjeta ne pomogne, jedino što možeš učiniti jest obratiti se stručnjaku.

 

Pogledaj dodatnu opremu za audio & video na Jeftinije.hr »

 

 

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe