SAVJET Ljepota i zdravlje
20.7.2022. 9:50:47

KAKO ODABRATI FIGARO ZA KOSU?

1/1

Manekenke u reklamama za čudotvorne šampone nemaju patent za WOW frizure. Ako kod kuće imaš odgovarajuću opremu, možeš ih staviti uz njih bez ikakvih problema! Prekrasnu lepršavu frizuru ili zadivljujuće kovrče kao kod frizera možeš dočarati i kod kuće. Samo odaberi hoće li to biti fine kovrče, valovite kovrče, sirena frizura ili pojačani volumen.

  • Nikolina, urednica na Jeftinije.hr
  • Vrijeme čitanja: 8 min

 

Indeks

  1. Vrste kovrčavih glačala
  2. Važni parametri
  3. Korisne funkcije
  4. Dodaci
  5. Često postavljana pitanja

 

Vrste kovrčavih glačala

Samonavijajući (automatski) uvijač

Samonavijajući uvijač ima ugrađen motor koji omogućuje da uvijač navija i uvija pramenove kose od korijena. Kada završi s kovrčanjem, upozorava te zvučnim signalom. Korištenje takvog uvijača je vrlo jednostavno, jer ono radi sve za tebe.

+ Jednostavno upravljanje
+ Višestruke postavke temperature
+ Tri različita pravca uvijanja kose
+ Senzor za sprječavanje pregrijavanja kose
+ Površina tretirana keratinom
+ Kontrola temperature i brzine
+ Zvučni signal
+ Negativni ioni
+ Brzo se zagrijava
+ Kovrče su dugotrajne i bez fiksiranja
+ Nježan prema kosi

- Viša nabavna cijena
- Teži

Samonavijajući uvijači imaju različite postavke temperature, a možeš i mijenjati smjer uvijanja. Rezultat mogu biti raščupane kovrče za plažu, elegantne romantične kovrče ili odvažne kovrče. Zbog negativnih iona koje proizvode automatski uvijači, kosa je glađa i sjajnija, a postotak napunjenosti značajno smanjen. Neki automatski uvijači imaju senzor koji detektira potrebe kose i prilagođava temperaturu kako bi spriječio pregrijavanje ili spaljivanje. Čak i bez proizvoda za oblikovanje, kovrče obično traju cijeli dan.

 

Uvijač u obliku slova »L«

Na prvi pogled ovaj neobičan uvijač za kosu izgleda potpuno drugačije od svih ostalih. Spada u kategoriju skupljih uvijača jer su pametni i mogu zapamtiti posljednju korištenu temperaturu. Inovativni dizajn u obliku slova L omogućuje lakše rukovanje i veću udobnost jer smanjuje napetost u ruci tijekom kovrčanja.

+ Jednostavno rukovanje
+ Smanjena napetost u šaci
+ Hladan zrak
+ Ionizator
+ Zapamtite posljednju korištenu temperaturu
+ Brzo zagrijavanje
+ Mogućnost izmjene nastavaka

- Viša nabavna cijena

Ovi uvijači za kovrče imaju ionizator koji uklanja statički elektricitet, ostavljajući kosu prekrasno sjajnom, mekom i zdravog izgleda. Osim nekoliko temperaturnih postavki, uvijač može imati i hladan zrak kojeg uređaj ispušta u blagom mlazu i služi kao zaštita od previsoke temperature. Kod nekih "L" uvijača možeš postaviti i vrijeme i uvijač će vibrirati nakon što istekne.

 

Stožasti uvijač za kosu

Konusne kovrče imaju prošireni oblik od uskog vrha do većeg kraja. Ovakav oblik uvijača pomaže u postizanju prirodnog oblika kovrči – veće pri korijenu, a manje prema vrhovima.

+ Cjenovno pristupačan
+ Prirodne kovrče
+ Nježan
+ Pogodno za čestu upotrebu

- Moraš paziti da se ne opečeš

Pramenove kose treba omotati oko zagrijane cijevi. Konusni uvijači nemaju ručku pa vrhove kose moraš držati prstima. Tako se zna dogoditi da se nekoliko puta opečeš o užareni metal prije nego dobiješ potreban grif. Zbog toga je u početku teže upravljati, ali nakon što se navikneš na korištenje konusnog uvijača, rezultat će biti vrijedan truda. Frizura napravljena konusnim uvijačem izgleda prirodno, jer kovrče nisu identične, pravilnog su oblika i dugo traju. No, moraš odabrati idealnu temperaturu i znati u kojem smjeru uvijati kosu kako bi izgledala doista prirodno.

 

Hvataljke za kovrče

Kao što naziv govori, radi se o uvijača u obliku hvataljki koje drže pramen kose tijekom zagrijavanja. Hvataljke olakšavaju rukovanje, vaši pramenovi neće pobjeći iz uvijača. Hladni vrh hvataljki za kovrče izrađen je od neprovodljivog materijala, što olakšava rukovanje i sprječava opekotine.

+ Cjenovno pristupačan
+ Jednostavno rukovanje zahvaljujući kopči
+ Širok raspon postavki temperature

- Nije prikladno za svakodnevnu upotrebu
- Kopča može ostaviti vidljivu pukotinu u kosi

Hvatanje kliještima može ostaviti blagi oblik ili prekid uvijenih pramenova kose, koji je ponekad vidljiv golim okom. Ova vrsta kovrča pogodna je za korisnike koji samo povremeno žele napraviti svečaniju frizuru, jer je pogodna za svakodnevnu upotrebu.

 

Trostruki uvijač

Trostruki uvijač obično je par hvataljki koje se sastoje od tri valjka kojima šišate pramen kose, a kako uvijač stvara željeni efekt, pomičeš se sve niže niz pramen.

+ Beachy kovrče koje je teško napraviti drugim kovrčama
+ Nježan
+ Pogodno za čestu upotrebu
+ Višestruke postavke temperature
+ Jednostavno upravljanje
+ Stvara veliki volumen
+ Frizura dugo traje

Trostruki uvijači stvaraju prekrasne kovrče u stilu sirene, ukratko, tako jednostavnu, a efektnu frizuru za plažu. S bilo kojom drugom vrstom uvijača za kosu, bile bi kovrče za plažu ili "beach waves" jako je teško napraviti, a pogotovo bi to oduzimalo mnogo vremena. S trostrukim uvijačem možeš u tren oka stvoriti prekrasne valovite kovrče na jednom pramenu kose, što posebno cijeni duga kosa.

 

→Pogledaj uvijače

 

Važni parametri

Ulazna snaga

Uvijači nisu zahtjevni što se tiče potrošnje energije jer im je ulazna snaga između 30 i 60 W, no možeš pronaći i modele s ulaznom snagom od 1000 W ili više.

Što više postavki brzine i temperature uređaj ima, motor mora biti snažniji. Uvijači velike snage najbolji su za zdravlje kose, jer što je veća snaga, to brže možeš ukovrčati kosu i manje će biti suha i oštećena.

Materijal

Uvijači se razlikuju i po materijalu od kojeg je izrađen grijaći element.

  • Turmalinske kovrče: Turmalin emitira negativne ione i infracrveno svjetlo. Time se sprječava isušivanje i neželjeno naelektrizirane pa je ovaj materijal posebno pogodan za tanku kosu.
  • Uvijači od titana: Titan je najlakši i najčvršći materijal. Zagrijava se brzo i ravnomjerno te je pogodan za oblikovanje guste i teško ukrotive kose.
  • Keramičke kovrče: keramika je odličan kompromis za sve tipove kose. Nježan je za kosu te se ravnomjerno i brzo zagrijava.
  • Teflonske kovrče: Teflon je vrlo nježan i pogodan za sve tipove kose.
  • Kombinirani uvijači: postoje i kombinirani uređaji od titana i turmalina ili keramike i turmalina koji spajaju prednosti oba materijala.

 

Promjer kovrčavog željeza

Tijelo uvijača može imati različite promjere, a veličina kovrča ovisi o tome. Do 19 mm koristi se za fine i male kovrče, a pogodan je i za kratku kosu. S većim promjerima (do 38 mm) možeš postići veće i opuštenije kovrče. Promjer od 25 mm smatra se zlatnom sredinom, što je pogodno i za potpune početnike.

Ergonomija i težina

Drška mora dobro ležati u ruci, pa je najčešće gumirana ili presvučena na drugi način. Dakle, ne klizi i ugodan je za rad. "L" kovrče su ergonomski oblikovane tako da su lake i udobne za korištenje te nepotrebno opterećuju ruku korisnika.

Kontrolne tipke i prekidač ne smiju se nalaziti izravno u području držanja kako bi se izbjeglo slučajno prebacivanje. Neki uređaji također imaju ugrađenu temperaturnu barijeru.

Važna je i težina jer na oblikovanje frizure možeš potrošiti nekoliko desetaka minuta. Što je uređaj lakši, to je lakše raditi s njim. Jednostavna glačala ili hvataljke za kovrče teže oko 400 g. Idealna težina uređaja je do cca 600 g.

Korisne funkcije

  • Kontrola temperature - omogućuje precizno podešavanje temperature, što se može prikazati na LCD ekranu
  • Ionizacija - neutralizira katione nastale u kosi tijekom sušenja. Upravo su kationi odgovorni za naelektriziranje i sušenje kose. Ionizator stvara negativno nabijenu molekulu, anion, koja neutralizira katione kada se prenese na kosu. Ne samo da kosa ne strši posvuda, nego je i više navlažena (a ne isušena) i sjajnija. Zahvaljujući ionizatoru kosa je jača, ljepša i ugodnija na dodir.
  • Hladan zrak – učvršćuje frizuru
  • Automatsko gašenje - uređaj se sam isključuje nakon određenog vremena

 

Dodaci

  • Stalak za kovrče: Neki proizvođači uključuju praktični stalak s kovrčama. Uvijači dolaze s posebnim nastavkom koji možete postaviti na vrh uvijača kako ne bi dolazio u dodir s bilo kojom površinom.
  • Putna torbica: Najbolje s torbicom koja je otporna na toplinu, tako da možeš spakirati uređaj ubrzo nakon upotrebe i ne moraš čekati da se potpuno ohladi. Neki proizvođači dodaju zaštitnu rukavicu u pakiranje glačala za kovrče kako bi spriječili opekline tijekom uporabe.

 

 

Često postavljana pitanja

Kako njegovati kosu prije kovrčanja?

Prije kovrčanja kosa mora biti oprana, bez regeneratora i suha. Kosu nije potrebno prati prije svakog kovrčanja, ali u njoj ne smije biti prljavštine (lak za kosu ili drugi proizvodi za oblikovanje).

Trebam li posebne proizvode za zaštitu kose od visokih temperatura?

Da izbjegneš oštećenje kose vrućim uvijačem, peglom ili sušilom na vrući zrak, preporučuje se korištenje posebnih proizvoda za zaštitu kose neposredno prije stiliziranja. Na tržištu ih ima mnogo koji su na bazi ulja i najčešće imaju konzistenciju gela, mlijeka ili tekućine za sprej.

Koliko dugo mogu kovrčati kosu?

Kosa ne smije biti u kontaktu s vrućim uvijačem za kosu ne duže od 2 do 5 sekundi. Ako je kontakt dulji, možeš oštetiti kosu.

Kako postići izražajne i ležerne kovrče?

Ako želiš imati izražene kovrče, pramenove na uvijač moraš nakovrčati što tanje. Ležerne kovrče možeš postići oblikovanjem debljih pramenova.

Kada trebam koristiti fiksative?

Lakovi za kosu, gelovi i ostali proizvodi mogu se koristiti tek nakon što se kovrče ohlade.

Trebam li čistiti uvijač?

Da. Prije čišćenja isključite uvijač iz struje i ostavite ga oko 2 minute da se ohladi. Zatim obriši uvijač vlažnim papirnatim ručnikom. Ako je vidljiva zapečena prljavština, upotrijebi odstranjivač laka za nokte. Na kraju ga obriši vlažnom krpom. Nikada nemoj koristiti abrazive koji bi mogli oštetiti površinu.

Na koju temperaturu trebam postaviti uvijač?

Ovisi o vašem tipu kose. Možeš se snaći u ovom vodiču.

Max. temperatura Vrsta kose
150 °C Lomljiva, vrlo slaba i oštećena kosa
170 °C Tanka i slaba kosa
200 °C Prirodno jaka kosa u dobrom stanju
240 °C Gusta, čvrsta i neposlušna kosa

 

Kako radi uvijač za kosu?

Uvijači rade na jednostavnom principu grijaće spirale. Kosa se oblikuje namotavanjem na zagrijani metalni dio. Uvijači imaju izoliranu plastičnu ručku s tipkama za upravljanje, a s druge strane ručke nalazi se kabel za napajanje. Na tržištu su dostupne glave promjera od 15 do 40 mm, koje omogućuju postizanje različitih veličina kovrča. Što je manji promjer glave, to su kovrče finije i obrnuto. Za zlatnu sredinu koristite glave veličine oko 25 mm.

 

→Pogledaj uvijače za kosu na Jeftinije.hr

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe