SAVJET Mali kućanski aparati
21.7.2022. 7:51:38

KOJI ROŠTILJ KUPITI?

1/1

Roštiljanje je sve popularnija priprema hrane. Da možeš ispeći nešto dobro, potreban ti je kvalitetan roštilj. Odaberi pravi tako da kulinarsko iskustvo bude onako kako bi trebalo biti. Roštilj je neophodan za zabavu i dobro raspoloženje s prijateljima.

  • Nikolina, urednica na Jeftinije.hr
  • Vrijeme čitanja: 12 min

 

Indeks

  1. Vrste roštilja
  2. Izgradnja i uporaba
  3. Važni parametri
  4. Funkcije i opcije
  5. Dodaci
  6. Često postavljana pitanja

 

Vrste roštilja prema gorivu

Električni roštilji

 

Električni roštilj

Električni roštilji mogu se koristiti za pečenje u zatvorenom i otvorenom prostoru. Za razliku od roštilja na drveni ugljen, oni gotovo ne ispuštaju dim (najviše dim od hrane koja se kuha, a ne od gorućeg goriva). Njihova priprema prije pečenja vrlo je brza i ne moraš brinuti imaš li dovoljno goriva. Ako koristiš električni roštilj, ne zaboravi da on ne radi bez utičnice i da ti je za korištenje na otvorenom najvjerojatnije potreban produžni kabel.

+ Lagan i jednostavan za spremanje, što je zgodno za transport (npr. na odmoru, kao kod kuće u kuhinji)
+ Jednostavno održavanje
+ Jednostavna regulacija temperature - čak i početnik može se nositi s pečenjem na električnom roštilju

- Potreba za električnom utičnicom

 

→Pogledaj električne roštilje

 

Plinski roštilji

Plinski roštilj

Plinski roštilji rade na plinsko gorivo koje se isporučuje u propan-butan bocama ili plinskim patronama. Roštiljanje je jednostavno i ugodno jer plinski roštilj ne proizvodi iritantan dim, a temperaturu je lako regulirati.

+ Duži vijek trajanja
+ Jednostavno održavanje i kontrola temperature
+ Brzo zagrijavanje - paljenje se često može izvesti bez šibica ili upaljača, ako roštilj ima piezoelektrično paljenje tipkom

- Viša nabavna cijena
- Plinsko gorivo je skuplje od ugljena

Kod plinskih roštilja odlučujuću ulogu ima broj plamenika i njihov položaj. Općenito, što više plamenika, to bolje, jer se površina roštilja ravnomjernije zagrijava. Zato je važno da se plamenici nalaze ispod cijele površine rešetke roštilja. Prilikom odabira plinskog roštilja vodi računa da svaki plamenik ima svoju zasebnu kontrolu da možeš podesiti različite temperature za različite dijelove roštilja. Plinski roštilj je pravi izbor ako često roštiljaš i nemaš puno vremena za pripremu roštilja prije pečenja, zagrijavanje i čišćenje nakon pečenja.

 

→Pogledaj plinske roštilje

 

Roštilji na ugljen

Roštilj na ugljen

Zbog visokih temperatura koje postiže drveni ugljen ili briketi, ovi roštilji su najučinkovitiji roštilji. Njihova velika prednost je brza priprema jela s roštilja, iako sama priprema roštilja prije pečenja traje duže zbog postupnog zagrijavanja ugljena. Priprema hrane na ovakvom roštilju zahtijeva određeno umijeće i praksu. Ako nikada prije nisi koristio ovu vrstu roštilja, vjerojatno će ti trebati neko vrijeme da naučiš kako procijeniti odgovarajuću temperaturu ugljena da ubaciš hranu u pravo vrijeme i kako održavati stabilnu temperaturu dodavanjem goriva.

+ Roštilj na drveni ugljen daje pravi okus i miris roštilja
+ Niža otkupna cijena
+ Vrlo mali rizik od kvara

- Zahtjevnije održavanje i čišćenje
- Zahtijeva malo iskustva u roštiljanju

 

→Pogledaj roštilje na ugljen

 

Gorivo utječe na okus hrane


Znaš li zašto?
Način na koji gorivo sagorijeva na roštilju ima veliki utjecaj na okus hrane. Vatra i dim jelima s roštilja daju karakterističnu aromu i okus.
  • Roštilj na drveni ugljen idealan je za pripremu delicija s roštilja tradicionalnog dimljenog okusa. Rizik kod pečenja na ugljenu je taj da sok od pečenog mesa ili povrća kaplje na ugljen i stvara plamen koji lako može zagorjeti hranu. Izgaranjem sokova iz hrane nastaju kancerogene tvari. To možeš spriječiti brisanjem viška ulja koje bi moglo kapnuti s hrane prije nego što je staviš na roštilj. Sok iz mesa također ne smije curiti tijekom pečenja, ako meso stavljaš na već dovoljno zagrijani roštilj. Još jedna opasnost kod ove vrste roštilja je da se drvo može pregrijati ako je predugo izloženo dimu.
  • Električni roštilj nema vatre i zato ne proizvodi dim. Zato će jela pripremljena na njemu naravno imati drugačiji okus, tj. bez mirisa i okusa dima. Hrana koja se kuha na ovoj vrsti roštilja kuha se strujanjem toplog zraka i kontaktom s vrućom površinom roštilja. Ponekad ima valovitu površinu, što hrani daje tamnije crte karakteristične za hranu s roštilja, ne samo u izgledu, već i u hrskavijem okusu.
  • Plinski roštilj ne proizvodi puno dima, ali možeš postići izraženiju aromu jela dodavanjem vode sa začinima, piva ili vina u posude od nehrđajućeg čelika u roštilju - neki modeli čak dolaze i s njima. Zagrijavanjem se iz posuda oslobađa aroma koja podešava konačni okus jela.

 

Izgradnja i uporaba

Vrtni roštilji

Vrtni roštilj s policama i ormarićem.
  • Vrtni roštilji namijenjeni su roštiljanju na otvorenom.
  • Obično su opremljeni savitljivim poklopcem, tako da omogućuju dva načina pečenja, izravno i neizravno.
  • Na kamin se mogu spojiti vrtni roštilji
Koja je razlika između izravnog i neizravnog pečenja?
  • Metoda izravnog pečenja na žaru funkcionira na način da se hrana priprema neposredno iznad otvorenog izvora topline, odnosno hrana je izravno izložena toplini, ali samo s jedne strane. Zato ga na pola vremena pečenja treba okrenuti. Tako se priprema meso za hamburgere, odreske, ribu, ali i voće i povrće. Ovaj proces roštiljanja traje oko 30 minuta.
  • Indirektna metoda pečenja na roštilju radi sa zatvorenim poklopcem, a hrana se priprema na sličan način kao u pećnici na vrući zrak. Zahvaljujući refleksiji topline s gornjeg poklopca i donjih stijenki roštilja, hrana se peče sa svih strana. Ova priprema je prikladna za velike komade mesa koji se sporije pripremaju i moraju biti dobro pečeni iznutra.

 

→Pogledaj vrtne roštilje

 

Stolni i kontaktni roštilji

Namizni žar
  • Stolni roštilji su manji električni roštilji koji se mogu koristiti i za pečenje u kući. Mogu biti kontaktni ili otvoreni.
  • Kontaktni električni roštilji, za razliku od otvorenih roštilja, imaju drugu površinu za pečenje koja se može nagnuti odozgo.
  • Kod nekih modela moguće je podesiti gornju površinu tako da ne dodiruje hranu na roštilju, već samo emitira toplinu na nju.
  • Uglavnom se koristi za pečenje sira i ribe.
  • Neki kontaktni roštilji imaju obje površine roštilja prilagođene tako da se mogu potpuno otvoriti do 180°.
  • Time se kontaktni roštilj pretvara u otvoreni roštilj s dvostrukom površinom.

 

→Pogledaj kuhinjske roštilje

 

Prijenosni roštilji u koferu

Prijenosni roštilj
  • Roštilji u kutiji dizajnirani su za jednostavno prenošenje.
  • Lagani su, mali i imaju poklopac na zaključavanje koji ne propušta žar ili pepeo.
  • Ovi roštilji imaju ručke izrađene od materijala otpornih na toplinu, tako da nema opasnosti od opeklina.
  • Prije svega, prednost je da se ovakav roštilj može brzo i jednostavno rastaviti i sastaviti.

Roštilji za jednokratnu upotrebu

Roštilj za jednokratnu upotrebu
  • Jednokratni roštilji izrađeni su od aluminija, pa su vrlo lagani.
  • Dostupni su mali aluminijski kotlić, tanka rešetka, lagane baze i malo ugljena, dovoljno za oko dva sata roštiljanja.
  • Prednost ovog roštilja je njegova lakoća, ambalaža je odmah spremna za upotrebu te niska nabavna cijena.

Vrtni kamin

Vrtni kamin
  • Vrtni kamin je zapravo široki, niski, prijenosni kotao na koji možeš postaviti rešetku i koristiti ga za roštiljanje ili ga koristiti bez rešetke kao klasični kamin.
  • Neki modeli imaju sustav filtera koji odvaja kišnicu i pepeo, što je odlično ako ne želiš nakon svake upotrebe kamin spremiti ispod nadstrešnice.

Roštilj na vodu

Roštilj na vodu
  • Roštilj na vodu omogućuje zdraviju pripremu hrane prilikom pečenja, jer svojim radom sprječava opasnost od zagorijevanja hrane.
  • Unutar roštilja nalazi se posuda s vodom, kako bi se pečena hrana kuhala u mješavini dima i pare, a posuda hvata i sokove koji kapaju iz rešetke.
  • Gorivo za roštilj na vodu je srednje tvrdo ili tvrdo drvo, a njegova potrošnja je mala. Za jedan roštilj dovoljna je otprilike jedna kanta cjepanica.

 

Važni parametri

Veličina površine roštilja i roštilja u cjelini

Površina roštilja ili rešetke treba zauzimati najveću površinu cijelog roštilja, kako bi se toplina ravnomjerno rasporedila i pečenje teklo ravnomjerno. Nitko ne voli kada hrana koja se priprema zagori u sredini roštilja, a na rubovima ostane sirova. Veličinu rešetke odaberi prema količini hrane koju želiš pripremiti, odnosno prema broju ljudi za koje namjeravaš kuhati. Na tržištu postoje roštilji s malom površinom mreže (oko 1200 cm2) kao i roštilji sa stvarno velikom površinom mreže (oko 3500 cm2). Za četveročlanu obitelj odaberi roštilj s površinom rešetke od najmanje 1500 cm2.

Što kažeš na dvokatni roštilj?

Postoje i dodatne rešetke koje se postavljaju iznad osnovne rešetke roštilja. Osim što povećava ukupnu površinu roštilja, omogućuje ti da hranu održiš toplom bez blokiranja površine roštilja. Dodatne rešetke mogu zauzeti cijelo područje izvorne rešetke i formirati "drugi kat" roštilja. Neke dodatne rešetke su manje i zauzimaju, na primjer, samo polovicu površine originalne rešetke, dok druge mogu biti čak nekoliko katova jedna iznad druge.

Dostupne veličine roštilja

  • Najmanji roštilji su obično stolni roštilji. Naravno, imaju i malu rešetku, a prednost im je jednostavno skladištenje i upravljanje. Obično su električni, pa omogućuju cjelogodišnje pečenje u zatvorenom prostoru. Neki modeli malih roštilja namijenjeni su za roštiljanje na otvorenom, nazivaju se kompaktni putni roštilji i rade na plin iz plinske boce ili uloška. Prilikom kupnje raspitajte se o njihovim dimenzijama u složenom i rasklopljenom stanju. Vrlo mali modeli stolnih roštilja mogu biti otprilike veličine A5 bilježnice.
  • Roštilji srednje veličine obično su dovoljno visoki da operater može udobno stajati. Površina roštilja je od oko 1500 cm2 do oko 2500 cm2, a plinski roštilji imaju jedan, maksimalno dva plamenika. Idealne su za obične obiteljske roštilje.
  • Veliki roštilji imaju površinu roštilja do 3500 cm2. Ako su plinski, imaju tri ili više plamenika. Pri kupnji velikog plinskog roštilja svakako odaberite model koji ima plamenike raspoređene tako da se toplina ravnomjerno raspoređuje po cijeloj rešetki. Prednost ovih roštilja je velika površina za pečenje, što omogućuje pripremu hrane za veću grupu ljudi i laku regulaciju topline roštilja.

Roštilj majstor gril hvataljkama vadi već pečeno meso s roštilja.

Potrošnja, snaga i ulazna snaga

Koliko će roštilj potrošiti ovisi uvelike o gorivu na koje će raditi.
Ulazna snaga je količina proizvedene energije u jedinici vremena (tj. potrošnja električne energije) i obično je navedena na električnim roštiljima. Stvarni, tj. snaga grijanja je uvijek nešto manja od ulazne snage. Kod plinskih roštilja se češće koristi snaga, a ne potrošnja, već energija koju plamenici mogu postići punom snagom. Kao opće pravilo, što je veća ulazna ili izlazna snaga, to je veća površina roštilja.

Kapacitet roštilja
Električni roštilji su obično manji i imaju ulaznu snagu od 2,5 kW. Plinski roštilji za manje obitelji obično imaju do 5 kW, a roštilji za 5 do 10 osoba između 5 kW i 10 kW. Roštilji iznad 10 kW pogodni su za česta grupna pečenja, koriste ih npr. restorani sa sezonskim vrtom.

Općenito, roštilj veće snage brže se zagrijava do željene temperature. Ako želite štedljiviji roštilj, odaberite model slabije snage, ali tada će pečenje trajati nešto duže.

Težina

Težina roštilja je posebno važna ako ga namjeravate često nositi ili transportirati. Ako će vaš roštilj uglavnom biti postavljen na jednom mjestu, njegova težina nije presudan kriterij. U većini slučajeva težina je izravno proporcionalna snazi ??i cijeni roštilja te veličini površine za kuhanje.

Koji je roštilj najlakši?
Najlakši roštilji su obično stolni električni roštilji, a najlakši vanjski roštilji su roštilji na drveni ugljen, od kojih neki teže manje od 4 kg. Veliki roštilji od lijevanog željeza mogu težiti i više od 70 kg, pa je mudro takvom roštilju dodijeliti stalno mjesto koje se neće mijenjati tijekom cijele sezone.
Za plinske roštilje vlastitoj težini dodaj značajnu težinu pune boce propan-butana. Obiteljski plinski roštilji teže negdje između 10-35 kg i obično imaju kotačiće.

Stabilnost roštilja tijekom upotrebe također je važna, jer se ne bi trebao lako prevrnuti i trebalo bi biti moguće njime upravljati (na primjer dodavanjem drvenog ugljena) čak i kada roštilj kuha i neka su područja vruća.

Materijal površine roštilja i rešetke

U pravilu je stvarno kvalitetna rešetka za roštilj izrađena od nehrđajućeg čelika ili lijevanog željeza

  • Rešetke od lijevanog željeza teže su i robusnije, imaju dulji vijek trajanja od rešetki od nehrđajućeg čelika i dobro raspoređuju toplinu. Nedostaci su im zahtjevnije čišćenje jer je lijevano željezo porozno te viša nabavna cijena.
  • Rešetke od nehrđajućeg čelika su lakše i nešto lošije akumuliraju toplinu od lijevanog željeza, pa su često masivnije kako bi se izbjegao ovaj nedostatak. Njihova velika prednost je jednostavno čišćenje, za što možeš koristiti čeličnu četku.

Ostale vrste rešetki

  • Postoje teflonske rešetke koje ima većina kontaktnih roštilja. Popularan materijal površine za otvorene električne roštilje je keramika. Ova vrsta roštilja može imati i rešetku od terakote. Kod svih ovih materijala potrebno je posebno paziti pri čišćenju površine roštilja kako se površina ne bi oštetila ogrebotinama, što bi umanjilo rad roštilja. Zato zaboravi na čišćenje čeličnom četkom ili čak običnom žičanom četkom.
  • Možeš naići i na aluminijske rešetke, ali to se uglavnom odnosi na rešetke za jednokratnu upotrebu. Prednost aluminija je njegova lakoća, ali nije tako izdržljiv i zato nije pogodan za ponovnu upotrebu.
  • Emajlirane rešetke su zapravo rešetke od lijevanog željeza koje su dodatno obložene slojem emajla. Zato imaju prednosti lijevanog željeza, a i lakše se čiste zbog glatkog emajla. Ipak, bolje je ne koristiti grubu čeličnu četku za njihovo održavanje jer postoji opasnost od oštećenja.
  • Takozvani kamen za roštilj prilično je popularan materijal. Obično je to polirana granitna ploča ili lavinski kamen. Pri pečenju na roštilju ponaša se slično kao tava od lijevanog željeza. Nedostatak ovakvog roštilja je što se pečeno meso "znoji" cijelom površinom i gubi na sočnosti. Čak i kada čistiš kasnije, moraš temeljito očistiti veću površinu kao što je, na primjer, roštilj.

Dva ražnja na roštilju.

Funkcije i opcije

  • Mogućnosti vašeg roštilja možete proširiti odabirom modela s preklopnim poklopcem koji u zatvorenom stanju osigurava ravnomjernu raspodjelu topline po cijelom volumenu roštilja.
  • Za lakše prenošenje odaberite mobilni roštilj s kotačićima.
  • Kod pečenja veće količine hrane dobro dolazi površina za odlaganje roštilja na kojoj će već pečena hrana ostati topla cijelo vrijeme. Neki modeli imaju ugrađenu površinu za pohranu, ali za druge se može kupiti.
  • Termostat za roštilj je vrlo praktičan alat, jer vam omogućuje da regulirate temperaturu roštilja prema potrebama hrane koju pripremate. Neki roštilji, obično električni, imaju mjerač vremena kako bi mogli "paziti" na isto vrijeme pečenja, npr. za prvu i drugu stranu mesa.
  • Mnogi vrtni roštilji prodaju se zajedno s pušnicama, a pušnice se također mogu kupiti.
  • U posljednje vrijeme popularni su roštilji za raclette. Ovi roštilji su podvrsta malih električnih roštilja, pa se mogu koristiti i kod kuće u kuhinji. Imaju dvije etaže. U gornjoj etaži se na klasičan način peče povrće, narezano meso ili slanina, dok su u donjoj etaži male posude u kojima se priprema sir.

Raclette roštilj.

Dodaci

 

Često postavljana pitanja

Je li hrana s roštilja zdrava?

Ako pravilno roštiljaš, ne ugrožavaš svoje zdravlje. Važno je koristiti kvalitetne sastojke kao i kvalitetno gorivo (u slučaju roštilja na drveni ugljen). Prilikom pečenja visoko masnog mesa, masnoća kaplje u vatru, proizvodeći kancerogene tvari. Rješenje je odabrati nemasno meso ili koristiti pladnjeve za roštilj. Najbolje je peći na električnom roštilju.

Kakav je roštilj prikladan za balkon?

Na balkonu možeš peći samo s električnim roštiljem. Korištenje roštilja na plin ili ugljen može predstavljati opasnost od požara. Osim toga, dim smeta susjedima.

→Pogledaj roštilje na Jeftinije.hr

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe