SAVJET Računalna oprema
11.8.2022. 7:34:52

KAKO ODABRATI MATIČNU PLOČU?

1/1

Matična ploča je ključna komponenta svakog računala. Služi za povezivanje svih njegovih komponenti i upravljanje njihovim radom. Odaberi pravu matičnu ploču za svoje računalo.

 

  • Maja, urednica na Jeftinije.hr
  • Vrijeme čitanja: 6 min

 

Indeks

  1. Podjela matičnih ploča
  2. Na što se usredotočiti
  3. Parametri matičnih ploča
  4. Dodaci
  5. Često postavljana pitanja

 


1. Podjela matičnih ploča

 

Uredske matične ploče

 

Ploče dizajnirane za uredska računala mogu imati integrirani procesor ili integriranu grafičku karticu radi uštede prostora i energije. Kod prvog slučaja se radi o relativno rijetkom rješenju, ali sasvim dovoljnom za jedno nezahtjevno računalo namijenjeno pisanju dokumenata i slanju e-mailova. Visoke performanse nećeš dobiti ni od grafičke kartice, pa je takva ploča prikladna samo ako priključeni procesor nema vlastitu grafičku.

Matične ploče s integriranom WiFi karticom također su popularne, posebno za uredska ili kućna računala. Zahvaljujući tome, ne moraš imati stolno računalo povezano s usmjerivačem. Slično tome, neke ploče također mogu ponuditi integrirani Bluetooth modul za jednostavno povezivanje bežičnih perifernih uređaja.

+ Općenito pristupačnije
+ Manji formati, upotrebljivi u manjim PC kućištima
+ Imaju integrirane komponente, dovoljno snažne za normalan rad

- Manje utora za komponente
- Ograničene mogućnosti proširenja

 


 

Gaming matične ploče

 

Matične ploče za gaming općenito će nuditi više utora za najsnažnije i najbrže komponente. Također su prilagođene za overclocking, odnosno povećanje frekvencije, a time i performansi procesora. Za to je prije svega potrebno napajanje dovoljno velike veličine i prilagođeni softver. Osim toga, njihove integrirane mrežne kartice mogu bolje upravljati protokom podataka, osiguravajući glatko online igranje.

+ Više utora za spajanje komponenti
+ Rezerva za eventualno buduće proširenje postave
+ Obično su prilagođene za overclocking

- Općenito viša cijena
- Obično veći formati

 

 

2. Na što se usredotočiti

Pri odabiru matične ploče prvenstveno se treba usredotočiti  na procesor koji želiš ugraditi u njeno ležište. Također imaj na umu kompatibilnost s drugim komponentama kao što su RAM, grafička kartica, tvrdi disk itd.

S time je povezana i planirana uporaba. Matične ploče za uredska računala obično imaju manje utora za druge komponente, dok matične ploče za gaming računala imaju više utora, a njihovo upravljanje napajanjem spremno je za višesatna opterećenja. Za snažne radne stanice tada se koriste ploče s velikim brojem utora, visokokvalitetnim upravljanjem, napajanjem i naprednim softverom.

Općenito, skuplje ploče razlikuju se od jeftinijih prvenstveno po broju utora, kvaliteti njihove izrade, naprednijem softveru i upravljanju napajanjem, hlađenju i boljim karakteristikama. Sa skupljom pločom, dobit ćeš veću marginu za moguću buduću nadogradnju računala.

 

3. Parametri matičnih ploča

 

Format

Matične ploče se proizvode u četiri standardizirana formata. O tome ovise dimenzije kućišta osobnog računala, kao i raspon utora, iako je za veliku većinu računala dovoljan manji format. Stoga format uvijek biraj prema veličini kućišta i planiranom rasporedu komponenti u njemu.

  • Mini-ITX je najmanji format matične ploče i posebno je prikladan za manje snažne uredske strojeve, iako se s njima može sagraditi i kompaktno računalo za igranje. Mini-ITX matične ploče imaju maksimalno jedan PCI-e x16 utor, što znači samo jednu moćnu grafičku karticu. Pritom im je prilično teško uskladiti kućište, hlađenje i ostale komponente tako da ne smetaju jedna drugoj.
  • Za snažnija računala bolji je izbor microATX ili velika ATX matična ploča srednje veličine. ATX je potreban samo za najjače strojeve, u ostalim slučajevima dovoljan je microATX.
  • Najveći uobičajeni format je Extended ATX. Ove matične ploče koriste se pri izgradnji poslužitelja ili snažnih sklopova za mining kriptovaluta. Mogu sadržavati više od 4 PCI-E x16 utora i za to će ti trebati stvarno veliko kućište.

 

Matična

 

Konektor/matrica

Drugi ključni kriterij je konektor. Različiti procesori koriste nekoliko vrsta međusobno nekompatibilnih konektora. Nema smisla birati procesor prema matičnoj ploči, a to se obično događa. Stoga je potrebno provjeriti kompatibilnost procesora s određenom matičnom pločom. Proizvođači uvode nove konektore otprilike svakih pet godina kako bi osigurali maksimalne performanse, učinkovitost i podršku za nove funkcije. Ako matična ploča sadrži integrirani procesor, obično ga nije moguće zamijeniti u budućnosti.

Trenutačno postoje dva proizvođača na tržištu procesora, Intel i AMD, svaki koristi nekoliko svojih modela konektora.

 

Čipset

Čipset se brine za komunikaciju između procesora i ostalih komponenti računala. Današnje matične ploče koriste nekoliko skupova čipova. Procesor mora podržavati čipset.

  • Za trenutne Intel procesore sa konektorom 1200 koristi se čipset B560 ili B460. Za sklopove visokih performansi, to je Z590 čipset.
  • B550 se može smatrati osnovom za AMD procesore, B450 je također široko rasprostranjen. X570 spada u najjače sklopove.

 

Podržana memorija

Trenutno na tržištu postoje dvije vrste operativnih memorija - starija DDR3 i novija DDR4. Razlika u cijeni između njih nije velika, DDR4 su nešto snažniji, štedljiviji i jedan modul može imati i do 16 GB. Stoga nema smisla posezati za pločom s DDR3 podrškom, jedina iznimka je ako želiš koristiti memoriju sa starijeg računala.

 

MAtična ploča

 

Najvažniji utori

  • PCI-Express – postoji u nekoliko varijanti koje se razlikuju po broju pojedinačnih pinova. PCI-e x16 su utori dizajnirani za moćne grafičke kartice. Ako ih namjeravaš spojiti u seriju, provjeri ima li matična ploča dovoljno ovih utora. PCI-e x8/x4 koristi se za manje snažne grafičke kartice ili druge kartice koje zahtijevaju brz prijenos podataka. Osnovni PCI-e x1 koristi se za male kartice kao što su zvučne, uređivačke ili TV kartice.
  • SATA - uglavnom se koriste za povezivanje memorijskih kontrolera, tj. tvrdih diskova. Standardno, ploče imaju nekoliko takvih, ali mogu varirati u brzini. Najbrži SATA 3.0 ima protok podataka do 6 Gb/s, što je granica koju inače dosežu SSD diskovi. No, SATA se za njih više gotovo i ne koristi, za spajanje se primarno koriste M.2/U.2 konektori.
  • M.2/U.2 – ovaj tip konektora sa značajno većom propusnošću podataka koristi se upravo za SSD diskove koji imaju potencijal većih brzina od 6 Gb/s. Dakle, ako želiš imati brzi SSD disk u svom računalu, ne zaboravi ovaj konektor pri odabiru ploče.
  • USB – svaka ploča opremljena je USB konektorima za spajanje raznih periferija. Uzmite u obzir njihov broj i vrstu priključaka. Većina ploča kombinira brzi USB 3.0/3.1 sa sporijim USB 2.0, a sve češće možete susresti i najnoviji dvostrani USB-C.

 

Za ostale komponente, posebno hlađenje, napajanje i ostale kartice, samo provjeri ima li matična ploča dovoljan broj SATA/PCI-Express konektora. Posljednji važan aspekt je broj vanjskih izlaza, posebno 3,5 mm audio utičnice za zvučnu tehnologiju i USB konektori za povezivanje perifernih uređaja poput tipkovnica, miševa, pisača, flash diskova ili kontrolera za igre.

 

Ako planiraš priključiti više grafičkih kartica, provjeri podržava li matična ploča koju odabereš AMD CrossFire ili NVIDIA SLi.

 

4. Dodaci

Procesori

Memorije

Interni tvrdi diskovi

Grafičke kartice

Kućišta

Ostale komponente

Mrežne kartice

Zvučne kartice

SSD


5. Često postavljana pitanja

Želim promijeniti procesor, moram li promijeniti i matičnu ploču?

Ovisi o utičnici tvoje postojeće matične ploče i konektoru novog procesora. Ako su jednake, novi procesor će raditi na ploči. No sa sigurnošću se može reći da ako mijenjaš Intel procesor u AMD procesor ili obrnuto, ne možeš izbjeći zamjenu matične ploče.

 

Utječe li matična ploča na performanse računala?

Sama matična ploča ne utječe na performanse računala. No, skuplje i modernije ploče omogućuju spajanje novijih i boljih komponenti, što već utječe na performanse računala.

 

Kako spojiti matičnu ploču?

Prije montiranja matične ploče u kućište, potrebno ju je opremiti procesorom s hlađenjem, RAM-om i idealno grafičkom karticom. Zatim umetni ploču u kućište tako da rupe za vijke na ploči odgovaraju rupama na kućištu. Postavi vijke u sve rupe, zategni ih tako da ploča bude čvrsto pričvršćena, ali pazi da ne zategneš previše. To bi moglo oštetiti ploču.

Slijedi montaža i spajanje napajanja. Spoji kablove od napajanja na procesor (4/8-pin), grafičku karticu (6/8-pin) i samu matičnu ploču (24-pin). Koristi SATA kabele za spajanje tvrdih diskova ili SSD-a na M.2 utor. Zatim spoji 1/2-pinske kabele iz kućišta računala koji vode do gumba za napajanje.

 

Pogledaj matične ploče na Jeftinije.hr »

 

 

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe