SAVJET Oprema za dom
31.8.2022. 8:47:00

KAKO ODABRATI NARGILU?

1/1

Svoj konačni oblik nargila je dobila u Turskoj, kada se sastojala od vaze, tijela, cijevi (kasnije crijeva) i krune. Danas u potrebne dijelove možemo ubrojiti i podložak, nastavak za crijevo i set brtvi. Osim toga, za nargilu se mogu kupiti razni dodaci, a ne može funkcionirati bez duhana i ugljena.

  • Maja, urednica na Jeftinije.hr
  • Vrijeme čitanja: 6 min

 

Indeks

  1. Princip rada
  2. Dijelovi
  3. Duhan za nargile
  4. Distribucija topline
  5. Različita imena, jedna nargila

 

Princip rada

  • Na nargili se dizajn odnosno širina dodataka mijenjala tijekom stotina godina njezine uporabe
  • Međutim, princip njezinog rada ostaje nepromijenjen
  • Povlačenjem iz crijeva stvara se podtlak koji tjera zagrijani zrak kroz krunu s duhanom dalje u tijelo, srce i vazu
  • Tu se dim hladi u vodi, oslobađa se teških čestica i nakuplja
  • Odatle se dim nastavlja natrag do srca i crijeva

 

Nargile su štetne za zdravlje. Filtriranje dima vodom ne oslobađa od štetnih tvari.

 

Dijelovi

Kruna

  • Bez pretjerivanja, najvažniji dio nargile
  • Riječ je zapravo o rupičastoj zdjeli s proširenim dnom
  • Najčešće se izrađuje od gline, ali i od kamenih sastojaka, stakla ili porculana
  • Osnovni preduvjet je izvrsna provodljivost topline, ali i sposobnost zadržavanja topline
  • Prilikom odabira uvijek provjeri prohodnost svih rupa i da nije napuknuta
  • Krunu treba pustiti da se ohladi prije svakog pranja

 

Postoje 3 osnovne vrste:

Klasična kruna

Klasična kruna nargile.
  • Najčešći tip
  • Klasični oblik zdjele nadopunjen je s nekoliko većih rupa na dnu
  • Pogodna je za vlažan duhan s nižim udjelom melase
  • To je zato što može teći iz krune u tijelo nargile
  • Prednost je povoljnija cijena

Vortex

Vortex kruna za nargilu.
  • Ovo je patentirani oblik Sahara Smokea
  • Ime je dobila po specifičnom strujanju zraka u kruni (vortex = vrtlog)
  • Kruna ima izbočeni otok – izbočinu s 4 manje rupice
  • Melasa ostaje u kruni, vlaži duhan, čime se vrijeme pušenja donekle produžuje

Tunel

Tunel kruna za nargilu.
  • Razvila se iz Vortexa
  • Umjesto izbočine s rupama, u središtu ćeš pronaći samo uzdignuti tunel
  • Postoje vrlo plitke i duboke vrste za različite doze duhana
  • Također sprječava curenje melase u tijelo nargile

 

Brtva

  • Potrebna za pravilno spajanje krune na tijelo
  • Izrađena je od gume, silikona ili gume i s vremenom posmeđi zbog dima
  • Alternativno, može se zamijeniti navlaženim rupčićem ili, na primjer, novinama

 

Tijelo

  • Gornji dio tijela vodi tijelo (središnju cijev) od krune do srca
  • Na njega se postavlja pladanj za hvatanje pepela i ostataka ugljena
  • Slično vazi, tijelo nudi mnoge varijacije boja, gdje je jedino ograničenje tvoj ukus
  • Od srca do vaze nastavlja se tzv. downstem, odnosno donji i djelomično potopljeni dio tijela nargile
  • Može, ali i ne mora biti moguće odvojiti ga od srca
  • Na njegov kraj se može pričvrstiti difuzor koji smanjuje mjehuriće i raspršuje ih u stranice - nargila je tada mnogo tiša
  • Može se spriječiti i sa perforiranom donjom cijevi, tako da difuzor više nije potreban

 

Srce

Dovodi tijelo i vreteno nargile u vazu, a uključuje i priključak za crijevo i nepovratni ventil za ispuhivanje dima (ako nargila pregori).

Postoje 2 vrste:

  • Zatvoreno - samo je produžetak vretena i platforma za konektor i ventil. Pričvršćuje se samo stavljanjem brtve, tako da ne drži tako čvrsto.
  • Otvoreno - šuplje je i sadrži produžetak drške u samu vazu, kao i odvojene prolaze za konektor i nepovratni ventil. Ovo rješenje omogućuje čvršći spoj navoja. U pravilu se nargila može nositi i držeći je za gornji dio tijela.

 

Vaza

  • Može se napraviti praktički od svega
  • Na tržištu možeš pronaći vaze od stakla, pleksiglasa, metala ili keramike
  • Također nudi obilje varijanti boja, oblika i uzoraka
  • Vaza sadrži vodu, dovoljno grubo da donji dio tijela bude potopljen cca 1-2 cm
  • Međutim, ove informacije mogu biti malo drugačije za svaki oblik vaze
  • Što je više vode, manje je prostora za dim
  • Osim toga, prekomjerna količina vode uzrokuje njezino curenje u crijevo
  • Voda hladi dim, a dijelom ga i filtrira
  • Ako ti se vaza razbije, u hitnim slučajevima može se zamijeniti, na primjer, staklenom bocom
  • Ali srce uvijek mora savršeno stati u nju

 

Crijevo

  • Današnje tradicionalno crijevo ima po jedan kraj sa svake strane
  • Jedno uključiš u konektor u srcu nargile, usnik pripada drugoj strani
  • U prošlosti su se izrađivala od papira i metalne žice
  • Danas su najpopularnije verzije od silikona, PVC-a i gume
  • Prednost ovih materijala je mogućnost pranja
  • Zbog higijenskih razloga jednokratna plastična crijeva postala su raširena u mnogim tvrtkama za proizvodnju cijevi
  • Njihova je uporaba čak i zakonom propisana u nekim arapskim zemljama

 

Usnik

  • Usnik može biti fiksni dio crijeva
  • To nije slučaj sa silikonskim crijevima, zbog čega ih je potrebno posebno kupiti
  • Postoje stotine različitih verzija u jednostavnim dizajnima, u obliku raznih životinja ili staklenih verzija
  • Mogu se zamrznuti u zamrzivaču za još hladniji dim
  • Jednokratni higijenski nastavak za usta je nešto što se podrazumijeva u javnim ustanovama
  • Izrađen je od plastike i umeće se na kraj originalnog nastavka za usta
  • Zadnjih godina vrlo su popularni nastavci za osobnu higijenu koji vise oko vrata

 

Duhan za nargile

Duhan se sastoji od lišća duhana, melase, aroma, glicerina i konzervansa. Može se razlikovati po okusu i konzistenciji, grubosti sjeckanja, sposobnosti podnošenja topline, količini nikotina i jačini.

Prema jačini, u osnovi možemo podijeliti 2 vrste duhana:

  • Svijetli duhan - pere se više puta, što znači smanjen udio nikotina. Bolje podnosi temperaturne oscilacije, ali okus mu kraće traje. No, na to utječu i stil dimljenja i način distribucije topline.
  • Crni duhan - općenito karakteriziran jačim prirodnim okusom lišća duhana, većom tolerancijom na stalnu toplinu i većim udjelom nikotina. Općenito, crni duhan se ne preporučuje početnicima.

 

Distribucija topline

Ugljen za nargile

  • Za zagrijavanje nargile najčešće se koristi kokosov ugljen. Dobiva se od ljuski kokosovog oraha spaljivanjem, mljevenjem i sabijanjem u male kockice. Nudi visoku kalorijsku vrijednost, manje pepela i ne utječe na okus duhana. Zagrijavanje im je malo dulje, što je posljedica činjenice da ne sadrže kemijski sloj.
  • Drveni ugljen za nargile dolazi najčešće sa stabala naranče i limuna. Dolazi u obliku ostataka i još uvijek je klasičan način zagrijavanja nargile u arapskim zemljama. Ne daje naknadni okus, ali brže gori, stvara puno pepela i emitira manje topline.
  • Brzozapaljivi ugljeni (RZU) su tablete okruglog oblika koje se mogu zapaliti šibicom, a zagrijavaju se unutar minute. Međutim, njihove prednosti tu završavaju. Kako bi se tako brzo zapalile, premažu se slojem slane vode. Ova kemikalija utječe na okus duhana i ulazi u tijelo s dimom. Osim toga, u usporedbi s drugim vrstama ugljika, ovi su relativno skupi.

 

Za zagrijavanje nargile uvijek koristi drveni ugljen namijenjen za ovu svrhu. Klasični briketi za roštilj i ugljen potpuno su neprikladni.

 

Folija vs. HMS

  • Folija učinkovito odvaja ugljen od duhana i sprječava direktan kontakt. U aluminijskoj foliji potrebno je napraviti rupe, njihovom količinom i veličinom regulira se količina prenesene topline. Možeš napraviti i improvizirani tarbus / dimnjak iznad krune od aluminijske folije.
  • HMS (heat management system) je sustav prijenosa topline. Danas ovaj gadget uglavnom predstavlja Kaloud Lotus. Duraluminijska ručka za krunu koja se sastoji od kružne baze, stijenke koja kopira isti oblik s otvorima za bočno odvođenje topline i poklopca s vratima. Obično stane 3 ugljena i omogućuje jednostavno i učinkovito rukovanje.

 

Različita imena, jedna nargila

  • U različitim dijelovima svijeta za nargile se koriste različiti nazivi
  • U arapskim državama prevladavaju nazivi narghile (perzijski kokos) ili shisha (čaša)
  • Od indijske huqqah (vrč) nastala je svjetski poznata nargila (hookah)

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe