SAVJET U kuhinji
9.9.2022. 7:01:04

KAKO ODABRATI MOKA APARAT I FRANCUSKU PREŠU?

1/1

Moka aparati i francuske preše su među tradicionalnim, ali neko vrijeme zaboravljenim načinima pripreme kave. Danas im se ipak vraća popularnost, a za mnoge ljubitelje mirisnog napitka postaju pristupačna, a ujedno izvrsna alternativa skupim i kompliciranim espresso aparatima. Ali, što odabrati?

 

  • Maja, urednica na Jeftinije.hr
  • Vrijeme čitanja: 5 min

 

Indeks

  1. Moka aparat (kafetijera)
  2. Francuska preša
  3. Odabir moka aparata
  4. Odabir francuske preše
  5. Koju veličinu izabrati
  6. Kako radi moka aparat?
  7. Priprema kave u francuskoj preši
  8. Dodaci

 


1. Moka aparat (kafetijera)

 

 

+ Brza i jednostavna priprema kave
+ Niska nabavna cijena
+ Kompaktan dizajn
+ Jednostavno održavanje
+ Pogodno za ljubitelje male i jake kave
+ Veliki broj originalnih dizajna

- Za indukcijsku upotrebu potreban ti je moka aparat od nehrđajućeg čelika
- Nije optimalan za ljubitelje kave koji vole uživati u suptilnim okusima kave

 

Pogledaj kafeterije na Jeftinije.hr »

 


2. Francuska preša

 

 

+ Brza i jednostavna priprema kave ili čaja
+ Elegantan dizajn
+ Kompaktan dizajn - manje francuske preše prikladne su i za putovanja
+ Priprema slabije kave blažeg okusa
+ Čak se i mlijeko može umutiti u francuskoj preši, uz malo truda

- Zahtijeva temeljitije čišćenje
- Potrebno je postići pravo vrijeme kuhanja

 

 

Pogledaj francuske preše na Jeftinije.hr »

 


3. Odabir moka aparata


Postoji nekoliko vrsta kafetijera, razlikuju se uglavnom po materijalu od kojeg su izrađeni. To su klasična aluminijska kuhala, inox, kombinacija aluminija i inoxa, a tu su i posebni električni moka aparati. Ručke i drška obično su izrađeni od plastike otporne na toplinu.

 

Aluminij

 

  • Aluminij je tradicionalan materijal za izradu moka aparata
  • Stvara takozvanu patinu kave i upija okus pića
  • Aluminijski moka aparati prikladni su za sve vrste štednjaka osim indukcijskih
  • Mala težina i kompaktne dimenzije čine aparate od ovog materijala idealnim za putovanja
  • Nije prikladan za pranje u perilici posuđa

 

Savjet
Aluminijske moka aparate ne peri deterđentom, dovoljna je topla voda. Pranje deterđentom bi nepotrebno promijenilo okus i aromu kave.

 


Moka aparat za indukciju od nehrđajućeg čelika

 

  • Nehrđajući čelik je vrlo kvalitetan i stabilan materijal s dugim vijekom trajanja
  • Prikladan za sve vrste štednjaka, uključujući indukciju
  • Moderan čist dizajn
  • Pogodan za pranje u perilici posuđa
  • Kafetijere od nehrđajućeg čelika teži su od aluminijskih

 

 


Kombinacija nehrđajućeg čelika i aluminija

 

  • Kombinacija tradicionalnog talijanskog klasičnog aluminija i modernog nehrđajućeg čelika
  • Donji dio je izrađen od nehrđajućeg čelika tako da se aparat može koristiti i za indukciju
  • Gornji dio izrađen je od klasičnog aluminija kako bi se očuvala patina kave i nepogrešivi okus talijanske kave
  • Aluminij omogućuje mnoge boje i nove dizajne

 

Potpuno novi moka aparat treba pokrenuti i isprati. Prva kava iz novog moka aparata nije za konzumaciju.

 

 

Električni moka aparat

 

  • Klasični aluminijski moka aparat s vlastitim napajanjem, samo ga uključi u utičnicu
  • Nudi mnoge dodatne funkcije, kao što je održavanje kave toplom dok je ne uliješ u šalice ili mjerač vremena koji ti omogućuje da postaviš točan sat kada želiš da tvoja kava bude gotova
  • Lako prenosiv i upotrebljiv gdje god je električna energija dostupna

 


4. Odabir francuske preše


Kod francuskih preša izbor je lakši, nema toliko vrsta i sve su slične. Kao i moka aparati, razlikuju se samo po korištenim materijalima. Najuočljiviji dio francuske preše je njezino tijelo, odnosno posuda za kuhanje. U većini uređaja ono je izrađeno od borosilikatnog stakla, ali postoje i alternative. Francuske preše se također izrađuju od polikarbonata, čija je glavna prednost veća izdržljivost i otpornost na lomljenje. Ili od nehrđajućeg čelika, koji je također neslomljiv i koji će održati piće vrućim do sat-dva.

 

 

Kafetijera

 

 

Cjedilo i klip su metalni u svim francuskim prešama i razlikuju se samo po strukturi. Materijal koji se koristi za brtvljenje oko perimetra cjedila također je različit. Tradicionalna opruga koja pritišće stijenku francuske preše zamijenjena je u nekim uređajima silikonskim prstenom s boljim brtvljenjem. Prilikom odabira francuske preše preporučamo provjeriti ima li prodavač na raspolaganju rezervne dijelove - staklo, cjedila ili držače cjedila.

 

French press

 


5. Koju veličinu izabrati?


Veličina kafetijere i francuske preše važan je faktor pri odabiru. Kuhaš kavu za sebe u maloj šalici ili je kuhaš za cijeli ured? Ili voliš piti svoj životni booster iz šalice od pola litre? U oba slučaja trebat će ti uređaj s nešto drugačijim specifikacijama. Ako kavu poslužuješ u tradicionalnim šalicama, šest šalica navedenih na pakiranju francuske preše ili aparata za moku ne jamče da ćeš moći poslužiti 6 osoba odjednom. Dok kod moka aparata jedna šalica odgovara otprilike 50 ml dobivenog napitka, kod francuskih preša jedna šalica iznosi otprilike 100 ml.

 

Broj šalica Volumen posude
1–2 100–200 ml
2–4 200–300 ml
4–6 300–600 ml

 


6. Kako radi moka aparat?


Kafetijera radi jednostavno – voda u zatvorenoj posudi počinje isparavati i tlak raste. Čim tlak u posudi bude dovoljan, doći će do snažnog izbijanja tople vode kroz jedini otvor. Vruća voda u mjehurićima ulazi kroz filtar s mljevenom kavom u gornji spremnik za gotovu kavu.

 

Kako skuhati kavu u moka aparatu?

  1. Samljeti svježu kavu. Gruboća kave za moka aparat trebala bi biti finija nego za francusku prešu, ali grublja nego za pripremu espressa u aparatu za kavu.
  2. Filter uvijek napuni kavom do ruba ili do oznake. Nemoj nabijati kavu, samo je malo poravnaj. Obično je dovoljno pritisnuti nekoliko puta žlicom i cjedilom.
  3. Ulij vodu na dno aparata do ventila. Možeš uliti hladnu ili prethodno zagrijanu vodu malo ispod točke vrenja.
  4. Čvrsto pričvrsti oba dijela aparata.
  5. Stavi aparat na štednjak i kuhaj na laganoj vatri kako kava ne bi zagorjela i postala gorka.
  6. Aparat će ispustiti siktavi zvuk kada para počne prolaziti kroz kavu.
  7. Nakon što je para prošla kroz filtar, prestani kuhati kavu i makni aparat s ploče za kuhanje.
  8. Kavu lagano promiješaj žlicom i ulij u šalice.

 

Nemoj otkrivati gornji poklopac aparata tijekom kuhanja, jer to može uzrokovati opekline.

 

Kuhanje kave u moka aparatu

 


7. Priprema kave u francuskoj preši

 

  1. Francusku prešu je potrebno prethodno zagrijati, pa zakuhaj onoliko vode koliko ti stane u prešu i ostavi da malo odstoji.
  2. Kavu krupnije samljeti i nasuti je u posudu.
  3. Kavu prelij vrućom vodom (90 °C), prvo malo iznad ruba mljevene kave, zatim dolij vodu i promiješaj.
  4. Pokrij posudu poklopcem s izvučenim klipom kako bi se spriječio izlazak topline.
  5. Ostavi stajati 3-4 minute i polako počni pritiskati klip prema dolje. Cjedilo odvaja talog od kave.
  6. Ulij u šalice, po mogućnosti prethodno zagrijane, ili u čajnik za posluživanje.

 

8. Dodaci


Kava

Mlinci za kavu

Šalice

Čaj
 

Pogledaj posude za tople napitke na Jeftinije.hr »

 

 

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe