KAKO ODABRATI MOKA APARAT I FRANCUSKU PREŠU?
Moka aparati i francuske preše su među tradicionalnim, ali neko vrijeme zaboravljenim načinima pripreme kave. Danas im se ipak vraća popularnost, a za mnoge ljubitelje mirisnog napitka postaju pristupačna, a ujedno izvrsna alternativa skupim i kompliciranim espresso aparatima. Ali, što odabrati?
- Maja, urednica na Jeftinije.hr
- Vrijeme čitanja: 5 min
Indeks
- Moka aparat (kafetijera)
- Francuska preša
- Odabir moka aparata
- Odabir francuske preše
- Koju veličinu izabrati
- Kako radi moka aparat?
- Priprema kave u francuskoj preši
- Dodaci
1. Moka aparat (kafetijera)
+ Brza i jednostavna priprema kave
+ Niska nabavna cijena
+ Kompaktan dizajn
+ Jednostavno održavanje
+ Pogodno za ljubitelje male i jake kave
+ Veliki broj originalnih dizajna
- Za indukcijsku upotrebu potreban ti je moka aparat od nehrđajućeg čelika
- Nije optimalan za ljubitelje kave koji vole uživati u suptilnim okusima kave
Pogledaj kafeterije na Jeftinije.hr »
2. Francuska preša
+ Brza i jednostavna priprema kave ili čaja
+ Elegantan dizajn
+ Kompaktan dizajn - manje francuske preše prikladne su i za putovanja
+ Priprema slabije kave blažeg okusa
+ Čak se i mlijeko može umutiti u francuskoj preši, uz malo truda
- Zahtijeva temeljitije čišćenje
- Potrebno je postići pravo vrijeme kuhanja
Pogledaj francuske preše na Jeftinije.hr »
3. Odabir moka aparata
Postoji nekoliko vrsta kafetijera, razlikuju se uglavnom po materijalu od kojeg su izrađeni. To su klasična aluminijska kuhala, inox, kombinacija aluminija i inoxa, a tu su i posebni električni moka aparati. Ručke i drška obično su izrađeni od plastike otporne na toplinu.
Aluminij
- Aluminij je tradicionalan materijal za izradu moka aparata
- Stvara takozvanu patinu kave i upija okus pića
- Aluminijski moka aparati prikladni su za sve vrste štednjaka osim indukcijskih
- Mala težina i kompaktne dimenzije čine aparate od ovog materijala idealnim za putovanja
- Nije prikladan za pranje u perilici posuđa
Aluminijske moka aparate ne peri deterđentom, dovoljna je topla voda. Pranje deterđentom bi nepotrebno promijenilo okus i aromu kave.
Moka aparat za indukciju od nehrđajućeg čelika
- Nehrđajući čelik je vrlo kvalitetan i stabilan materijal s dugim vijekom trajanja
- Prikladan za sve vrste štednjaka, uključujući indukciju
- Moderan čist dizajn
- Pogodan za pranje u perilici posuđa
- Kafetijere od nehrđajućeg čelika teži su od aluminijskih
Kombinacija nehrđajućeg čelika i aluminija
- Kombinacija tradicionalnog talijanskog klasičnog aluminija i modernog nehrđajućeg čelika
- Donji dio je izrađen od nehrđajućeg čelika tako da se aparat može koristiti i za indukciju
- Gornji dio izrađen je od klasičnog aluminija kako bi se očuvala patina kave i nepogrešivi okus talijanske kave
- Aluminij omogućuje mnoge boje i nove dizajne
Električni moka aparat
- Klasični aluminijski moka aparat s vlastitim napajanjem, samo ga uključi u utičnicu
- Nudi mnoge dodatne funkcije, kao što je održavanje kave toplom dok je ne uliješ u šalice ili mjerač vremena koji ti omogućuje da postaviš točan sat kada želiš da tvoja kava bude gotova
- Lako prenosiv i upotrebljiv gdje god je električna energija dostupna
4. Odabir francuske preše
Kod francuskih preša izbor je lakši, nema toliko vrsta i sve su slične. Kao i moka aparati, razlikuju se samo po korištenim materijalima. Najuočljiviji dio francuske preše je njezino tijelo, odnosno posuda za kuhanje. U većini uređaja ono je izrađeno od borosilikatnog stakla, ali postoje i alternative. Francuske preše se također izrađuju od polikarbonata, čija je glavna prednost veća izdržljivost i otpornost na lomljenje. Ili od nehrđajućeg čelika, koji je također neslomljiv i koji će održati piće vrućim do sat-dva.
Cjedilo i klip su metalni u svim francuskim prešama i razlikuju se samo po strukturi. Materijal koji se koristi za brtvljenje oko perimetra cjedila također je različit. Tradicionalna opruga koja pritišće stijenku francuske preše zamijenjena je u nekim uređajima silikonskim prstenom s boljim brtvljenjem. Prilikom odabira francuske preše preporučamo provjeriti ima li prodavač na raspolaganju rezervne dijelove - staklo, cjedila ili držače cjedila.
5. Koju veličinu izabrati?
Veličina kafetijere i francuske preše važan je faktor pri odabiru. Kuhaš kavu za sebe u maloj šalici ili je kuhaš za cijeli ured? Ili voliš piti svoj životni booster iz šalice od pola litre? U oba slučaja trebat će ti uređaj s nešto drugačijim specifikacijama. Ako kavu poslužuješ u tradicionalnim šalicama, šest šalica navedenih na pakiranju francuske preše ili aparata za moku ne jamče da ćeš moći poslužiti 6 osoba odjednom. Dok kod moka aparata jedna šalica odgovara otprilike 50 ml dobivenog napitka, kod francuskih preša jedna šalica iznosi otprilike 100 ml.
Broj šalica | Volumen posude |
1–2 | 100–200 ml |
2–4 | 200–300 ml |
4–6 | 300–600 ml |
6. Kako radi moka aparat?
Kafetijera radi jednostavno – voda u zatvorenoj posudi počinje isparavati i tlak raste. Čim tlak u posudi bude dovoljan, doći će do snažnog izbijanja tople vode kroz jedini otvor. Vruća voda u mjehurićima ulazi kroz filtar s mljevenom kavom u gornji spremnik za gotovu kavu.
Kako skuhati kavu u moka aparatu?
- Samljeti svježu kavu. Gruboća kave za moka aparat trebala bi biti finija nego za francusku prešu, ali grublja nego za pripremu espressa u aparatu za kavu.
- Filter uvijek napuni kavom do ruba ili do oznake. Nemoj nabijati kavu, samo je malo poravnaj. Obično je dovoljno pritisnuti nekoliko puta žlicom i cjedilom.
- Ulij vodu na dno aparata do ventila. Možeš uliti hladnu ili prethodno zagrijanu vodu malo ispod točke vrenja.
- Čvrsto pričvrsti oba dijela aparata.
- Stavi aparat na štednjak i kuhaj na laganoj vatri kako kava ne bi zagorjela i postala gorka.
- Aparat će ispustiti siktavi zvuk kada para počne prolaziti kroz kavu.
- Nakon što je para prošla kroz filtar, prestani kuhati kavu i makni aparat s ploče za kuhanje.
- Kavu lagano promiješaj žlicom i ulij u šalice.
7. Priprema kave u francuskoj preši
- Francusku prešu je potrebno prethodno zagrijati, pa zakuhaj onoliko vode koliko ti stane u prešu i ostavi da malo odstoji.
- Kavu krupnije samljeti i nasuti je u posudu.
- Kavu prelij vrućom vodom (90 °C), prvo malo iznad ruba mljevene kave, zatim dolij vodu i promiješaj.
- Pokrij posudu poklopcem s izvučenim klipom kako bi se spriječio izlazak topline.
- Ostavi stajati 3-4 minute i polako počni pritiskati klip prema dolje. Cjedilo odvaja talog od kave.
- Ulij u šalice, po mogućnosti prethodno zagrijane, ili u čajnik za posluživanje.
8. Dodaci
Pogledaj posude za tople napitke na Jeftinije.hr »