SAVJET Audio & Video
20.9.2022. 9:12:53

KAKO ODABRATI NOSAČ ILI STALAK ZA TV ILI MONITOR?

1/1

Štediš prostor u dnevnoj sobi i razmišljaš kako estetski smjestiti TV u prostoriju? Najminimalističkija opcija je pričvrstiti ga na zid pomoću nosača. Iako je instalacija relativno jednostavna, prije kupnje moraš provjeriti neke ključne parametre.

  • Nikolina, urednica na Jeftinije.hr
  • Vrijeme čitanja: 5 min

 

Indeks

  1. Vrste opreme
  2. Parametri
  3. Svojstva
  4. Dodaci
  5. Često postavljana pitanja

 

Nosači i stalci za televizore i monitore univerzalno su rješenje za podizanje i postavljanje televizora ili monitora. Prije svega, moraš razjasniti želiš li televizor trajno pričvrstiti na zid ili namještaj ili ga planiraš premjestiti u bliskoj budućnosti. U tom slučaju bolje će ti odgovarati pomični stalak.

Vrste opreme

Nosač

Nosilec za TV, ki omogoče premikanje naprej-nazaj in levo-desno.

+ ručke za montažu TV-a/monitora na zid ili namještaj
+ manja potrošnja prostora
+ obično veća nosivost u usporedbi s regalima

- fiksno pozicioniranje bez mogućnosti pomicanja

 

Stalak

Mobilno stojalo za TV.

+ mogućnost promjene visine TV-a u sobi
+ potpuno prenosiv
+ u usporedbi s nosačima, više opcija za postavljanje zaslona

- manja nosivost od nosača
- zauzimaju više prostora
- ne izgledaju baš elegantno u sobi

 

Vrste nosača i stalaka
  • Fiksno - s ovom vrstom nosača ne možeš pomicati zaslon kada je na mjestu. Budući da nema rotirajući mehanizam, obično drži uređaj na maloj udaljenosti od baze. Zato je pristup priključcima i kabelima na stražnjoj strani televizora obično otežan i može zahtijevati uklanjanje zaslona s nosača.
  • Mobilni stalci - s takvim se stalcima možeš lako kretati po prostoru, što može biti zgodno posebno u uredima. Kod nekih modela pozicija ekrana je fiksna, dok kod drugih omogućuje i rotaciju.
  • Rotirajući sa ili bez ruke - i nosači i stalci dostupni su u verzijama koje omogućuju rukovanje zaslonom na različite načine nakon instalacije. Okretni stalci bez ruku obično omogućuju rotiranje zaslona do 90° oko svoje osi. Nosači s rukama također ti omogućuju vodoravno ili okomito pomicanje zaslona.
  • Rastezljiv - rade slično nosačima za okretne ruke, ali osim što se mogu okretati pod gotovo bilo kojim kutom, također se mogu podesiti prema udaljenosti od baze. To ga čini najsvestranijim tipom, ali je i prilično skup zbog složenosti proizvodnje.
  • Mogućnost naginjanja - obično dopuštaju da se zaslon okrene prema dolje, u nekim slučajevima i prema gore. Dizajn je sličan fiksnim nosačima. Najčešće se koriste ako imaš televizor postavljen na viši nivo i moraš ga stišati dok gledate TV.
  • Stropni - omogućuju montažu na strop. Mnogi od njih nude i mogućnost dodatnog okretanja i naginjanja, a neki i sustav za upravljanje kabelima koji se mogu provući direktno od stropa duž nosača do ekrana.
  • Klasični stalak - ovaj tip stalka se najčešće koristi u uredima s računalnim monitorima. Omogućuje rotaciju, naginjanje i podešavanje visine.

 

Parametri

Svrha

Nosilec - roka za monitor.

Uvijek odaberi vrstu nosača ili stalka koji je prilagođen tvom uređaju. Stalci za monitore imaju manju nosivost, ali su fleksibilniji. S TV stalcima imaš mogućnost rotiranja i naginjanja gore ili dolje.

 

Prijenosni kapacitet

Krajši nosilec za monitor.

Nosivost je neophodna za dobro pričvršćivanje zaslona na nosač. Najbolje je odabrati model s nekoliko kilograma viška, pogotovo ako se radi o nosaču koji će godinama držati tvoj TV. Preopterećenje značajno smanjuje životni vijek nosača.

Uvijek provjeri je li nosivost konstrukcije veća od težine vaše opreme. U suprotnom, ekran bi na kraju mogao pasti na pod.

 

Težina

Mobilno stojalo za televizor s koseščki in polico.

Težina nosača je također vrlo bitna, pogotovo za stalak koji će često biti na putu, npr. u uredima.

 

Dijagonala ekrana

Nosilec za TV s primerno nosilnostjo in velikostjo glede na diagonalo televizorja.

Ne zaboravi na dijagonalu ekrana koju držač može držati. Tipično, modeli podržavaju dijagonale od 37 do 70 inča. Za ostale veličine morat ćeš se zadovoljiti manjim izborom modela.

Uvijek provjeri zadovoljava li nosač VESA standarde za montiranje, koji određuju udaljenost između pojedinačnih rupa za vijke na stražnjoj strani TV-a.

 

Svojstva

Enostavni nosilec tenevizorja, ki ne omogoča veliko premikanja.
  • Mobilni stalak - glatko kretanje na kotačima
  • Podesivi mehanizam - može se naginjati, izvlačiti i okretati po potrebi
  • VESA standard - podrška za standardizirana mjerenja za zidnu montažu televizora
  • Čelična konstrukcija - osigurava stabilnost i čvrstoću pri držanju uređaja
  • Mogućnost ugradnje u namještaj - stalak možeš pričvrstiti na ormar ili komodu
  • Dupli nosači - dupli uređaj za dva monitora ili dva manja televizora

 

Dodatki

Postavljanje televizora na pravo mjesto samo je početak. Za najbolje iskustvo gledanja omiljenih filmova i serija dobro je imati nekoliko dodatnih dodataka:

 

Često postavljana pitanja

Koliko košta nosač ili stalak za ekran?

Nosače i stalke možeš kupiti za manje od 20 €. Najčešće su pomične i sklopive, prikladne za manje televizore i pričvršćene na zid.
U rasponu od 20 € do 40 € možeš pronaći vrlo slične nosače nešto veće nosivosti.
Između 40 i 150 € možeš pronaći kvalitetne nosače s detaljnijim pozicioniranjem, kao i dobri pomični stalci.
Držači vrhunskih marki koštaju preko 150 €, što također osigurava kompatibilnost s određenim markama TV-a i monitora.

Koliko je važna udaljenost gledanja?

Ako možeš, postavi televizor na udaljenost koja osigurava ugodno gledanje. Moraš sjediti dovoljno daleko da tvoje vidno polje može pokriti cijelu širinu zaslona.
Uvijek provjeri optimalnu udaljenost gledanja prema veličini dijagonale. Na primjer za 40-inčni TV, trebaš sjediti oko 1,9 m od TV-a.

Što je VESA standard?

Ovaj standard određuje razmak između navoja na stražnjoj strani zaslona koji se koristi za pričvršćivanje nosača. Uključuje različite standardizirane dimenzije za različite veličine TV-a i monitora. Za većinu ovih uređaja standard VESA obično je naveden na poleđini ili u uputama.
Velika većina operatera podržava prilično širok raspon postavki. Najbolje je da specifikacije modela navode sve podržane razmake kako bi bilo sigurno da si odabrao pravi model nosača koji će biti kompatibilan s tvojim televizorom ili monitorom.

Kako pravilno postaviti zidni nosač?

Nosači se obično pričvršćuju vijcima za koje je potrebno izbušiti rupe u zidu. Važno je da se u potpunosti pridržavate uputa proizvođača jer u protivnom može doći do oštećenja držača i eventualno zaslona. Iz istog razloga mora se uzeti u obzir nosivost nosača koju je odredio proizvođač, posebno kod montaže u strop ili namještaj.
Idealan postupak je prvo označiti na podlozi mjesta gdje će biti rupe za pričvrsne vijke. Pomoću libele prvo provjeri da nosač neće biti pričvršćen bočno.
O položaju nosača ovisi i položaj ekrana. To bi trebalo odgovarati visini vaših očiju kada gledaš, tako da se ne moraš naginjati ili saginjati. Pomoću podesivih nosača možeš ga postaviti bilo gdje u prostoru i zatim dodatno namjestiti zaslon tako da dobiješ idealan kut gledanja.

 

→Pogledaj nosače i stalce za televizore i monitore na Jeftinije.hr

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe