SAVJET Mali kućanski aparati
21.9.2022. 9:19:10

KAKO ODABRATI SET KUĆANSKIH APARATA?

1/1

Jedan od načina da uštediš novac na opremanju doma je kupnja kompleta kućanskih aparata. No, neka te ne zavara samo niža cijena, već pogledaj i parametre i funkcije pojedinih uređaja u kompletu. Čak i uređaji koji su izravni dio kompleta mogu se uskladiti u dizajnu i ponuditi bolji omjer cijene i učinka.

 

  • Nikolina, urednica na Jeftinije.hr
  • Vrijeme čitanja: 4 min

 

Indeks

  1. Kako odabrati perilicu i sušilicu rublja
  2. Komplet s pećnicom
  3. Kuhalo za vodu i toster
  4. Ključni parametri

 

Prvo razmisli zanimaju li te samostojeći ili ugradbeni uređaji.

1. Kako odabrati perilicu i sušilicu rublja

Ponekad su parovi aparata dizajnirani tako da se mogu postaviti jedan pored drugog, što znači praktično premještanje rublja. U drugim slučajevima, možeš ih postaviti jednu na drugu, štedeći više prostora. U tom slučaju provjeri sadrži li komplet razmaknicu koja stane između dva uređaja. Važan aspekt pri izboru je i kapacitet perilice i sušilice, koji se ne bi smio razlikovati više od dva kilograma.

Najkorisnije funkcije perilica rublja su šesto čulo (automatski postavlja pravi program prema vrsti rublja), Aqua stop (sprječava curenje vode ako je jedna od cijevi pukla) i odgoda starta.

Kod sušilica je dobro obratiti pažnju na funkcije kao što su automatsko čišćenje (sprječava začepljenje tkanine), senzor vlage (suši odjeću na idealnoj razini) i način rada bez glačanja, koji omogućuje da odjeća bude gotovo bez gužvanja.

Više informacija o perilicama i sušilicama rublja možeš pronaći u našim savjetima Kako odabrati perilicu rublja i Kako odabrati sušilicu rublja.

 

→Pogledaj perilice rublja

 

→Pogledaj sušilice rublja

 

2. Komplet s pećnicom

Veliki broj setova kombinira se s pećnicom.

Dva su ključna aspekta pri odabiru pećnice, naime proizvodi li pećnica toplinu na struju ili plin. Ovisi o tome kakve veze imaš u svom domu i što ti više odgovara.

Za pećnicu su važni posebni programi pečenja, poput programa odmrzavanja ili grilanja. Druge korisne funkcije uključuju održavanje topline. Na taj način hrana će ostati topla onoliko dugo koliko želiš.

Pročitaj više o pećnicama u našem vodiču za kupnju - Kako odabrati pećnicu.

 

→Pogledaj ugradbene pećnice

 

S pločom za kuhanje

Kompleti pećnica i ploča vrlo su čest izbor. Ploče za kuhanje sve su češće opremljene indikatorom vruće ploče, što značajno smanjuje rizik od opeklina ili drugih ozljeda. Važan je i ugrađeni tajmer koji može sam isključiti ploču te funkcija Booster ili Power koja vrlo brzo zagrijava ploču na željenu temperaturu.

U vodiču za kupnju Kako odabrati ploču za kuhanje provjeri o čemu je još dobro razmisliti prije kupnje.

 

→Pogledaj kuhalne ploče za kuhanje

 

S perilicom posuđa

Još jedna vrlo česta kombinacija je pećnica i perilica posuđa. Popularna funkcija perilica posuđa je funkcija aktivnog sušenja, koja nakon pranja suši posuđe, tako da ga tijekom čišćenja ne moraš brisati krpom. Također su korisne funkcije odgođenog početka i zaštite od curenja vode u slučaju kvara cijevi.

Za više informacija o perilicama posuđa pročitaj naš savjet Kako odabrati perilicu posuđa.

 

→Pogledaj perilice posuđa

 

S mikrovalnom pećnicom

Kompleti za pećnicu i mikrovalnu pećnicu također su dostupni na tržištu. Osnovne funkcije mikrovalnih pećnica su podešavanje snage i tajmera. Možeš ih nadopuniti načinom grill koji omogućuje pečenje uz pomoć grijaće spirale ili crisp načinom koji osigurava hrskavost hrane pomoću posebne ploče.

Koje karakteristike treba uzeti u obzir pri odabiru mikrovalne pećnice možeš pročitati u našem vodiču za kupovinu Kako odabrati mikrovalnu pećnicu.

 

→Pogledaj mikrovalne pećnice

 

S napom

Danas su gotovo sve kuhinjske nape opremljene rasvjetom, što čini kuhanje ugodnijim. Ostale funkcije uključuju automatsko pokretanje kada se detektira para i vremenski sustav koji ventilira preostalu paru određeno vrijeme nakon isključivanja.

Kako odabrati napu - pročitaj naš vodič za kupnju.

 

→Pogledaj nape

 

3. Kuhalo za vodu i toster

Kuhalo za vodu i toster također su vrlo popularni.

Kada je riječ o kuhalu za vodu, posebnu pozornost moraš obratiti na materijal. Nehrđajući čelik je najmanje zahtjevan za održavanje. Također nije loša ideja odabrati model s kontrolom temperature i osnovnim sigurnosnim značajkama poput automatskog isključivanja. Ako želiš spriječiti nakupljanje kamenca, odaberi grijač sa skrivenom grijačem.

Veličina tostera povezana je s količinom kruha koji se u njemu može tostirati odjednom. Provjeri ima li i kontrolu snage, držač za kruh i eventualno funkciju odmrzavanja.

Više o pravilnom odabiru dvaju kućanskih aparata možeš pročitati u vodičima Kako odabrati kuhalo za vodu i Kako odabrati toster.

 

→Pogledaj kuhala za vodu

 

→Pogledaj tostere

 

4. Ključni parametri

Dimenzije

Kod hladnjaka, pećnice ili perilice uvijek moraš voditi računa o prostoru koji imaš na raspolaganju za uređaj. Isto vrijedi i za setove, samo što je kod kompleta s više uređaja bitan i njihov međusobni položaj. Za perilicu, primjerice, možeš birati između modela koji se ugrađuju jedan do drugoga ili jedan na drugi, što omogućuje ugradnju i u manjim kuhinjama ili kupaonicama.

 

Potrošnja i energetski razred

To je obično naznačeno na energetskoj naljepnici nalijepljenoj na svaki uređaj, a mora biti navedeno i u opisu uređaja.

Iako energetska naljepnica sadrži informacije o potrošnji električne energije, možeš dobiti točniju predodžbu pomoću brojčane vrijednosti, obično izražene u kWh, tijekom određenog vremenskog razdoblja. Također provjerava potrošnju vode i plina uređaja. Pri pazi, jer proizvođači ponekad navode vrijednosti izmjerene pod uvjetima koji ne moraju u potpunosti odgovarati stvarnom radu. Zato provjeri kako su podaci pribavljeni i po potrebi potraži iskustva pojedinih korisnika.

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe