SAVJET Zimski sportovi
3.10.2022. 7:11:55

KAKO ODABRATI KLIZALJKE?

1/1

Miris klizališta i škripa leda koji reže oštrice tvojih klizaljki. Ne prepuštaj ništa slučaju i ne oslanjaj se na tvrtku za iznajmljivanje - nabavi klizaljke s kojima možeš udobno klizati. Uobičajena podjela na ženske i muške zimske klizaljke uglavnom razlikuje oblik oštrice i vrstu cipele. Hokejaške klizaljke imaju zaobljeni oblik oštrice i bolje ojačani kostur koji štiti gležanj i stopalo od udaraca pakom i jakih udaraca.

 

  • Maja, urednica na Jeftinije.hr
  • Vrijeme čitanja: 6 min

 

Indeks

  1. Vrste klizaljki
  2. Što izabrati
  3. Njega klizaljki
  4. Dodaci
  5. Često postavljana pitanja

 


1. Vrste klizaljki

 

Tip zimskih klizaljki za rekreaciju biraj prema tome kakav stil klizanja preferiraš - one na kojima odskačeš bočno u stranu ili sa zupcima na kojima odskačeš preko vrha. Za obje vrste možeš birati između dvije vrste vezanja - čičkom i kopčom.

 

  • Muške

S muškim klizaljkama dobivaš preciznije i dinamičnije mogućnosti kretanja, no jeftiniji modeli muških klizaljki barem će u početku stvarati pritisak na tvoje gležnjeve prije nego što na njih staneš. Možeš uložiti u skuplju vrstu koja ti omogućuje oblikovanje cipele kako bi pristajala tvojem stopalu.

+ Dinamično kretanje
+ Lakše za potpune početnike
+ Pogodne i za rekreativni hokej

- Tvrdoća cipela – može stvoriti pritisak na gležnjeve

 

  • Ženske

Ženske klizaljke su udobnije i ne stežu nogu tako čvrsto. Međutim, ne fiksiraju gležanj i stil kretanja se temelji na odbijanju i kočenju preko zubaca.

+ Mekša cipela je udobnija za stopalo

- Ne fiksiraju gležanj

 



Klizaljke za hokej

 

Hokejaške klizaljke razlikuju se od muških prvenstveno kvalitetnijom izradom, od ojačanja cipele do držača koji je izrađen od izdržljivije plastike nego na rekreativnim muškim klizaljkama.

 

Karakterizira ih masivna i čvrsta konstrukcija koja drži stopalo čvrstim i stabilnim na ledu. Ipak, noga ne smije biti previše stegnuta, a gležanj mora imati razmak. Imaju fiksni vrh, spuštenu konstrukciju i povišen stražnji dio pete.

Čak i ako igraš samo u nižim ligama, uvijek biraj kvalitetne i dobro ojačane klizaljke za hokej koje će zaštititi tvoj gležanj i nogu u slučaju pada ili udarca pakom. Hokejaške klizaljke dijelimo na klizaljke za igrače i one za golmane, koje imaju niži gležanj i drugačiji oblik oštrice, koja je također drugačije naoštrena od klizaljki za igrače.

+ Čvršće drži stopalo 
+ Čvršća cipela može izdržati udarac paka i bolje apsorbira udarce
+ Izdržljiviji držači izrađeni od visokokvalitetne plastike
+ Neki modeli se mogu oblikovati kako bi odgovarali tvojem stopalu

- Viša cijena u odnosu na rekreacijske

 

Pogledaj klizaljke za hokej na Jeftinije.hr »

 



Klizaljke za umjetničko klizanje

 

Namijenjene su za natjecateljsko umjetničko klizanje i vjerojatno ovu vrstu smatraš "ženskim klizaljkama", ali naravno biraju ih i muškarci. Imaju visoku čizmu, a oštrica ima specifičan oblik, s nekoliko zubaca sprijeda, koji su namijenjeni odskoku, a u umjetničkom klizanju neophodni su za neke elemente kao što su skokovi i piruete.

 

Kroj klizaljke ti mora pristajati. Neke su šire, druge uske. Na tržištu se mogu pronaći klizaljke koje su više i izrezane u predjelu lista. Izrezane su uglavnom namijenjene vrhunskom umjetničkom klizanju, gdje je potreban veći raspon savijanja nogu pri vožnji naprijed i nazad.

+ Izrađene od kvalitetnijih materijala u odnosu na obične ženske
+ Bolje drže stopalo

- Viša cijena


Dječje klizaljke

 

Kod dječjih klizaljki temelj je stabilnost i čvrstoća konstrukcije klizaljki te kvalitetna podstava koja se prilagođava obliku stopala.

 

Rastuće klizaljke koje imaju podesivu veličinu cipela pogodne su za rekreativno klizanje za najmlađe. Opremljene su raznim mehanizmima za proširenje kostura za 4 do 5 veličina. Međutim, rastezljive klizaljke nisu prikladne za natjecateljsko klizanje!

Zasebna skupina dječjih klizaljki su takozvane duckies. Riječ je o potpuno metalnim konstrukcijama podesive veličine uz pomoć vijaka, namijenjene djeci predškolske dobi s malim stopalima, na koje se pričvršćuju kožnim remenima s kopčom. Zahvaljujući njima, djeca već u ranoj dobi mogu naučiti osnove kretanja na ledu. Na kraju, ali ne manje važno, tu su dječje klizaljke 2 u 1 koje kombiniraju koturaljke i zimske klizaljke.

 

Pogledaj dječje klizaljke na Jeftinije.hr »

 


2. Što izabrati

 

Kakve klizaljke tražiš?

  • Koliko si dobar klizač i za koju svrhu nabavljaš klizaljke?
  • Za što ćeš koristiti klizaljke - za hokej, umjetničko klizanje ili povremeno za rekreaciju?
  • Kakvu kvalitetu očekuješ, a time i koliko novca želiš uložiti u klizaljke?

 

Razlika je jesi li početnik ili iskusan klizač. Ako si amater, klizaljke ćeš uglavnom koristiti za rekreaciju i prvenstveno će te zanimati udobnost uz nisku nabavnu cijenu. Ako si profesionalac, poželjet ćeš jače klizaljke s manjom težinom i boljom ventilacijom. U svakom slučaju, potraži klizaljke koje nude najbolju moguću potporu i kontrolu gležnja.

 

Snaga klizaljke i ukupna stabilnost

Ovo je najvažniji parametar za odabir svih tipova klizaljki, a koji ovisi o materijalu koji se koristi. Jeftin materijal s nedovoljno ojačanom strukturom uzrokovat će klimanje gležnja i općenito pogoršati stabilnost tijela.

 

Veličina i oblik cipela

Prije svega, cipela bi trebala savršeno pristajati u području rista, trebala bi savršeno obavijati stopalo i iza prstiju, a također bi trebala biti čvrsta u području gležnja. Tražiš li rekreacijske klizaljke za povremenu upotrebu, tada računaj na pola broja dodatka kako bi ostalo mjesta za toplu čarapu bez koje ne možeš po velikim hladnoćama. Naprotiv, za sportsko klizanje bolje je da klizaljke točno pristaju. Najviše si možeš priuštiti rezervu od pola broja.

 

Širina klizaljke

Na tržištu ćeš najčešće naići na dvije varijante. Oznaka EE ili 2E ima klizaljke veće širine i nižeg rista. Oznaka D je češća, kada klizaljka ima uži dizajn i viši rist.

 

Težina klizaljki

Što je klizaljka lakša, to ju je lakše kontrolirati. Za sportske potrebe, zbog težine, klizaljke se izrađuju od laganih materijala ili s perforacijama.

 

Materijal i udobnost korištenja

Udobnost nošenja osnova je za uspjeh i zabavno klizanje. Materijal unutrašnjosti utječe na cjelokupni osjećaj u cipeli i udobnost tijekom klizanja. Idealno je kada se materijal prilagodi gležnju, a istovremeno grije na hladnom ledu. Materijal gornjeg dijela klizaljke važan je za prozračnost cipele i otpornost na vanjske utjecaje, a kod hokejaških klizaljki i na udarce paka. Podstava utječe na prozračnost i udobnost tijekom klizanja. Kopčanje je danas standardna vezica, kopča, čičak ili brzo stezanje. U sportskim natjecanjima dopušteno je u pravilu samo vezanje na vezice.

 

Održavanje klizaljki

 

 

3. Njega klizaljki


Ne zaboravi naoštriti nove klizaljke prije prve uporabe, prodaju se nenaoštrene uglavnom iz sigurnosnih razloga. No, specijalizirane trgovine nabrusit će ti klizaljke u sklopu nabavne cijene. Izvan leda oštrice noževa zaštiti plastičnim štitnicima koji će spriječiti prijevremeno otupljivanje. Zadatak brušenja uvijek prepusti rukama stručnjaka. Nakon svake uporabe obriši oštrice klizaljke i cipele suhom krpom i ostavi da se osuše. Zatim klizaljke spremi na suho mjesto kako bi im produžili vijek trajanja.

 

4. Dodaci

 

Štitnici za zube

Zaštitna oprema za hokej

Hokejske palice

 

5. Često postavljana pitanja

 

Vezice ili kopče?

Ako tražiš klizaljke za hokej ili natjecateljsko umjetničko klizanje, svakako vezice (kopče nisu dopuštene ni u jednoj ligi). Vezice su također udobnije i klizaljke traju duže (vezicu je lakše zamijeniti nego kopču). Kopče imaju prednost što se brzo stavljaju – dakle ovisi o svrsi korištenja i na kraju o tvojim preferencijama.

 

Koju veličinu izabrati?

Hokejaške klizaljke trebale bi čvrsto obujmiti stopalo u ristu, ali ostaviti razmak u gležnju (otprilike dva prsta od podignute stražnje strane pete). Cipela se također malo olabavi s vremenom. Različiti modeli i različite marke nude oblike cipela za gotovo sve vrste stopala (široki, dugi, uski gležnjevi itd.) - uvijek je dobro odabrani model isprobati u trgovini.
Klizaljke bi trebale čvrsto prianjati uz nogu od samog početka i udobno pristajati.

 

Koliko često oštriti?

Učestalost oštrenja ovisi o tome koliko često koristiš klizaljke, ali i o kvaliteti oštrica, tvom stilu klizanja i brizi koju vodiš o klizaljkama. Neki profesionalni hokejaši bruse svakodnevno, ali ako planiraš klizati iznimno na jezercu ili javnom klizalištu, dovoljno je nekoliko puta godišnje. Iskusniji klizači s vremenom će prepoznati kad je vrijeme za posjet brusilici.


 

Pogledaj klizaljke na Jeftinije.hr »

 

 

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe