SAVJET Dječja oprema
3.10.2022. 7:49:31

KAKO ODABRATI PUMPICU ZA IZDAJANJE?

1/1

Pumpa za izdajanje vrlo je zgodan pomoćnik u majčinstvu. Može vam pomoći pri započinjanju laktacije, oslobađanju viška majčinog mlijeka ili ga koristiti za pohranjivanje mlijeka ako u određeno vrijeme ne možete dojiti bebu, primjerice kada je netko drugi čuva.

  • Elizabeta, prevoditeljica na Jeftinije.hr
  • Vrijeme čitanja: 5 min

 

Indeks

  1. Vrste pumpi za izdajanje
  2. Parametri
  3. Dodaci
  4. Može dobro doći
  5. Često postavljana pitanja

 

Vrste pumpi za izdajanje

Električna pumpa

Električne pumpe za grudi prikladne su za majke koje moraju redovito izdajati mlijeko. Ove izdajalice za grudi imaju ugrađeni motor i najčešće su spojene na struju, no postoje i kombinirani modeli koji mogu raditi na baterije. Postoje pumpice za samo jednu dojku ili za obje dojke.

Elektroničke pumpe za izdajanje dijele se na jednofazne i dvofazne.

Enofazne in dvofazne prsne črpalke
  • Jednofazne pumpe za izdajanje omogočajo nadzor moči vakuuma, vendar pa imajo slabše delovanje kot dvostopenjske prsne črpalke in niso tako nežne do bradavičk
  • Dvofazne pumpe za izdajanje nježne su prema bradavicama i točno oponašaju bebino sisanje. Stoga potiču proizvodnju mlijeka i pogodni su za redovito izdajanje i početak laktacije. Prva faza je stimulirajuća i imitira brzi ritam izdajanja koji potiče lučenje mlijeka. U drugoj fazi izdajanje je dublje i intenzivnije, dolazi do stvarnog cijeđenja mlijeka.

+ Lako pumpanje
+ Jednostavne za korištenje
+ Bez truda
+ Mogućnost kupnje kompatibilnih boca

- Viša cijena
- Motor može biti glasniji
- Veća težina

 

Ručna pumpa

Ručna pumpa je pogodna za povremeno pumpanje, jer se pumpa ručno. Često ručno pumpanje može biti neugodno i fizički zahtjevnije. Ručnom pumpicom za grudi možete upravljati jednom ili dvije ruke. Dakle, postoje tri vrste ručnih pumpi.

Klipna, balonska ili polužna pumpa?
  • Klipne pumpe su jeftine, brzo pumpaju, ali nisu baš nježne za grudi pa nisu prikladne u prvim danima nakon poroda, kada su bradavice jako osjetljive
  • Balonske pumpe pokreću se stiskanjem balona i korisne su za poticanje dojenja i kod problema s bolnim bradavicama
  • Polužne pumpe su najekonomičnije od ručnih modela

+ Niža cijena
+ Izvrstne za povremeno pumpanje

- Nisu baš najnježnije
- Korištenje može biti fizički zahtjevnije

 

Parametri

Dimenzije i težina

Mala veličina i mala težina prednosti su ručnih pumpi koje teže od oko 200 do 400 g. Električne pumpe su obično veće i teže zbog motora.

Pritisak i brzina pumpanja

Kod nekih pumpi za grudi možete prilagoditi intenzitet vakuuma, brzinu izdajanja pa čak i program stimulacije. Što više mogućnosti pumpa nudi, to bolje. Svaka žena je drugačija i može joj nešto drugačije pristajati. Ne možete unaprijed odrediti što će vam odgovarati, stoga je bolje da sve isprobate i prilagodite svojim potrebama. Dobro opremljeni modeli mogu ponuditi do 9 razina intenziteta pumpanja.

Volumen

Volumen označava koliko ml ima bočica koja dolazi s pumpicom. Obično je to od 80 do 260 ml. Najčešće boce imaju 125-150 ml.

Dodaci

Pumpe za izdajanje obično dolaze s dodacima koji se također mogu kupiti za većinu uređaja. U tom slučaju prvo morate provjeriti njihovu kompatibilnost s vašom pumpicom za grudi.

Jastučići za prsa

Kako bi pumpa za grudi radila kako treba, važno je odabrati pravu veličinu nastavka za grudi. Premala ili prevelika bradavica može oštetiti bradavicu, stoga potražite pumpicu za grudi koja nudi više veličina bradavica.

Veličine nastavka za grudi

  • S 21 mm
  • M 24 mm
  • L 27 mm
  • XL 30 mm
  • XXL 36 mm

 

Bradavice mogu biti različite veličine, stoga mjerite obje. Veličina bradavica može se promijeniti tijekom dojenja i izdajanja, pa ćete s vremenom možda trebati promijeniti nastavak. Neke pumpe za grudi nude nekoliko dodataka već u osnovnom paketu, ali za druge ih morate kupiti.

Zamjenske boce

Boce za mlijeko uvijek dobro dođu. Posebno će vam trebati ako mlijeko želite duže vrijeme čuvati u zamrzivaču. Ali imajte na umu da bočice moraju biti kompatibilne s pumpicom za grudi. Neki proizvođači također nude sterilne jednokratne boce različitih veličina (80-260 ml).

Duda za bočicu

Ako želite kupiti zamjensku bočicu, dobro će vam doći i zamjenska duda. I ovdje pripazite da budu kompatibilni s bočicom.

Može dobro doći

 

Često postavljana pitanja

Koje pumpe za izdajanje pumpaju najbrže?

Dvostrane bifazne pumpe za grudi su najbrže. Ispumpavanjem mlijeka iz obje dojke u isto vrijeme štedite 50% vremena. Osim toga, povećavate proizvodnju mlijeka. S ručnom pumpicom za grudi jednu dojku možete iscijediti za 15 do 20 minuta.Dvostrane bifazne pumpe za grudi su najbrže. Ispumpavanjem mlijeka iz obje dojke u isto vrijeme štedite 50% vremena. Osim toga, povećavate proizvodnju mlijeka. S ručnom pumpicom za grudi jednu dojku možete iscijediti za 15 do 20 minuta.

Kako pravilno pumpati?

Prije pumpanja se udobno smjestite i pripremite sve što vam treba kako ne biste morali ustati dok pumpate. Najbolje je da dok izdajate mlijeko gledate u bebu, njegovu fotografiju ili barem mislite na njega kako biste potaknuli stvaranje mlijeka. Pomaže i ručna stimulacija. Lagana masaža dojki potiče laktaciju i izlučivanje mlijeka.
Pričvrstite nastavak za prsa odgovarajuće veličine na pumpu za grudi. Stavite bradavicu u tunel grudnog implantata. Bradavica se mora slobodno kretati u njemu. Nema trenja. Lagano držite nastavak na bradavici.

Namjestite ugodan podtlak na električnoj pumpi za grudi i započnite prvu fazu stimulacije - brzo i plitko izdajanje, koje pokreće refleks sekrecije i povećava protok mlijeka. Zatim otpušta vakuum (ispumpavanje) na nekoliko sekundi kako bi mlijeko slobodno poteklo. Crpka zatim prelazi na drugu fazu usisavanja, u kojoj se mlijeko pumpa dublje. Neke električne pumpe za grudi automatski se prebacuju između faza, dok kod drugih to morate učiniti sami. Kombinacija faza stimulacije i sisanja oponaša bebino sisanje i poboljšava proizvodnju i protok mlijeka. Ako mlijeko pumpate ručno s jednofaznom pumpicom, pokušajte oponašati fazu stimulacije i izdajanja. Ručno pumpanje trebalo bi trajati 15 do 30 minuta.
Ispumpajte mlijeko ravnomjerno iz obje dojke, svaka 3 sata. Ako želite potaknuti laktaciju, možete se i češće izdajati.

Koliko dugo mogu držati majčino mlijeko u hladnjaku?

Majčino mlijeko ne smijete čuvati u hladnjaku duže od 24 sata. Temperatura bi trebala biti između 2 i 4 °C. Na posudi s mlijekom napišite datum i vrijeme. Tako ćete točno znati koliko je mlijeko staro.

Koliko majčino mlijeko traje u zamrzivaču?

Ako mlijeko želite čuvati na duže vrijeme, zamrznite ga. Mlijeko traje 1-3 mjeseca u zamrzivaču. Zapišite datum i vrijeme na posudu za mlijeko. Na taj način možete provjeriti koliko je staro pohranjeno mlijeko. Izvadite mlijeko iz zamrzivača, počevši od najstarijeg.

Kako odmrznuti majčino mlijeko iz zamrzivača?

Polako i pažljivo otopite mlijeko. Ostavite oko 24 sata da se otopi. Čuvati u hladnjaku na 4 °C, 2-3 sata na sobnoj temperaturi ili u mlakoj vodi na temperaturi do 37 °C. Prije uzimanja potrebne količine lagano promiješajte sadržaj posude kako bi se stvrdnuta mliječna mast otopila.
Prije nego počnete hraniti bebu, zagrijte mlijeko na tjelesnu temperaturu u kupki s toplom vodom ili u posebnom grijaču. Zagrijavanje ne bi trebalo trajati duže od 20 minuta. Zagrijano mlijeko potroši za 4 sata.

Što ako ne upotrijebim otopljeno majčino mlijeko odmah?

Ako otopljeno majčino mlijeko ne upotrijebite odmah, čuvajte ga u hladnjaku i iskoristite unutar 24 sata.

Mogu li ponovno zamrznuti već otopljeno mlijeko?

Ne. Nemojte ponovno zamrzavati odmrznuto mlijeko i nikada ga ne zagrijavajte u mikrovalnoj pećnici.

 

→Pogledaj pumpe za izdajanje na Jeftinije.hr

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe