SAVJET Audio & Video
17.11.2022. 8:49:31

BLACK FRIDAY 2022: KAKO DO NAJBOLJE PONUDE?

1/1

Najiščekivaniji petak u godini samo što nije tu. Jeste li već rezervirali 25. studenog za Black Friday shopping?

Na Jeftinije.hr možete pronaći najbolje ponude tijekom cijele godine, a ne samo na Crni petak. Ipak, za vas smo pripremili nekoliko savjeta kako se najbolje pripremiti za kupovinu i na kojim proizvodima možete najviše uštedjeti.

  • Ivana, PR stručnjakinja na Jeftinije.hr
  • Vrijeme čitanja: 4 min

 

Indeks

  1. Black Friday popusti
  2. Kako uštedjeti?
  3. Trendovi za 2022.

 

Crni petak dolazi iz SAD-a. Jeste li znali da je izraz "crni petak" prvi put upotrijebila policija Philadelphije 1961. godine? Na taj su način obilježili prometne gužve i nogostupe prepune kupaca koji su već birali darove za nadolazeće blagdane.

1. Black Friday popusti. Jesu li stvarno tako visoki?

Uštedite čak 50%! Je li to samo taktika oglašavanja kojom se trgovci služe kako bi privukli online kupce? Mega ponude su naravno moguće, ali pazite – nisu uvijek sve povoljne!

Njemačko istraživanje Black Friday popusta pokazuje da je 62% proizvoda na taj dan bilo jeftinije nego u listopadu. Prosječna ušteda na Crni petak bila je samo 5% te je tek svaki peti proizvod bio je snižen više od 20%.

Naravno, to ne znači da na Crni petak ne možete uštedjeti na određenoj kategoriji proizvoda. Koji proizvodi imaju najveći potencijal za najbolju cijenu? Jesu li najpopularnije kategorije najjeftinije? Ne nužno.

Među najpopularnijim kategorijama obično su pametni telefoni, usisavači ili tableti. Međutim, prema istraživanju, ovi proizvodi nisu bili toliko sniženi, kupci su mogli dobiti više popusta na sigurnosne kamere, igre za PS4 ili televizore.

Ponude pred Crni petak

Crni petak zamišljen je kao dan za kupovinu, ali u posljednje vrijeme posebne ponude su dostupne čak i nekoliko tjedana ranije. Trendovi pokazuju da je cijeli studeni obojen različitim sniženjima. Ponekad se dogodi da danima prije Crnog petka dobijete veći popust nego na Crni petak.

2. Kako uštedjeti?

Kako prepoznati one prave posebne ponude? Kako uštedjeti novac, vrijeme i živce? Isključivo uz pravilnu pripremu.

U bujici svih akcija možemo lako izgubiti kontrolu. Kako ne bi upali u “šoping groznicu” izuzetno je važno kvalitetno se pripremiti. Za bolji pregled vaših želja, savjetujemo vam da sastavite popis za kupovinu. I ne zaboravite: kupujte stvari koje vam stvarno trebaju.

Prije kupovine:

  • odredite što želite ili morate kupiti i koji proizvod nije obavezan,
  • izraditi listu prioritetnih proizvoda,
  • usporedite cijene prije Crnog petka i na dan popusta, za to možete koristiti Jeftinije.hr,
  • odredite cijenu koju ste spremni platiti za proizvod,
  • napraviti "listu želja" u pojedinim web trgovinama kako biste imali pregled odabranih proizvoda i njihovih cijena,
  • procijenite koliko želite ukupno potrošiti,
  • pronađite kodove za popust koje možete iskoristiti za dodatnu uštedu ili iskoristite moguću besplatnu dostavu,
  • ponovno provjerite popis i zapitajte se trebate li stvarno sve zapisano.

 

Savjetujemo vam da pri kupovini budete fleksibilni. Želite li stvarno crni iPhone? Može li se zamijeniti za srebrni na koji ostvarujete dodatni popust? Ako ste fleksibilni, možete povećati svoje šanse za ostvarivanje najbolje moguće ponude. Često je jedna verzija proizvoda jeftinija od druge, a možete uhvatiti i veći popust ako se odlučite za prethodni model proizvoda, a ne za najnoviji.

Dakle, proširite svoje vidike, pogledajte lijevo i desno. Iznenadit ćete se kakve sve uštede možete ostvariti. Također, ne zaboravite na lažne web trgovine kojih u ovom trenutku ima na pretek. Ako ste u nedoumici, preporučujemo vam da ne plaćate unaprijed!

3. Trendovi za 2022. godinu

Rezultati njemačkog istraživanja pokazuju da 48% ispitanika ove godine ne želi sudjelovati u Black Friday shopping euforiji. Njih čak 66% želi uštedjeti jer je ove zime pred nama velika energetska kriza, a više od 50% ljudi planira veće kupovine za Black Friday i vesele se dobrim ponudama.

Što ćemo kupiti?

Na popisu želja najčešće imamo božićne i novogodišnje darove. Tom se trendu ove godine, prema istraživanju, pridružuju i štedne grijalice s kojima ćemo se u zimu itekako grijati.

Kakav budžet imamo?

Proračun za Black Friday shopping pada u prosjeku za 16% svake godine. Ovogodišnji prosječni proračun iznosi 280 eura, dok je 2021. bio 334 eura, a pandemijskoj godini 265 eura.


Dakle, kako uhvatiti najbolje ponude?

Potrebno je pripremiti se na vrijeme jer su popusti često veći i prije samog Crnog petka. Dobro razmislite o svojim željama i proizvodima koji su vam zaista potrebni. Također ne zaboravite paziti na postavljeni budžet, koji u prosjeku svake godine pada, jer se popusti koriste ranije. I trendovi se mijenjaju: blagdanski darovi i dalje su konstanta, a ove godine im se pridružuju niskoenergetske grijalice.

Ostati unutar postavljenog budžeta lakše je ako odaberete ponude prilagođene svojim potrebama. Usporedi i uštedi na Jeftinije.hr!

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe