SAVJET Slobodno vrijeme
21.12.2022. 7:12:48

KAKO ODABRATI PODLOGU ZA KAMPIRANJE?

1/1

Podloga će ti dobro doći ne samo za kampiranje, već i za sjedenje u prirodi ili na festivalu. Zahvaljujući njoj, neće ti biti hladno i nećeš primijetiti neravnine na površini na kojoj sjediš. Pri odabiru se prvenstveno usredotoči na to gdje ćeš je koristiti i kako je namjeravaš nositi ili transportirati.

 

  • Maja, urednica na Jeftinije.hr
  • Vrijeme čitanja: 6 min

 

Indeks

  1. Vrste
  2. Korištenje
  3. Parametri
  4. Outdoor oprema
  5. Savjet za kraj

 

1. Vrste

 

 

Podloga na napuhavanje

 

Vjerojatno najudobnija vrsta prostirke koju možeš kupiti. U usporedbi s varijantom na samonapuhavanje nešto je lakša i lakše se pakira. Također te dobro izolira od hladnog tla i njegovih neravnina. Međutim, treba biti oprezan na neravnom terenu, gdje postoji opasnost od probijanja materijala. Ova vrsta nije toliko izdržljiva.

Ako putuješ od mjesta do mjesta, dnevno napuhavanje te nakon nekog vremena može usporiti. Stoga uvijek razmisli gdje ćeš najčešće nositi prostirku.

+ Maksimalna udobnost
+ Kompaktna i lagana
+ Vodootporna

- Na napuhavanje
- Sklona pucanju, bušenju

 


 

 

Samonapuhavajuća podloga

 

Ove prostirke dobro izoliraju i po hladnijem vremenu, a savršeno izravnavaju neravne terene pa ih gotovo ne osjetiš.

Možeš ih koristiti tijekom cijele godine, ali očekuj da će njihova težina biti veća. Kao i kod klasičnih podloga za napuhavanje, i ovdje provjeri teren i pripazi na oštro kamenje ili svježe pokošenu travu.

+ Izvrsna toplinska izolacija
+ Udobnost
+ Dobra funkcionalnost čak i u zahtjevnim uvjetima

- Veća težina
- Viša cijena
- Opasnost od bušenja

 


 

 

Aluminijska podloga

 

Umjesto visokokvalitetne prostirke, tražiš kompaktnu i univerzalnu podlogu, na koju ćeš, primjerice, sjesti tijekom piknika? Aluminijska podloga će ti praviti društvo na raznim ljetnim događanjima, festivalima ili čak na plaži.

U usporedbi s običnim podlogama, razumljivo je manje udobna i osjetit ćeš svaku neravninu tijekom noći.

+ Mala težina
+ Kompaktna
+ Niska cijena

- Niska udobnost
- Niska toplinska izolacija

 


 

 

 

Podloga od pjene

 

Ideš li na kampiranje ili vježbaš, pjenasta podloga dobro će ti poslužiti. Ovaj dizajn je vrlo lagan i također prilično svestran. Za razliku od ostalih, njenu veličinu možeš proizvoljno podešavati škarama.

Možda će te iznenaditi veliki raspon cijena pjenastih podloga u ponudi. Možeš kupiti klasičnu pjenastu podlogu od polietilena (PE) ili puno kvalitetniju, odnosno skuplju, EVA prostirku od etilen vinil acetata. Ovaj tip ne upija vodu, bolje izolira i mnogo je izdržljiviji. Možeš je staviti čak i na neravnom i kamenitom terenu bez straha od trganja.

+ Izdržljivost
+ Mala težina
+ Niža cijena

- Lošija kompaktnost
- Manje udobne od modela na napuhavanje

 

 

2. Korištenje

 

Kampovi

Hoćeš li provesti noć na otvorenom i cijelo vrijeme nositi prostirku na leđima? Usredotoči se na izdržljiv dizajn koji u isto vrijeme ne odstupa previše od težine cijelog ruksaka. Idealan izbor može biti pjenasta prostirka od EVA pjene.

 

Treking

Ovisno o tome kamo ideš na treking, odaberi odgovarajuću opremu. Za mjesta u umjerenom pojasu koja posjećuješ tijekom ljeta, opet će ti odgovarati pjenasta EVA prostirka, ali i kvalitetna verzija na napuhavanje.

 

Festivali

Ovdje možeš filtrirati prema cijeni. Može biti dovoljna i obična aluminijska prostirka, ali i pjenasta ili jeftina prostirka na napuhavanje. Ovisi o tome koliko udobnosti trebaš.

 

Kampiranje

Za klasično kampiranje dobro će doći samonapuhavajuća prostirka. Tako ćeš spavanje na tvrdom tlu učiniti ugodnijim. Iako moraš računati na veću kilažu, to možda neće predstavljati preveliki problem ako spavaš na jednom mjestu. Pogotovo ako se voziš do kampa.

 

Ekstremni uvjeti

Vjerojatno već imaš dobru opremu i informacije o svim mogućim rizicima ako ideš u planine i na zahtjevnu ekspediciju. Dobra izolacija bit će ti važna uz manju težinu i vjerojatno trajnost.

Ovisno o iskustvu i vlastitim preferencijama, možeš se odlučiti za visokokvalitetnu podlogu na napuhavanje ili pjenastu sklopivu prostirku od EVA materijala u kombinaciji s aluminijskom.

 

 

3. Parametri

 

Duljina i širina

Uvijek provjeri dimenzije prostirke u odnosu na vlastite proporcije. Općenito, duljina prostirke trebala bi biti oko 15 cm duža od tvoje visine. Aluminijske prostirke najčešće možeš pronaći u dužini od 180 cm i širini 60 cm, pjenaste prostirke su također istih dimenzija. Podloge za samo/napuhavanje često su označene veličinama mala–velika. Njihov popis možeš pronaći u tablici ispod.

 

Veličina   Za koga je Približne dimenzije
Small dječja prostirka 120 × 50 cm
Medium ženske veličine 168-180 x 50-60 cm
Regular normalna figura 180-185 × 50-60 cm
Large produžena duljina 185–196 × 50–75 cm

 

 

Debljina

Debljina ti govori nešto o izolaciji i konzistenciji prostirke. Najtanji tip su aluminijske, koji dosežu otprilike 3 mm. Tako će ti služiti više kao sloj koji sprječava prljanje vreće za spavanje. Pjenaste podloge u PE izvedbi obično su deblje, otprilike 5-12 mm. Međutim, češćom uporabom mogu oslabiti.

Kvalitetnije EVA prostirke dosežu otprilike 10-14 mm, pa dobro izoliraju i pružaju dovoljno udobnosti. Budući da debljina prostirke varira u centimetrima, možeš biti siguran u maksimalnu udobnost i savršenu izolaciju.

 

Muče te bolovi u leđima? Bolje posegni za udobnom varijantom na samonapuhavanje, čak i 10 cm debljine.

 

Oblik

Ako te zanimaju drugi oblici osim pravokutnog, možeš naići i na anatomski oblikovane madrace, uglavnom u samonapuhavajućoj verziji. Obično su suženi na nožnom dijelu i zaobljeni na uglovima. U ovoj kategoriji pronaći ćeš i podloge prilagođene ženskoj figuri. Takve prostirke imaju ojačane panele u području leđa, zdjelice i nogu za bolju toplinsku udobnost.

Na podlozi od pjene lako možeš škarama namjestiti željeni oblik. Posebna varijanta su prostirke za viseću mrežu, koje su prirodno uže i izrezane da dobro pristaju u zakrivljeni oblik.

 

Težina

Ako si tip osobe koja cijeli dan nosi svu svoju opremu na leđima, onda će te sigurno zanimati težina prostirke. Aluminijsku nećeš ni primijetiti, teška je oko 100 g. Nadopunit će npr. nekvalitetnu pjenastu prostirku koja može težiti od 150 do 400 g.

Udobnost i dobra izolacija obično se povećavaju s težinom, udobni modeli na samonapuhavanje teže 1 kg ili više. Za duža putovanja stoga odaberi lagane podloge (hi-tech verzija na napuhavanje, sklopive pjenaste). One su skuplje, ali ova investicija se garantirano isplati.

 


Kompaktnost

Konzistencija prostirke bit će ti od posebne važnosti ako se do mjesta smještaja krećeš bez automobila. Najkompaktnije su, naravno, aluminijske, ali nisu sasvim dovoljne kao glavna podloga za spavanje. Iako su pjenaste podloge lagane, relativno su glomazne u uobičajenom dizajnu na rolanje. Što se tiče kompatibilnosti, bolje će ti poslužiti pjenaste sklopive podloge. Složiš ih kao harmoniku i lakše stanu u ruksak.

Naravno, debljina prostirke također utječe na skladištenje. Što deblji komad imaš, to će ga biti teže strpati u ruksak i vjerojatno će se više ulegnuti.

 

4. Outdoor oprema

 

Vreće za spavanje

Planinarski ruksaci

Kabanice za ruksake

Kompasi

Džepni noževi

Lampe za glavu

 

 

5. Savjet za kraj

 

Kako funkcionira samonapuhavanje

Samonapuhavajuće prostirke izrađene su od posebne pjene s otvorenim porama ugrađene u nepropusnu tkaninu. Čim otvoriš ventil, pjena će početi uvlačiti zrak u sebe i tako se širiti. Da bi se dovršio proces, morat ćeš lagano ispuhati ostatak i na kraju zatvoriti ventil.

 

Pospremanje samonapuhavajuće prostirke

Kako bi se pospremila samonapuhavajuća podloga, prvo moraš otpustiti ventil, a zatim pritisnuti prostirku da izbaciš zrak. Zatvori ventil kako bi se spriječilo ponovno usisavanje zraka. Zatim je savij ili smotaj u oblik koji se može prenositi. Sklopljena samonapuhavajuća prostirka obično zauzima manje mjesta u ruksaku od pjenaste prostirke.

 

Na što treba paziti

  • Nemoj čuvati samonapuhavajuću prostirku na vrućini, u vrućem automobilu ili na jakom izravnom sunčevom svjetlu (nego u ruksaku tijekom dana, na primjer). Podloga se može početi ljuštiti, što narušava cjelokupnu strukturu i uzrokuje nepopravljiva oštećenja.
  • Postavi aluminijsku podlogu sa sjajnom stranom prema gore i pjenom prema dolje. Aluminij odbija tjelesnu toplinu i tako povećava ukupnu toplinsku udobnost.
  • Ako ideš na područje s oštrim kamenjem ili šiljastom, svježe pokošenom travom, dobro će ti poslužiti izdržljive EVA prostirke. Samonapuhivači i gumene prostirke, s druge strane, mogle bi se oštetiti na takvom terenu.

 

Pogledaj podloge za kampiranje na Jeftinije.hr »

 

 

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe