SAVJET Telefoni
29.9.2022. 10:45:51

KAKO ODABRATI OPREMU ZA HANDS-FREE TELEFONIRANJE?

1/1

Telefoniranje uz hands-free telefonsku opremu najčešće se povezuje s telefoniranjem u automobilu ili na motociklu. Međutim, postoje i mnoge druge situacije kada ne možemo držati telefon na uhu. Kuhanje, rad u vrtu ili trčanje s jednog sastanka na drugi. Danas djelomično zamjenjuju i slušalice za slušanje glazbe.

  • Nikolina, urednica na Jeftinije.hr
  • Vrijeme čitanja: 5 min

 

Indeks

  1. Vrste opreme
  2. Parametri
  3. Funkcije
  4. Dodaci
  5. Često postavljana pitanja

 

Hands-free funkcija osigurava pozive i prijenos zvuka kada je mobitel u torbi ili kada je iz nekog razloga nedostupan. Za vozače, ovo je važan alat za sigurne pozive dok su za volanom. Ako uređaj nije ugrađen izravno u automobil, moraš kupiti vanjski uređaj koji se spaja na mobilni telefon.

Trebaš biti stalno dostupan? Onda je telefoniranje i upravljanje bez ruku logičan izbor za tebe. Pažljivo odaberi pravi model:

Vrste opreme

Osobna

Osobna oprema za telefoniranje bez upotrebe ruku obično su slušalice sa štipaljkom za uho, pomoću koje sve pozive možeš obavljati na daljinu. Iako je spojen samo na mobitel, možeš ga koristiti i u autu.

+ Telefoniraj i slušaj glazbu bez mobitela
+ Kompatibilan s mnogim modelima telefona
+ Pogodan i za šetnju ili rad u vrtu

- Jeftiniji modeli imaju lošiji vijek trajanja baterije
- Lošiji zvuk na uređajima niže klase

 

Za auto

Oprema namijenjena automobilu dijeli se na dvije osnovne vrste. Samostalni uređaji kojima se upravlja putem mobilnog telefona (slično osobnim uređajima) i hands-free uređaj spojen preko stereo uređaja u automobilu. Ako nemaju vlastiti akumulator, napajaju se iz upaljača/punjača u automobilu.

+ Za sigurne telefonske razgovore za volanom bez kazne
+ Može se koristiti kao dodatak za slušalice ili ugraditi izravno u kontrolnu ploču
+ Dugo trajanje baterije

- Viša cijena
- Kod radio modela razgovor mogu čuti i drugi putnici

 

Za motocikle

Motociklistička hands-free telefonska oprema uglavnom služi kao interkom, gdje jedan uređaj stvara vlastiti komunikacijski kanal za do 10 vozača. Zato je idealan za grupe (npr. biciklističke pelotone) kao i za pojedince.

+ Uglavnom se koristi za jasnu komunikaciju između vozača (interkom)
+ Rad s kacigom ili upravljačem
+ Domet do nekoliko kilometara

- Kabeli mogu smetati u kacigi
- Jeftini modeli mogu proizvoditi neugodnu buku

Prilikom odabira vodi računa o odgovarajućoj ergonomiji. Svako ljudsko uho je drugačije i želiš da slušalice što bolje pristaju vašem uhu, posebno tijekom višesatnog svakodnevnog korištenja.

 

Parametri

Način prenosa zvoka

Možeš pronaći žičane hands-free slušalice posebno u verzijama za oba uha. Mogu se pohvaliti boljim zvukom i nižom nabavnom cijenom. Bežične uređaje možda treba često puniti, ali riješit ćeš se svih onih dosadnih žica.

 

Vrijeme razgovora

Ovo je maksimalno vrijeme razgovora s jednim punjenjem. Više vrijednosti posebno će cijeniti zaposleniji vozači.

 

Vrijeme čekanja

Ova slika pokazuje koliko dugo će oprema trajati ako se uključi bez izravne uporabe. Najskuplji uređaji mogu izdržati cijeli mjesec bez jednog punjenja.

 

Što bi te još trebalo zanimati?

Domet

Za žičanu telefoniju bez ruku, to ovisi o duljini kabela. U bežičnom načinu rada podaci variraju i ovise o broju prepreka između hands-free uređaja i uređaja na koji je spojen. Obično je ta udaljenost manja od nekoliko desetaka metara. Iznimka su portafoni dometa do nekoliko kilometara.

Težina

Jednostavan hands-free pribor obično je najlakši, često teži oko 10 grama. Tu su i velike hands-free slušalice za telefoniranje bez ruku, čija težina može premašiti 100 g, primjerice zbog velikih pretvarača za dobro slušanje glazbe. Zato, to uglavnom ovisi o tvojoj uporabi i dizajnu.

Dimenzije

Neke slušalice za hands-free telefoniranje samo minimalno vire iz uha, ali postoje i one koje pokrivaju oba uha. Manje slušalice koje se stavljaju u uho bolje je koristiti u kombinaciji s pokrivalom za glavu ili naočalama, no lako ih možeš izgubiti.

 

Mnogi modeli imaju dostupno glasovno upravljanje. Međutim, velika većina dostupna je samo na engleskom jeziku.

 

Funkcije

  • Sport – koristan za aktivnosti
  • Stereo - dvije slušalice za slušanje glazbe ili telefoniranje
  • Smanjenje buke - za boljšo kakovost klicev
  • Glasovno upravljanje - pojednostavljeno upravljanje bez ruku
  • Ponovno biranje - funkcija koja ti omogućuje da, primjerice, dvaput ili triput pritisneš kontrolnu tipku kako da odabereš zadnji birani broj
  • Interkom - stvara zajedničku komunikacijsku mrežu u kojoj svi vlasnici uređaja mogu slobodno razgovarati jedni s drugima. Idealno posebno za motocikliste ili bicikliste
  • Uklanjanje okolne buke (ANC) - izolira zvuk hands-free poziva od okoline

Dodaci

 

Često postavljana pitanja

Može li hands-free telefoniranje zamijeniti slušalice za slušanje glazbe?

U principu da, ali je kvaliteta zvuka donekle ograničena. Hands-free telefonski sustav obično je namijenjen pozivima i razgovorima, a ne slušanju glazbe. Kod skupljih uređaja veći je naglasak na čistoći zvuka, no i kod ovih je puštanje glazbe dodatna funkcija. Za ugodnije glazbeno iskustvo preporučujemo da se odlučiš za klasične slušalice.

Kako mogu povezati uređaj sa svojim mobilnim telefonom?

Jednostavan, kao i svaki drugi uređaj s mogućnošću bežičnog povezivanja (slušalice, zvučnik). Provjeri je li hands-free spreman za uparivanje i poveži se s njim putem telefona. Tada je spreman za primanje dolaznih poziva.

Je li bežični hands-free kompatibilan s bilo kojim telefonom?

Većina hands-free uređaja univerzalno je kompatibilna sa svim telefonima s Bluetooth tehnologijom, samo provjeri podržava li je verzija. Bluetooth 4.0 bi trebao raditi s Bluetooth 3.0 telefonom, ali možeš izgubiti neke značajke ili trajanje baterije. Također provjerava kompatibilnost s operativnim sustavima. Konkretno, iOS možda neće podržavati sve hands-free funkcije. Zato bolje provjeri radi li doista s tvojim telefonom, uključujući sve upravljačke funkcije.

 

→Pogledaj hands-free uređaje na Jeftinije.hr

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe