žitarice cjelovitog zrna
hrvatsko podrijetlo
Sitne zobene pahuljice su prirodne i gotovo neprerađene, a sastoje se od zobi, žitarice cjelovitog zrna. Zob obiluje vlaknima koja usporavaju probavu ugljikohidrata čime se smanjuje razina šećera u krvi što u konačnici izaziva osjećaj sitosti nakon zobenog obroka.
Više od 40 istraživanja je pokazalo, da konzumiranje zobenih pahuljica smanjuje razinu kolesterola i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Osim što imaju iznimnu nutritivnu vrijednost i što su savršene za dobar početak dana odlične su ako bolujete od srčanih bolesti ili dijabetesa ili kod same prevencije istih. Zobena kaša u sebi sadrži vlakna koja djeluju tako da povećavaju volumen pojedene količine u našem probavnom sustavu, zbog čega smo nakon zobene kaše dulje siti.
Svojim vlaknima zobena kaša stimulira probavu i pokreće naš metabolizam te je stoga idealna hrana za one koji žele smršaviti. Sadrži sve što u sebi treba sadržavati idealan doručak, a to su masti, bjelančevine i spore šećere što čini savršenu kombinaciju za naš organizam ujutro. U sebi sadrži zdrava vlakna, lignan kojim utječe na snižavanje tlaka te ima svojstvo vezanja masnoća za sebe i time utječe na snižavanje razine lošeg kolesterola u krvi.
Štiti zdravlje srca i krvnih žila i smanjuje rizik nastanka srčanog i moždanog udara. Već 3 šalice zobenih pahuljica dnevno može pomoći u smanjenju razine kolesterola. Topiva vlakna u njima smanjuju količinu LDL (lošeg) kolesterola, ali ne smanjuju HDL (dobar) kolesterol. 1997-e FDA (Organizacija za kontrolu hrane i lijekova) je dozvolila da na naljepnici proizvoda od zobenih pahuljica bude navedeno, da uz dijetu s malo masti, mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti.
Porijeklo: Hrvatska