Harmonike

Harmonike su popularni instrument među starijom populacijom, no u zadnje su vrijeme sve više raširene i među mlađom. Ako se i tebi sviđa zvuk harmonike i razmišljaš o kupnji nove, možeš birati među različitim proizvođačima i vrstama. Da bi ti kupnja bila lakša, provjeri zanimljivu ponudu različitih instrumenata.

Razlikujemo diatonske, klavirske i kromatske harmonike, zvuk kod svih nastaje pritiskom na gumbe i tipke te rastezanjem i stiskanjem harmonike. Najčešći proizvođači harmonika su Lastra, Hohner, Melodija, Weltmeister i Kvant.

Diatoničke harmonike su prvenstveno poznate po imenu »frajtonerica. Ta vrsta harmonike pri razvlačenju na određenih tipki proizvodi određen ton, a suvremene imaju i do četiri vrste gumba. Diatoničke harmonike se razlikuju po tome kako su razvrstani tonovi A, B i C na melodičnoj strani instrumenta.

Klavirske harmonike koje zovemo i basne harmonike krase tipke u crnoj i bijeloj boji kao kod klavira od kud dolazi i ime. Sastavljene su od rastezljivog dijela, melodijskog i basovskog ormarića dok je zadnji dio napravljen od drveta. Ta vrsta harmonika je posebno raširena na području narodne glazbe.

Kromatske harmonike imaju na lijevoj strani bas gumbe, a na desnoj gumbe okruglog oblika. Razlikuju se s obzirom na raspored gumba po B i C sistemu, omogućuju više oktavi i zato možemo svirati u više tonaliteta.

Prije kupnje harmonike razmisli koliko često ju misliš upotrebljavati. U slučaju da ju misliš svirati više iz zabave, kupi jeftinije, no uzimaš li sviranje ozbiljnije i profesionalnije, kvaliteta mora biti na prvom mjestu.

više

Savjeti kod kupovine

Odabir savršenog poklona više nije nemoguća misija

Blagdanski ukrašen stol, zabave u prosincu, druženja s prijateljima, obitelji i suradnicima…Sve ...

Odabir i kupovina glazbenog instrumenta

Iako su glazbeni instrumenti i drugi glazbeni pribor dostupni u različitim trgovinama glazbenom opremom ...

Vrste i kupovina harmonika

Postoje različite harmonike, ali one se okvirno mogu podijeliti u diatonske harmonike i klavirske harmonike. ...

Prikaži sve savjete za kupovinu
12 proizvoda
 • Popularnosti
  • Popularnosti
  • Cijeni (od najniže)
  • Cijeni (od najviše)
  • Nazivu proizvoda (A-Z)
  • Nazivu proizvoda (Z-A)
  • Broju trgovina
  • Popust (od najnižeg)
  • Popust (od najvišeg)

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2023 sMind d.o.o., dio Heureka grupe