Odjeća za pješačenje i planinarenje

18.12.2014. 3:13:00

Među najpopularnije načine rekreacije uključujemo pješačenje. Pješačenje postaje sve popularniji način vježbanja. Razlog tome vjerojatno je to što pješačiti možete bilo kada, bilo da se vraćate s posla ili idete na kavu s prijateljima. Za to vam nije potrebna nikakva posebna oprema niti odjeća.

image

Ipak, oni koji se odluče na planinarenje, kao oblik pješačenja moraju imat na umu da im je ipak potrebna oprema. Moraju biti zaštićeni od nevremena, jer se vrijeme na višim nadmorskim visinama može promijeniti za nekoliko minuta. Tako od sunčanog dana za par minuta možemo dobiti maglovit i vjetrovit dan. U tim slučajevima odjeća za planinarenje nas može zaštititi, te nam takve promjene padaju puno lakše. Odjeća za planinarenje trebala bi biti svjetlije boje, tako da ako vam se dogodi neka nezgoda ili zalutate, budete lakše uočljivi.

U planinarsku odjeću svrstavamo planinarske hlače, cipele, ruksak i druge stvari koje su nam potrebne za hodanje. Također, moramo se obući slojevito, baš zbog te nagle promjene vremena. Ako smo se odlučili planinariti na više nadmorske visine, moramo biti svjesni sunca, te trebamo ponijeti kremu sa zaštitnim faktorom.

Pri kupnji planinarskih hlača obratite pozornost na činjenicu da će vam one zaštititi noge prilikom slučajnog pada. Hlače također mogu spriječiti mnoge ozlijede. Važno je također da su hlače lagane i prozračne.

Općenit planinarska odjeća ne bi trebala biti teška, već lagana i prozračna, ali dovoljno topla. Također morate ju moći lagano i jednostavno odjenuti i skinuti. Nije dobro da je odjeća za planinarenje pretjerano zatvorena, jer to može dovesti do pretjeranog znojenje i povećanog gubitka vode. Voda je u svakoj rekreaciji najvažnija te ju treba redovito nadoknađivati. Ali ako idete na kratke, manje zahtjevne relacije takva odjeća vam neće biti potrebna.

Ne propusti

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe