S pravim tenisicama za trčanje izbjegnite ozljede

18.12.2014. 6:59:00

Sve veća svijest o važnosti rekreacije i odnosu sporta i zdravlja pridonijela je rastućoj popularnosti pojedinih sportskih aktivnosti neovisno o spolu ili dobi rekreativca. Jedna od takvih disciplina je definitivno trčanje koje je proteklih godina postalo iznimno popularna i omiljena amaterska sportska aktivnost.

image

Kao i kod drugih disciplina, tako je i kod trčanja sigurnost i sprječavanje ozljeda jedna od najvažnijih mjera opreza. U tom smislu se trebate pobrinuti da za trčanje, kao i bilo koji drugi sport, imate odgovarajuću opremu, da se prije trčanja redovito zagrijavate te da izaberete najmanje štetnu podlogu za trčanje.

Kako se ne biste ozljedili ili previše opteretili koljena i zglobove izaberite odgovarajuću podlogu za trčanje. Najprikladnije bi bilo da trčite po atletskoj stazi, a najviše morate paziti ako trčite po asfaltu. Što je podloga tvrđa to je veća i mogućnost ozljede. Ne zaboravite se rastegnuti prije trčanja, koljena i zglobovi mogu ozbiljno stradati ako ih ne zagrijete prije fizičke aktivnosti.

Srećom, za trčanje trebate zapravo samo jedan jedini komad opreme – tenisice. Svu ostalu opremu koja vam je na raspolaganju možete ili ne morate izabrati, ovisi o vašim željama i potrebama. Ipak, tenisice izaberite pažljivo – pokušajte razmisliti po kojoj podlozi ćete najviše trčati te kojom vrstom trčanja se želite baviti.

Tenisice mogu biti sprinterske, za pronaciju ili supinaciju, mogu biti namijenjene maratonskom trčanju, a razlikuju se i modeli namijenjeni asfaltu, stazama u prirodi ili atletskoj stazi. Pažljivo odaberite i veličinu. Tenisice za trčanje možete naći u specijaliziranim sportskim trgovinama ili u trgovinama sa obućom.

Ako tenisice kupujete online, izaberite trgovinu koja vam nudi bolje mogućnosti zamjene kako biste ih mogli mijenjati u slučaju da pogriješite broj i veličinu. Sve potrebne informacije i veliku ponudu možete naći u našoj kategoriji tenisica za trčanje.

Ne propusti

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe