Čuvajte zdravlje sa ovlaživačima i sušiocima zraka

9.5.2017. 11:40:45

Ovlaživači i sušioci zraka važni su i korisni uređaji za stvaranje zdrave i povoljne mikro klime u prostoru stanovanja ili boravka. Ovlaživači su posebno važni u područjima niskog postotka vlage dok će sušioci zraka poslužiti u prostorima u kojima je vlaga iznad gornje dopuštene granice.

image

Opće je pravilo da je vlažnost zraka najveća tijekom toplijih mjeseci i prilikom viših temperatura, a najniža u zimskim mjesecima, u vrijeme sezone grijanja. Da bi se te krajnosti regulirale i da u prostoru stanovanja održavate uvijek optimalan postotak vlage mogu vam pomoći upravo ovlaživači i/ili uređaji za isušivanje zraka.

Idealan postotak vlage u nekom prostoru iznosi između 40% i 60%, a izmjerit ćete ga uz pomoć kućnih meteoroloških stanica. Ako vam je bitno kontinuirano i precizno mjerenje morat ćete izdvojiti i više novaca s obzirom da su takvi uređaji i poprilično skupi.

Uređaji za isušivanje zraka bit će vam od koristi za vrijeme ljetnih mjeseci kada je postotak vlage u zraku načelno viši. Preporuka je da takve uređaje instalirate u prostorima poput kupaonica u kojima će, zbog prirode upotrebe, taj postotak biti i još nešto viši. Visoka vlaga nije zdrava, može dovesti do brojnih zdravstvenih komplikacija, a utjecat će i na stanje zidova ili predmeta u stanu.

Ovlaživači zraka koristit će vam u sezoni grijanja, kada je zrak u prostoru prilično isušen. Od suhog zraka se možda nećete razboliti, ali će definitivno utjecati na vaše tijelo i kožu. Pa ako ste primijetili da vam je koža isušena više nego inače razmislite o nabavci ovlaživača zraka. Dodatna prednost ovlaživača zraka je i u tome što najčešće imaju i funkciju ioniziranja zraka. Znanstveno je dokazano da veća količina negativnih iona u zraku ima blagotvorni učinak na organizam i koncentraciju te sprječava nastanak raznih bolesti.

Zdravlje je definitivno posljednja stvar na kojoj biste trebali štedjeti. Zato se pobrinite da je u prostoru u kojem boravite visoka kvaliteta zraka i optimalan postotak vlage. To će sigurno imati i povoljan utjecaj na vaše zdravlje, funkcioniranje organizma i sprječavanje mogućih bolesti.

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2022 sMind d.o.o., dio Heureka grupe