Kako uštedjeti na potrošnji energije hladnjaka?

18.3.2014. 8:46:43

U većini domaćinstava hladnjak je jedan od najrastrošnijih aparata koji za razliku od ostalih električnih uređaja stalno mora biti upaljen i rijetke su prilike kada ga, zbog uštede, možemo potpuno iskopčati iz struje. Zato prilikom kupovine novog hladnjaka obratite pozornost na razred energetske klase kojoj pripada izabrani model.

image

ZAMIJENI SVOJ STARI HLADNJAK ENERGETSKI UČINKOVITIJIM MODELOM! Klikni ovdje i pretraži bogatu ponudu hladnjaka koje možeš filtrirati s  obzirom na energetski razred i druge tehničke karakteristike ...

Noviji modeli hladnjaka daleko su učinkovitiji od svojih prethodnika, a usporedbe radi današnji hladnjak u odnosu na onaj proizveden 1986 godine u svom radu koristi 75 manje energije, odnosno oko 1000 kW/h tj. oko 1300 kuna niže godišnje troškove. Stručnjaci preporučuju zamjenu svih modela hladnjaka proizvedenih prije 2001. Godine s obzirom da današnji modeli koriste manje od polovice energije u usporedbi s hladnjacima proizvedenim u razdoblju između 1993. i 2000.

Veći hladnjak troši i više energije pa budite pažljivi i sa procjenom potrebne zapremnine hladnjaka i zamrzivača prilikom kupovine novog uređaja. Osim toga, pažljivo odaberite i mjesto na kojem ćete hladnjak postaviti – mora biti udaljen od izvora topline poput štednjaka ili grijalica, a preporučljivo je i da se nalazi na prozračnijem mjestu u kuhinji baš kao što je i preporučljivo da je odmaknut od zida barem 10 centimetara i da se njegova poleđina redovito čisti od nakupljene prašine koja dodatno opterećuje rad motora hladnjaka.

U želji za nižom potrošnjom električne energije provjerite i tvorničke postavke temperature hladnjaka i zamrzivača – hladnjak neka bude postavljen na temperaturu 3 do 5  stupnjeva Celzijevih, a temperaturu možeš dodatno provjeriti termometrom. Dodatne uštede možete ostvariti ako se držite nekoliko jednostavnih pravila poput onog da u hladnjak nikada ne stavljate toplu ili vruću hranu i da vrata hladnjaka ne otvarate prečesto i/ili predugo. 

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe