Povišena tjelesna temperatura – što učiniti?

4.12.2014. 14:20:29

Jesen i zima su godišnja doba kada se razne prehlade i slični problemi češće pojavljuju. Sezonske prehlade obično u pratnji povišene temperature, uzrokuju nelagodu i neugodnosti drugima. Znaš li kako se nositi s temperaturom?

image

KLIKNI OVDJE PRIJE KUPNJE I USPOREDI RAZLIČITE VRSTE TERMOMETARA I PRONAĐI NAJPRIKLADNIJI ZA SEBE!

1. Prije svega moraš ispitati koliko je visoka tvoja tjelesna temperatura. Kod zdrave osobe, obično iznosi oko 37 stupnjeva Celzija, a ako je više od toga, to se smatra povišenom temperaturom. Stanje najlakše provjeriš s termometrom, koji je jedan od glavnih uređaja u svakoj kućnoj apoteci.

2. Izbjegavaj kontakt s drugim ljudima, jer se klice mogu brzo proširiti na ostale ukućane.

3. U slučaju povišene temperature, drži se pravila da ostaneš kod kuće. Na poslu ili u školi tvoja će koncentracija biti minimalna, zbog dodatnog stresa, pa tijelo sigurno neće biti u mogućnosti smanjiti temperaturu.

4. Odmor pomaže tvom imunološkom sustavu da brže pobijedi bolest, jer u ležećem položaju ne koristiš dodatnu energiju za druge aktivnosti.

5. Redovito provjeravaj stanje tjelesne temperature. U slučaju da se temperatura dulje vrijeme ne smanjuje ili se čak povećava, obavezno posjeti liječnika.

6. Jedi slane grickalice (naravno, u normalnim količinama) koje će pomoći u snižavanju tjelesne temperature.

7. Na čelo stavljaj hladne obloge. Meku krpu uroni u hladnu vodu, stavi je na glavu i drži tako dok se ne posuši. Na taj način, smanjuješ protok krvi i tako pomažeš tijelu da zadrži ispravnu temperaturu.

I još jedna zanimljivost – povišena temperatura se sama po sebi ne smatra bolešću, jer je to zapravo obrambeni mehanizam našeg tijela koji služi kao samoobrana protiv potencijalno štetnih stranih tijela. Iz tog razloga, bolje je da se ne liječi lijekovima, nego se poduzimaju mjere opreza i omogućava što veća udobnost oboljele osobe, dok temperatura ne padne.

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe