Mitovi o njezi kose na koje treba zaboraviti

2.10.2014. 12:59:39

U želji za mekom, zdravom i sjajnom kosom često se koristimo savjetima iz modnih magazina i revija o ljepoti. Neki od njih su zaista od pomoći dok ih je većina neprimjenjiva u praksi i neutemeljena u teoriji. Evo nekoliko crtica o tri mita o njezi kose u koja najčešće povjerujemo.

image

Mit: „Ispucani vrhovi se lako mogu obnoviti”

Na tržištu su brojni proizvodi za njegu kose koji nude navodno trenutno rješenje za suhe, krhke i ispucane vrhove u čiji čudotvoran efekt povjeruje većina korisnika. Stručnjak za kosu, engleski kraljevski frizer Richard Ward tvrdi suprotno: „ Ako vrh dlake ispuca treba ga odrezati približno tri centimetra iznad oštećenog dijela, u suprotnom će se kosa još više oštetiti. Tek nakon skraćivanja ispucanih vrhova možete iskoristiti neki od preparata za njegu suhe i lomljive kose“. Kako bi vaša kosa bila zdrava i neoštećena potrudite se redovito kratiti vrhove.

Mit: „Od svakodnevnog pranja kosa se još više masti“

Philip Kingsley objašnjava kako je moguće da je ovaj mit nastao zbog toga što se na svježe opranoj kosi zamašćivanje primjećuje puno brže i lakše nego na kosi koja je bila oprana prije nekoliko dana. Kozmetički kemičar dr. Joe Cinotta tvrdi da svakodnevno pranje kose ima suprotan učinak – isušuje kosu pogotovo ako se ne koriste šamponi bez sulfata. Ako vam se čini da vam se kosa prebrzo masti provjerite sadrži li šampon kojeg koristite silikon.  

Mit: „Kosa raste brže ako se češće šiša“

Ova mala laž najvjerojatnije je krenula iz frizerskih salona kako bi ih češće posjećivali. Istina je sasvim drugačija, a brzina rasta kose nema veze sa tim koliko često posjećujete frizera. Kosa ima svoj ciklus rasta koji je povezan sa ciklusom organizma. Šišanje baš nikako ne utječe na taj ritam, ali je povezan sa održavanjem i njegovanjem kose. Ono što može potaknuti ubrzanje rasta kose je pravilna prehrana koja uključuje mnogo zdravih aminokiselina i proteina. 

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe