SAVJET Zimski sportovi
21.11.2016. 13:14:20

ODABIR ODGOVARAJUĆE OPREME ZA ZIMSKE SPORTOVE

1/1

Da li i ti spadaš među ljubitelje skijanja ili snowboard-anja ? Tražiš odgovarajuću sportsku opremu za početak zimske sezone, ali ne znaš koju trgovinu odabrati? Odabir odgovarajuće skijaške ili snowboard opreme je izuzetno težak zadatak, pogotovo ako si u potrazi za dječjom opremom ili ne znaš mnogo o kupnji takvih proizvoda. Da ti barem malo olakšamo izbor, imamo za tebe na jednom mjestu više od 200 brandova i 3.500 proizvoda za zimske sportove iz više od 50 trgovina.

Odabir skija i skijaške opreme

Dužina

Prije odabira odgovarajućih skija moraš uzeti u obzir svoje znanje skijanja, visinu, težinu i motoričke vještine kao i koji ti je najdraži način skijanja. Skije su dostupne u različitim dužinama, a pravu duljinu je najbolje odrediti prema visini skijaša. Početnicima je najbolje skijati s nešto kraćim skijama koje su lakše i s kojima je lakše upravljati. Iskusni rekreativci si mogu priuštiti malo duže skije s kojima će skijanje biti brže i preciznije.

Tvrdoća

Tehnika skijanja u velikoj mjeri ovisi o tvrdoći skija. U načelu, tvrđe skije su pogodne za malo teže skijaše s puno iskustva i u boljoj fizičkoj kondiciji. Savijanje i kontrola težih skija zahtijeva puno energije, dok je upravljanje mekšim skijama nešto lakše. S mekšim skijama se početnici mnogo lakše snađu, a onda je i sam napredak u skijanju veći.

Radijus

Radijus je izuzetno važan za samu tehniku skijanja, veći radijus omogućava duže zavoje i obrnuto. Za kratke zavoje i malo manje iskusne skijaše, stručnjaci preporučuju skije s manjim radijusom, a za iskusne skijaše i ljubitelje dugih zavoja, preporučujemo skije s većim radijusom.

Odabir daske i opreme za snowboard

Kada se odlučiš za kupnju snowboard opreme, odabir pravih vezova je vrlo važan. Kako bi vezovi u potpunosti držale tvoje cipele i dobro prenosile silu na rubne dijelove daske, potrebno je prvo odabrati cipele, a zatim vezove. Modeli vezova se međusobno razlikuju jedni od drugih u smislu kvalitete, cijene, praktičnosti, fleksibilnosti pete i tehnološkom poboljšanju. Vrlo je važno da su snowboard vezovi i cipele međusobno kompatibilni jedni s drugima. Moraš kupiti pravu veličinu vezova, ali i biti siguran da su dovoljno prilagodljivi tvojim potrebama, načinu vožnje, a posebno da su dovoljno udobni. Postoje dvije osnovne vrste vezova: strap-in vezovi sa trakama za pričvršćivanje i step-in vezovi s jednostavnom metodom za učvršćenje, u koje samo zakoračiš. Cijene vezova znatno variraju i za step-in vezove trebaš kupiti posebne step-in cipele.

Vrlo važna je širina daske za snowboard. Ne bi trebala biti preuska ili preširoka, a njena duljina također mora biti odgovarajuća, a to je 90 posto tvoje visine. Snowboard daska može biti u tri oblika: directional, koja je najbolji izbor za vožnju na svim vrstama snijega, twin-tip, koja je idealna za slobodan stil i directional twin koja je najbolji izbor jer nudi sve. Prije kupnje snowboard daske potrudi se saznati nešto o njenoj tvrdoći. Što je veća tvrdoća daske, to je ona više prikladna za uređene staze i utabani snijeg, dok su mekše daske dobar izbor za grudasti i mekani snijeg.

Odjeća za zimske sportove

Odabrana skijaška odjeća mora osiguravati dobru toplinsku izolaciju, te provjeri da li je vodootporna i dovoljno široka i udobna za budalaštine na skijalištu. Preporučljivo je da ima veći broj džepova, jer si olakšavaš nošenje sitnica koje su nam na skijalištu neophodne. Mnogi sportaši svoju skijašku odjeću odabiru s obzirom na to kako izgledaju u njoj, jer im je vrlo bitno kako izgledaju tijekom omiljenih zimskih sportskih aktivnosti.

 

Pogledaj ostalu modernu ponudu »

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe