SAVJET Sportska oprema i prehrana
5.3.2020. 14:13:17

PAMETNI SAT / SPORTSKI MJERAČ – KAKO ODABRATI NAJBOLJI?

1/4
2/4
3/4
4/4

Najbolji pametni sat imat će savršeni dizajnerski finiš, ali još važnije besprijekorno će bilježiti sve ono na što želite svakodnevno paziti i temeljito mjeriti – od sportskih rezultata, upravljanja aplikacijama, pregleda notifikacija pa čak i komunikacije s ostatkom svijeta direktno sa zapešća. 

U poplavi modela pametnih satova dostupnih u web trgovinama nije lako izabrati upravo onaj koji će najbolje zadovoljiti sve specifične potrebe pojedinca, zato smo odlučili ovaj vodič za kupnju posvetiti najvažnijim karakteristikama pametnih satova koje treba uzeti u obzir prije kupnje. 

Jeste li maratonac ili tek rekreativni šetač?

Iako se čine jednakima i uglavnom ih ubrajamo u istu kategoriju postoji poprilična razlika između pametnih satova i sportskih mjerača (tzv. fitness tracker). Sportski mjerači, među kojima su neki od najpopularnijih brandova Fitbit i Garmin, dizajnirani su u prvom redu za mjerenje različitih sportskih parametara – od otkucaja srca, pedometra do visinomjera te često imaju ugrađen i GPS kako bi se mogla mjeriti prijeđena udaljenost. 

Takvi pametni satovi, odnosno sportski mjerači mogu se sinkronizirati s vašim pametnim telefonom, a mnogi od njih nude i uobičajene funkcionalnosti pametnog sata poput obavijesti o primljenim pozivima, obavijesti porukama i notifikacije o primljenim e-mailovima. Ako vam ne smeta i dalje koristiti mobitel za svu dnevnu komunikaciju, fitness tracker bit će odličan izbor za mjerenje vaših sportskih aktivnosti. 

Konkretan brand i model odabrat ćete s obzirom na sport/aktivnost kojim se bavite. Što se tiče budžeta, cijene najpopularnijih modela sportskih satova ili mjerača kreću se od oko 700 kn do 2000 kn. Jednostavnije modele poput osnovnih verzija Fitbit mjerača s kojima možete mjeriti broj prijeđenih koraka, naći ćete u web trgovinama za već oko 500kn dok ćete za najnovije modele najpopularnijih brandova, na primjer Garmin ili Suunto, izdvojiti i više od 5000 kuna. 

Odabir pametnog sata ovisit će o tome koji mobitel imate

Jedan od najvažnijih uvjeta kod odabira najboljeg pametnog sata je taj da bude kompatibilan s vašim pametnom telefonom. I sportski mjerač i pametni sat su u svojoj osnovi produžetak mobitela – svi podaci se pohranjuju, analiziraju i prikupljaju kroz aplikaciju na mobitelu s kojim je sat povezan uz pomoć bluetootha.

Ako koristite iPhone – Apple sat je logičan izbor jer objedinjuje gotovo sve potrebne funkcionalnosti i pametnog sata i mjerača i savršeno je kompatibilan s vašim mobitelom. Ali imate i drugog izbora jer su mnogi modeli i Fitbit i Garmin mjerača/pametnih satova kompatibilni za rad i s Android i s iOS mobitelima. 

Ako imate Android mobitel, jedino Apple sat nije dobar izbor za vas jer ga nećete moći povezati s mobitelom. Gotovo svi drugi modeli i brandovi dolaze u obzir. Pametni satovi Huawei ili Samsung smartwatch koriste svoje operativne sustave (LiteOS i Tizen), dok većina ostalih koristi Google Wear OS. U svakom slučaju, mobitel kojeg koristite odigrat će veliku ulogu u odabiru modela pametnog sata ili sportskog mjerača i svakako prije kupnje izabranog modela provjerite hoće li biti kompatibilni. 

Glavne karakteristike po kojima se pametni satovi razlikuju

Ovo su osnovne karakteristike koje vrijedi uzeti u obzir:

Što je na displayu 

Većina pametnih satova ima display u boji a kvaliteta prikaza na zaslonu pametnog sata uvelike ovisi o pozadinskoj tehnologiji koju koriste pojedini modeli. U posljednje vrijeme primjetan je prijelaz prema OLED zaslonima, kakav se koristi i kod Apple pametnih satova. Fitness i sportski mjerači uglavnom imaju zaslone slabije kvalitete, najviše zbog dužeg trajanja baterije.  

Touch ili gumbi

Mnogi modeli poput Fitbit Versa, Apple sata, Samsung Galaxy pametnog sata imaju zaslone osjetljive na dodir koji vam omogućuju da dodirom na ekran upravljate svim aplikacijama i funkcijama. Međutim, mnogi modeli pametnih satova i sportskih mjerača kombiniraju upravljanje putem toucha i gumba.

Trajanje baterije i opcije punjenja

Punjenje baterije jedan je od najvećih nedostataka pametnih satova i većina modela (posebno onih zahtjevnijih poput Galaxy ili Apple sata) zahtijeva svakodnevno punjenje baterije. Kod sportskih mjerača poput Fitbita između dva punjenja može proći i nekoliko dana. S obzirom na to da koriste fizički malene baterije, za samo punjenje bit će dovoljno svega nekoliko sati, ali veliki je nedostatak taj što sat dok se puni ne možete koristiti. Neki od modela podržavaju i bežično punjenje.

Opcije vezane uz notifikacije

Pametni sat može biti odličan alat za povećanje vaše produktivnosti jer samo suptilnim pogledom na zaslon možete provjeriti sve notifikacije i obavijesti vezane uz dolazne pozive, poruke, e-mailove i podsjetnike. Na sportskim mjeračima poput Fitbita dobivat ćete sve obavijesti dok će vam modeli poput Apple sata i Galaxy sata omogućiti čak i glasovno upravljanje.

Sat umjesto mobitela

Neki modeli, opet uglavnom Apple i Samsungovih pametnih satova, imaju mogućnost umetanja mikro SIM kartice zahvaljujući kojoj pametni sat možete koristiti bez potrebe uparivanja s mobitelom. Iako ova funkcionalnost zaista zvuči primamljivo i praktično, mana joj je u neusporedivo kraćem trajanju baterije pametnog sata od one u pametnom telefonu. Iako nije preporučljiva za svakodnevnu komunikaciju (bez potrebe korištenja mobitela) ipak može biti od koristi u nekim situacijama u kojima vam je nespretno držati, odnosno koristiti mobitel.

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe