SAVJET Vrt i okućnica
6.7.2021. 9:25:04

KAKO ODABRATI BAZEN?

1/1

Za uživanje u vodenim radostima ne moraš ići na jezero izvan grada ili na more. Odaberi pravi bazen za svoj vrt i ti i tvoja obitelj moći ćete uživati u njemu u vlastitom dvorištu. U našem vodiču za kupnju također možeš naučiti kako održavati bazen u dobrom stanju dugi niz godina.

 

Na što se usredotočiti prilikom odabira?

Način i učestalost upotrebe
 

Prvo dobro razmisli koliko često i za što će se bazen koristiti. Ako ga želiš koristiti samo ljeti, biti će ti dovoljan samonosivi gumeni bazen. Međutim, ako želiš produžiti sezonu kupanja, tvoj izbor trebao bi biti bazen sa čvrstom konstrukcijom, pokrivačem te većom dubinom i duljinom. Također možeš odabrati samo mali dječji bazen koji ćeš koristiti za igru s djecom.

Lokacija bazena
 

Najvažnije je da je bazen postavljen na sunce. Na taj način nećeš morati razmišljati o zagrijavanju vode. Trenutne konstrukcije također omogućuju djelomično slijeganje bazena u padinu, tako da ravnina terena nije ključni čimbenik pri postavljanju. Važno je, međutim, da postoji barem malo prostora oko bazena za opskrbu električnom energijom, filtraciju, stepenice i pokrivač bazena.

Oblik bazena
 

Možeš birati između okruglog, ovalnog, pravokutnog ili osmerokutnog bazena. Oblik ovisi o planiranoj uporabi bazena. Ako ćeš bazen najčešće koristiti za provođenje vremena s obitelji i djecom, najbolji izbor biti će okrugli ili osmerokutni bazen. No, ako ćeš uglavnom plivati u njemu, ovalni ili pravokutni bazen biti će prikladniji. Izbjegavaj komplicirane oblike jer takvi sa sobom donose probleme prilikom odabira pokrivača za bazen.

 

 

 

Slatka ili slana voda

Obje verzije imaju i prednosti i nedostatke. Pri odabiru slane vode možeš uštedjeti na dezinficijensima, jer se sol tijekom elektrolize raspada na klor i druge elemente. Istodobno, slana voda nije kompatibilna s elementima od nehrđajućeg čelika, što znači da bi troškovi održavanja konstantne pH vrijednosti vode bili veći.

Suprotno tome, ako se u bazenu odabere slatka voda, troškovi održavanja pH vode bit će niži, ali će trebati potrošiti više novca na dezinficijense.

Kvaliteta izrade i sigurnost

Kod kupnje i izgradnje bazena, ne pokušavaj štedjeti ni na koji način. Uvijek je potrebno obratiti pažnju na visoku kvalitetu gradnje - rubovi i ostali metalni dijelovi ne smiju nigdje viriti. Omogući si i plastične, višeslojne obloge koje su također otporne i na mehanička oštećenja.

Ne zaboravi na sigurnosne značajke poput ograde i senzora razine vode. Senzor će otkriti svaku promjenu na površini te npr. ako malo dijete padne u bazen, upozoriti će te glasnim zvukom. Ograda će biti posebno korisna ako imaš stepenice pored bazena ili u njemu. Na nju se lako može osloniti kako bi se izbjeglo neugodno klizanje i moguće ozljede.

 

 

Jednostavnost rada i održavanja

Kada se odlučiš za kupnju bazena razmisli i o održavanju. Hoćeš li se za to sam pobrinuti ili ćeš se odlučiti za vanjskog partnera? Prvo moraš voditi računa o čistoći i kvaliteti vode, što znači da ćeš trebati koristiti filtere i dodati dezinficijense. Često će biti potrebno voditi brigu o čistoći same površine bazena i uklanjati prljavštinu s dna. Za to se koriste posebni usisavači - ručni ili automatski. Čeka te i priprema za zimovanje bazena na kraju sezone kupanja.

Poteškoće kod izgradnje

U slučaju samostojećeg ili bazena na napuhavanje, takva instalacija neće uzrokovati veće probleme. Međutim, ako se odlučiš za bazen koji će biti djelomično ili u potpunosti ugrađen, bolje je da se za instalaciju pobrine specijalizirana tvrtka koja će ti pomoći da odabereš prikladan položaj, urediti nacrt i napraviti sav posao. Izgradnja bazena ne odnosi se samo na iskopavanje zemlje, već se moraju uzeti u obzir i elementi za filtriranje, moguće grijanje, protutok i ugradnja pokrivača bazena. Možeš očekivati da će konačne dimenzije biti 35 do 70 cm veće od dimenzija samog bazena.

 

Cijena

Širok izbor vrsta bazena također znači i širok raspon cijena. Najjeftinije bazene na napuhavanje možeš kupiti za oko 20 kuna, ali bolje je platiti više i uložiti najmanje 150-200 kuna. Samostojeće bazene s čeličnom konstrukcijom možeš pronaći za manje od 1.200 kuna, ali računaj na to da što je cijena viša, bazen je veći i konstrukcija jača. Za 2.000 kuna si možeš priuštiti veći samostojeći bazen za cijelu obitelj u kojem možeš i plivati. Za oko 3.500 kuna naći ćeš i manji ugradni bazen, ali čak se i ovdje isplati uložiti malo više u obradu i dodatke. Najveći potpuno ugradbeni bazeni mogu koštati i do 25.000 kuna ili više. Uz izdržljivu ugrađenu konstrukciju, ova cijena često uključuje integrirano stubište i hidromasažni sustav.

 

Izvedba

Samostojeći bazeni:

  • bazeni koji su postavljeni iznad zemlje i ne zahtijevaju iskopavanje zemlje,
  • mogu biti gumeni ili s metalnom konstrukcijom, ali uvijek je poželjno ispod njih postaviti oblogu od geotekstila kako bi ih se zaštitilo od oštećenja.

Ugradbeni bazeni:

  • su najskuplja, ali i najestetičnija verzija bazena,
  • ne narušavaju izgled vrta, naprotiv, mogu izgledati atraktivno i luksuzno,
  • s lakoćom ih možete pokriti i namjestiti protutok,
  • možete birati između bazena izrađenih od laminata, plastike, nehrđajućeg čelika ili betona.

Djelomično ugradbeni bazeni:

  • kompromis između gornjih verzija je djelomično ugrađen bazen,
  • dio bazena je ukopan u zemlju, a ostatak je iznad površine,
  • uobičajeni su izbor na padinama.

 

Konstrukcija

Bazeni s okvirom

Ova vrsta bazena nije baš zahtjevna za izgradnju, međutim treba pronaći ili prilagoditi odgovarajuću površinu. Nakon toga slijedi sastavljanje metalne konstrukcije u koju se postavlja plastična obloga. Bilo bi najoptimalnije ako tlo prekriješ sitnim pijeskom i na njega položiš geotermalnu podlogu prije postavljanja bazena.

Fiksni bazeni

U slučaju takve konstrukcije ne moraš ništa sastavljati. Ovi su bazeni najčešće ugradbeni ili djelomično ugradbeni i obično imaju integrirane stepenice ili prostore za sjedenje i spuštanje izravno u bazen.

Bazeni na napuhavanje

Ovo je najjednostavnije i najjeftinije rješenje ako želiš bazen. Često su to dječji bazeni minimalne dubine, ali postoje i veći nadzemni bazeni koji se napuhuju uz pomoć kompresora.

 

Pogledaj bazene na napuhavanje »

 

Parametri

Širina, duljina i promjer

Ako želiš provesti vrijeme s obitelji u bazenu, on mora biti najmanje 6 x 3 m. U slučaju okruglog oblika, to znači da promjer mora iznositi najmanje 3,6 m. Za individualnu upotrebu biti će dovoljan i manji, na primjer 2,5 x 4,5 m, s ugrađenim protutokom.

Dubina

Ako kupuješ dječji bazen čija će namjena biti pretežno igra, dubina može biti do 1,2 m. No, ako i ti povremeno želiš plivati u njemu, trebao bi biti dubok najmanje 1,5 m.

Volumen

Za obiteljsko i rekreacijsko plivanje biti će dovoljno oko 9 m³, ali naravno, što je veći volumen, to će kupanje biti ugodnije. Više ljudi trebati će više od 15 m³, a veliki ugradbeni bazeni mogu biti veći od 50 m³.

Materijal

Osnovni materijal je guma od koje se uglavnom izrađuju dječji bazeni. Također možeš odabrati i različite PVC folije. Životni vijek takvih bazena je između 7 i 10 godina. Međutim, postoje i kvalitetniji materijali, uglavnom povezani s većim, ugradbenim verzijama. Ovi bazeni izrađeni su od laminata, keramike, betona ili nehrđajućeg čelika.

 

Dodaci

Nažalost, sama kupnja bazena nije dovoljna. Ako je bazen duže vrijeme ili tijekom cijele godine u vrtu, također je potrebno voditi računa o pokrivaču bazena ili ceradi kako bi se spriječilo zagađenje bazena. Također možeš postaviti i krov nad bazenom, što će omogućiti uživanje u bazenu i po lošem vremenu. Navlaka može poslužiti i kao zaštita od pada u vodu. Samostojeći bazeni mogu se postaviti izravno na tlo, pa je također potrebno dobro paziti na zaštitnu oblogu koja ima funkciju toplinske izolacije i štiti od preranog trošenja.

Pumpa je najbolje rješenje ako ne želiš puniti bazen klasičnim vrtnim crijevom. Vodena pumpa ubrzava punjenje, a istodobno omogućuje korištenje vode iz udaljenijih izvora. Vodu u bazenu također treba filtrirati, pa se pobrini za odgovarajuću opremu za filtriranje. Dvije su osnovne vrste filtracije - kartonska i pješčana. Kartonski filtri imaju prednost u tome što mogu uhvatiti i najmanju prljavštinu, dok su filtri s pijeskom manje zahtjevni za održavanje i mogu trajati jako dugo.

U slučaju dubokog bazena, biti će potrebne i stepenice ili ljestve. Provjeri jesu li stepenice protuklizne, a također se preporučuje i da stubište ili ljestve opremiš ogradom. Ako imaš bazen u vrtu, usisavač će ti također biti neizostavan dodatak. Zbog dezinficijensa u vodi, mnogi vlasnici bazena u neposrednoj blizini također se tuširaju kako ne bi morali žuriti u kupaonicu odmah nakon kupanja. U slučaju večernjeg kupanja ili želje za produženjem sezone, dobro je voditi brigu o zagrijavanju vode. Grijanje može biti solarno ili električno.

Ako želiš plivati, a nemaš dovoljno mjesta u malom bazenu, bazen možeš opremiti i dodatnom protustrujom koja će ti omogućiti plivanje protiv struje. Također, ne zaboravi na osvjetljenje koje ima korisnu i estetsku funkciju i učiniti će vrijeme u bazenu ugodnijim. Osvjetljenje najčešće pružaju LED svjetla raznih boja, među kojima možeš pronaći i opciju s daljinskim upravljačem.

Održavanje bazena

Tijekom upotrebe bazena mora se voditi računa i o zdravstvenoj ispravnosti vode, posebno ako djeca plivaju u bazenu.

Iako se mehaničke nečistoće mogu lako ukloniti mrežicom ili usisavačem, mnogo veću pozornost moraš obratiti na kemijska svojstva vode koja treba imati pH od 6,8 do 7,2. Pri nižim pH vrijednostima voda će biti preagresivna zbog folija, boja i metalnih elemenata, a viši pH mogao bi nadražiti kožu ili sluznicu očiju i smanjiti učinkovitost dezinficijensa. U tu svrhu preporučujemo kupnju sredstva za regulaciju pH vrijednosti vode u bazenu.

Tamo gdje sunce sja izravno na vodenu površinu, postoji rizik od stvaranja algi. U ponudi kemijskih sredstava za bazen možeš pronaći i proizvode koji sprečavaju rast algi. U nekim od ovih proizvoda možeš pronaći i klor u obliku granula ili tableta.

Ne zaboravi pravilno pripremiti bazen za zimovanje. Sa cijelim postupkom započni tek kad temperatura duže vrijeme pada ispod 15 ° C. Ukloni sve cijevi iz jedinice filtra i ispusti vodu, da se ne smrzne. U proljeće će ti trebati nekoliko dana za postavljanje bazena, jer će posao uključivati optimizaciju pH vrijednosti i uklanjanje algi. Imaj na umu da ako se ne želiš ovime zamarati, uvijek postoji mogućnost angažiranja specijalizirane tvrtke koja će obaviti sve zadatke umjesto tebe.

 

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2022 sMind d.o.o., dio Heureka grupe