SAVJET Planinarenje i penjanje
21.7.2021. 8:42:46

KAKO ODABRATI PLANINARSKI RUKSAK?

1/1

Pri odabiru planinarskog ruksaka lako se pogubiti u količini podataka kao što su volumen ruksaka, materijal, dodatna oprema i težina. Preporučamo ti da si prije same kupnje postaviš nekoliko važnih pitanja i tako izbjegneš ulazak u slijepu ulicu. Dok dizajn igra veliku ulogu u odabiru modnih, gradskih ruksaka, kvaliteta materijala važnija je kada se traže planinarski ruksaci. Savjetovati ćemo ti kako odabrati pravu vrstu ruksaka i na koje značajke moraš obratiti pažnju prilikom kupnje.

U prvoj fazi pretraživanja razmisli:

  1. U koju svrhu najčešće želiš koristiti ruksak?
  2. Koliki bi trebao biti volumen ruksaka?
  3. Tko će ga koristiti?

 

Osnovne vrste ruksaka prema namjeni

 

Planinarski i outdoor ruksaci

Ovi ruksaci predstavljaju relativno veliku skupinu uglavnom funkcionalnih ruksaka dizajniranih za boravak u prirodi. Velika prednost su ojačani stražnji dijelovi i šire prsne i leđne naramenice, na čemu će ti leđa i ramena biti zahvalni.

 

 

Pogledaj planinarske ruksake »

 

Modni ruksaci

Razmisli o namjeni modnog ruksaka. Ako je namijenjen poslu, trebao bi imati mjesta za prijenosno računalo. Ako ga planiraš koristiti za razgledavanje grada, provjeri ima li dovoljno mjesta za grickalice, kabanicu i slično. Ruksak može biti važan modni dodatak. Svoj ukus možeš izraziti odabirom elegantnog ruksaka, jednostavnog kožnog ruksaka ili se odlučiti za malo odvažniji i šareniji dizajn.

 

Pogledaj modne ruksake »

 

Sportski ruksaci

Sportski ruksaci namijenjeni su različitim vrstama sportova, pa su također različito opremljeni, različitih su veličina i različitih funkcionalnosti. Uglavnom se koriste za spremanje rezervnih dijelova odjeće, sportske opreme i grickalica.

 

Biciklistički ruksaci

Ako često voziš bicikl, vjerojatno smatraš da klasični planinarski ruksak nije prikladan za vožnju biciklom. Široke naramenice smetaju kod gibanja i veličina nije baš najprikladnija. Biciklistički ruksaci su stoga manji, njihov volumen ne prelazi 20 litara, a unutarnji prostor vrlo je ograničen. Često sadrži samo bocu vode te nekoliko sitnica.

 

Pogledaj biciklističke ruksake  »

 

 

Skijaški, alpski ili freeride ruksaci

Skijaši i snowboarderi cijeniti će domišljate modele ruksaka prilagođene zimskim sportovima koji su nadopunjeni nosačima za štapove, kacige i skije. Međutim, pripazi na težinu ruksaka kada dodaješ opremu, jer to može narušiti funkcionalnost. Zbog višeslojne odjeće, leđni dio ruksaka ne bi trebao predstavljati važan faktor kod izbora ovakvih ruksaka.

Penjački ruksaci

Možeš ih razlikovati od ostalih po jednostavnom dizajnu, koji je često sličan običnoj torbi. Ovdje je fokus uglavnom na maloj težini ruksaka, što se može postići jednostavnim leđnim sistemom i manjim brojem džepova. Također obrati pažnju na materijal, jer mora biti što otporniji da bi mogao podnijeti ogrebotine.

Ruksaci za trčanje

Ruksak za trčanje dizajniran je da osigura redovitu hidrataciju i spremnost na vremenske promjene. Trebao bi biti opremljen vodenim mijehom s cjevčicom. Ako želiš da se ruksak prilagodi tijelu i ne ograničava ti kretanje, odaberi elastičan materijal.

Skate ruksaci

Ovi ruksaci kombinacija su sportskih i modnih ruksaka. Elegantan dizajn kombinira se s funkcionalnim elementima kao što su pojačana leđa. Neke vrste služe i kao školski ruksaci. U takvima često nalazimo zaseban džep za prijenosno računalo, grickalice i ostale potrepštine.

 

Pogledaj sportske torbe i ruksake  »

 

Ruksaci za putovanja

Ruksaci za putovanja su posebna kategorija u ponudi raznih dodataka za putovanja. Ovu vrstu ruksaka možeš koristiti za česta putovanja u inozemstvo, letove, službena putovanja i druga duga putovanja. U ovoj ponudi možeš pronaći i ruksake za prtljagu koji su opremljeni kotačima i mogućnošću produženja ručke, što olakšava nošenje prtljage po zračnoj luci i gradu.

 

Ako svoj putnički ruksak želiš koristiti kao ručnu prtljagu u zrakoplovu, kod prijevoznika provjeri maksimalne dimenzije. To su obično od 55 x 35 x 25 cm do 61 x 43 x 25 cm. Također se pridržavaj najveće dopuštene težine, koja obično ne smije prelaziti 12 kg.

 

Vrste ruksaka po volumenu

 

Pitanje namjene ruksaka je dosad vjerujemo već razriješeno. Sada razmisli što ćeš nositi u ruksaku i na temelju toga odaberi odgovarajuću veličinu ruksaka.

 

Mali ruksaci

Zapremnina malih ruksaka obično je od 10 do 25 litara. Ova je veličina idealna za jednodnevne izlete i sport, pogotovo tada kada ti ne treba puno dodatne opreme. Kompaktnost i mala težina biti će važni na jednodnevnim izletima u prirodu, gdje će biti dovoljan ruksak do 25 litara. Za izlete po gradu može ti biti dovoljno 10 litara, ali to ovisi o tome koliko stvari želiš nositi sa sobom. Ako pored prijenosnog računala u ruksaku želiš držati i druge stvari, zapremina bi trebala biti veća od 10 litara.

Za bavljenje sportom dobro će ti doći ruksak koji je što manji i lakši te bi u njemu trebalo biti dovoljno mjesta samo za vodu, kabanicu i neke sitnice. Ruksak od 10 litara trebao bi biti dovoljan za kraće rute, a za dulju vožnju biciklom ili trčanje ne trebaš ruksak kapaciteta većeg od 20 litara.

 

Srednji ruksaci

Ruksak srednje veličine obično ima zapremninu između 30 i 50 litara i izvrstan je izbor za višednevne izlete u prirodu ili za kraća putovanja. U ruksaku srednje veličine možeš nekoliko dana nositi odjeću, hranu, elektroniku, jastučić za spavanje ili vreću za spavanje koju remenima možeš pričvrstiti na vanjsku stranu ruksaka. Ova skupina uglavnom uključuje putničke ruksake sa kvalitetnije dizajniranim područjem leđa, širim naramenicama i čvršćom konstrukcijom, jer se pretpostavlja da ćeš u njemu nositi više od 10 kg.

Preporuča se testiranje ruksaka s teretom prije kupnje kako bi se okvirno procijenila prikladnost na temelju napetosti u leđnom i prsnom području.

 

Za neke sportske aktivnosti možeš odabrati i ruksak srednje veličine, jer su pogodni za nošenje teže opreme. Kada kupuješ penjačke ili planinarske ruksake, svakako odaberi užu konstrukciju, jer bi te širi dizajn mogao znatno ometati na skučenijem terenu. Ako se planiraš kretati po snijegu, nemoj podcjenjivati važnost kvalitetnog materijala. Također osiguraj dovoljno mjesta u ruksaku za svu potrebnu penjačku opremu.

 

Veliki ruksaci

Riječ je o planinarskim ruksacima čiji se volumen kreće između 50 i 90 litara. Takvi ruksaci praviti će ti društvo na dužim, zahtjevnijim pješačkim i planinskim stazama. U njih možeš spremiti odjeću za različite vremenske situacije, rezervni par cipela, potrebnu opremu za šator, hranu i ostali pribor za duže planinarske avanture. Pojačani sustav leđa sa svim naramenicama pružiti će ti udobnost čak i pri punom opterećenju.

 

Za velike ruksake se, pored prilagodljivog sustava na leđima, fokusiraj i na čvrstoću konstrukcije, položaj kopči i ventilaciju na leđima. Prednost je i mogućnost otvaranja ruksaka na najmanje dva načina - odozgo i odozdo ili čak sprijeda, što će uvelike olakšati potragu za željenim predmetom. I na kraju, ali ne najmanje važno, fokusiraj se i na to tko će ruksak najčešće nositi. Kod velikih ruksaka prilično je primjetna razlika između onih muških i ženskih, jer su ženski dizajnirani da budu opremljeni kraćim leđnim sistemom.

 

Prilikom pakiranja ne zaboravi da na leđima ne smiješ nositi više od trećine svoje težine. Iz istog razloga ruksak od 90 litara nije prikladan za većinu žena.

Podjela ruksaka prema spolu

 

Ženski ruksaci

Ruksaci za žene se dijele prema upotrebi. Modni ruksaci za žene često su elegantnog oblika i šarenih boja. Ženski planinarski ruksaci posebno su prilagođeni drugačijem obliku prsa, manjoj udaljenosti od ramena i kraćem torzu.

 

Muški ruksaci

U usporedbi sa ženskim ruksacima, oni muški se razlikuju po svojoj većoj strukturi, posebno po duljini trupa i većoj udaljenosti naramenica. Leđni pojas također pokriva veće područje, što bi moglo spriječiti žene da se slobodno kreću.

 

Unisex ruksaci

Univerzalna veličina tipična je za veliku većinu sportskih ruksaka. Prepoznajemo ih po neutralnim bojama. Međutim, treba napomenuti da univerzalni ruksaci ne odgovaraju anatomskim razlikama, nisu toliko fleksibilni i stoga su manje prikladni za velika opterećenja.

 

Na što se usredotočiti?

Materijal

Smatra se da što je kvaliteta materijala veća, životni vijek mu je duži. Materijal je također povezan s konačnom težinom ruksaka, pa predstavlja važan aspekt pri kupnji sportske ili planinarske verzije. Suvremeni materijali, poput vodonepropusne i vrlo izdržljive Cordure, jamstvo su kvalitete. Neki proizvođači ruksake dopunjavaju poliuretanskim premazima, što omogućuje izlazak s ruksakom čak i po lošem vremenu.

Konstrukcija

Poznajemo tri vrste konstrukcija. Planinarski ruksaci zahtijevaju čvrst dizajn, pa su ojačani mrežom. Vanjski potporni okvir i dalje se može naći kod nekih ruksaka, ali oni se već uspješno zamjenjuju ruksacima s ugrađenim unutarnjim ojačanjem. Postoje i ruksaci koji ne zahtijevaju takvu čvrstoću jer nisu dizajnirani za nošenje teških tereta. Riječ je o sportskim i gradskim ruksacima bez pojačanja.

Leđni sistem

Leđni sistem ruksaka može se znatno prilagoditi u sportskoj i planinarskoj izvedbi, dok je u modnim, gradskim ruksacima sistem na leđima samo minimalno fleksibilan. Planinarski ruksaci sastoje se od ventilacije na leđima, naramenica i leđnog pojasa. Posebnu pažnju obrati na naramenice jer će ramena nositi punu težinu ruksaka. Neka budu dobro podstavljene i ojačane kako bi se teret činio što lakši. Ako sistem uključuje i remen za prsa, pobrini se da je dovoljno prilagodljiv i fleksibilan.

 

Za neke sportove (biciklizam, planinarenje), sustav potpore može se dizajnirati od mreže na takav način da se savija dalje od tijela i na taj način osigurava slobodnu cirkulaciju zraka i time smanjuje znojenje.

 

Glede materijala i dizajna, za pojas na leđima vrijedi isto što i za naramenice, da je ojačan i podstavljen. Leđni pojas koristiti će se uglavnom na dužim pješačenjima. Pojas prenosi veći dio ukupne težine s leđa izravno na zdjelicu. Bočni remeni sprečavaju ljuljanje ruksaka u bokovima. Kod probe ruksaka također pripazi da udaljenost između naramenica i leđnog pojasa odgovara veličini tvojih leđa.

 

Prostor za odlaganje

Kad odabireš modni ruksak, razmisli što će u njemu najčešće biti. Ako se radi o prijenosnom računalu, neka ruksak ima ojačani stražnji džep. Prednje džepove možeš koristiti za sitnice, a novčanik spremiti u skriveni džep sa stražnje strane.

Ako tražiš ruksak koji će te pratiti na biciklističkim rutama, odaberi onaj jednostavne konstrukcije sa praktičnim džepovima za ključeve u području struka. Za vožnju u mraku ne zaboravi na reflektirajuće elemente, a ako planiraš rutu s čestim zaustavljanjima, može ti dobro koristiti i kopča za kacigu.

 

Za izlete u prirodu dobro će ti doći veliki broj džepova. Mogućnost više raznih pristupa ruksaku uštedjeti će ti puno vremena u slučaju da želiš brzo izvaditi potreban predmet. Pažnju obrati i na takozvani poklopac ruksaka i raspored u njemu. Ovdje možeš pohraniti foto opremu, grickalice i zemljovide, a interijer možeš iskoristiti za vrijednije dokumente, razne papire ili ulaznice.

 

Dodatne mogućnosti

Poznate robne marke ističu važnost i razvoj novih tehnologija koje doprinose povećanju funkcionalnosti. Otpornost na vodu i istrošenost, napredni sustav ventilacije, rasterećenje samo su neke od tehnologija. Svaka marka svoj patent imenuje svojom terminologijom, što znači da različiti ruksaci mogu imati slične funkcije, ali su različito imenovane.

 

Neki planinarski ruksaci opremljeni su remenima za pričvršćivanje koji ti omogućuju nošenje dodatnih stvari sa sobom, iako je volumen vašeg ruksaka već pun. Na njih možeš pričvrstiti jastuk za spavanje, termosicu, rezervne cipele, mokri ručnik i druge stvari koje više ne možeš staviti u ruksak.

 

Dodaci

Provjeri sadrži li odabrani ruksak i kišnu navlaku (to je često skriveno u neprimjetnom donjem džepu). Pažljivo provjeri veličinu jer mora pokrivati cijelu površinu ruksaka radi potpune funkcionalnosti.

 

Na svako putovanje ponesi i komplet prve pomoći. Uvijek je bolje biti spreman nego tražiti alternativna rješenja u području bez signala. U unaprijed pripremljenim kompletima za prvu pomoć možeš pronaći zavoje, flastere, gazu, škare, rukavice i zviždaljku.

 

Vrećica za vodu ili mijeh - zasigurno bi se moglo pronaći još neko ime za sustav za piće ili praktični putni spremnik za tekućine. Obično su mjehovi već sastavni dio sportskog biciklističkog ruksaka, ali prije kupnje provjeri je li ruksak kompatibilan s mijehom za vodu.

 

Kako pravilno spakirati ruksak?

Sada smo potpuno opremljeni za putovanje. Imamo idealan ruksak i svu potrebnu opremu. Preostalo nam je samo pakiranje, tako da važne stvari uvijek budu pri ruci, a istovremeno, da ruksak ne puca po šavovima. Kako pravilno rasporediti težinu iznutra tako da daljnje rukovanje upakiranim stvarima ne oduzima previše energije?

 

  1. Podijeli stvari prema tome kada će biti u upotrebi. Ako znaš da ti ručnik treba tek kasnije, spakiraj ga ispred donjeg otvora, ne na vrhu. Manje važne stvari spremi dalje od otvora.
  2. Opremi se dovoljnom količinom vodonepropusnih folija i vrećica kako bi se u njih mogle spakirati najvažnije stvari. Tvoja avantura na otvorenom mogla bi završiti prije nego što uopće započne ako se, na primjer, tvoj zemljovid smoči ili voda uništi sve elektroničke uređaje.
  3. Teške stvari uvijek stavi na vrh ruksaka.
  4. Velike predmete, poput šatora, raspodijeli na dijelove koje će biti lakše smjestiti u prostor između odjeće. Na ovaj način možeš prilagoditi i težište.
  5. Nakon pakiranja pažljivo zategni sve remene kako stvari unutra ne bi “plesale”, a da bi šetnja bila ugodnija.

 

Ruksaci na Jeftinije.hr  »

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2022 sMind d.o.o., dio Heureka grupe