SAVJET Planinarenje i penjanje
21.7.2021. 8:42:46

KOJI RUKSAK KUPITI?

1/1

Pri odabiru ruksaka lako se pogubiti u količini podataka kao što su volumen ruksaka, materijal, dodatna oprema i težina. Preporučamo ti da si prije same kupnje postaviš nekoliko važnih pitanja i tako izbjegneš ulazak u slijepu ulicu. Dok dizajn igra veliku ulogu u odabiru modnih, gradskih ruksaka, kvaliteta materijala važnija je kada se traže planinarski ruksaci. Savjetovati ćemo ti kako odabrati pravu vrstu ruksaka i na koje značajke moraš obratiti pažnju prilikom kupnje.

  • Maja, urednica na Jeftinije.hr
  • Vrijeme čitanja: 6 min

 

Indeks

  1. Osnovne vrste ruksaka prema namjeni
  2. Vrste ruksaka prema volumenu
  3. Podjela ruksaka prema spolu
  4. Na što se usredotočiti
  5. Često postavljana pitanja

 

U prvoj fazi pretraživanja razmisli:

  1. U koju svrhu najčešće želiš koristiti ruksak?
  2. Koliki bi trebao biti volumen ruksaka?
  3. Tko će ga koristiti?

 

1. Osnovne vrste ruksaka prema namjeni

Planinarski i outdoor ruksaci

Ovi ruksaci predstavljaju relativno veliku skupinu uglavnom funkcionalnih ruksaka dizajniranih za boravak u prirodi. Velika prednost su ojačani stražnji dijelovi i šire prsne i leđne naramenice, na čemu će ti leđa i ramena biti zahvalni.

+ Ojačani stražnji dio
+ Šire naramenice za ramena i struk
+ Puno dodataka

 

Pogledaj planinarske ruksake »

 


 

Modni ruksaci

Razmisli o namjeni modnog ruksaka. Ako je namijenjen poslu, trebao bi imati mjesta za prijenosno računalo. Ako ga planiraš koristiti za razgledavanje grada, provjeri ima li dovoljno mjesta za grickalice, kabanicu i slično. Ruksak može biti važan modni dodatak. Svoj ukus možeš izraziti odabirom elegantnog ruksaka, jednostavnog kožnog ruksaka ili se odlučiti za malo odvažniji i šareniji dizajn.

+ Elegantan i moderan
+ Idealan za izlaske

 

Pogledaj modne ruksake »

 


 

Sportski ruksaci

Sportski ruksaci namijenjeni su različitim vrstama sportova, pa su također različito opremljeni, različitih su veličina i različitih funkcionalnosti. Uglavnom se koriste za spremanje rezervnih dijelova odjeće, sportske opreme i grickalica.

+ Puno dodataka
+ Prozračni
+ Ergonomski

 


 

 

Ruksaci za putovanja

Ruksaci za putovanja su posebna kategorija u ponudi raznih dodataka za putovanja. Ovu vrstu ruksaka možeš koristiti za česta putovanja u inozemstvo, letove, službena putovanja i druga duga putovanja. U ovoj ponudi možeš pronaći i ruksake za prtljagu koji su opremljeni kotačima i mogućnošću produženja ručke, što olakšava nošenje prtljage po zračnoj luci i gradu.

+ Obično više prostora za pohranu
+ Mnogo džepova i pretinaca

Ako svoj putnički ruksak želiš koristiti kao ručnu prtljagu u zrakoplovu, kod prijevoznika provjeri maksimalne dimenzije. To su obično od 55 x 35 x 25 cm do 61 x 43 x 25 cm. Također se pridržavaj najveće dopuštene težine, koja obično ne smije prelaziti 12 kg.

 

 

2. Vrste ruksaka prema volumenu

Mali ruksaci

Zapremnina malih ruksaka obično je od 10 do 25 litara. Ova je veličina idealna za jednodnevne izlete i sport, pogotovo tada kada ti ne treba puno dodatne opreme. Kompaktnost i mala težina biti će važni na jednodnevnim izletima u prirodu, gdje će biti dovoljan ruksak do 25 litara. Za izlete po gradu može ti biti dovoljno 10 litara, ali to ovisi o tome koliko stvari želiš nositi sa sobom. 

 


 

Srednji ruksaci

Ruksak srednje veličine obično ima zapremninu između 30 i 50 litara i izvrstan je izbor za višednevne izlete u prirodu ili za kraća putovanja. U ruksaku srednje veličine možeš nekoliko dana nositi odjeću, hranu, elektroniku, jastučić za spavanje ili vreću za spavanje koju remenima možeš pričvrstiti na vanjsku stranu ruksaka. Ova skupina uglavnom uključuje putničke ruksake sa kvalitetnije dizajniranim područjem leđa, širim naramenicama i čvršćom konstrukcijom.

Preporuča se testiranje ruksaka s teretom prije kupnje kako bi se okvirno procijenila prikladnost na temelju napetosti u leđnom i prsnom području.

 

Veliki ruksaci

Riječ je o planinarskim ruksacima čiji se volumen kreće između 50 i 90 litara. Takvi ruksaci praviti će ti društvo na dužim, zahtjevnijim pješačkim i planinskim stazama. U njih možeš spremiti odjeću za različite vremenske situacije, rezervni par cipela, potrebnu opremu za šator, hranu i ostali pribor za duže planinarske avanture. Pojačani sustav leđa sa svim naramenicama pružiti će ti udobnost čak i pri punom opterećenju. 

Prilikom pakiranja ne zaboravi da na leđima ne smiješ nositi više od trećine svoje težine. Iz istog razloga ruksak od 90 litara nije prikladan za većinu žena.

 

3. Podjela ruksaka prema spolu

Ženski ruksaci

Ruksaci za žene se dijele prema upotrebi. Modni ruksaci za žene često su elegantnog oblika i šarenih boja. Ženski planinarski ruksaci posebno su prilagođeni drugačijem obliku prsa, manjoj udaljenosti od ramena i kraćem torzu.

Muški ruksaci

U usporedbi sa ženskim ruksacima, oni muški se razlikuju po svojoj većoj strukturi, posebno po duljini trupa i većoj udaljenosti naramenica. Leđni pojas također pokriva veće područje, što bi moglo spriječiti žene da se slobodno kreću.

Unisex ruksaci

Univerzalna veličina tipična je za veliku većinu sportskih ruksaka. Prepoznajemo ih po neutralnim bojama. Međutim, treba napomenuti da univerzalni ruksaci ne odgovaraju anatomskim razlikama, nisu toliko fleksibilni i stoga su manje prikladni za velika opterećenja.

 

4. Na što se usredotočiti?

Materijal

Smatra se da što je kvaliteta materijala veća, životni vijek mu je duži. Materijal je također povezan s konačnom težinom ruksaka, pa predstavlja važan aspekt pri kupnji sportske ili planinarske verzije. Suvremeni materijali, poput vodonepropusne i vrlo izdržljive Cordure, jamstvo su kvalitete. Neki proizvođači ruksake dopunjavaju poliuretanskim premazima, što omogućuje izlazak s ruksakom čak i po lošem vremenu.

Konstrukcija

Poznajemo tri vrste konstrukcija. Planinarski ruksaci zahtijevaju čvrst dizajn, pa su ojačani mrežom. Vanjski potporni okvir i dalje se može naći kod nekih ruksaka, ali oni se već uspješno zamjenjuju ruksacima s ugrađenim unutarnjim ojačanjem. Postoje i ruksaci koji ne zahtijevaju takvu čvrstoću jer nisu dizajnirani za nošenje teških tereta. Riječ je o sportskim i gradskim ruksacima bez pojačanja.

Leđni sistem

Leđni sistem ruksaka može se znatno prilagoditi u sportskoj i planinarskoj izvedbi, dok je u modnim, gradskim ruksacima sistem na leđima samo minimalno fleksibilan. Planinarski ruksaci sastoje se od ventilacije na leđima, naramenica i leđnog pojasa. Posebnu pažnju obrati na naramenice jer će ramena nositi punu težinu ruksaka. Neka budu dobro podstavljene i ojačane kako bi se teret činio što lakši. Ako sistem uključuje i remen za prsa, pobrini se da je dovoljno prilagodljiv i fleksibilan.

Za neke sportove (biciklizam, planinarenje), sustav potpore može se dizajnirati od mreže na takav način da se savija dalje od tijela i na taj način osigurava slobodnu cirkulaciju zraka i time smanjuje znojenje.

Prostor za odlaganje

Kad odabireš modni ruksak, razmisli što će u njemu najčešće biti. Ako se radi o prijenosnom računalu, neka ruksak ima ojačani stražnji džep. Prednje džepove možeš koristiti za sitnice, a novčanik spremiti u skriveni džep sa stražnje strane.

Dodatne mogućnosti

Poznate robne marke ističu važnost i razvoj novih tehnologija koje doprinose povećanju funkcionalnosti. Otpornost na vodu i istrošenost, napredni sustav ventilacije, rasterećenje samo su neke od tehnologija. Svaka marka svoj patent imenuje svojom terminologijom, što znači da različiti ruksaci mogu imati slične funkcije, ali su različito imenovane.

 

5. Često postavljana pitanja

Kako odabrati ruksak za biciklističke ture?

Prednost daj jednostavnom rasporedu s praktičnim džepovima za ključeve. Reflektirajući elementi povećat će tvoju sigurnost tijekom vožnje po mraku, a ako planiraš česta zaustavljanja radi osvježenja svakako će ti dobro poslužiti kopča za kacigu

Kako odabrati ruksak za izlete u prirodu?

Vjerojatno će ti dobro doći više pretinaca i džepova u koje možeš uredno spakirati sve što ti treba. Mogućnost višestrukih ulaznih pretinaca uštedjet će ti mnogo vremena ako samo trebaš nešto na brzinu izvući iz velikog ruksaka. Pogledaj i gornji dio, tzv. poklopac ruksaka i njegov raspored. U ovaj prostor možeš spremiti fotografsku opremu, grickalice, kartu i sl. Unutarnja strana poklopca često se koristi za spremanje dokumenata, ulaznica i drugih važnijih dokumenata.

Na što se usredotočiti pri odabiru velikog ruksaka?

Kod velikih ruksaka, osim sustava za podešavanje leđa, usredotoči se i na čvrstoću konstrukcije, položaj kopči i ventilaciju na leđima. Prednost je i mogućnost ulaza u ruksak na najmanje dva načina - odozgo i odozdo, ili čak sprijeda. Ovi ulazi često olakšavaju pronalaženje, jer svi znamo da je ono što nam je trenutno potrebno uvijek na samom dnu. Na kraju, ali ne manje važno, razmisli tko će najčešće nositi ruksak. S velikim ruksacima već ćeš gotovo odmah uočiti razliku između muških i ženskih ruksaka, jer su ženski ruksaci drugačije oblikovani i ispunjeni kraćim leđnim sustavima.

 

Pogledaj ruksake na Jeftinije.hr  »

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe