SAVJET Mali kućanski aparati
10.8.2021. 14:47:38

KAKO ODABRATI ROBOTSKI USISAVAČ?

1/1

Robotski usisavači mogu održavati podove i tepihe čistima i uštedjeti vam sate vremena svaki tjedan. Vjerojatno je teško naći se u poplavi ponuda, pa eto vam pomoći da pronađete pravi model.

Kako rade robotski usisavači?

Robotski usisavači mogu raditi na nekoliko principa. Podijelimo ih u dvije glavne kategorije - usisavači s navigacijom i usisavači bez njega.

Jeftiniji i stariji modeli obično nemaju navigaciju, pa njihovo kretanje može biti potpuno slučajno ili određeno više ili manje naprednim algoritmom. U tom slučaju usisavači obično ne mogu pokriti cijelu površinu prostorije, već samo 70-80%, a uz visokokvalitetni algoritam ne više od 90% prostora. Uređaji u ovoj kategoriji mogu otkriti prepreke sudarajući se s njima ili koristiti infracrvene ili ultrazvučne senzore za skeniranje svoje neposredne okoline i prilagodbu putanje u skladu s tim.

S druge strane, skuplji i noviji robotski usisavači imaju navigaciju. Za otkrivanje okoline koriste laserske zrake, kamere ili kombinaciju oboje, ali mogu imati i svoj GPS senzor. Ovi uređaji otkrivaju oblik prostorije i položaj prepreka, čime se priprema najučinkovitiji plan čišćenja za određeno područje.

Najnapredniji usisavači s vSLAM tehnologijom izrađuju mape okoliša i otkrivaju njihov položaj u njima. Mogu pokriti do 99% površine, a njihove su sposobnosti posebno korisne u netipičnim tlocrtima ili sobama s mnogim preprekama.

 

Vrste robotskih usisavača

Robotski usisavači za tepihe i životinjsku dlaku

 • Robotski usisavači sa sofisticiranim sustavom rotacijskih četkica za učinkovito sakupljanje dlaka, dlaka i prašine kućnih ljubimaca.
 • Osnovni modeli pogodni su za niže (tanje) tepihe, usisavače veće snage i usisavanje za veće (deblje) tepihe.
 • Ni niža razina prašine ne predstavlja im problem.
 • Većina robotskih usisavača za tepihe također su prikladni za tvrde podove i pločice.
 • Ova vrsta usisavača ne nudi funkciju pranja poda.

Robotski usisavači s opcijom mokrog čišćenja

 • Robotski usisavači 2 u 1 - usisavanje i čišćenje svih vrsta tvrdih podova.
 • Obično nudi funkciju suhog i mokrog čišćenja.
 • Uz spremnik za prašinu imaju i spremnik za vodu koji se prije svakog brisanja mora napuniti svježom vodom.
 • Pogodni su i za usisavanje tepiha, ali krpe za mokro čišćenje moraju se odvojiti.
 • Krpa za mokro čišćenje uklanja čak i najfiniju prašinu na podu.

 

Pogledaj robotske usisavače s mogućnošću mokrog čišćenja »

 

Robotski usisavači za mokro čišćenje

 • Prikladni su samo za čišćenje tvrdih podova, automatski izbjegavaju tepihe i ne prelaze pragove.
 • Sofisticiranija metoda mokrog čišćenja od robotskih usisavača 2 u 1 - ispred njih prskaju vodu koja se zatim briše krpom za brisanje.
 • Nemaju spremnik za prljavštinu i prašinu, pa se sva prljavština na podu uhvati na krpi.
 • Mokre krpe za čišćenje možete prati u perilici rublja.

 

Na što treba paziti prilikom odabira

Kako i gdje će se koristiti usisavač?

Ključno pitanje za odabir pravog robotskog usisavača je kako ga planirate koristiti. Važni aspekti su veličina i hrapavost površine koja se usisava - to vam olakšava odlučivanje o potrebnom kapacitetu kante za otpad, trajanju baterije i načinu navigacije. Razmotrite brojne površine, jer mnogi robotski usisavači ne znaju kako se nositi s višim tepisima, što se odnosi i na kosu kućnih ljubimaca. Za usisavanje odaberite robotski usisavač s više snage i naprednim sustavom četkica. Za ostale vrste prljavštine može doći do mokrog usisavanja, a ako će se uređaj pobrinuti za tvrde podove, mogućnost mokrog čišćenja nije loša ideja. Robotski usisavači s HEPA filtrima prikladni su za malu djecu i alergičare, jer mogu ukloniti bakterije i alergene. I na kraju, ali ne najmanje važno, razmislite koliko često usisavate i treba li uređaj također čistiti ispod namještaja. Ako je to slučaj, točno izmjerite udaljenost između namještaja i poda, a zatim odaberite visinu usisavača koji udobno stane ispod namještaja.

Materijal i izrada

Robotski usisavači obično su izrađeni od plastike, ali razina proizvodnje uvelike varira, pa je dobro to provjeriti jer o tome ovisi kvaliteta samog usisavača i njegova trajnost. Važna je debljina pojedinih dijelova i preciznost s kojom se sastavljaju - konstrukcija se ne smije savijati ili njihati. Ako će usisavač biti izložen velikom prometu ili ga želite koristiti na području s mnogim preprekama, trebate dva puta obratiti pažnju na dizajn.

 

Dizajn

Robotski usisavač bit će sastavni dio vašeg dizajna interijera, pa nije loša ideja prilagoditi ga dizajnu stana. Obično možete birati između manje izraženih boja, no osim obvezne crne, možete pronaći i bijele, sive, srebrne, smeđe, pa čak i bež usisavače. Izgled uređaja obično je vrlo minimalistički kako ne bi odvraćao pažnju. Većina robotskih usisavača su okrugli, a neki su četvrtasti za bolje usisavanje uglova prostorije.

Važni parametri

Napajanje

Ovaj parametar označava koliki pritisak može usisati usisavač - pa se ponekad koristi izraz "usisni tlak". Robotski usisavači najčešće koriste vrijednosti od 10 do 40 W. Te su vrijednosti znatno niže nego kod uobičajenih usisavača. Kao i kod uobičajenih usisavača, dizajn usisavača i brtva također su važni.

Snaga i potrošnja

Ovi podaci također su izraženi u jedinicama vata (W), ali ukazuju na količinu električne energije koju usisavač troši tijekom rada. Viša vrijednost stoga znači veću potrošnju energije, ali razlike među modelima nisu velike.

 

Buka

Ako ne želite da vas usisavač smeta, pogledajte podatke o buci i idealno ih usporedite s praktičnim korisničkim iskustvom. Najtiši usisavači imaju deklariranu razinu buke manju od 60 dB, što znači uistinu tih rad. Najglasniji modeli, međutim, mogu biti glasni i do 70 dB. Ako ne usisavate svaki dan, a prethodno vas je pratio stariji usisavač, ova vrijednost također može biti prihvatljiva za vas.

 

Dimenzije i težina

Tipični robotski usisavač ima oblik kruga promjera 30-40 cm. Što je veći, veću površinu može odjednom očistiti. Visina je oko 8 cm i važna je ako planirate spustiti usisavač ispod namještaja.

Usisavači obično teže između 2,5 i 4 kg - skuplji i opremljeniji modeli obično su teži.

 

Kapacitet spremnika za otpad

Zbog veličine robotskih usisavača, spremnici za prljavštinu znatno su manji od spremnika konvencionalnih usisavača. Najčešći volumen je između 0,3 i 0,8 litara, ali ako imate veći stan ili puno prljavštine, primjerice zbog kućnog ljubimca, odaberite model s spremnikom od najmanje 0,5 litara.

Većina usisavača upozorava vas na puni spremnik, a kod najjednostavnijih usisavača korisnik mora redovito provjeravati stanje spremnika. Međutim, općenito se preporučuje da spremnik ispraznite nakon svakog čišćenja.

 

Baterija

Robotski usisavači napajaju se s dvije vrste baterija. Neki jeftiniji uređaji koriste NiMH baterije, ali se zbog kraćeg vijeka trajanja i lošije tolerancije ne preporučuju za neredovito punjenje. Modernije litij-ionske baterije mnogo su prisutnije na tržištu i zadržavaju većinu svojih performansi čak i nakon godina korištenja. Kapacitet takvih baterija uvelike se razlikuje od robotiziranih usisavača. Vrijednosti se kreću između 1000 mAh i 5000 mAh.

Veći kapacitet obično znači dulje trajanje baterije, iako to ovisi i o potrošnji energije. Robotski usisavači s jednim punjenjem traju oko 60 do 240 minuta. Nažalost, donja granica nije dovoljna za temeljito čišćenje većih stanova. Optimalna izdržljivost je obično između dva i tri sata.

Također je važno vrijeme punjenja, pogotovo ako usisavač ima puno kraći životni vijek. Neki se uređaji mogu isprazniti do punog za šest sati, drugi za dva.

 

Funkcije i opcije

 • Mokro usisavanje - usisavač vlaži površinu koju treba očistiti vodom ili parom, tako da može očistiti i mokru prljavštinu, poput prolivenih pića. Također je učinkovitiji u uklanjanju alergena, prašine i kamenca.
 • Brisanje - neki robotski usisavači također nude mogućnost brisanja. Takvi usisavači mogu se nazvati robotskim krpama. Iako se od njih ne može očekivati da postižu vrlo kvalitetne rezultate zbog nemogućnosti primjenjivanja odgovarajućeg pritiska, mogu biti korisni za osnovno čišćenje. Međutim, nije slučaj da bi usisavač istovremeno usisavao i čistio; obično spremnik za prašinu treba zamijeniti spremnikom za vodu, a za ovaj zadatak uključena je posebna krpa za mokro čišćenje. Neki strojevi nemaju spremnik za vodu, tako da krpu morate močiti zasebno.
 • Upravljanje pametnim telefonom ili glasom - neki proizvođači nude i aplikacije za pametne telefone za svoje usisavače. Osim uključivanja i isključivanja, možete upravljati raznim drugim opcijama, poput rasporeda usisavanja, određivanja usisnog područja, provjere napunjenosti baterije i spremnika ili pregledavanja statistike. Druga mogućnost upravljanja bez dodira su glasovne naredbe koje mogu uključiti ili isključiti usisavač i omogućiti mu da dosegne početnu točku.
 • Daljinski upravljač - omogućuje vam prikladno uključivanje ili isključivanje usisavača, au nekim slučajevima i upravljanje drugim funkcijama, kao što su mjerač vremena ili način usisavanja. Pomoću nekih kontrola možete označiti i mjesta koja bi usisavač trebao intenzivnije čistiti ili izbjegavati.
 • Rotirajuće četke - Da bi čišćenje bilo zaista učinkovito, uređaj mora imati rotirajuću četku. Zbog rotacijskog kretanja vrlo učinkovito ubacuju prljavštinu u usisni otvor.
 • UV lampa - Neki robotski usisivači opremljeni su UV lampom koja može dezinficirati očišćenu površinu. Proizvođači često tvrde da UV svjetlost može ukloniti i do 99% bakterija, ali žarulje su uglavnom prilično male, pa je njihova stvarna učinkovitost vjerojatno manja.
 • HEPA filter - ovo je posebna vrsta filtra koju visoko cijene alergičari. Može sadržavati sitne čestice prašine, grinje i druge alergene veličine do tri mikrona.
 • Beskontaktno otkrivanje prepreka - zahvaljujući naprednom sustavu za otkrivanje okoliša, usisavač otkriva prepreke prije nego što s njima dođu u kontakt. Jedini nedostatak je lošija kvaliteta usisavanja u njihovoj neposrednoj blizini.
 • Wi-Fi - ako se usisavač može povezati s Wi-Fi mrežom, možete njime jednostavno upravljati putem mobilne aplikacije, čak i ako niste kod kuće. Tako možete jednostavno početi čistiti, na primjer na poslu ili tijekom kupovine.
 • Timer - omogućuje vam postavljanje određenog vremena kada će usisavač početi čistiti.
 • Automatsko punjenje - kada uređaj otkrije da je baterija prazna, automatski se vraća na stanicu za punjenje. Neki uređaji tada mogu nastaviti s čišćenjem tamo gdje su stali.
 • Otkrivanje stepenica - senzori na dnu usisavača mogu otkriti otvoreni prostor i spriječiti usisavač da se spusti niz stepenice ili druge neželjene rubove.
 • Virtualna prepreka - omogućuje vam postavljanje virtualne granice koju usisavač neće prijeći. Postoji nekoliko načina za to. Najjednostavnije su magnetske trake, koje nije baš praktično instalirati izravno na pod. Naprednija opcija su virtualni zidovi, mali uređaji koji emitiraju posebnu zraku na rubu željene granice koju usisavač ne bi trebao prijeći. Najbolji modeli, koji omogućuju izradu prostornih planova, omogućuju potpuno formiranje granica, na primjer, s povezanom mobilnom aplikacijom.
 • Programiranje čišćenja - programiranje je zapravo napredni mjerač vremena. Naime, omogućuje ne samo odgodu početka, već i postavljanje posebnih rasporeda za upravljanje čišćenjem te dodatno povezivanje različitih prostorija i vrsta čišćenja za svako razdoblje čišćenja.
 • Pribor - Pribor za usisavač može produljiti vijek trajanja usisavača i produžiti njegove performanse. Na primjer, proizvođači u ovoj kategoriji nude zamjenske ili dodatne četke, a za usisavače s funkcijom mokrog čišćenja, krpe za mokro čišćenje koje je potrebno redovito mijenjati. Prije kupnje uređaja provjerite cijenu i dostupnost ovih vrsta pribora jer proizvođač može zamijeniti nižu cijenu usisavača skupim priborom. Druga vrsta pribora su virtualni zidovi koji pomoću greda sprječavaju usisavač da prijeđe određenu granicu ili ga mogu držati u jednoj prostoriji. Također možete kupiti zamjenske filtere, baze za punjenje i adaptere za usisavače ili kutije za prašinu.

 

Savjeti

Održavanje

Iako održavanje robotskih usisavača nije zahtjevno, potrebno je poduzeti nekoliko stvari kako bi se osigurao njihov najdulji mogući životni vijek. Osnovni je zahtjev redovito čistiti spremnik za prašinu, po mogućnosti nakon svakog usisavanja, svjestan da ga treba povremeno još temeljitije očistiti. Jednom ili dva puta mjesečno, ovisno o intenzitetu čišćenja, također mehanički čisti četke sve kose i slične prevlake koje se na njih lijepe, inače se učinkovitost četkica može uvelike smanjiti.

Iz istog razloga, četke i filtere za prašinu trebalo bi mijenjati otprilike jednom godišnje. Srećom, to je obično ulaganje od nekoliko desetaka eura. S druge strane, zamjena baterije koja na kraju gubi kapacitet, osobito tijekom intenzivne uporabe, skuplja je. Međutim, ovaj zadatak obično treba obaviti nakon otprilike pet godina rada.

Vodeći kotači uređaja ne smiju zaobići vašu pažnju. U njima se može nakupiti prljavština i uzrokovati probleme u radu. Međutim, njihovo čišćenje traje najviše nekoliko minuta.

Prikladnost usisavača prema vrsti površine

Ne snalaze se svi robotski usisavači automatski sa svim površinama, pa se i ovaj aspekt mora uzeti u obzir pri odabiru. Neki su strojevi opremljeni gumenom četkom pogodnom za glatke površine, dok su drugi opremljeni četkom s čekinjama koja se bolje ponaša na tepisima. Bolji usisavači nude obje mogućnosti, a neki se mogu čak i automatski prebacivati između četki, ovisno o otkrivenom području.

Osim toga, visoki tepisi također mogu predstavljati problem. Ako premaše mogućnosti koje je odredio proizvođač usisavača, čišćenje takve površine bit će vrlo neučinkovito ili se uređaj možda neće moći ni kretati po njoj. Drugi problem mogu biti tamni podovi, koje neki usisavači percipiraju kao praznu površinu. Ako imate takve površine, provjerite navodi li proizvođač njihovu upotrebljivost u opisu proizvoda i pronađite praktično korisničko iskustvo. Isto vrijedi i za crne tepihe, a usisavač će zaustaviti i već crna mrlja na tepihu.

Postavljanje usisnog područja

U slučaju usisavača, često je potrebno na neki način definirati područje koje se čisti. Konkretno, strojevi bez navigacije uvijek će ići koliko god mogu, bez obzira znači li to premještanje u drugu prostoriju. Možete postaviti fizičku barijeru na putu usisavača ili koristiti neki oblik virtualne barijere ako uređaj podržava ovu značajku. Jednostavnija opcija su magnetske trake koje se postavljaju na pod i mogu se sakriti, primjerice ispod tepiha, dok su naprednija opcija virtualni zidovi, mali uređaji koji emitiraju snop koji stvara nevidljivu prepreku usisavaču.

Prostor za usisavače lakše je odrediti navigacijom i mogućnošću registriranja rasporeda prostorija, uključujući i položaj prepreka. Ovi uređaji mogu naučiti karakteristike prostorije i prilagoditi im način čišćenja. U povezanoj aplikaciji možete jednostavno postaviti koje prostorije želite očistiti i koja područja usisavač treba izbjegavati. Također vam omogućuje stvaranje rasporeda čišćenja podijeljenih po sobama.

Robotski usisavači na Jeftinije.hr »

 

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2022 sMind d.o.o., dio Heureka grupe