SAVJET Mali kućanski aparati
10.8.2021. 14:47:38

KOJI ROBOTSKI USISAVAČ KUPITI?

1/1

Robotski usisavači mogu održavati podove i tepihe čistima i uštedjeti ti sate vremena svaki tjedan. Vjerojatno je teško naći se u poplavi ponuda, pa eto pomoći da pronađeš pravi model.

 • Nikolina, urednica na Jeftinije.hr
 • Vrijeme čitanja: 9 min

 

Indeks

 1. Vrste robotskih usisavača
 2. Važni parametri
 3. Funkcije
 4. Dodaci
 5. Često postavljana pitanja

 

Vrste robotskih usisavača

Robotski usisavači za tepihe

Robotski usisavači sa sofisticiranim sustavom rotacijskih četkica za učinkovito sakupljanje dlaka i prašine kućnih ljubimaca.

+ Usisava sam, bez tvojeg prisustva
+ Pomaže u održavanju urednog doma
+ Idealno za obitelji s kućnim ljubimcima
+ Pogodno za alergičare i astmatičare
+ Može usisavati tvrde površine i tepihe
+ Osnovni modeli pogodni su za niže (tanje) tepihe, usisavače veće snage i usisavanje za veće (deblje) tepihe.

- Nije potpuna zamjena za uobičajeni usisivač
- Manja snaga usisavanja
- Viša nabavna cijena

→Pogledaj robotske usisavače

 

Robotski usisivač s opcijom mokrog čišćenja

Osim usisavanja, može čistiti krpom za mokro čišćenje.

+ Može usisavati tvrde površine i tepihe
+ Uključuje krpu za brisanje prljavštine, prašine i krpu za mokro čišćenje - lako suho i mokro čišćenje
+ Prvo usisa pod, a zatim ga opere
+ Krpa za mokro čišćenje uklanja i najsitniju prašinu s poda

- Prilikom čišćenja tepiha potrebno je ukloniti krpu za mokro čišćenje
- Kombinacija usisavanja i čišćenja možda neće biti tako učinkovita, ne zamjenjuje zaseban usisivač i zasebnu krpu
- Viša nabavna cijena

→Pogledaj robotske usisavače s opcijom mokrog čišćenja

 

Robotski usisavači za mokro čišćenje

 • Prikladni su samo za čišćenje tvrdih podova, automatski izbjegavaju tepihe i ne prelaze pragove.
 • Sofisticiranija metoda mokrog čišćenja od robotskih usisavača 2 u 1 - ispred njih prskaju vodu koja se zatim briše krpom za brisanje.
 • Nemaju spremnik za prljavštinu i prašinu, pa se sva prljavština na podu uhvati na krpi.
 • Mokre krpe za čišćenje možete prati u perilici rublja.

 

Važni parametri

Napajanje

Ovaj parametar označava koliki pritisak može usisati usisavač - pa se ponekad koristi izraz "usisni tlak". Robotski usisavači najčešće koriste vrijednosti od 10 do 40 W. Te su vrijednosti znatno niže nego kod uobičajenih usisavača. Kao i kod uobičajenih usisavača, dizajn usisavača i brtva također su važni.

Snaga i potrošnja 

Ovi podaci također su izraženi u jedinicama vata (W), ali ukazuju na količinu električne energije koju usisavač troši tijekom rada. Viša vrijednost stoga znači veću potrošnju energije, ali razlike među modelima nisu velike.

Buka

Ako ne želiš da ti usisavač smeta, pogledaj podatke o buci i idealno ih usporedi s praktičnim korisničkim iskustvom. Najtiši usisavači imaju deklariranu razinu buke manju od 61 dB, što znači uistinu tih rad. Najglasniji modeli, međutim, mogu biti glasni i do 70 dB. Ako ne usisavaš svaki dan i ako pustiš usisavač da radi uglavnom kada nisi kod kuće, onda ova vrijednost također može biti prihvatljiva za tebe.

Dimenzija i težina

Tipični robotski usisavač ima oblik kruga, promjera 30-40 cm. Što je veći usisavač, veću površinu može odjednom očistiti. Visina je oko 8 cm i važna je ako želiš da usisavač seže i ispod namještaja.

Usisavači obično teže između 2,5 i 4 kg - skuplji i opremljeniji modeli obično su teži.

Kapacitet spremnika za otpad

Zbog veličine robotskih usisavača, spremnici za prljavštinu znatno su manji od spremnika uobičajenih usisavača. Najčešći volumen je između 0,3 i 0,8 litara, ali ako imaš veći stan ili puno prljavštine, primjerice zbog kućnog ljubimca, odaberi model sa spremnikom od najmanje 0,5 litara.

Baterija

Kod robotskih usisavača možeš naići na dvije vrste baterija. Neki jeftiniji uređaji koriste NiMH baterije, ali ih ne preporučujemo zbog kraćeg vijeka trajanja i slabije podnošljivosti neredovitog punjenja. Modernije litij-ionske baterije puno su češće na tržištu i zadržavaju većinu svojih performansi čak i nakon godina korištenja. Kapacitet takvih baterija uvelike varira između robotskih usisavača – neki modeli nude samo 2600 mAh ili manje, dok drugi nude do 5000 mAh.

Kapacitet baterije i punjenje
Veći kapacitet obično znači dulje trajanje baterije, iako to ovisi i o potrošnji energije. Robotski usisavači s jednim punjenjem traju od 60 do 240 minuta – donja granica nažalost nije dovoljna za temeljito čišćenje većih stanova, pa je optimalno trajanje baterije obično između dva i tri sata.
Važno je i vrijeme punjenja, pogotovo ako usisivač ima puno kraći vijek trajanja. Neki uređaji se mogu napuniti od praznog do potpunog za šest sati, dok se drugi mogu napuniti za samo dva.

Funkcije 

 • Mokro usisavanje - nije točno da usisavač istovremeno čisti i usisava, obično za ovaj zadatak moraš zamijeniti posudu za prašinu posudom za vodu i pričvrstiti posebnu krpu za čišćenje. Neki nemaju spremnik za vodu, pa moraš posebno natopiti krpu.
 • Upravljanje pametnim telefonom ili glasom - neki proizvođači nude i aplikacije za pametne telefone za svoje usisavače. Osim uključivanja i isključivanja, možeš upravljati raznim drugim opcijama, poput rasporeda usisavanja, određivanja usisnog područja, provjere napunjenosti baterije i spremnika ili pregledavanja statistike. Druga mogućnost upravljanja bez dodira su glasovne naredbe koje mogu uključiti ili isključiti usisavač i omogućiti mu da dosegne početnu točku.
 • Daljinski upravljač - omogućuje vam prikladno uključivanje ili isključivanje usisavača, a u nekim slučajevima i upravljanje drugim funkcijama, kao što su mjerač vremena ili način usisavanja. Pomoću nekih kontrola možeš označiti i mjesta koja bi usisavač trebao intenzivnije čistiti ili izbjegavati.
 • Rotirajuće četke - da bi čišćenje bilo zaista učinkovito, uređaj mora imati rotirajuću četku. Zbog rotacijskog kretanja vrlo učinkovito ubacuju prljavštinu u usisni otvor.
 • UV lampa – dezinficira površinu koju treba očistiti.
 • HEPA filter - zadržava fine čestice prašine, grinje i druge alergene veličine do tri mikrona.
 • Beskontaktno otkrivanje prepreka - zahvaljujući naprednom sustavu za otkrivanje okoliša, usisavač otkriva prepreke prije nego što s njima dođu u kontakt. Jedini nedostatak je lošija kvaliteta usisavanja u njihovoj neposrednoj blizini.
 • Wi-Fi – u osnovi znači upravljanje putem mobilne aplikacije. Usisavač možeš jednostavno uključiti, na primjer, na poslu ili u kupovini.
 • Timer - omogućuje vam postavljanje određenog vremena kada će usisavač početi čistiti.
 • Automatsko punjenje - kada uređaj otkrije da je baterija prazna, automatski se vraća na stanicu za punjenje. Neki uređaji tada mogu nastaviti s čišćenjem tamo gdje su stali.
 • Otkrivanje stepenica - senzori na dnu usisavača mogu otkriti otvoreni prostor i spriječiti usisavač da se spusti niz stepenice ili druge neželjene rubove.
 • Virtualna prepreka - omogućuje ti postavljanje virtualne granice koju usisavač neće prijeći.

 

Kako postaviti virtualnu prepreku?
Postoji nekoliko načina za to - najjednostavnije su magnetske trake, koje nije baš praktično instalirati izravno na pod. Naprednija opcija su virtualni zidovi, mali uređaji koji emitiraju posebnu zraku na rubu željene granice koju usisavač ne bi trebao prijeći. Najbolji modeli, koji omogućuju izradu prostornih planova, omogućuju i potpuno formiranje virtualnih granica, na primjer, s povezanom mobilnom aplikacijom.

 

Dodaci

 

Često postavljana pitanja pri odabiru robotskog usisavača

Koliko često robotski usisavač zahtijeva održavanje?

Iako održavanje robotskih usisavača nije zahtjevno, potrebno je poduzeti poprilično stvari kako bi im se osigurao što duži životni vijek. Osnovni uvjet je redovito čišćenje posude za prašinu, najbolje nakon svakog usisavanja, ali moraš biti svjestan da ju je s vremena na vrijeme potrebno još temeljitije očistiti. Jednom do dva puta mjesečno, ovisno o intenzitetu usisavanja. Također očisti četke od svih dlačica i sličnih premaza koji se na njih lijepe, inače se učinkovitost četki može jako smanjiti.

Iz istog razloga, četke i filtere za prašinu treba mijenjati otprilike jednom godišnje. Srećom, obično se radi o malom izdatku. S druge strane, skuplja je zamjena baterije koja s vremenom gubi kapacitet, pogotovo tijekom intenzivnog korištenja, no to se obično mora učiniti nakon otprilike pet godina rada.

Također, ne zaboravi na kotače za vođenje jer se u njima može nakupiti prljavština i uzrokovati probleme u radu. Međutim, njihovo čišćenje traje najviše nekoliko minuta.

Moram li uzeti u obzir vrstu podne površine pri odabiru?

Robotski usisavači se ne snalaze automatski na svim površinama, stoga pri odabiru morate uzeti u obzir i ovaj aspekt. Neki su opremljeni gumenom četkom prikladnom za glatke površine, drugi s četkom s čekinjama koja bolje djeluje na tepisima. Bolji usisavači nude obje opcije, a neki se čak mogu automatski prebacivati ??između četki, ovisno o otkrivenom području.

Osim toga, problem mogu predstavljati i viši i pahuljasti tepisi. Ako premašuju mogućnosti koje je naveo proizvođač usisavača, čišćenje takve površine bit će vrlo neučinkovito ili se uređaj možda neće moći ni kretati po njoj. Drugi problem mogu biti tamni podovi, koje neki usisavači doživljavaju kao praznu površinu. Ako imaš takve površine, provjeri što proizvođač navodi u opisu proizvoda i pronađi praktično korisničko iskustvo. Isto vrijedi i za crne tepihe, jer će samo crna mrlja na tepihu zaustaviti usisavač.

Kako usisavač zna gdje čistiti?

U slučaju usisavača često je potrebno na neki način definirati područje koje se čisti. Prije svega, usisavači bez navigacije idu što dalje, čak i ako to znači odlazak u drugu sobu. Možete postaviti fizičku barijeru na putu usisavača ili koristiti neki oblik virtualne barijere ako uređaj podržava ovu značajku. Jednostavnija opcija su magnetske trake koje se postavljaju na pod i mogu se sakriti, primjerice ispod tepiha, dok su naprednija opcija virtualni zidovi, mali uređaji koji emitiraju snop koji stvara nevidljivu barijeru usisavaču.

Prostor za usisavače lakše je odrediti navigacijom i mogućnošću registracije rasporeda prostorija, uključujući i položaj prepreka. Ovi uređaji mogu naučiti karakteristike prostorije i prilagoditi im način čišćenja. U povezanoj aplikaciji možeš jednostavno postaviti koje sobe želiš očistiti, a koja područja izbjegavati. Također ti omogućuje izradu rasporeda čišćenja podijeljenih po sobama.

Kako rade robotski usisavači?

Robotski usisavači mogu raditi na nekoliko principa. Dijelimo ih u dvije glavne kategorije – usisavače s navigacijom i usisavače bez nje.

Jeftiniji i stariji modeli obično nemaju navigaciju, pa njihovo kretanje može biti potpuno nasumično ili određeno više ili manje naprednim algoritmom. U tom slučaju usisavači obično ne mogu pokriti cijelu površinu prostorije, već samo 70-80%, a s visokokvalitetnim algoritmom ne više od 90% prostora. Uređaji u ovoj kategoriji mogu otkriti prepreke sudarajući se s njima ili koristiti infracrvene ili ultrazvučne senzore kako bi skenirali svoju neposrednu okolinu i prilagodili svoju putanju u skladu s tim.

Skuplji i noviji robotski usisavači, s druge strane, imaju navigaciju. Za otkrivanje okoline koriste laserske zrake, kamere ili kombinaciju oboje, ali mogu imati i vlastiti GPS senzor. Ovi uređaji detektiraju oblik prostorije i položaj prepreka te tako pripremaju najučinkovitiji plan čišćenja za određeno područje.

Najnapredniji usisavači s vSLAM tehnologijom stvaraju karte okoline i otkrivaju njihov položaj u njima. Mogu pokriti do 99% površine, a njihove su mogućnosti posebno korisne u netipičnim tlocrtima ili prostorijama s mnogo prepreka.

Koliko su važni materijal i konstrukcija usisavača?

Robotski usisavači obično su izrađeni od plastike, no razina proizvodnje jako varira i dobro je to provjeriti jer osim trajnosti o tome ovisi i kvaliteta samog usisavača. Važna je debljina pojedinih dijelova i preciznost montaže – konstrukcija se ne smije savijati niti ljuljati. Obrati još više pažnje na dizajn ako će usisavač biti izložen jakom radu ili ako ga namjeravaš koristiti u području s mnogo prepreka.

Mogu li pronaći i dizajnerski robotski usisavač?

Robotski usisavač sastavni je dio tvoga interijera pa ga nije loše prilagoditi dizajnu cijelog stana. Obično možeš birati između manje izraženih boja, no osim klasične crne možeš pronaći i bijele, sive, srebrne, smeđe, pa čak i bež robotske usisavače. Izgled uređaja je obično vrlo minimalistički kako ne bi privukao pažnju. Većina robotskih usisavača je okrugla, a neki su četvrtasta kako bi dosegnuli i kutove prostorija.

Kako mogu znati je li spremnik za prljavštinu pun?

Većina usisavača ima neki oblik upozorenja o punom spremniku, ali svejedno moraš redovito provjeravati najjednostavnije usisavače. Međutim, općenito se preporučuje da isprazniš sadržaj spremnika nakon svakog čišćenja. Također se preporučuje da očistiš filtere nakon svakog čišćenja.

→Pogledaj robotske usisavače na Jeftinije.hr

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2023 sMind d.o.o., dio Heureka grupe