SAVJET Supermarket
17.12.2021. 11:55:01

KOJI ČAJ KUPITI?

1/1

Čaj ima mnogo oblika, okusa, mirisa i učinaka. Osim listova čajevca, pod nazivom čaj možeš pronaći i mješavine bilja, voća, cvijeća, korijenja i kore drveća. Specifična mješavina pomoći će ti u rješavanju zdravstvenih problema, poboljšanju koncentracije, mršavljenju, ali može biti i gurmansko iskustvo ili dio jutarnjeg rituala. Za odabir pravog čaja upoznaj se s pojedinim vrstama, načinom obrade i pravilima pripreme.

KAZALO

  1. Pitanja za početak
  2. Podjela prema vrsti čaja
  3. Način obrade
  4. Na što se usredotočiti
  5. Priprema čaja

Pitanja za početak

Osobne preferencije

Prije nego kreneš istraživati ??sve vrste čajeva, razmisli za koju svrhu ili prigodu ga kupuješ. Ako te uglavnom zanima okus, pogledaj čajne mješavine ili kvalitetne čajeve s prirodnom aromom. Razmisli i o dobu dana kada želiš popiti čaj. Pravi čajevi i maté čajevi djeluju stimulativno, pa nisu baš prikladni za konzumaciju navečer. Tada su bolji izbor čajevi bez kofeina kao što su rooibos, honeybush, biljni ili voćni čajevi. Ako tražiš pomoć za detoksikaciju, mršavljenje ili specifične zdravstvene probleme, usredotoči se na biljne ili ayurvedske mješavine.

U rinfuzi ili u vrećicama

Čajeve možeš kupiti u rinfuzi ili u vrećicama - porcijama, otuda i naziv porcioniranog čaja. Iako se često pretpostavlja da je čaj u vrećicama lošije kvalitete od rinfuznog, danas možeš pronaći i visokokvalitetni čaj u vrećicama. Kod njih nema komplicirane pripreme. Prilikom odabira usredotoči se na materijal same vrećice. Papirnate vrećice utječu na konačni okus, pa su svilene vrećice bolji izbor. Nedostatak prostora za razvijanje listova čaja također se može smatrati nedostatkom.

Za pripremu čaja u rinfuzi potrebne su ti cjediljka i žličica, mjerna šalica ili fina kuhinjska vaga kako bi se izvagala točna količina. Priprema je stoga zahtjevnija nego kod porcioniranih vrećica, gdje imaš detaljan pregled zadanog sastava i možeš bolje prilagoditi dozu.

Podjela prema vrsti čaja

Nisu svi čajevi pravi čajevi. Samo se napitci od listova kineskog čajevca (Camellia Sinensis) mogu opisati kao pravi čaj. Oni se prema vrsti obrade dijele na crne, zelene i bijele. Međutim, pojam čaj je vrlo općenit i također se koristi za druga pića bez čaja na bazi bilja, voća i drugih biljaka kao što su paragvajski holly (maté) ili cape čaj (rooibos).

Crni čaj

Najpoznatiji među pravim čajevima koji se dobivaju od listova čajevca je crni čaj, koji zbog dugotrajne oksidacije ima karakterističnu smeđu do crvenkastu boju i gorak okus. Njegova neosporna prednost je dugotrajnost. Dok zeleni čaj počinje gubiti svojstva godinu dana nakon obrade, crni ih zadržava dugi niz godina. Njegova najveća značajka je revitalizacija, jer ima visok sadržaj teina (kofeina u čaju).

Zeleni čaj

Opsežna skupina zelenih čajeva uključuje kvalitetne japanske kao što su matcha, kineski, vijetnamski, korejski i tajvanski. Zeleni čaj tijekom obrade samo kratko oksidira, tako ima svjetliju zeleno-žutu boju, mekši okus i miris. Posebno je cijenjen zbog svog antioksidativnog djelovanja i sposobnosti ubrzavanja metabolizma.

Oolong čajevi

Određena skupina čajeva iz Kine i Tajvana aromatičnijeg, manje gorkog okusa poznata je pod mnogim nazivima - oolong, poluzeleni, žuto-zeleni ili plavi čajevi. Oolong čajevi su aromatizirani raznim metodama obrade koje mogu iznenaditi dimljenim, voćnim ili cvjetnim aromama. Među najpoznatijim Oolong čajevima je Tie Guan Yin (željezna božica) ili npr. mliječni oolong koji ima zanimljiv kremasti okus.

Biljni čajevi

Prva skupina čajeva koji ne potječu od listova čajevca su sve vrste biljnih ekstrakata. Većina njih su ljekovite biljke koje pozitivno utječu na rad ljudskog organizma. Na tržištu možeš pronaći biljne čajeve jedne vrste kao i mješavine. Bilje se kombinira za poboljšanje okusa ili za postizanje specifičnih učinaka. Na primjer, gospina trava djeluje umirujuće, pomaže kod bolesti jetre i djeluje protuupalno.

Voćni čajevi

Umjesto listova čajevca, voćni čajevi sadrže najmanje 50% voća. Preostali sastav uključuje i druge dijelove biljke, kao što su lišće, kora i cvjetovi. Najčešći sastojak je cvijet hibiskusa, koji daje crvenkastu boju. Na tržištu možeš pronaći i aromatizirane čajeve koji se rade na bazi pravih listova čajevca i koji su dopunjeni prirodnim ili umjetnim aromatičnim tvarima. Kvaliteta ovih čajeva uvelike varira. Pri kupnji pročitaj sastav i udio aromatičnih sastojaka. Udio šljiva u čaju od šljiva i udio jagoda u čaju od jagoda.

Rooibos čajevi

U "lažne" čajeve spada i vrlo poznati rooibos, koji potječe iz Južnoafričke Republike, a proizvodi se od listova istoimene biljke. Karakterizira ga crvenkasta boja, zbog čega se rooibus naziva i crvenim čajem. Piće je postalo popularno zbog svog slatkog, gotovo orašastog okusa i odsutnosti stimulansa. To ga čini prikladnom alternativom za djecu, trudnice i sve koji ne vole stimulativne učinke.

Ayurvedski čajevi

Za ljubitelje indijske kulture, joge i istočnjačke filozofije, ayurvedski čaj je odlična vrsta pića. Riječ je o biljnoj mješavini, uglavnom s Himalaja. Svaka mješavina ima različita ljekovita djelovanja pa svatko može pronaći nešto za sebe. Neki služe za harmonizaciju tijela prema ajurvedskoj medicini, drugi za potporu funkcioniranju pojedinog organa.

Južnoamerički čajevi

Maté čaj, dobiven od listova paragvajskog čička, može se smatrati najpoznatijim južnoameričkim pićem. Ima veliku količinu teina, teobromina i teofilina, koji su poticajni i popularni ne samo zbog ovih učinaka, već i zbog zanimljivog, gorko-dimnog, zemljanog okusa. Tradicionalno, čaj se poslužuje u izdubljenoj tikvici zvanoj calabasa, a pije se s metalnom slamčicom (bombilla) koja ispod ima cjedilo. Na tržištu možeš pronaći i zeleni, neprženi maté čaj, koji ima još izraženiji okus od prženog maté čaja.

 

Pogledaj čajeve »

 

Način obrade

Prema načinu obrade čajevi se mogu podijeliti na one u cijelim listovima, lomljenim listovima, mrvicama i prahu. Svaka tehnologija značajno utječe na kvalitetu pića. Niskokvalitetni čajevi sadrže previše mrvica i praha.

  • Čajevi u listovima - sastoje se od cijelih listova čaja, najkvalitetniji su i ujedno najskuplji. Listovi se obrađuju valjanjem, što uzrokuje pucanje tkiva i oslobađanje okusa i mirisa.
  • Čajevi u obliku lomljenih listova - sadrže trgane listove čaja, koji se drobe, stružu i valjaju po CTC tehnologiji (crushing, tearing, curling), tako da je struktura listova taman dovoljno lomljena za intenzivniju fermentaciju i oslobađanje okusa.
  • Čajevi u mrvicama – dobivaju se usitnjavanjem uvenulog lišća. Celuloza se zatim fermentira i suši do konačnog oblika. Ovaj način prerade koristi se za industrijsku proizvodnju čajeva u infuzijskim vrećicama.
  • Čajevi u prahu – to je često otpad koji nastaje tijekom obrade. Neki ga proizvođači dodaju u vrećice čaja kako bi smanjili troškove proizvodnje. Na prvi pogled teško je odrediti ima li u vrećici mrvica ili praha. Međutim, ako pogledaš u kutiju i vidiš prah na dnu, vjerojatno je dodan u vrećice čaja. Iznimka su čajevi koji su namjerno u prahu, kao što je matcha.

Na što se usredotočiti

Težina ili broj vrećica

Prije kupnje čaja razmisli možeš li na vrijeme potrošiti kupljenu količinu i imaš li prikladno mjesto ili posudu za skladištenje. Za čajeve u rinfuzi usredotoči se na težinu pakiranja. U uputama ćeš doznati koliko je grama potrebno za pripremu jedne šalice. To je obično 1 čajna žličica (2 do 3 g). Zahvaljujući tome, bolje ćeš procijeniti koliko dugo će čaj trajati. Veličine pakiranja kreću se od 50 g do 1000 g. Kod pakiranih čajeva uzmi u obzir broj vrećica kao i njihovu težinu, koja se kreće od 1 do 3 grama. Smatra se da što je veća težina, to su okus i aroma izraženiji.

Kvaliteta

Korištena tehnologija obrade također je usko povezana s kvalitetom. Osim toga, možeš pratiti i prisutnost bojila. Na primjer, u slučaju crnog čaja, možeš otkriti prisutnost bojila tako da ga preliješ hladnom vodom. Ako voda brzo posmeđi, čaj je obojen. Za drugi test ti je potreban limun. Skuhaj čaj kao i obično i u njega iscijedi limun, ako ne posvijetli za nijansu, sadrži bojila.

Druga smjernica koja se tiče kvalitete čaja je rok trajanja koji se ne smije prekoračiti. Plijesan se može pojaviti nakon isteka roka valjanosti ili u slučaju nepravilnog skladištenja čaja. Stoga pakiranje čuvaj na suhom i tamnom mjestu, podalje od aromatične hrane poput kave ili začina. Idealno u limenoj ili keramičkoj kutiji koju možeš dobro zatvoriti.

Učinci

Čajevi imaju različite blagotvorne učinke na zdravlje i psihičko stanje. Mogu djelovati stimulirajuće (crni, zeleni čaj) ili umirujuće (matičnjak, gospina trava), štite organizam od oksidativnog stresa, podržavaju rad unutarnjih organa, pomažu pri mršavljenju, detoksikaciji, čišćenju dišnih putova i boljoj probavi. Jednostavno, za svaki problem postoji odgovarajući čaj koji pomaže poboljšanju stanja. Mnogi od učinaka koji se pripisuju čaju zapravo nisu potvrđeni znanstvenim studijama. No, ako želiš dobar stupanj sigurnosti, usredotoči se na čajeve sa sastavom koji zapravo ima znanstveno dokazano djelovanje i čiji su rezultati slobodno dostupni na internetu. Međutim, uvijek možeš pitati svog liječnika ili ljekarnika za savjet.

Priprema čaja

Priprema pojedinih vrsta pravih i "lažnih" čajeva se razlikuje. Preporučeni način pripreme možeš pronaći na pakiranju. Proces, temperatura vode i vrijeme ispiranja variraju. Za pripremu čaja u rinfuzi idealan je čajnik ili veća šalica od stakla, keramike ili porculana, gdje listovi imaju dovoljno prostora za razvoj i otpuštanje okusa. Nakon što prođe vrijeme potrebno za kuhanje, čaj se procijedi kroz cjedilo. Koristan alat za pripremu je električni grijač s termoregulacijom, koji zagrijava vodu od 50 do 100 °C.

Vrsta čaja
Vrijeme kuhanja u minutama
Vrsta čaja
Biljni
Čas kuhanja v minutah
10 - 15
Vrsta čaja
Voćni
Čas kuhanja v minutah
5 - 10
Vrsta čaja
Crni
Čas kuhanja v minutah
1 - 2
Vrsta čaja
Zeleni
Čas kuhanja v minutah
3 - 6
Vrsta čaja
Bijeli
Čas kuhanja v minutah
1 - 5
Vrsta čaja
Oolong
Čas kuhanja v minutah
1 - 50 sekund
Vrsta čaja
Rooibos
Čas kuhanja v minutah
5
Vrsta čaja
Ayurvedski
Čas kuhanja v minutah
5 - 10
Vrsta čaja
Mate
Čas kuhanja v minutah
5
Vrsta čaja
Lapacho
Čas kuhanja v minutah
15 - 20
  • Crni čaj stavi u kipuću vodu i kuhaj 3-6 minuta.
  • Za pripremu zelenog čaja prokuhaj vodu i pusti da se ohladi na 60-80°C, te ostavi još 1-2 minute. Što je voda hladnija i što je kraće vrijeme namakanja, to je čaj bolji.
  • Oolong prelij vodom temperature 80-95°C i ostavi da odstoji manje od minute.
  • Bijelim čajevima potrebno je 1-5 minuta u vodi na 80°C.
  • Biljne čajeve prelij kipućom vodom i ostavi da odstoje najviše 15 minuta u poklopljenom čajniku ili šalici. No, svako bilje je drugačije, stoga uvijek pročitaj preporuke proizvođača.

Pogledaj čajeve na Jeftinije.hr »

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe