SAVJET Ured i škola
24.12.2021. 12:34:01

KAKO ODABRATI KALENDAR?

1/1

Želiš reći da ovo nije ništa teško? Kalendar koristimo svaki dan u godini pa je dobro iz prvog pokušaja odabrati onaj pravi. Elektronski dnevnici i programi podsjetnika pokušavaju zamijeniti svoje papirnate prethodnike, ali papirnati oblik i dalje zadržava određeni šarm i praktičnost. U ovom priručniku naučit ćeš kako odabrati idealan kalendar.

Upravljanje vremenom je ključ uspjeha

Kalendar je jedna od najkorisnijih i najstarijih ostavština naših predaka. U prošlosti su se kalendari uglavnom koristili za organiziranje vremena i obilježavanje važnih događaja. To su uglavnom bile ponavljajuće prirodne pojave (poput poplava ili razornih suša, vrijeme sjetve ili žetve) ili važni blagdani koji su se tada slavili. Osim toga, i rođendani kraljeva i važnih svećenika. Tijek kalendara uglavnom je bio sinkroniziran s lunarnim fazama (u ovom slučaju to je bio lunarni kalendar) ili sa sunčanim fazama (sunčani ili ponekad solarni kalendar), u drugim slučajevima na neki način oba (lunisolarni kalendari). Slična podjela kalendara može se naći i danas.

Trenutno većina europskih zemalja ima gregorijanski kalendar (uveo ga je papa Grgur XIII). U svom sadašnjem dizajnu koristi se od 1582. godine. Prijelaz je bio nužan zbog činjenice da je tadašnji julijanski kalendar kasnio 10 dana u godini, što je dovelo do zabune u organizaciji crkvenih slavlja, početaka sadnje i mnogih drugih kulturoloških nejasnoća.

Na što se treba usredotočiti

  • Korištenje kalendara – vrlo je važno da znaš za što ti je kalendar potreban. U slučaju planiranja obiteljskog kalendara, poslovnog, školskog ili će više poslužiti kao ukras.
  • Veličina fonta – za starije osobe, naravno, prikladan je veći i transparentniji font.
  • Jezik kalendara – često se susrećemo s kalendarima uvezenim iz inozemstva i kao rezultat toga unutra je tekst napisan na, primjerice, engleskom, francuskom ili njemačkom jeziku. Neki ljudi s tim nemaju problema, ali imaj na umu da takvi kalendari obično navode blagdane iz te države. Slično, strani jezik može zakomplicirat orijentaciju u mjesecima i danima.
  • Tema kalendara – s obzirom na to da će te kalendar pratiti tijekom cijele godine, odaberi ga po svom ukusu. Pogotovo kod zidnih kalendara, što su bolji i atraktivniji, to ćemo ih više pratiti. Ako želiš nekome pokloniti kalendar, orijentiraj se prema njegovom ukusu i hobijima.
  • Izvršenje – ne odgovara svakome da svaki tjedan okreće stranice kalendara, zato su uz tjedne kalendare dostupni i mjesečni.
  •  Godina - najvažniji faktor je, naravno, godina za koju želiš kupiti kalendar. Možda se na prvi pogled čini posve razumljivim, ali postoji i kolekcionarski primjeri kalendara kojima je godina važan faktor.

Najbolji prijatelj alergičara i astmatičara je kalendar cvjetanja. Tablica jasno pokazuje pregled alergena cvijeća i mjeseci u kojima su aktivni. Npr. pelud breze je aktivna u ožujku, travnju i svibnju. Kalendar cvjetanja jednostavno možeš pronaći na internetu, preuzeti ga i ispuniti.

Na stolu ili na zidu?

Stolni kalendari – prikladni su za ured ili, na primjer, za dječji stol, gdje mogu biti dobar par uz školski raspored. Ovi kalendari često uključuju imena i praznike, ali preporučujemo dodavanje rođendana prijatelja i bližnjih.

Zidni kalendar – prikladni su kao univerzalna uredska oprema. Ne daju puno prostora za bilješke, pa služe prvenstveno za brzu orijentaciju. Ako su zanimljivo dizajnirani, mogu poslužiti i kao zanimljiv ukras.

Posebni kalendari

Lunarni kalendar

U posebnim lunarnim kalendarima pronaći ćeš vrijedne savjete što možeš učiniti za sebe prema mjesečevoj fazi i njegovom položaju u zodijaku. Obično su napisana i vremena izlaska i zalaska sunca ili zvjezdana karta.

Kalendar za mačke i pse

Vlasnici kućnih ljubimaca sigurno se vesele kalendaru s imenima životinja kako bi sa svojim četveronožnim prijateljima proslavili praznik. Naravno, ispisani su i državni i drugi praznici.

Adventski kalendar

24 prozora s iznenađenjem, da će dugi zimski dani do Božića brže proći. Ali adventski kalendari odavno nisu samo čokoladni. Na tržištu danas možeš pronaći razne sadržaje adventskih kalendara, sve od kozmetike, svijeća pa čak i alkohola. Postoje i univerzalni adventski kalendari koje možeš prilagoditi i sakriti svoja iznenađenja.

Kalendar trudnoće

Idealan poklon za buduće mame. U ovom kalendaru možeš obuhvatiti cijeli tijek trudnoće, uključujući prve ultrazvučne slike. Kalendar je univerzalan, tako da ga možeš koristiti za bilo koju godinu. Većinom su ovi kalendari obogaćeni vrijednim savjetima i informacijama o razvoju bebe. Osim toga, možeš zadržati lijepa sjećanja za ovo razdoblje svog života.

Pogledaj kalendare na Jeftinije.hr »

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2022 sMind d.o.o., dio Heureka grupe