SAVJET Ured i škola
24.12.2021. 12:34:01

KOJI KALENDAR KUPITI?

1/1

Želiš reći da ovo nije ništa teško? Kalendar koristimo svaki dan u godini pa je dobro iz prvog pokušaja odabrati onaj pravi. Elektronski dnevnici i programi podsjetnika pokušavaju zamijeniti svoje papirnate prethodnike, ali papirnati oblik i dalje zadržava određeni šarm i praktičnost. U ovom priručniku naučit ćeš kako odabrati idealan kalendar.

Upravljanje vremenom je ključ uspjeha

Kalendar je jedna od najkorisnijih i najstarijih ostavština naših predaka. U prošlosti su se kalendari uglavnom koristili za organiziranje vremena i obilježavanje važnih događaja. To su uglavnom bile ponavljajuće prirodne pojave (poput poplava ili razornih suša, vrijeme sjetve ili žetve) ili važni blagdani koji su se tada slavili. Osim toga, i rođendani kraljeva i važnih svećenika. Tijek kalendara uglavnom je bio sinkroniziran s lunarnim fazama (u ovom slučaju to je bio lunarni kalendar) ili sa sunčanim fazama (sunčani ili ponekad solarni kalendar), u drugim slučajevima na neki način oba (lunisolarni kalendari). Slična podjela kalendara može se naći i danas.

Trenutno većina europskih zemalja ima gregorijanski kalendar (uveo ga je papa Grgur XIII). U svom sadašnjem dizajnu koristi se od 1582. godine. Prijelaz je bio nužan zbog činjenice da je tadašnji julijanski kalendar kasnio 10 dana u godini, što je dovelo do zabune u organizaciji crkvenih slavlja, početaka sadnje i mnogih drugih kulturoloških nejasnoća.

Na što se treba usredotočiti

  • Korištenje kalendara – vrlo je važno da znaš za što ti je kalendar potreban. U slučaju planiranja obiteljskog kalendara, poslovnog, školskog ili će više poslužiti kao ukras.
  • Veličina fonta – za starije osobe, naravno, prikladan je veći i transparentniji font.
  • Jezik kalendara – često se susrećemo s kalendarima uvezenim iz inozemstva i kao rezultat toga unutra je tekst napisan na, primjerice, engleskom, francuskom ili njemačkom jeziku. Neki ljudi s tim nemaju problema, ali imaj na umu da takvi kalendari obično navode blagdane iz te države. Slično, strani jezik može zakomplicirati orijentaciju u mjesecima i danima.
  • Tema kalendara – s obzirom na to da će te kalendar pratiti tijekom cijele godine, odaberi ga po svom ukusu. Pogotovo kod zidnih kalendara, što su bolji i atraktivniji, to ćemo ih više pratiti. Ako želiš nekome pokloniti kalendar, orijentiraj se prema njegovom ukusu i hobijima.
  • Izvršenje – ne odgovara svakome da svaki tjedan okreće stranice kalendara, zato su uz tjedne kalendare dostupni i mjesečni.
  • Godina - najvažniji faktor je, naravno, godina za koju želiš kupiti kalendar. Možda se na prvi pogled čini posve razumljivim, ali postoje i kolekcionarski primjeri kalendara kojima je godina važan faktor.

Najbolji prijatelj alergičara i astmatičara je kalendar cvjetanja. Tablica jasno pokazuje pregled alergena cvijeća i mjeseci u kojima su aktivni. Npr. pelud breze je aktivna u ožujku, travnju i svibnju. Kalendar cvjetanja jednostavno možeš pronaći na internetu, preuzeti ga i ispuniti.

Na stolu ili na zidu?

Stolni kalendari – prikladni su za ured ili, na primjer, za dječji stol, gdje mogu biti dobar par uz školski raspored. Ovi kalendari često uključuju imena i praznike, ali preporučujemo dodavanje rođendana prijatelja i bližnjih.

Zidni kalendar – prikladni su kao univerzalna uredska oprema. Ne daju puno prostora za bilješke, pa služe prvenstveno za brzu orijentaciju. Ako su zanimljivo dizajnirani, mogu poslužiti i kao zanimljiv ukras.

Posebni kalendari

Lunarni kalendar

U posebnim lunarnim kalendarima pronaći ćeš vrijedne savjete što možeš učiniti za sebe prema mjesečevoj fazi i njegovom položaju u zodijaku. Obično su napisana i vremena izlaska i zalaska sunca ili zvjezdana karta.

Kalendar za mačke i pse

Vlasnici kućnih ljubimaca sigurno se vesele kalendaru s imenima životinja kako bi sa svojim četveronožnim prijateljima proslavili praznik. Naravno, ispisani su i državni i drugi praznici.

Adventski kalendar

24 prozora s iznenađenjem, kako bi dugi zimski dani do Božića brže prošli. Ali adventski kalendari odavno nisu samo čokoladni. Na tržištu danas možeš pronaći razne sadržaje adventskih kalendara, sve od kozmetike, svijeća pa čak i alkohola. Postoje i univerzalni adventski kalendari koje možeš prilagoditi i sakriti svoja iznenađenja.

Kalendar trudnoće

Idealan poklon za buduće mame. U ovom kalendaru možeš obuhvatiti cijeli tijek trudnoće, uključujući prve ultrazvučne slike. Kalendar je univerzalan, tako da ga možeš koristiti za bilo koju godinu. Većinom su ovi kalendari obogaćeni vrijednim savjetima i informacijama o razvoju bebe. Osim toga, možeš zadržati lijepa sjećanja za ovo razdoblje svog života.

Pogledaj kalendare na Jeftinije.hr »

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe