SAVJET Sportska oprema i prehrana
7.1.2022. 10:28:01

KAKO ODABRATI PAMETNI SAT?

1/1

Pametni satovi su produžetak pametnog telefona, a cilj im je pojednostaviti tvoj život. Prikazuju obavijesti, mjere tjelesne funkcije, prate aktivnosti, pomoću njih možeš daljinski upravljati telefonom, telefonirati, a možeš ih koristiti i za beskontaktna plaćanja u trgovini. Neki su dizajnirani za aktivne sportaše dok drugi privlače svojim elegantnim dizajnom i raznim značajkama. Po kojim parametrima odabrati pametni sat?

Osnova više nije samo prikaz vremena

Pametni satovi uglavnom rade povezani mobilnim telefonom, ali to ne znači da ne mogu raditi bez njega. Prikazuju vrijeme i mjere otkucaje srca, bilježe broj koraka ili prijeđenu udaljenost. Na njih možeš postaviti alarm, mjerač vremena ili štopericu. Međutim, u potpunosti ćeš iskoristiti sve njihove značajke tek nakon što ih povežeš s mobilnim telefonom.

Na taj način možeš vidjeti obavijesti s Facebooka ili Messengera, na koje obično možeš i odgovoriti, mogu te upozoriti na događaj u kalendaru ili na promjenu rezultata sportske utakmice koja te zanima. Omogućuju ti navigaciju društvenim mrežama, prebacivanje pjesama na mobilnom telefonu, a neki modeli čak upućuju izravne pozive.

Svi pametni satovi opremljeni su senzorima pokreta koji mjere tvoju dnevnu i noćnu aktivnost (korake hodanja ili kvalitetu sna) i mogu procijeniti potrošene kalorije tijekom kretanja. Postaviti možeš i osobne ciljeve gdje će te sat motivirati da ih ostvariš, a ako dugo sjediš na mjestu, upozoriti će te da se moraš više kretati. Osim toga, obavjestiti će te o dolaznom pozivu, poruci ili drugom događaju na zaslonu. Uključiti možeš i vibraciju, a oni najpametniji ti čak omogućuju da odgovoriš na poziv ili poruku. Za to je zaslužan bluetooth, putem kojeg sat komunicira s tvojim mobilnim telefonom.

Pametne narukvice, mjerači ili pametni satovi?

Svi ovi uređaji spadaju u kategoriju nosive elektronike, tzv. "Wearables". Ne postoji precizna granica između kategorija, pa se često preklapaju. Glavni čimbenik je namjena, cijena i raspon značajki.

Pametne narukvice su najjednostavniji i najjeftiniji nosivi pametni uređaji. Velika većina ima jednostavan uski zaslon koji prikazuje samo osnovne informacije. Cilj pametne narukvice je prikupiti podatke koje kasnije možeš pogledati u aplikaciji na svom pametnom telefonu. Pametne narukvice mjere prijeđenu udaljenost i broj otkucaja srca, izračunavaju prijeđene korake i potrošene kalorije te obavještavaju o notifikacijama s tvog telefona. Zahvaljujući minijaturiziranom dizajnu i maloj težini, pametna narukvica ti neće smetati i može se dogoditi da potpuno zaboraviš da je uopće imaš na zapešću.

Pametni satovi su izgledom najbliži klasičnim satovima. Upozoriti će te o obavijestima, dolaznim pozivima ili porukama (neki čak dopuštaju i odgovaranje) ili mjeriti tjelesnu aktivnost tijekom sportske aktivnosti, odmora i spavanja. Mnogi modeli omogućuju ugradnju dodatnih aplikacija, brojčanika i drugih dodataka. Osim toga, većina modela pametnih satova je vrlo elegantna i mogu se nositi na raznim događajima. Mnoge značajke, veći i svjetliji zaslon nadmašuju kraće trajanje baterije.

Mjerači nude veću izdržljivost, napredne sportske značajke i dizajnirani su za aktivne sportaše. Obično imaju vlastiti GPS ili GLONASS čip koji omogućuje točno snimanje rute, a navigiraju te i bez da nosiš mobilni telefon sa sobom. Odlikuje ih veća izdržljivost i duži vijek trajanja baterije. Dizajn je više funkcionalan nego elegantan. Za preciznija mjerenja, možeš bežično kombinirati mjerače s remenom za prsa.

 

Pogledaj pametne satove na Jeftinije.hr »

 

Operativni sustav i kompatibilnost

Poput mobilnih telefona, pametni satovi rade na operativnim sustavima. Mnogi proizvođači razvili su vlastite koji su kompatibilni i s iOS-om i Androidom ili Windows Phone-om, ali Apple Watch, na primjer, neće biti kompatibilan sa Samsungom i obrnuto. Napominjemo da hrvatski kao jezik uređaja nije samorazumljiv za manje poznate proizvođače. Dakle, ako imaš iPhone, nabavi Apple Watch. A ako u potpunosti koristiš Googleove usluge, odaberi Android Wear.

Operativni sustav također određuje koje aplikacije (ako ih ima) možeš preuzeti na sat. Android Wear ili Watch OS (Apple) omogućuju ti da instaliraš aplikacije (npr. Instagram, Twitter, Facebook, Facebook Messenger, Livesport, Uber, Shazam, Weather, itd.) tako da tvoj sat nije samo ogledalo mobilnog ekrana, već je produžena ruka cijelog telefona .

Trajanje baterije

Navikli smo puniti mobitele svaki dan ili jednom u dva dana, a ni pametni satovi nisu drugačiji. Trajanje baterije kreće se između 1 i 5 dana, a skuplji model ne jamči dulji vijek trajanja. Obično čak i suprotno, jer se smatra da što više funkcija sat ima, to više energije troši. Međutim, potpuno se napune za 1 do 2 sata. Moguće je naići na pametni sat kojem će baterija trajati dulje od tjedan dana. Načini punjenja razlikuju se od modela do modela. Nekima je dovoljan klasični USB, druge možeš puniti bežično, a neke vlastitim punjačem koji je uključen u paket.

Dizajn i materijal

Kod modnih dodataka izgled je važniji od funkcionalnosti, a za satove to vrijedi dvostruko. Birati možeš između dvije osnovne vrste:

 • Sat s kvadratnim zaslonom - prirodniji je za tehnologiju upravljanja dodirom i tipičan je za pametne satove kao takve. Osim toga, uvijek će biti vrlo uočljivi u društvu.
 • Sat sa okruglim zaslonom - danas ga je teško razlikovati od klasičnih satova. Izgledaju elegantnije i nije ih problem kombinirati s odjećom.

Važan je i materijal od kojeg je sat izrađen, kako zbog njegove izdržljivosti, tako i zbog izgleda. Skuplji modeli često kombiniraju staklo s metalom ili keramikom, što ne samo da izdrži nekoliko padova, već izgleda izuzetno elegantno, a jeftiniji satovi su u potpunosti izrađeni od plastike ili silikona. Njihova prednost je manja težina.

Posebno je poglavlje, međutim, izbor remena. Može biti silikonski, metalni ili kožni, no ono najbitnije je da je gotovo uvijek zamjenjiv. Ništa te ne sprječava da isprobaš ono što ti najbolje odgovara. Svaki dan možeš nositi drugačiji ili ga mijenjati sezonski. Remenje i ostale dodatke za pametne satove možeš pronaći i u kategoriji Dodatna oprema za pametne satove.

Značajke i oprema

Procesor i radna memorija

Iako je frekvencija procesora jedan od parametara koji se najviše prikazuje, kao i kod mobitela brzina uređaja određena je usklađivanjem hardvera i softvera. Stoga će sat s vlastitim operativnim sustavom i nižom frekvencijom procesora biti jednako brz, ako ne i brži, nego sat s višom frekvencijom, a univerzalnim sustavom.

Skuplji satovi (nekoliko stotina kuna i naviše) s mogućnošću instaliranja aplikacija i aktivnog rada s obavijestima obično imaju barem dvojezgreni procesor i 512MB radne memorije.

NFC i beskontaktno plaćanje

Beskontaktna plaćanja možeš vršiti putem NFC tehnologije uz podršku za standarde plaćanja kao što su Google Pay, Garmin Pay, Samsung Pay i Apple Pay. Ako ti je ova značajka važna, preporučujemo da provjeriš radi li usluga i u Hrvatskoj te podržava li je tvoja banka.

Pozivi i SMS

Jedna od najosnovnijih funkcija pametnog sata je obavijest o dolaznim pozivima i porukama. Međutim, ako želiš pozivati izravno preko sata, on mora imati ugrađen mikrofon i zvučnik. Međutim, sama njihova prisutnost ne jamči uvijek mogućnost poziva. Mikrofon se također može koristiti samo za glasovno upravljanje satom, a zvučnik za reprodukciju glazbe. Neki modeli imaju utor za SIM karticu ili ugrađenu eSIM karticu, tako da ne moraš ni povezati mobilni telefon da uputiš poziv.

Druge značajke

 • Wi-Fi – izravna veza s internetom, omogućuje prijenos podataka ili aplikacija neovisno od mobilnog telefona.
 • ANT + – komunikacijski protokol koji se koristi uglavnom za povezivanje sa sportskom opremom, domet do 10 metara, niska potrošnja energije.
 • Kalendar - podsjeća te na zakazane sastanke i druge događaje na koje ne smiješ zaboraviti.
 • Glazbene aplikacije - putem pametnog sata možeš upravljati glazbenim playerom svog mobilnog telefona, glasnoćom itd.
 • Kontrola zatvarača mobilne kamere - korisno za snimanje selfija ili grupnih fotografija
 • Mjerenje otkucaja srca - većina pametnih satova mjeri otkucaje srca, mnogi modeli omogućuju da pričvrstiš prsni remen koji mjeri još točnije.
 • Mjerenje oksigenacije krvi - senzor za zasićenost kisikom u krvi može te pravovremeno upozoriti na zdravstvene probleme. Kod zdrave osobe vrijednost bi trebala biti 95-99%.
 • Mjerenje krvnog tlaka - funkcija je posebno korisna za osobe s promjenjivim krvnim tlakom ili srčanim problemima.
 • Termometar - može mjeriti trenutnu temperaturu vanjskog zraka ili temperaturu tijela.
 •  Barometar - prati atmosferski tlak, na temelju čega pametni satovi mogu procijeniti promjene vremena.
 • G-senzor (akcelerometar) - koristi se za precizno praćenje kretanja, reagira na nagib i ubrzanje uređaja.

Pogledaj pametne satove na Jeftinije.hr »

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2022 sMind d.o.o., dio Heureka grupe