SAVJET Mali kućanski aparati
7.3.2022. 9:22:43

KAKO ODABRATI USISIVAČ?

1/1

Usisivač ne bi trebao nedostajati ni u jednom kućanstvu, a na tržištu postoji nepresušan izbor. Mi ćemo ti pomoći odabrati usisivač koji je najbolji za tvoje potrebe i koji će idućih nekoliko godina biti dio tvojeg kućanstva. Prije odabira razmisli želiš li klasični usisivač, štapni usisivač ili možda pametni robotski usisivač. Pravilnim odabirom uštedjet ćeš vrijeme i smanjiti obujam posla.

 

 • Maja, urednica na Jeftinije.hr
 • Vrijeme čitanja: 11 min

 

Indeks

 1. Vrste usisivača
 2. Usisivač s vrećicom ili bez vrećice?
 3. Važni parametri
 4. Na što se još usredotočiti pri odabiru
 5. Pribor za usisivače
 6. Održavanje

 

Vrste usisivača

Usisivače dijelimo na sljedeće vrste:

 • Klasični usisivači
 • Štapni/ručni usisivači
 • Robotski usisivači
 • Industrijski usisivači

 

 

Klasični usisivači

crveni ležeći usisivač
crveni ležeći usisivač

 • Najčešće traženi tip usisivača.
 • Odlični i za tepihe s visokim vlaknima i tvrde podne površine.
 • Odaberi između modela s vrećicama za prašinu ili onih s posudom za prljavštinu.
 • Visokih performansi, ali ograničeni dometom kabela.
 • Njihova prednost je niža nabavna cijena.

 

Praktična funkcija ovog usisivača je automatsko namotavanje kabela, gdje se kabel za napajanje pritiskom na gumb namota u usisivač i ne ometa prijenos ili pohranu uređaja.

Zahvaljujući funkciji indikacije pune vrećice, znat ćeš kada je vrijeme za zamjenu vrećice, a da ne moraš gledati izravno u usisivač. Neki modeli imaju mehanički indikator, drugi su opremljeni malim zaslonom. Neki modeli također nude i indikator promjene filtera.

Korisna funkcija, na primjer, za usisavanje zavjesa i osjetljivih tepiha je reguliranje usisne snage usisivača. Mnogi modeli imaju elektroničku regulaciju, za druge je moguće mehanički podesiti usisnu silu pomoću klizača na ručki.

Neki klasični usisivači imaju funkciju Soft Start. Kod modela s ovom funkcijom, motor se polako pokreće nakon uključivanja, što sprječava njegovo opterećenje i trošenje.

Funkcije klasičnog usisivača mogu se poboljšati korištenjem posebnih vrsta mlaznica, kao što su mlaznice za parket, rotacijske mlaznice, itd. Ove mlaznice su slobodno dostupne za kupnju, i najčešće nisu uključene u paket novokupljenog usisivača. Stoga prije kupnje usisivača provjeri je li ono što ti je potrebno već uključeno u paket i u cijenu usisivača.

 

 

Pogledaj ležeće usisivače na Jeftinije.hr »

 

 

Štapni usisivači

Štapni usisivač srebrno-crne boje
Štapni usisivač srebrno-crne boje

 • Imaju tipičan izduženi oblik i mogu stajati bez potpore.
 • Njihova prednost je lakoća i kompaktnost. Ipak, pri kupnji obrati pozornost na težinu usisivača jer ćeš ga cijelo vrijeme čišćenja držati samo u jednoj ruci.
 • Štapni usisivači mogu koristiti napajanje iz mreže te imati veću snagu, ili imati bateriju, u tom slučaju je snaga manja, ali pri usisavanju nije ograničena udaljenosti od utičnice.
 • Kompaktniji štapni usisivači s malom snagom usisavanja posebno su prikladni za male stanove s tvrdim podovima.

 

Ručni usisivači

Sivi ručni usisivač
Sivi ručni usisivač

 • Mali i praktični – upravo takvi su ručni usisivači. Zahvaljujući malim dimenzijama, lako su prenosivi, lagani su i njihova domena je jednostavna za upravljanje. Osim toga, gotovo svi rade s baterijom, tako da ne moraš brinuti o kabelu za napajanje. Lako ih možeš uvući ispod namještaja, a popularni su i među vozačima za brzo čišćenje u autu.
 • Posebna vrsta su 2u1 štapni usisivači. Riječ je o kombinaciji šipke i ručnog usisivača, gdje ručni uređaj „ubaciš“ u nastavak za šipku koji potom koristi svoju usisnu snagu. S ovim modelima možeš izvesti složenije čišćenje. Mogu se čak nositi i s "mopingom", gdje mogu izmjenjivati ??mokro i suho čišćenje ili prilagoditi ispuštanje vode, održavajući tako optimalnu vlažnost površine.
 • Naravno, mali ručni usisivači također imaju neke nedostatke, ponajviše zbog dizajna. Njihov nedostatak je niža izvedba u usporedbi s klasičnim ili višenamjenskim uređajima. Za 2u1 uređaje tada je moguće spomenuti i višu cijenu, ali opet samo u usporedbi s klasičnim aparatima. Ako znaš da ćeš upotrebljavati takav usisivač, sigurno će ti biti od koristi.

 

 

Pogledaj ručne usisivače na Jeftinije.hr »

 

 

Robotski usisivači

Crni robotski usisivač sa mobilnom aplikacijom
Crni robotski usisivač sa mobilnom aplikacijom

 • Sve popularniji tip usisivača, koji se brzo nastanio u hrvatskim kućanstvima.
 • Ovi uređaji imaju oblik diska koji se samostalno kreće po podu i usisava prljavštinu.
 • Zahvaljujući sofisticiranom skeniranju, nema opasnosti od oštećenja od udarca prepreka, a napredniji modeli mogu zapamtiti oblik sobe ili cijelog stana te prema tome prilagoditi program.
 • Neki modeli mogu usisavati i brisati.

 

 

Pogledaj robotske usisivače na Jeftinije.hr »

 

 

Industrijski usisivači

Zeleno-crni industrijski usisivač
Zeleno-crni industrijski usisivač

 • Na tržištu postoje i multifunkcionalni industrijski usisivači.
 • Robusne su konstrukcije, a volumen njihovog spremnika može doseći i do 25 l.
 • Osim suhog i mokrog usisavanja, omogućuju i brisanje ili čišćenje te šamponiranje tepiha i presvlaka.
 • Pogodan je za čišćenje zaista velikih površina, pa će usisivač ovog tipa naći svoju primjenu, primjerice, kod čišćenja ureda ili radionica.
 • Neki modeli mogu usisati i pepeo.
 • Nedostatak je njihova velika težina i viša nabavna cijena.

 

 

Pogledaj industrijske usisivače na Jeftinije.hr »

 

 

Usisivač s vrećicom ili bez vrećice?

Prema spremištu za prašinu i prljavštinu, usisivači se dijele na one s vrećicom i bez vrećice.

Usisivači s vrećicama

Prašinu pohranjuju u vrećice koje mogu biti jednokratne ili višekratne. Jednokratne vrećice ispadnu skuplje jer se moraju mijenjati nakon svakog punjenja, ali su higijenskiji način usisavanja. Vrećice za višekratnu upotrebu ne mogu se potpuno očistiti i mogu se stanjiti nakon višekratnog korištenja. Skuplje jednokratne vrećice imaju preklop, tako da nema opasnosti da prljavština "pobjegne" čak i kada su napunjene.

 

Usisivači bez vrećica

Prenose prašinu i prljavštinu kroz filter u spremnik za skladištenje. Treba ga redovito prazniti i očistiti filter. Odlučiš li se za kupnju usisivača bez vrećice, dobro pogledaj sustav pražnjenja posude za prljavštinu. Spremnik nije uvijek lako izvaditi iz usisivača. Moderni modeli ovih usisivača koriste takozvani ciklonski efekt. Usisani zrak i prljavština filtriraju se u spremniku centrifugalnom silom. Tako se hvataju čak i minijaturne čestice prašine. Ostatak zraka zatim prolazi kroz filter u izlaznoj komori.

 

Usisivači na vodu

Rade i bez vrećica. U ovim usisivačima prljavština se odvodi u spremnik za vodu, gdje se hvata rotirajućim separatorom. Velika prednost ovog sustava je usisavanje bez mirisa i nemogućnost vraćanja prljavštine u zrak. Zahvaljujući tome, ovaj tip usisivača posebno je prikladan za kućanstva s alergičarima ili astmatičarima. Nedostatak je veća buka usisivača i potreba za redovitom izmjenom vode u spremniku. Ako se zanemari promjena vode, postoji opasnost od nastajanja bakterija izravno u usisivaču. Ovi usisivači obično imaju manju snagu kako bi spriječili ulazak vode u motor.

 

Imaj na umu da svaki vodeni usisivač nema mokro usisavanje. Neki modeli usisivača sa spremnikom za vodu usisavaju samo suhu prljavštinu, koju zatim filtriraju kroz vodu. Međutim, nisu u stanju usisati prolivenu tekućinu. Isto tako, ne koriste svi usisivači za mokro usisavanje filter za vodu.

 

Crveni usisivač na vodu
Crveni usisivač na vodu

 

 

Važni parametri

 

Snaga

 

Snaga koju je proizvođač naveo za usisivač, osim ako nije izričito navedeno drugačije, znači snagu motora. Istina je da ti veći učinak ne jamči automatski veću učinkovitost usisavanja. Osim performansi usisivača, to ovisi i o njegovom dizajnu. Ako konstrukcija tijela i crijeva usisivača nije dobra, rezultirajuća usisna snaga, odnosno sposobnost stvarnog usisavanja prašine i prljavštine, značajno se smanjuje. Većina proizvođača niti ne navodi usisnu snagu jer nije točno navedeno kako bi se ona trebala mjeriti. Procjenjuje se da usisna snaga obično predstavlja 20-35% ulazne snage.

Ulazna snaga usisivača ne određuje njegovu usisnu snagu, već potrošnju energije. U sklopu zaštite okoliša, na temelju uredbe Europske unije ograničena je proizvodnja usisivača za standardno čišćenje u kućanstvu s ulaznom snagom većom od 900 W.

Bitna je i dobra izolacija već apsorbirane prljavštine. Ako prašina "bježi" iz usisivača, cijeli je proces usisavanja zapravo kontraproduktivan. Trenutni trend su takozvani „zeleni usisivači“. Imaju manju snagu, a time i manju potrošnju, ali u ovom slučaju, zahvaljujući boljoj konstrukciji, mogu usisavati puno učinkovitije.

 

Potrošnja

 

Potrošnja usisivača može varirati za nekoliko desetaka posto između modela. Godišnja potrošnja je izražena u kWh/god. Europska unija definirala je ovu brojku kao količinu potrošnje energije u pedeset prijelaza površine od 87 m2. Nekada je potrošnja bila naznačena na energetskoj naljepnici pored energetskog razreda. No, zbog ukidanja Uredbe br. 665/2013 o označavanju usisivača sada nije moguće istaknuti energetsku naljepnicu i podatke na njoj.

 

Buka

 

Razina buke tijekom usisavanja izražena je u decibelima, raspon ovog parametra je između 60 i 85 dB. 60 dB je ugodna vrijednost za usisivač, a na 80 dB količina buke je jednaka buci prometne ulice.

Općenito, vodeni usisivači su prilično bučni, dok ćeš među štapnim usisivačima vjerojatno naći najtišeg.

 

Težina

 

Težina usisivača je vrlo važan parametar, posebno za usisivače čiju cijelu težinu držiš u rukama. Najlakši tip usisivača su mali ručni usisivači, a najteži su profesionalni industrijski usisivači, koji mogu težiti preko 12 kg.

 

Vrste usisavanja

 

Postoje dvije vrste usisavanja: suho i mokro usisavanje. Neki usisivači mogu imati kombinaciju obje vrste.

 • Suho usisavanje - osnovna vrsta usisavanja. Omogućuje čišćenje sve prašine, pa i one sitne, suhe prljavštine.
 • Mokro usisavanje – mokri usisivači djeluju i kao čistači tepiha i presvlaka. Usisavaju prašinu, ali u isto vrijeme su u stanju očistiti tkaninu vodom i šamponom. Stoga su pogodni za redovito čišćenje poda, ali i za izvanredno čišćenje trosjeda. Osim toga, u stanju su usisati tekućinu prolivenu po podu. Nedostatak ovih usisivača je viša cijena i zahtjevnije održavanje koje zna biti skuplje.

 

Na što se još usredotočiti pri odabiru

Volumen spremnika za prljavštinu i vrećice

 

Ako prostor za usisavanje ima površinu do 50 m², dovoljan je volumen vrećice za prašinu ili posuda od oko 2-2,5 litara. Ako usisavaš prostor do 150 m², pogledaj volumen vrećice ili posude, koji bi trebao biti 3-4 litre. Ako planiraš usisavati prostor preko 150 m², trebat će ti spremnik od 4 litre ili više.

Ciklonski usisivači mogu podnijeti manji volumen posude za prašinu (1,2-2 litre), jer ih možeš isprazniti nakon svakog usisavanja

 

Ravna površina (m²) Volumen vrećice / spremnika (litre)
do 50 2–2,5
do 150 3–4
više od 150 4 i više

 

 

 

Filteri

Filter za usisivač
Filter za usisivač

Pravilo je da što više filtera ima usisivač, zrak će biti čišći. Ovisi o brtvljenosti konstrukcije usisivača. Ako brtva ne stane pravilno, usisana prašina može ponovno procuriti u prostoriju.

Neki usisivači imaju filtere koji se mogu prati. Njihovo održavanje neće biti ugodno ako kućanstvo dijelite s krznenim kućnim ljubimcima ili pojedincima s dugom dlakom. To je zato što će dlaka brže začepiti filter, što će smanjiti rezultirajuću usisnu snagu usisivača.

Visokokvalitetna filtracija je filtriranje kroz vodu. Usisni zrak prolazi izravno kroz spremnik za vodu, voda jamči izvrstan način čišćenja zraka od grinja, bakterija i gljivica. Vodeni usisivači mogu se pohvaliti s najmanje prašine tijekom usisavanja.

HEPA (High Efficiency Particulate Air) filteri od staklenih mikrovlakana predstavljaju vrlo modernu metodu filtracije. Što je viša klasa ovog filtera, to će filtriranje zraka koji izlazi biti besprjekornije. Trenutno je najviša klasa HEPA 17 filter koji hvata 99,999995% nečistoća iz zraka. Ali i cijena odgovara ovoj visokoj kvaliteti. Što je viša klasa HEPA filtera, to je viša nabavna cijena.

Obratite pažnju na broj filtera koji je naveo proizvođač za određeni usisivač. U ukupan broj uključene su i stijenke vrećice za prašinu. One mogu imati dva ili tri sloja, što značajno povećava broj filtera, ali ne i kvalitetu dobivene filtracije.

 

Napajanje

 

Danas usisivači nisu ograničeni samo na mrežni kabel.

Mnogi modeli rade na punjive baterije. To je veliki plus pri rukovanju usisivačem, ne moraš stalno gledati je li se kabel zapetljao pod nogama i je li izvučen iz utičnice. Međutim, u usporedbi s usisivačima s napajanjem iz mreže, baterijski modeli obično imaju niže performanse. Također traju samo ograničeno vrijeme (od 15 minuta do 4 sata) i moraš razmišljati o redovitom punjenju. To se odvija u stanici za punjenje, u koju se obično stavlja cijeli usisivač. Stoga pri odabiru obrati pozornost i na vrijeme koje je potrebno da se usisivač napuni.

Odlučiš li se za kupnju usisivača koji se napaja mrežnim kabelom, obrati pozornost na duljinu kabela. Ona se kreće između 6-15 metara. Imaj na umu da radijus djelovanja koji su istaknuli proizvođači također uključuje duljinu cijevi i samog usisivača, a ne samo kabel za napajanje.

 

Pribor za usisivače

 

Dodaci za usisivače
Dodaci za usisivače

Želiš li maksimalno iskoristiti svoj budući usisivač, pogledaj dodatke koji će povećati njegovu učinkovitost.

Osnovni dodaci usisivača su mlaznica za tvrdu podnu površinu i prorezni nastavak, koji omogućuje usisavanje teško dostupnih mjesta, uključujući i preklope kauča. Za kućanstva s četveronožnim ljubimcem preporučujemo kupnju nastavka za životinjsku dlaku ili posebno crijevo za usisivač. Koristan je i plutajući podni nastavak.

Već spomenuti filteri za usisivače mogli bi ti biti od koristi. Na tržištu možeš pronaći uobičajene perive filtere i visoko učinkovite HEPA filtere. Bez obzira na vrstu odabranog filtera, dobra je ideja zamijeniti ga barem jednom godišnje.

Dodatak bez kojeg ne možeš ako odabereš usisivač s vrećicom bit će zamjenske vrećice za usisivač.

Lijep bonus kod usisavanja bit će miris u usisivaču. Mirisi su dostupni u tri verzije - u obliku granula, kuglica ili štapića. Granulat i kuglice stavljaju se izravno u vrećicu ili posudu za prašinu, a štapići bilo gdje između mlaznice i vrećice ili spremnika.

 

Održavanje

 

Kako bi te usisivač dobro služio i dugo ostao u dobrom stanju, s vremena na vrijeme morat ćeš mu posvetiti više pažnje.

Prije svega, filter je potrebno održavati čistim. U svom usisivaču koristite filtere koje je preporučio proizvođač jer u protivnom postoji opasnost od lošeg prianjanja i "curenja" prašine iz usisivača.

Isprazni puni spremnik ili vrećicu za prašinu na vrijeme, redovito mijenjaj jednokratne vrećice. Ako zanemariš ovu točku, smanjuješ i usisnu snagu usisivača. Čišćenje neće biti temeljito, morat ćeš više puta usisavati zbog niske učinkovitosti, a račun za struju će se povećati.

Provjeri da dovodno crijevo usisivača nije začepljeno prljavštinom, zaglavljenim malim predmetima ili zalijepljenom prašinom.

Ako svoj kućni usisivač koristiš za čišćenje nakon građevinskih radova, odmah zamijeni jednokratnu vrećicu, jer zbog fine prašine od cigle i žbuke vrećica brzo gubi svoju funkciju.

 

 

Pogledaj usisivače na Jeftinije.hr »

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2022 sMind d.o.o., dio Heureka grupe