SAVJET Mali kućanski aparati
1.4.2022. 8:56:37

KOJI MIKSER ODABRATI?

1/1

Na tržištu postoji nekoliko vrsta miksera. S njima možeš raditi smoothije, smiksati dječji obrok, mijesiti tijesto, pa čak i nasjeckati orahe. Međusobno se razlikuju po dizajnu, snazi i priboru, ali i po cijeni. Pročitaj kako odabrati kućnog pomoćnika koji će obaviti posao koji i očekuješ od njega.

 

 • Maja, urednica na Jeftinije.hr
 • Vrijeme čitanja: 8 min

 

Indeks

 1. Vrste miksera
 2. Na što se usredotočiti pri odabiru
 3. Funkcije
 4. Izmjenjivi priključci i dodaci
 5. Savjeti i trikovi

 

1. Vrste miksera


Štapni mikseri

 

 • Najtanji mikser na tržištu, koristi se isključivo ručno - držat ćeš ga u ruci tijekom cijelog procesa miksanja, stoga pri odabiru obrati pozornost na njegovu težinu
 • Idealan za pripremu juha, umaka i dječje hrane
 • Dostupan je kao samostalni mikser ili u kompletu s posudom

 

+ Kompaktan dizajn - jednostavno skladištenje
+ Relativno niska nabavna cijena
+ Modeli s nožićima od nehrđajućeg čelika mogu se koristiti i za miksanje vrućih jela
+ Većina ih omogućuje kontrolu brzine
+ Pakiranje može sadržavati široku paletu dodataka - pjenjač, ??sjeckalicu, posude, mjerice i slično

- Potrebno je držati tipku tijekom cijelog vremena miksanja
- Manja snaga
- Nije prikladan za duže miksanje

 

 

 

 

Pogledaj štapne miksere na Jeftinije.hr »

 

 

Stolni mikseri

 

 • Multifunkcionalni pomoćnik koji će ti pomoći u pripremi široke palete hrane i pića u kuhinji
 • Profesionalni mikseri mogu imati i funkciju indukcijskog grijanja za pripremu juha i umaka
 • Uređaji više klase imaju digitalni zaslon koji prikazuje trenutne postavke, uključujući vrijeme kuhanja, automatsko isključivanje ili mjerač vremena

 

+ Univerzalni kuhinjski pomoćnik, takozvani kuhinjski robot - možeš ga koristiti za pripremu umaka, juha, dječje hrane, smoothieja i tjestenine. Uz dovoljnu snagu, može podnijeti drobljenje leda i sjeckanje sjemenki.
+ Velika posuda za miješanje
+ Miješanje je vrlo brzo i učinkovito
+ Može obraditi veće količine sastojaka odjednom
+ Kontinuirani rad - nije potrebno držati tipku tijekom cijelog vremena miješanja
+ Jednostavno upravljanje
+ Posuda se lako pere

- Zbog veće veličine potrebno mu je stalno mjesto na kuhinjskom pultu
- Nije prikladan za pripremu težeg tijesta
- Relativno visoka razina buke

 

 

Zeleni stolni mikser
Zeleni stolni mikser

 

 

Pogledaj kuhinjske robote i multipraktike na Jeftinije.hr »

 

 

Ručni mikseri

 

 • Koristi se uglavnom za mućenje ili miješenje tijesta

 

+ Jednostavno rukovanje i čišćenje
+ Kompaktan dizajn - jednostavno skladištenje
+ Relativno niska nabavna cijena
+ Kontrola brzine
+ Obično se isporučuje s metlicama i kukama za miješenje
+ Neki modeli obogaćeni su posudom i držačem, zahvaljujući kojima ga ne moraš stalno držati

- Mora se držati cijelo vrijeme tijekom miksanja
- Manja količina obrade

 

Crno sivi ručni mikser
Crno sivi ručni mikser

 

 

 

Pogledaj ručne miksere na Jeftinije.hr »

 

 

Smoothie mikseri

 

 • Jutarnje smoothieje potrebno je pripremiti brzo i što jednostavnije, zbog čega su i stvoreni smoothie mikseri
 • Njihova snažnija varijanta su nutritivni mikseri, koji također mogu miksati sjemenke i tvrde jezgre

 

+ Jednostavan za korištenje i čišćenje
+ Neki dijelovi se mogu prati u perilici posuđa
+ Odabrani modeli omogućuju ti da napitak pomiješaš direktno u posudi, iz koje ga možeš i popiti, tako da ne moraš prelijevati smoothie

- Pogodno samo za miješanje smoothie-a
- Manja količina obrade

 

Crveni smoothie maker
Crveni smoothie maker

 

 

 

Pogledaj blendere i smoothie makere na Jeftinije.hr »

 

 

Što je smoothie i odakle dolazi?
Engleska riječ "smooth" znači "glatko", tako da smoothie napitak treba biti glatko izmiksan, bez komadića voća ili pulpe. Riječ je o piću za goste od voća, povrća i vode, koje je izumio i popularizirao Amerikanac Steven Kuhnau 1970-ih, koji zbog netolerancije na laktozu nije mogao piti tada raširene mliječne koktele. Smoothie blenderi se razlikuju od sokovnika po tome što prerađuju cijelo voće, uključujući koru, a ne samo iscijeđeni sok. Stoga je, za razliku od soka, piće bogatije i zdravije, jer sadrži više vlakana.

 


Sjeckalice

 

 • Kompaktni pomoćnici koji ne zauzimaju prostor u kuhinji, ali odlično obavljaju svoj zadatak

 

+ Pogodne za sjeckanje začinskog bilja, luka, češnjaka i ostalog povrća i voća
+ Kompaktan dizajn - olakšava skladištenje
+ Relativno niska nabavna cijena
+ Mogu nasjeckati i tvrdo voće – orašaste plodove i sjemenke
+ Idealne i za drobljenje leda - u tom slučaju obrati pozornost na ulaznu snagu koja bi trebala biti oko 300 W

- Prerađuju samo malu količinu hrane odjednom
- Relativno visoka razina buke

 

Zeleno bijela sjeckalica
Zeleno bijela sjeckalica

 

 

 

Pogledaj sjeckalice na Jeftinije.hr »

 

 

2. Na što se usredotočiti pri odabiru


Potrošnja energije


Mikseri imaju ulaznu snagu od nekoliko desetaka vata do 2200 W. Što je veća ulazna snaga, to je mikser snažniji. Možemo reći da je napajanje do 450 W dovoljno za gnječenje krumpira i miksanje kuhanog povrća, dok će mikser s ulaznom snagom od 800 W bolje miksati smoothije od sirovog voća i povrća. Ako redovito sjeckaš orahe ili drobiš led, odaberi snažniji uređaj s ulaznom snagom od 1100 W ili više.

 

Broj okretaja


Broj okretaja označava koliko se puta nož okrene u minuti, a što je više okretaja, hrana je kvalitetnije i brže obrađena. Većina miksera radi u rasponu od 10-28 tisuća okretaja u minuti. Najmanje brzine su za miješanje, a najveće za drobljenje leda ili orašastih plodova. Moguće je prebacivanje između pojedinačnih brzina bilo prebacivanjem između nekoliko stupnjeva ili rotiranjem upravljača za kontinuiranu kontrolu brzine.

 

Broj brzina


Većina miksera nudi 3 ili više brzina. Najveća brzina obično ima oznaku "turbo". Tipka "Pulse" omogućuje kratkotrajno miksanje najvećom brzinom. Ovo je korisno ako trebaš miješati grubo ili kako bi se brzo postigla željena struktura.

 

Buka


Buka miksera tijekom rada je znatna, obično između 80 i 90 dB (to odgovara buci kamiona u gradskom prometu). To je zbog rotacije samog motora, ali i vibracija pri obradi tvrđe hrane. Miksere je potrebno držati pri velikim brzinama, jer imaju tendenciju "bježati" duž kuhinjskog pulta. Zbog toga su neki modeli opremljeni protukliznim nožicama. Istina je da što je uređaj robusniji, to je stabilniji.

 

Modeli s riječju "tihi" izravno u nazivu emitiraju najviše 72 dB.

 

Veličina i dimenzije


Ručni i štapni mikseri teže otprilike 300-800 g. Moraju biti što lakši, jer ih držimo u ruci prilikom miksanja. Stolni mikseri teže između 3 i 8 kilograma.
Važan je volumen posude za miješanje, koji se može kretati od 0,4 l do 8 l za velike profesionalne miksere. Zlatna sredina od 1,5 litara ili više bit će dovoljna za korištenje u četveročlanom kućanstvu.


Prije kupnje miksera preporučamo da prvo pronađeš odgovarajuće mjesto u kuhinji gdje ga možeš smjestiti i sve pažljivo izmjeriti. Kako bi mikser udobno stao ispod gornjih ormarića na kuhinjskom pultu, trebao bi imati visinu max.45-47 cm. U donjim ormarićima s dvije police dostupna je visina od 45 cm, pa bi mikser trebao biti niži.

 

Ergonomija i performanse


Ergonomija je najvažnija pri odabiru štapnog miksera. Ne bi trebao biti pretežak i oblik ručke trebao bi ti dobro pristajati u ruci. Na ručki su i kontrole, posebno prekidač, koji je potrebno držati pritisnutim tijekom rada. Ako si ljevoruk, pazi da bude postavljen tako da ga tvoja ruka može udobno pritisnuti i da možeš dovoljno osjetljivo upravljati s mikserom. Čak i ručni mikser treba dugo držati, pa ni on ne smije biti pretežak.

 

Jednostavno korištenje
Jednostavno korištenje

 


O ergonomiji ne moraš brinuti kod stolnog miksera. Njegov rad uključuje sastavljanje uređaja, upravljanje pomoću tipki ili putem zaslona osjetljivog na dodir, punjenje i pražnjenje posude, rastavljanje i čišćenje. Stolni mikseri mogu imati različite načine punjenja. Ipak, pazi da otvor za punjenje bude dovoljno velik.

 

Kabel za napajanje


Kabel treba biti dovoljno dugačak da ne ograničava korištenje aparata u kuhinji. S druge strane, kabel koji je predugačak će ti smetati. Postoji praktičan prostor za namotavanje kabela izravno na tijelo uređaja.

 

Dizajn i materijal


Kućište miksera može biti izrađeno od nehrđajućeg čelika ili visokokvalitetne plastike. Dostupne su mnoge atraktivne opcije, ali nemoj gledati samo na dizajn. Čvrstoća spojeva je posebno važna - mikser nakon montaže ne bi trebao imati "rupa" u spojevima. Općenito, kvalitetniji mikseri su obično izrađeni od metala, dok su najjeftiniji uređaji obično u potpunosti izrađeni od plastike.
Posude za miješanje su staklene, plastične ili iznimno čelične. Praktično je ako je posuda prozirna s mjernom čašicom. Prednost stakla je što je potpuno inertno, odnosno kemijski ne utječe na hranu na bilo koji način: ne mijenja boju, ne upija mirise, ne postaje kiselo, primjerice zbog voća. Proizvođači obično deklariraju da se staklo može koristiti do temperature od 90°C. Nedostatak je njegova veća težina. Plastične posude su lakše, a najbliže su staklu, po svojim svojstvima. Međutim, obrati pozornost na moguća ograničenja za visoke temperature. Proizvođač uvijek navodi temperaturni raspon pri kojem se posuda smije koristiti.


Poklopac posude mora imati brtvu od silikona ili kvalitetne gume, odnosno pouzdan zatvarač koji ne podliježe vibracijama.
Noževi za miješanje moraju biti izrađeni od visokokvalitetnog nehrđajućeg čelika. Kako bi se održala nutritivna vrijednost svježeg voća i povrća, noževi su obično opremljeni slojem titana, koji ne utječe na hranu.

Plastični štapni mikseri nisu namijenjeni za miješanje vruće hrane, dijelom zbog toga što je plastika obojena. Neke plastike lako apsorbiraju pigment iz hrane, a s vremenom mogu i požutjeti. Proizvođači to obično ističu u priručniku.

 

3. Funkcije


Osim gotovo obavezne kontrole brzine, mikser može imati i druge funkcije.

 • Automatsko isključivanje omogućuje ti postavljanje vremena miješanja nakon kojeg će se uređaj sam isključiti.
 • Zaštita od pregrijavanja - isključuje mikser ako se počne pregrijavati i ne dopušta mu ponovno pokretanje dok se uređaj dovoljno ne ohladi.
 • Stolni mikseri s posudom obično imaju sigurnosnu bravu koja sprječava pokretanje u slučaju pogrešne montaže, što može spriječiti nezgode.
 • Drobljenje leda - mikser može drobiti led samo ako je to izričito navedeno od strane proizvođača. Ova funkcija će se češće naći na skupljim uređajima s ulaznom snagom većom od 1000 W.
 • Indukcijsko grijanje je dodatna funkcija najskupljih profesionalnih uređaja, koja omogućuje zagrijavanje juha i umaka izravno u mikseru.

 

4. Izmjenjivi priključci i dodaci


Mikseri se obično isporučuju s dvije vrste dodataka: metlicama za pripremu tekućeg tijesta i šlaga te kukama za gnječenje koje se koriste za obradu tvrđeg, primjerice, dizanog tijesta.
Mikseri su opremljeni rotirajućim čeličnim noževima čiji oblik i materijal utječu na rezultat pripreme.
Ponekad je uključen i uređaj za punjenje koji omogućuje kretanje hrane u područje noževa tijekom procesa. Ne miješaju svi mikseri u potpunosti sve sastojke u posudi.
Smoothie mikseri mogu se isporučiti s nekoliko posuda koje se mogu zatvoriti tako da možete lako ponijeti gotov napitak.

 

Bijeli stolni mikser
Bijeli stolni mikser

 

 

Pogledaj dodatke za kuhinjske aparate na Jeftinije.hr »

 

 

5. Savjeti i trikovi


Održavanje i čišćenje


Imaj na umu da svaka uporaba uređaja suprotno njegovoj namjeni može dovesti do njegovog oštećenja. Osim ako proizvođač izričito ne navede da je mikser namijenjen za sjeckanje tvrde hrane i leda, malo je vjerojatno da će se njegov dizajn i performanse doista nositi s takvim zadatkom.
Stoga je prvi preduvjet za dugi vijek pravilna uporaba u skladu s namjenom uređaja. Drugi preduvjet je pravilno održavanje.
Operi i očisti mikser nakon svake upotrebe. Ako je moguće, obriši uklonjive dijelove i pribor te blok motora vlažnom krpom.

 

Sigurnost


Mikser koristi točno prema uputama proizvođača. Neki mikseri imaju integrirani sigurnosni sustav koji sprječava njihovo pokretanje ako su neispravno montirani. Preporuča se čišćenje noževa u zaštitnim rukavicama. Drugi način da se riješiš nečistoće je da napuniš uređaj vodom i uključiš ga na 10 sekundi na maksimalnoj snazi (puls). Pridržavaj se simbola upozorenja i nikada ne ostavljaj mikser djeci na samostalno korištenje.

 

Pogledaj miksere na Jeftinije.hr »

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2022 sMind d.o.o., dio Heureka grupe