SAVJET Slobodno vrijeme
8.6.2022. 12:48:22

KAKO ODABRATI ROMOBIL?

1/1

Vožnja romobilom stvarno stvara ovisnost. Možeš ga koristiti za vožnju po kvartu, koristiti ga kao prijevozno sredstvo, ponijeti ga kao prijevozno sredstvo, ponijeti ga sa sobom u šetnju sa psom ili se igrati s djecom. Naravno, različite konstrukcije prikladne su za izlete po asfaltnim biciklističkim stazama, a da ne spominjemo posebne freestyle romobile. U ovom vodiču objasnit ćemo kako odabrati romobil na temelju osnovnih tipova i svih važnih parametra.

  • Nikolina, urednica na Jeftinije.hr
  • Vrijeme čitanja: 8 min

 

Indeks

  1. Vrste romobila
  2. Važni parametri
  3. Oprema za skiroje
  4. Nasveti in namigi

 

Vrste romobila prema vrsti konstrukcije

S kotačima na napuhavanje

Djevojčica na narančastom romobilu s kotačima na napuhavanje.

Romobili s kotačima na napuhavanje neće te iznevjeriti ni u jednoj situaciji. Pogodni su za asfaltne biciklističke staze, gradske nogostupe i šumske staze s manjim neravninama.

+ Svestran
+ Jednostavan za korištenje
+ Značajno bolja apsorbancija udara
+ Povećano prianjanje kotača

- Mekši kotači zahtijevaju više truda
- Opasnost od bušenja gume
- Zahtjevnije održavanje
- Teži su

Sklopivi

Plavi sklopivi romobil.

Sklopivi romobili su najprikladniji za kraće udaljenosti u gradu. Prikladni su, na primjer, za prijevoz od ureda do autobusa ili vlaka. S njima je putovanje javnim prijevozom manje teško, a jednako ih je lako prevesti u automobilu.

+ Kompaktan
+ Lagan
+ Upravljač ima podesivu visinu
+ Širok izbor

- Manje izdržljiva konstrukcija
- Zahtjevnije održavanje
- Nosivost obično samo do 120 kg

 

Terenski (sportski)

Žuti terenski romobil.

Za terenske romobile karakteristični su kotači na napuhavanje i činjenica da je prednji kotač (do 25 inča) obično veći od stražnjeg. Pogodni su za vožnju po raznolikom terenu, stazama i za spustove s brda.

+ Gotovo svi modeli imaju opružnu vilicu
+ Snažna i izdržljiva konstrukcija
+ Lagani okvir
+ Visokokvalitetne kočnice

- Manje sklopivi
- Nedostatak dodatne opreme ( sklopiva noga, branici itd.)

Freestyle

Zelen freestyle romobil.

Nešto rjeđi su freestyle romobili, koji su posebno popularni među ljubiteljima skate i U – rampi. Na ovim romobilima možeš izvoditi razne trikove uz znatno manji rizik od oštećenja strukture. Karakteriziraju ih mali, tvrdi kotači i vrlo niska daska romobila.

+ Visokokvalitetni materijali
+ Vrlo izdržljiva konstrukcija, uključujući kotače
+ Osjetljiva i precizna kontrola
+ Mala težina

- Prikladno samo za ravne površine
- Nije moguće mijenjati visinu upravljača
- Obično nije sklopiv
- Visoka cijena

→Pogledaj romobile

 

Električni romobili

Moderni sivi električni romobil s crvenim dodacima.

Baš kao i električni bicikli, danas su električni romobili sve popularniji. Uz uobičajenije parametre, ovdje se uzimaju u obzir i domet i maksimalna brzina koja može prijeći 30 km/h.

+ Zahvaljujući motornom pogonu još jedan zabavni faktor
+ Štedi više energije – manje truda (ili ništa)
+ Brz
+ Udoban

- Zbog motora, više napora za odgurivanje
- Zahtjevnije održavanje
- Teži su
- Viša cijena

 

→Pogledaj elektriične romobile

 

Vrste romobila prema namjeni

Za odrasle

Usredotoči se na željeni stil vožnje i vrstu površine. Romobili mogu biti prikladni za spuštanje niz strma brda, lutanje gradom ili laganu vožnju parkom. Sve je to povezano, primjerice, s većom izdržljivošću okvira, pa je pravi izbor puno kompliciraniji nego kod dječjih romobila.

→Pogledaj romobile za odrasle

 

Djeca

Dječjim romobilima mogu se voziti djeca od dvije godine nadalje. Modeli za najmlađe opremljeni su dodatnim kotačem za veću stabilnost, radi se o takozvanim tricikl romobilima. To djeci olakšava postizanje potrebne ravnoteže.

Za nešto stariju djecu, naravno, možeš birati i iz široke ponude klasičnih modela na dva kotača.

Općenito, sve verzije dječjih romobila su lakše od inačica za odrasle i otporne su na manje izdržljive materijale kao što je otvrdnuta plastika. Većina također može imati podesivu visinu upravljača, što igra vrlo važnu ulogu u ovoj kategoriji.

→Pogledaj dječje romobile

 

Važni parametri

Nosivost

Maksimalna nosivost, tj. težina koju romobil može nositi mora se birati ne samo prema težini samog vozača, već i prema stvarima koje vozač ima kod sebe. Računaj da pun ruksak s ručkom i laptopom znači do 5 kg viška težine. Osim toga, u redu je ako ima nešto rezerve.

Velike su razlike u nosivosti romobila za odrasle. Na primjer, urbani modeli u pravilu imaju nosivost od 90 kg ili više, freestyle romobili od 80 do 100 kg, ali u normalnoj upotrebi bez skokova i neravnina mogu izdržati više jer su dizajnirani za ekstremna opterećenja.

Dječji modeli obično nose oko 75 kg.

Težina

Koja se težina može smatrati prihvatljivom opet ovisi o vrsti konstrukcije romobila i također o materijalu okvira.

Što je romobil lakši, to je lakše upravljati njime. Lakši romobili dobro dođu posebno u gradu i svugdje gdje ga moraš nositi. Kod freestyle romobili također je dobrodošlo da su lakši. Također mogu težiti manje od 3,4 kg kako bi lakše s njima bilo izvoditi trikove i skokove.

S druge strane, terenski romobili mogu težiti do 9 kg ili više. To je zbog visokih zahtjeva za izdržljivošću i stabilnošću na neravnim površinama. Veća težina također doprinosi prianjanju kotača na glatkim površinama.

Tvrdoća kotača

Jednostavna jednadžba kaže da što je kotač tvrđi, to je vožnja brža, ali na račun manje udobnosti zbog slabije apsorbancije udaraca.

Kotači su najčešće od gume s poliuretanskim i plastičnim felgama ili u verziji na napuhavanje. Ako namjeravaš voziti po glatkom terenu, bit će dovoljni manji gumeni kotači. Također su prikladniji za početnike i djecu zbog boljeg upravljanja.

No, ako je teren kojim se namjeravaš voziti raznolik, možeš se odlučiti za verziju na napuhavanje i veću veličinu kotača, koji su pogodniji i za duža putovanja i sportske vožnje.

Meke gume s boljim prianjanjem možeš prepoznati po oznaci 86A i niže. Smatra se da je 88A i više tvrda guma. Ali nemoj zaboraviti da s takvim kotačima možeš osjetiti svaki udarac. Zato su najprikladniji za skate parkove.

 

Promjer kotača

Minimalna dimenzija kotača na napuhavanje je 12 inča (1 inč = 2,54 cm). Zbog izvrsnog upravljanja, ovo je idealna veličina za početnike.

16–inčni kotači su još uvijek dobro upravljani i olakšavaju postizanje brzine.

Romobili s većim prednjim kotačem također lakše dobivaju na brzini, ali ih je i nešto teže upravljati pa nisu prikladni za početnike. Istodobno, ova kombinacija osigurava veću stabilnost pri velikim brzinama. Sportski romobili mogu imati kotače promjera 26 inča sprijeda i 20 inča straga.

Tablica približne veličine kotača

Veličina kotača (″) Stil vožnje
12 U gradu, na biciklističkim stazama.
16 Veća brzina, savršeno upravljiva po gradu.
20 Univerzalne veličine, u gradu i za izlete.
26 Za duže rute i zahtjevnije terene.

 

Upravljač

Kod upravljača se usredotoči na njegovu veličinu i ergonomiju. Što je širi, to je vožnja stabilnija i udobnija. Za dodatnu udobnost, rogovi okrenuti prema naprijed za alternativno držanje mogu se montirati na upravljač.

Za podesive modele, raspon upravljača trebao bi biti najmanje 90 – 139 cm za odrasle i 50 cm za djecu.

Ako želiš postaviti ispravnu visinu upravljača, postavlja se uz romobil na podu. Visina gornjeg ruba upravljača trebala bi biti približno jednaka visini boka.

 

Tablica visine upravljača

Visina vozača (cm) Približna visina upravljača (cm)
100 – 120 50 – 55
120 – 140 60 – 65
140 – 160 70 – 75
160 – 170 80
170 – 180 85
180 – 190 90
190 ili više 95 ili više

 

Okvir

Materijal okvira ne utječe samo na težinu romobila, već i na njegovu trajnost. Čelični okvir je osnovni element u svakom modelu za odrasle.

Za najzahtjevnije postoji izbor karbona koji se odlikuje čvrstoćom i, nažalost, znatno višom cijenom.

Kočnice

Obično su dostupne tri vrste kočnica. Svaki oblik je prikladan za drukčiji stil vožnje. Osim različitih oblika, razlikuje se i po učinkovitosti kočenja i cijeni.

V-kočnice
To je klasika koju svi biciklisti poznaju – jednostavna ručica na upravljaču. Ovi modeli će odgovarati velikoj većini vozača jer pružaju dovoljne performanse uz nisku cijenu. Pogodni su za veće udaljenosti, a velika im je prednost jednostavno održavanje.
Disk kočnice
Za veće udaljenosti bit će prikladniji disk i disk kočnice koje će posebno dobro doći na strmim spustovima. U teškim vremenskim uvjetima mogu savršeno kočiti čak i pri velikim brzinama. Vrhunska funkcionalnost se naravno očituje i u cijeni. Osim toga , diskove je potrebno održavati i podešavati.
Stražnje kočnice
Pedala kočnice smještena iznad stražnjeg kotača, namijenjen je nezahtjevnim korisnicima. U kriznim situacijama te može ostaviti na cjedilu pa se ove kočnice ne preporučuju za brzu vožnju po neravnim površinama.

 

Daska za noge

Daska za noge ili podnožje je stojeća površina romobila. Njegova visina, dužina i širina su presudni pri odabiru.

Visina daske za noge

Niži položaj daske omogućuje okretniju vožnju. Ako namjeravaš voziti po glatkom asfaltu, bit će prikladna visina između 4 i 5 cm. Na neravnim površinama je oko 5 -7 cm prikladnija visina daske.

Duljina daske za noge

Za djecu je dovoljno 35 cm, a za odrasle 40 cm.

Većina proizvođača nije imala pojma da su obje noge postavljene na podnožje u isto vrijeme. Ako to želiš, radije odaberi dužu dasku za noge.

 

Širina daske za noge

Općenito, prikladnije su uže daske koje te ne prisiljavaju da stojiš izvan osi romobila. To znači da bi trebalo biti dovoljno 10 do 11 cm. Naravno , prilikom odabira uzmi u obzir i moguću veću veličinu stopala. Također obrati pozornost na stražnju osovinu, jer će se tamo odvijati gibanje noge.

Oprema za romobil

 

Savjeti

Koji je tip romobila najsvestraniji?

Ako nemaš na umu neki specifičan teren ili planiraš svoj romobil podijeliti s drugim osobama s različitim željama, odaberi romobil srednje veličine s kotačima na napuhavanje od 20 inča.

Koji romobil odabrati za vožnju na posao?

Lagani sklopivi romobil sa srednjim ili malim kotačima vjerojatno je najbolji za vožnju na posao, ovisno o tome planiraš li se voziti po lakim ili malo raznolikim površinama.

Održavanje i njega romobila

Romobil je jednostavan za održavanje, ali se mora poštivati nekoliko osnovnih pravila.
Prije svake upotrebe:

  • Zategni vijke, stezne poluge i opružne mehanizme.
  • Provjeri gume ili kotače i ležajeve.
  • Ukloni grubu prljavštinu s mehaničkih mjesta.
  • Nakon završetka sezone romobil spremi na suho i po mogućnosti tamno mjesto. Izravna sunčeva svjetlost može oštetiti gume.

 

Sigurnost i pravila vožnje

Iako su nekoć bili dopušteni romobili na nogostupu, danas se (uglavnom zbog električnih romobila i drugih vrsta električnih bicikala) pogled na vožnju po pješačkoj zoni promijenio.

Romobili podliježu istim zakonima kao i bicikli. Oni pripadaju biciklističkoj stazi ili cesti.
Vozač romobila je sudionik u prometu kao i vozač, pa se mora pridržavati prometnih propisa. U slučaju zastoja vozač može oprezno zaobići cestu s desne strane kolnika. Djeca mlađa od 18 godina moraju nositi kacigu, a djeca mlađa od 10 godina moraju biti u pratnji osobe starije od 15 godina.

Planiraš li putovanje s romobilom? U našem vodiču po top biciklističkim stazama po Hrvatskoj možeš naći puno ideja za izlet.

 

→Pogledaj romobile na Jeftinije.hr

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe