SAVJET Ljepota i zdravlje
17.6.2022. 8:41:19

KAKO ODABRATI PARFEM?

1/1

Odgovarajući parfem dat će ti samopouzdanje, naglasiti tvoju zaigranost ili pridonijeti tvojoj zavodljivosti. Novi miris neizbrisivo će povezati uspomene na prvi zajednički odmor, novi posao ili romantičnu večeru. Odabir parfema nije lak zadatak. Imaš li već favorita ili želiš eksperimentirati? Nauči kako se snalaziti u svijetu parfema i što odabrati.

 

 • Maja, urednica na Jeftinije.hr
 • Vrijeme čitanja: 8 min

 

Indeks

 1. Za koga biraš parfem
 2. Vrste parfema
 3. Specifične vrste
 4. Vrste mirisa
 5. Sastav parfema
 6. Cijena je jednaka kvaliteti
 7. Savjet na kraju

 

1. Za koga biraš parfem?

Prije svega, moraš odrediti za koga biraš parfem. Ženski parfemi su drugačiji od muških, na pola puta ćeš se susresti s unisex mirisima, a tu su i parfemi za djecu.

 

Ženski parfemi

 

U ženskim mirisima prevladavaju cvjetne note, gdje su glavne komponente kompozicije cvijeće – ruža, jasmin, magnolija, đurđevak, ljubičica i drugo. Također uključuju svježe, sočne i voćne mirise s jakom citrusnom komponentom, uglavnom u kombinaciji s drvenim, začinskim ili cvjetnim notama. Bočice ovih mirisa su tipično ženstvene, izrađene od prešanog ili glatkog stakla te mogu biti ukrašene mašnama i zlatnim elementima.

 

Pogledaj ženske parfeme

 

 

Muški parfemi

 

U muškim parfemima prevladavaju drveni mirisi, pri čemu veliku ulogu imaju sandalovina, cedar ili ružino drvo, te su obično nadopunjeni orijentalnim sastojcima, začinima, citrusima i cvijećem. Među muškim mirisima možemo pronaći i kožne parfeme, koji sadrže sastojke koji podsjećaju na miris kože. Nadopunjuju ih note duhana, tamjana i raznih vrsta drveta. Za muške mirise pronaći ćeš moderne četvrtaste bočice robusnog dizajna, često u tamnim bojama i s metalnim elementima.

 

Pogledaj muške parfeme

 

 

Unisex parfemi

 

Unisex parfemi prikladni su za oba spola i često sadrže jaku citrusnu komponentu – limun, limetu, bergamot ili naranču. U ovu klasifikaciju mirisa spadaju svježi i takozvani "čisti" mirisi. Kao i sastojci, bočice su unisex i neće uvrijediti dame ili gospodu.

 

 

Pogledaj unisex parfeme

 

 

Dječji parfemi

 

Dječji parfemi su obično slatki. Popularne su arome žvakaće gume, bombona, voća i kole. Zbog osjetljivosti dječje kože, ovi mirisi ne bi trebali sadržavati alkohol. Bočice obično imaju ilustracije popularnih junaka iz bajki. Među njima ćeš pronaći verzije za dječake i djevojčice.

 

 

2. Vrste parfema

Mirisi se klasificiraju prema postotku mirisnih sastojaka koje sadrže. Koncentracija mirisnih komponenti u određenoj je mjeri dopunjena alkoholom. Što je veći sadržaj sastojaka, to je intenzivnija aroma, koja također traje dulje.

 • Parfem (Extrait de Parfum - P) sadrži 15-40% sastojaka mirisa. To je najkoncentriranija vrsta mirisa. Vrlo je jak i zahtjevan za proizvodnju, pa ga proizvodi samo nekoliko poznatih marki. Obično je manjeg volumena, a cijena je viša. Ali intenzitet i izdržljivost su toliko visoki da će nekoliko kapi mirisati mnogo sati. Parfemi se češće koriste za svečanije prilike, ali ih možeš nositi i svaki dan. U pravilu nemaju raspršivač, a kapi se nanose iza ušiju i unutar laktova.
 • Parfemska voda (Eau de Parfum - EdP) ima oko 15% mirisnih esencija u ukupnom sadržaju. Ovo je optimalan omjer alkohola i sastojaka mirisa, što ga čini nježnim za osjetljiviju kožu. Od ekstrakta parfema razlikuje se samo po nižem intenzitetu i kraćoj postojanosti. Unatoč tome, na koži i odjeći traje oko 4-6 sati. Jedan je od najprodavanijih vrsta mirisa i prikladan je za svakodnevnu upotrebu.
 • Toaletna voda (Eau de Toilette - EdT) sastoji se od 5-15% sastojaka mirisa i oko 80% alkohola. Toaletnu vodu preferiraju uglavnom oni koji često mijenjaju mirise. Mirišu kraće od parfimiranih voda, a kao što ime govori, izvorno je bio svjež miris za jutro. Nabavna cijena je povoljnija od koncentriranijih vrsta mirisa.
 • Kolonjska voda (Eau de Cologne - EdC) sadrži oko 4% sastojaka mirisa u oko 70% alkohola. Stoga spada u najmanje koncentrirane vrste mirisa. Koriste ga muškarci nakon brijanja, gdje može zamijeniti aftershave. Traje oko 1 do 2 sata pa se brže troši i obično se prodaje u većim pakiranjima po povoljnijoj cijeni.
 • Eau de Fraiche sadrži oko 2% mirisnih čestica. Ovo je manje uobičajena koncentracija, ali dostupna na tržištu. Cijena je vrlo niska pa je dostupan svima. Miris ne traje dugo i stoga ga je potrebno češće nanositi.

 

3. Specifične vrste 

 

Parfimirano ulje

 

Parfimirana ulja (CPO) su orijentalni specijalitet i obično ćeš naići na začinske i vrlo aromatične mirise. Za razrjeđivanje mirisnih esencija ne koristi se alkohol, već ulje, uglavnom jojobino. Ulje omogućuje bolje oslobađanje komponenti mirisa od alkohola i ne uzrokuje isušivanje kože. Osim toga, obično ne iritira i ne uzrokuje alergije. Parfimirana ulja se nanose kap po kap na tople dijelove kože, baš kao i druge vrste mirisa. Na koži mogu izdržati do dva dana, a ispiru se samo pod tušem ili u kadi.

 

Niche parfem

 

Ovi mirisi sadrže rijetke i ekskluzivne sastojke, kao što su Grasse iris, Damask ruža i pravi jantar. Niche parfeme proizvode manje neovisne tvrtke ili pojedinci i stoga ne podliježu diktatu trendova. Pakirani su u neobične bočice, što savršeno naglašava njihov izniman karakter.

 

Tester

 

Tester ima isti sastav kao i parfem. Međutim, razlikuje se u nekim detaljima, zbog kojih nije baš prikladan dar. Pogodan je izbor za kupce koji žele miris za vlastitu upotrebu, ne mare za bočicu i kutiju, ali žele bolju cijenu.

 

 

Minijatura, uzorak i parfemski sprej

 

Minijature parfema predstavljaju minijaturne verzije parfema i obično su do 7 ml volumena. Riječ je o limitiranim izdanjima proizvođača, gdje može biti samo nekoliko minijatura jednog brenda ili jedne vrste mirisa. Olakšava isprobavanje nekoliko različitih mirisa i pronalaženje onog koji ti najviše odgovara. Idealni su za primjerice testiranje novih mirisa i putovanja jer lijepo stanu u torbicu i džep.

Također možeš pronaći uzorke i sprejeve mirisa koji su još manjeg volumena i ponekad dolaze u bočici s raspršivačem. Nanesi miris nekoliko puta, pusti da razvije aromu i eventualno tek tada kupi standardno pakiranje. 

 

Putna ambalaža

 

Svoj omiljeni miris možeš ponijeti i u avion. Sve što trebaš učiniti je koristiti putnu bočicu malog, dopuštenog volumena i u nju raspršiti potrebnu količinu. Putni raspršivači za ponovno punjenje obično su dostupni u mnogim dizajnima, najčešće plastičnim ili metalnim.

 

 

4. Vrste mirisa

Mirisi većine brendova danas su razvrstani, prema bazi mirisa, u različite „obitelji“ radi lakšeg snalaženja. Pronaći ćeš sastojke biljnog i životinjskog, prirodnog ili sintetičkog podrijetla.

 • Cvjetni – Najbrojnije „stablo“ mirisa, pogodno uglavnom za dame. Baza su snažne cvjetne note, najčešće jasmin, đurđevak, ruža ili ljubičica. Svježi su, lagani i razigrani te stoga idealni za proljetnu sezonu.
 • Voćni - Karakterizira ih svježina i lakoća s jakim voćnim podnotom. Često sadrže jake voćne elemente, kao što su maline, jagode ili breskve. U njima ćeš pronaći i egzotične note, poput ananasa ili kokosa, ili, s druge strane, svježije voće poput jabuka ili kupina. Savršeni su za ljetnu sezonu.
 • Citrusni - Pogodni za sve koji vole svježinu i lakoću. To su uglavnom naranče, limete i egzotično voće. Posebno su prikladni u toplim ljetnim danima, mogu ugodno osvježiti tijekom umora ili stresa.
 • Orijentalni –na početku mogu biti preslatki i izražajni. Obično sadrže intenzivnu aromu začina, poput vanilije, cimeta ili klinčića. Parfemi su teški, senzualni i strastveni. Posebno se ističu zimi i u večernjim prilikama, ali ako se zaljubiš u njih, ne moraš ih odbaciti ni ljeti.
 • Drveni - Prevladava aroma drveta, bilo sandalovine, cedra ili ruže. Sofisticirani su i neobični te će savršeno nadopuniti, primjerice, večer u društvu.
 • Kožni - Ovi parfemi su napravljeni po mjeri za muškarce i sadrže sastojke koji dočaravaju miris kože ili duhana.
 • Aquatic - Kao što ime govori, u ovim parfemima ćeš pronaći vodene note. Često se nadopunjuju lotosom ili morskom soli i mogu se okarakterizirati kao svježi mirisi pogodni za ljeto ili sport.
 • Čempres i paprat - Parfemi čempresa i paprati variraju od svježih voćnih i cvjetnih nota do nota duhana. Baziraju se na notama crnogorice, koje u isto vrijeme donose prirodu i ekstravaganciju i stoga su prikladniji za gospodu.

 

Mirisne baze se ponekad miješaju kako bi se dobile različite kombinacije, poput cvjetno-citrusnih ili chypre-drvenastih mirisa.

 

Parfem Marc Jacobs Decadence

 

5. Sastav parfema

Svaki parfem se sastoji od tri dijela - glave, srca, baze.

Kada ga prvi put pomirišeš, osjetiš glavu mirisa. To stvara prvi dojam, pa se na to stavlja veliki naglasak. Najčešće se sastoji od cvjetnih, citrusnih i voćnih komponenti. Glava parfema ispari unutar 15 minuta.

Nakon što glava izblijedi, na scenu nastupa srce. Srednje note arome popraćene su niskim notama baze u prepoznatljivoj i specifičnoj liniji, što ukazuje na karakter mirisa. Sastojci u srcu traju oko 2 do 3 sata.

Posljednja i najduža faza koja zatvara cjelovitost mirisa naziva se baza. Kompozicija je uglavnom teža i pikantnija s notama vanilije ili sandalovine. Ovisno o korištenim sastojcima i kvaliteti mirisa, polako blijedi nakon 3-4 sata, ali kod nekih parfema s višom koncentracijom može trajati i do desetak sati.

Parfem Calvin Klein Euphoria

 

6. Cijena je jednaka kvaliteti

Što je cjenovna kategorija parfema veća, to je veći postotak mirisa u njemu a time i kvaliteta, no to nije fiksno pravilo. Često plaćaš dodatno za poznati brend koji kupuješ. Na tržištu ćeš pronaći i imitacije i izradbe poznatih parfema. Cijena im je obično znatno niža, no upitna je kvaliteta korištenih sastojaka.

Čuvaj se sumnjivo niskih cijena originalnih parfema. U takvom slučaju može biti riječ o krivotvorini.

 

7. Savjet na kraju

Kako odabrati i koristiti parfem?

 1. Nanesi parfem na golu kožu, na zapešća, vrat i sljepoočnice. Ne preporučuje se nanošenje na odjeću, jer se miris ne razvija kako treba, a osim toga, sastojci parfema je mogu oštetiti.
 2. Prilikom odabira u trgovini prvo isprobaj laganije voćne ili svježe mirise, a zatim prijeđi na teže i jače kompozicije.
 3. Nakon isprobavanja svakog mirisa pusti nos da se odmori ili pokušaj osjetiti aromu kave koja neutralizira parfem.
 4. Isprobaj maksimalno četiri mirisa odjednom. Nemoj žuriti i dopusti da se svaki parfem razvije.
 5. Ne širi miris, utrljavanjem u kožu bi se oslabio i pomiješale bi se pojedine komponente sastava.
 6. Prilikom odabira i korištenja parfema, razmisli o svom okruženju. Prekomjerne komponente ili pretjerana primjena neće se svidjeti kolegama na poslu ili suputnicima u javnom prijevozu.

 

Trajnost i skladištenje

Ovisi o tome je li parfem otvoren ili ne. Nakon otvaranja i korištenja, njegov sadržaj će trajati pola godine ili više. Ipak, čuvaj bočicu izvan dnevne svjetlosti, na temperaturi do 20°C. Miris u originalnoj neotvorenoj bočici traje više od godinu dana.

Čim se boja parfema počne mijenjati, nijansa potamni i oko čepa se smjesti smolni prsten, vrijeme je da ga se riješiš. Može se dogoditi i da miris postane kiselkast ili smolast. Tako ćeš znati da je proizvod došao do kraja svog vijeka trajanja.

 

Kako odabrati miris za poklon?

Prilikom odabira mirisa za poklon, shvati da on ovisi i o pH kože budućeg nositelja. To znači da će se isti sastav parfema formirati različito, s različitom kožom, u jedinstvenu kombinaciju osobne arome. Najbolje je kupiti miris koji primatelj već poznaje i koristi ili odabrati miris s omiljenim mirisnim sastojcima.
 

Pogledaj parfeme na Jeftinije.hr »

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2022 sMind d.o.o., dio Heureka grupe