SAVJET Namještaj
29.6.2022. 10:39:58

KAKO ODABRATI SJEDEĆU GARNITURU?

1/1

Moderna dnevna soba ne može bez kvalitetne sjedeće garniture. Bilo da će se koristiti za odmaranje s cijelom obitelji ili će biti za jedno ili dvoje, ona bi prije svega trebala biti udobna. Tražite li kutnu garnituru ili onu u obliku slova U? Treba li biti rasklopiva za smještaj gostiju ili za svakdonevno spavanje? Važan parametar je materijal– konstrukcija ali i presvlaka.

  • Maja, urednica na Jeftinije.hr
  • Vrijeme čitanja: 6 min

 

Indeks

  1. Vrste garnitura
  2. Parametri
  3. Materijal
  4. Održavanje
  5. Dodaci
  6. Često postavljana pitanja

1. Vrste garnitura

Sjedeće garniture u obliku slova U

U-garniture su opremljene s dva kuta, ležaja smještenih s obje strane garniture. Nude više prostora za opuštanje ili druge aktivnosti, a mogu poslužiti i kao prostor za pohranu.

+ Veliki prostor za opuštanje
+ Skladišni prostor

- Veće veličine nisu prikladne za manje prostorije

Kutne sjedeće garniture

Garniture za sjedenje u obliku slova L - jednostavnija verzija garniture u obliku slova U.

+ Sklopivi modeli se u trenu pretvaraju u krevet
+ Prirodno dijele prostoriju
+ Idealne za sjedenje s prijateljima

- Nisu prikladne za manje sobe

 

→Pogledaj kutne sjedeće garniture

 

Sjedeće garniture sa foteljom

Garniture dolaze i u kompletu sa foteljom koja odgovara dizajnu garniture. Od jednostavnih naslonjača do udobnih pomagala za čitanje ispod svjetiljke, može birati prema potrebi i namjeni korištenja. Udobna fotelja dobro dođe za protezanje nogu, a također možeš odabrati i garniture sa foteljom i tabureom.

+ Odgovarajući set garniture i fotelje
+ U nekim su slučajevima, taburei su uključeni

- Ako se fotelja uništi, može biti teško nadopuniti set

Sjedeće garniture na razvlačenje

Garnitura na razvlačenje može poslužiti kao pomoćni ležaj za posjetu ili za svakodnevno spavanje – pogotovo ako biraš namještaj za manje stanove, gdje svaki centimetar ima svoju namjenu.

+ Služit će i kao krevet
+ Idealna za manje apartmane i garsonjere

- Svakodnevno spavanje na madracu slabije kvalitete možda neće biti dobro za tvoja leđa

Dvosjed

Ako tražiš klasični ravni dvosjed, uputi se u našu kategoriju Dvosjedi/trosjedi, gdje ćeš pronaći veliki izbor.

+ Pogodno za svaki stan

- Nudi manje prostora od L ili U garnitura

 

→Pogledaj dvosjede

 

2. Parametri

Broj osoba i upotreba

Koliko je ljudi u kućanstvu? Koliko često imaš posjetitelje i koliko njih? Ako netko s vremena na vrijeme spava kod tebe, dobro će ti doći kauč na razvlačenje. Ako nemaš dovoljno prostora, kauč s prostorom za odlaganje poslužit će ti kao spremište. Za kućanstvo u kojem žive životinje ili djeca, postoje prikladne garniture sa zamjenjivom presvlakom koju pereš u perilici.

Veličina dnevnog boravka

Pri kupnji imaj na umu da oko sjedeće garniture mora biti dovoljno mjesta za kretanje po sobi. U manjim prostorima povoljnije je kupiti manji trosjed i upotpuniti ga foteljom ili tabureom. Prednost je što s vremenom možeš promijeniti neke istrošene dijelove, ili dodati još, te tako proširiti trosjed.

Udobnost sjedenja

Na ukupnu udobnost uglavnom utječe tvrdoća sjedala. Premekana sjedala ne drže pravilno leđa i ne pružaju im odgovarajuću potporu. Srednje tvrda sjedala pružaju dobar oslonac za leđa i optimalnu dubinu sjedala. Tvrdo sjedalo je prikladno za spavanje posjetitelja, gdje pruža dovoljnu potporu. Mekoću sjedala možeš podesiti kupnjom jastuka ili prekrivača.

Kvaliteta izrade i trajnost

Konstrukcija drži garnituru zajedno, stoga je bitno odabrati dovoljno jaku i izdržljivu. Sjedala s metalnom konstrukcijom, koja su skuplja, ali traju dulje, ispunjavaju ovaj uvjet. Najčešće ćeš susresti konstrukciju od drveta ili iverice, no njihova niža cijena znači i manju izdržljivost.

Odaberi materijal presvlake prema namjeni garniture, uzimajući u obzir koliko će se često trebati čistiti.

Dizajn

Izgled sjedeće garniture je stvar tvojih osobnih preferencija i ukusa, ali bi trebao odgovarati interijeru sobe. Ako ne znaš koju boju odabrati, odaberi prigušene neutralne tonove koji pristaju bilo gdje. Neki će preferirati modernu garnituru, dok će drugi izabrati bezvremenski klasik koji neće izaći iz mode za nekoliko godina. U svakom slučaju, prednost daj udobnosti pred dizajnom, jer bi garnitura za sjedenje prvenstveno trebala služiti za opuštanje.

Cijena

U ponudi ćeš pronaći manje sjedeće garniture klasičnog izgleda do 3.000 Kn, kao i one veće za koje su i cijene osjetno veće. Na konačnu cijenu utječu materijal presvlake, punjenje, materijal dodatnih komponenti i konstrukcija.

3. Materijal

Presvlaka ima presudnu ulogu u trajnosti, ali i cijeni, kao i materijal konstrukcije koji drži garnituru na okupu.

Materijal presvlake

Izbor presvlake za garnituru trebao bi odražavati prirodu tvojeg kućanstva. Na primjer, nije svaki materijal prikladan za obitelji s djecom i kućnim ljubimcima. U ovoj situaciji odaberi presvlaku koja se može lako prati ili onu koja se može skinuti i staviti u perilicu. Također će biti prikladnije odabrati gusto tkane presvlake. Na primjer, vuna je vrlo fleksibilna, ali u isto vrijeme izdržljiva i lako se čisti. Za potpunu sigurnost tvoje garniture razmisli o mogućnosti impregnacije –garnitura će se prekriti tankim slojem zaštitnog materijala, zahvaljujući kojem se mrlje lako mogu obrisati bez traga.

Materijal bi trebao biti čvrst, estetski, ugodan na dodir i udoban. Prilikom kupnje pažljivo provjeri kvalitetu i izradu presvlake. Tkanine s čvršćim tkanjem i tanjim vlaknima trajnije su i prikladnije za tapeciranje namještaja u aktivnom kućanstvu. Općenito, što materijal ima manje šavova, to je veći rizik od deformacije tijekom čestog rastezanja.

Ako garnituru za sjedenje u svom domu koristiš prilično sporadično, možeš odabrati i finije i zanimljivije tkanine, poput baršuna ili svile. Međutim, očekuj više održavanja.

Materijal punjenja

Obrati pažnju na punjenje samog sjedećeg dijela i naslona. Jeftinije garniture punjene su pjenom, ponekad u kombinaciji s bonell oprugama. Nedostatak ovog materijala je brzo propadanje ili nije u potpunosti anatomski prikladan. Viša cjenovna kategorija koristi lateks i memorijsku pjenu, koji se savršeno oblikuju prema tvojoj figuri, udobni su i doprinose boljem držanju tijela.

Materijal izrade i dodaci

Kvalitetne i izdržljive sjedeće garniture trebaju imati temelj od punog drva ili metala. Nemoj zanemariti materijal detalja za izvlačenje, noge garniture, kotačiće ili mehanizam za otvaranje pohrane. Noge su izrađene od drveta, metala i plastike - plastične konstrukcije imaju minimalni vijek trajanja.

4. Održavanje

Obriši kožna sjedala vlažnom krpom s malo blagog deterdženta. Uvijek koristi sredstva za čišćenje kože i presvlaka i prije čišćenja prvo testiraj proizvod na skrivenom mjestu, gdje bilo kakva promjena boje površine neće biti bitna. Ni u kojem slučaju nemoj koristiti sredstva za čišćenje koja sadrže izbjeljivač, koji može nepovratno oštetiti presvlaku – obezbojiti je ili posvijetliti. Nikada nemoj primjenjivati ??ekstremnu silu, površinu očisti nježno. Kako bi se spriječila kontaminacija kože, preporučujemo impregniranje.

Redovito usisavaj sve garniture od tkanine. Ako postoji vidljiva prljavština, mrlje ćeš morati očistiti ručno ili mehanički. 

Redovito peri uklonjive presvlake i dodatke kao što su jastuci i deke.

5. Dodaci

 

6. Često postavljana pitanja

Kako očistiti sjedalo?

Strojno čišćenje

Postoje dvije metode profesionalnog čišćenja koje trebaš učiniti barem jednom ili dvaput godišnje, ako to prije nije potrebno zbog kontaminacije, i uz prisutnost stručnjaka. U kućanstvima s malom djecom i kućnim ljubimcima čišćenje bi trebalo biti češće.

Primijeni mokro čišćenje ako je garnitura uobičajeno zaprljana i redovito se održava. Izvodi se na način ekstrakcije, gdje stroj prska vodu po površini presvlake pod odgovarajućim pritiskom i odmah je usisava natrag u spremnik. Time ćeš uništiti prašinu, grinje, neugodne mirise te svježe i male mrlje.

Kemijsko čišćenje izvodi se usisivačem, gdje se na površinski materijal nanose vruće kemikalije ili suha pjena. Uz jaku struju zraka, sredstva za čišćenje se isišu zajedno s prljavštinom. Pogodno i za veće onečišćenje.

Ručno čišćenje 

Redovito usisavaj sjedala od tkanine i peri uklonjive navlake u perilici. Obriši kožna sjedala vlažnom krpom s malo blagog deterdženta. Uvijek koristi sredstva za čišćenje kože i presvlaka i prije čišćenja prvo testiraj proizvod na skrivenom mjestu, gdje bilo kakva promjena boje površine neće biti bitna.

Meka ili tvrda sjedala?

Premekana sjedala ne drže pravilno leđa i ne pružaju im odgovarajuću potporu. Srednje tvrda sjedala pružaju dobar oslonac za leđa i optimalnu dubinu sjedala. Tvrdo sjedalo je pogodno za spavanje posjetitelja i čini dovoljnu potporu kralježnici tijekom spavanja. Mekoću sjedala možeš podesiti kupnjom jastuka ili prekrivača i deka.

Koliko veliku sjedeću garnituru odabrati?

Pri kupnji imaj na umu da oko nje mora biti dovoljno mjesta za kretanje po sobi. U manjim prostorima povoljnije je kupiti manji trosjed i upotpuniti ga foteljom ili tabureom.

 

→Pogledaj sjedeće garniture na Jeftinije.hr

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2022 sMind d.o.o., dio Heureka grupe