SAVJET Audio & Video
2.8.2022. 15:35:21

KAKO ODABRATI MULTIMEDIJSKI PLAYER?

1/1

Vaš TV nije dovoljno pametan? Ako ga spojite na multimedijski player, postat će pametniji. Tako možete uživati ??u streamanju 4K filmova, snimanju TV emisija ili pregledavanju datoteka iz oblaka. Na vama je samo da odaberete onaj pravi za sebe.

  • Elizabeta, prevajalka na Jeftinije.hr
  • Vrijeme čitanja: 5 min

 

Indeks

  1. Glavne značajke media playera
  2. Koje parametre treba pratiti
  3. Važne funkcije
  4. Dodaci
  5. Često postavljana pitanja

 

Kvalitetan multimedijski player de facto će zamijeniti funkcije pametnog televizora, posebice streaming filmova i TV emisija, korištenje aplikacija ili upravljanje putem pametnog telefona. Također dodaje neke značajke koje pametni televizori nemaju, poput snimanja programa iz digitalnih emisija ili reprodukcije fizičkih formata (CD, DVD, Blu-ray).

Prije kupnje važno je razmotriti nekoliko ključnih pitanja. Koji operativni sustav preferirate? Trebate li interni tvrdi disk za snimanje ili je dovoljno spojiti eksterni tvrdi disk? Ako kupujete uređaj samo za gledanje Netflixa, ne morate se previše brinuti oko ovih detalja, ali svi ostali bi trebali sve buduče informacije uzeti u obzir.

1. Glavne značajke media playera


Koje su prednosti i nedostaci multimedijskih playera?

 

+ Streaming filmova i serija
+ Snimanje TV emisija s digitalnog emitiranja
+ Spajanje na pametne uređaje (telefon, računalo)
+ Dijeljenje i pregledavanje datoteke putem oblaka

- Uređaji sa slabijim procesorima obično su spori
- Svaki uređaj podržava različite video formate

 

2. Koje parametre treba pratiti

Veličina tvrdog diska


Ugrađena memorija koristi se za pohranjivanje snimljenih emisija i aplikacija usluge strujanja. Imajte na umu da je dio memorije zauzet od strane operativnog sustava i stoga neće biti dostupan u punoj veličini.

 

  • Manje od 4 GB
  • 4 GB i više
  • 16 GB i više
  • 32 GB i više

 

Unutarnja i vanjska pohrana


Velika većina media playera ima unutarnju memoriju za pohranu sadržaja.
Ako vas ne zanima snimanje prijenosa i više vas zanima streaming, tada vam veličina internog diska nije toliko bitna. Osim toga, mnogi modeli omogućuju spajanje vanjskog tvrdog diska većeg kapaciteta i snimanje na njega. Ali ako vam je ugodnije koristiti jedan uređaj, više interne pohrane može vam olakšati život.

Pri odabiru memorije imajte na umu da jedan dvosatni film u visokoj razlučivosti može zauzeti desetke GB prostora.

 

Operacijski sustav

 

Odaberite operativni sustav prema svojim preferencijama i naravno prema trenutnim pametnim uređajima koje želite spojiti na sustav. Najčešće vidite Googleov Android TV i Appleov tvOS. Mnogi jeftiniji modeli imaju vlastiti sustav i bolje je ne imati prevelika očekivanja u pogledu brzine i funkcionalnosti.

 

Google Chromecast (Android) i Apple TV

Google Chromecast je minijaturna kutija bez mogućnosti proširenja, no jednom spojena na internet omogućuje vam korištenje mnogih funkcija i aplikacija dostupnih za Android TV. Chromecastom upravljate s povezanim Android uređajem ili računalom s kojeg također možete jednostavno dijeliti sadržaj. Dostupno je za manje od 300 kn.
Apple TV puno je skuplji, ali nudi kvalitetniju reprodukciju, stabilniju bežičnu vezu i bolji skup značajki. Apple TV ima svoj daljinski upravljač, ali se može spojiti i na druge Apple uređaje, a suradnja između njih je uzorna. Ako koristite Appleov ekosustav, ne možete kupiti bolji medijski player. Ali ako samo želite dodati pametne značajke svom televizoru, Chromecast je dobar izbor s izvrsnim omjerom cijene i performansi.

Procesor

Pri odabiru se često zaboravlja procesor, no on je zapravo ključna komponenta koja utječe na brzinu cijelog uređaja. Obavezno kupite uređaj s višejezgrenim procesorom s frekvencijom većom od 2 GHz. U protivnom riskirate neprozirnost, dugo učitavanje i odgođeni odgovor uređaja. RAM memorija također utječe na glatko korištenje.

 

Jeste li znali da multimedijski player možete kupiti i u obliku običnog USB sticka? Iako su kutije male i kompaktne, USB možete ponijeti sa sobom bilo gdje.

 

3. Važne funkcije

 

  • DVB-T2 snimač - jednostavno snimanje omiljenih TV emisija
  • TV tuner - reprodukcija DVB-T2 digitalnih programa
  • Povezivanje s vanjskim tvrdim diskom - snimanje i reprodukcija datoteka s diska
  • 4K kvaliteta - strujanje filmova i TV emisija u kvaliteti do 4K
  • Surround zvuk - podrška za imerzivne zvučne tehnologije kao što su Dolby Atmos ili DTS
  • Wi-Fi - povezivanje s bežičnom mrežom
  • Aplikacije usluge strujanja - Netflix, HBO Max, YouTube i više
  • Povezivanje s pametnim telefonom - upravljanje i pregled sadržaja s telefona

 

4. Dodaci

Što još može poboljšati vaše iskustvo gledanja?

 

5. Često postavljana pitanja

Koja je cijena multimedijskih playera?


Najjeftiniji media playeri mogu se kupiti za manje od 500 kn, imaju Smart TV funkcije i internetsku vezu, ali su često lošije kvalitete. U rasponu od 500 kn do 800 kn možete pronaći uređaje s većom memorijom i podrškom za 4K razlučivost. Za 800 kn ili više možete također kupiti vrhunske uređaje vrhunskih marki s najnovijom tehnologijom slike (HDR) i zvuka (DolbyAtmos).

Koji video formati se mogu reproducirati na uređaju?


Svaki media player može reproducirati različite video formate. Najčešće podržani video formati su AVI, MP4, DivX, MPEG i MKV. Međutim, prije kupnje određenog modela provjerite može li ih uređaj doista pokrenuti.

Koji izlazi kabela su za mene važni?


HDMI - univerzalni priključak za prijenos visokokvalitetnog videa i zvuka, koji možete pronaći na velikoj većini današnjih televizora.
SCART - sada zastarjelo sučelje koje se koristi za prijenos videa i zvuka niske kvalitete. Možete ga pronaći uglavnom na starijim televizorima.
AV ulaz - još jedna rijetka vrsta konektora za video i audio prijenos, ali umjesto jednog konektora koristi tri - obično žuti, crveni i bijeli. Dva se koriste za audio, a treći za video. Uglavnom se nalazi na video kasetofonima.
Koaksijalni ulaz - koristi se za digitalno ili analogno povezivanje s audio opremom.
3,5 mm konektor - omogućuje spajanje slušalica ili drugih audio uređaja putem klasičnog 3,5 mm konektora.

Kakav TV trebam imati da bih koristio medijski player?


U principu, potreban vam je samo HDMI izlaz, tako da TV može koristiti većinu media playera. Ako imate stariji TV sa SCART ili AV izlazom, možete kupiti pretvarač za jedan od ovih formata, ali to je dodatni trošak, a možete očekivati ??i oscilacije u kvaliteti prijenosa.

Pogledaj media playere na Jeftinije.hr »

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe